Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
7. மஹாஸமயஸுத்தவண்ணனா
7. Mahāsamayasuttavaṇṇanā
நிதா³னவண்ணனா
Nidānavaṇṇanā
331. ஏவங் மே ஸுதந்தி மஹாஸமயஸுத்தங். தத்ராயமபுப்³ப³பத³வண்ணனா – ஸக்கேஸூதி அம்ப³ட்ட²ஸுத்தே வுத்தேன உப்பத்தினயேன ‘‘ஸக்யா வத, போ⁴ குமாரா’’தி உதா³னங் படிச்ச ஸக்காதி லத்³த⁴னாமானங் ராஜகுமாரானங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ருள்ஹீஸத்³தே³ன ‘‘ஸக்கா’’தி வுச்சதி, தஸ்மிங் ஸக்கேஸு ஜனபதே³. மஹாவனேதி ஸயங்ஜாதே அரோபிதே ஹிமவந்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாப³த்³தே⁴ மஹதி வனே. ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹீதி இமங் ஸுத்தங் கதி²ததி³வஸேயேவ பத்தஅரஹத்தேஹி.
331.Evaṃme sutanti mahāsamayasuttaṃ. Tatrāyamapubbapadavaṇṇanā – sakkesūti ambaṭṭhasutte vuttena uppattinayena ‘‘sakyā vata, bho kumārā’’ti udānaṃ paṭicca sakkāti laddhanāmānaṃ rājakumārānaṃ nivāso ekopi janapado ruḷhīsaddena ‘‘sakkā’’ti vuccati, tasmiṃ sakkesu janapade. Mahāvaneti sayaṃjāte aropite himavantena saddhiṃ ekābaddhe mahati vane. Sabbeheva arahantehīti imaṃ suttaṃ kathitadivaseyeva pattaarahattehi.
தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – ஸாகியகோலியா கிர கபிலவத்து²னக³ரஸ்ஸ ச கோலியனக³ரஸ்ஸ ச அந்தரே ரோஹிணிங் நாம நதி³ங் ஏகேனேவ ஆவரணேன ப³ந்தா⁴பெத்வா ஸஸ்ஸானி கரொந்தி, அத² ஜெட்ட²மூலமாஸே ஸஸ்ஸேஸு மிலாயந்தேஸு உப⁴யனக³ரவாஸிகானம்பி கம்மகரா ஸன்னிபதிங்ஸு. தத்த² கோலியனக³ரவாஸினோ ஆஹங்ஸு – ‘‘இத³ங் உத³கங் உப⁴தோ ஹரியமானங் ந தும்ஹாகங் ந அம்ஹாகங் பஹொஸ்ஸதி, அம்ஹாகங் பன ஸஸ்ஸங் ஏகேன உத³கேனேவ நிப்ப²ஜ்ஜிஸ்ஸதி, இத³ங் உத³கங் அம்ஹாகங் தே³தா²’’தி. கபிலவத்து²னக³ரவாஸினோ ஆஹங்ஸு – ‘‘தும்ஹேஸு கொட்டே² பூரெத்வா டி²தேஸு மயங் ரத்தஸுவண்ணனீலமணிகாளகஹாபணே ச க³ஹெத்வா பச்சி²பஸிப்³ப³காதி³ஹத்தா² ந ஸக்கி²ஸ்ஸாம தும்ஹாகங் க⁴ரத்³வாரே விசரிதுங், அம்ஹாகம்பி ஸஸ்ஸங் ஏகேனேவ உத³கேன நிப்ப²ஜ்ஜிஸ்ஸதி, இத³ங் உத³கங் அம்ஹாகங் தே³தா²’’தி. ‘‘ந மயங் த³ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘மயம்பி ந த³ஸ்ஸாமா’’தி. ஏவங் கலஹங் வட்³டெ⁴த்வா ஏகோ உட்டா²ய ஏகஸ்ஸ பஹாரங் அதா³ஸி, ஸோபி அஞ்ஞஸ்ஸாதி ஏவங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஹரித்வா ராஜகுலானங் ஜாதிங் க⁴ட்டெத்வா கலஹங் வட்³ட⁴யிங்ஸு.
Tatrāyaṃ anupubbikathā – sākiyakoliyā kira kapilavatthunagarassa ca koliyanagarassa ca antare rohiṇiṃ nāma nadiṃ ekeneva āvaraṇena bandhāpetvā sassāni karonti, atha jeṭṭhamūlamāse sassesu milāyantesu ubhayanagaravāsikānampi kammakarā sannipatiṃsu. Tattha koliyanagaravāsino āhaṃsu – ‘‘idaṃ udakaṃ ubhato hariyamānaṃ na tumhākaṃ na amhākaṃ pahossati, amhākaṃ pana sassaṃ ekena udakeneva nipphajjissati, idaṃ udakaṃ amhākaṃ dethā’’ti. Kapilavatthunagaravāsino āhaṃsu – ‘‘tumhesu koṭṭhe pūretvā ṭhitesu mayaṃ rattasuvaṇṇanīlamaṇikāḷakahāpaṇe ca gahetvā pacchipasibbakādihatthā na sakkhissāma tumhākaṃ gharadvāre vicarituṃ, amhākampi sassaṃ ekeneva udakena nipphajjissati, idaṃ udakaṃ amhākaṃ dethā’’ti. ‘‘Na mayaṃ dassāmā’’ti. ‘‘Mayampi na dassāmā’’ti. Evaṃ kalahaṃ vaḍḍhetvā eko uṭṭhāya ekassa pahāraṃ adāsi, sopi aññassāti evaṃ aññamaññaṃ paharitvā rājakulānaṃ jātiṃ ghaṭṭetvā kalahaṃ vaḍḍhayiṃsu.
கோலியகம்மகரா வத³ந்தி – ‘‘தும்ஹே கபிலவத்து²வாஸிகே க³ஹெத்வா க³ஜ்ஜத², யே ஸோணஸிங்கா³லாத³யோ விய அத்தனோ ப⁴கி³னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸிங்ஸு. ஏதேஸங் ஹத்தி²னோ ச அஸ்ஸா ச ப²லகாவுதா⁴னி ச அம்ஹாகங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? ஸாகியகம்மகராபி வத³ந்தி – ‘‘தும்ஹே தா³னி குட்டி²னோ தா³ரகே க³ஹெத்வா க³ஜ்ஜத², யே அனாதா² நிக்³க³திகா திரச்சா²னா விய கோலருக்கே² வஸிங்ஸு, ஏதேஸங் ஹத்தி²னோ ச அஸ்ஸா ச ப²லகாவுதா⁴னி ச அம்ஹாகங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி? தே க³ந்த்வா தஸ்மிங் கம்மே நியுத்தஅமச்சானங் கதே²ஸுங், அமச்சா ராஜகுலானங் கதே²ஸுங், ததோ ஸாகியா – ‘‘ப⁴கி³னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸிகானங் தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா நிக்க²மிங்ஸு. கோலியாபி – ‘‘கோலருக்க²வாஸீனங் தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா நிக்க²மிங்ஸு.
Koliyakammakarā vadanti – ‘‘tumhe kapilavatthuvāsike gahetvā gajjatha, ye soṇasiṅgālādayo viya attano bhaginīhi saddhiṃ saṃvasiṃsu. Etesaṃ hatthino ca assā ca phalakāvudhāni ca amhākaṃ kiṃ karissantī’’ti? Sākiyakammakarāpi vadanti – ‘‘tumhe dāni kuṭṭhino dārake gahetvā gajjatha, ye anāthā niggatikā tiracchānā viya kolarukkhe vasiṃsu, etesaṃ hatthino ca assā ca phalakāvudhāni ca amhākaṃ kiṃ karissantī’’ti? Te gantvā tasmiṃ kamme niyuttaamaccānaṃ kathesuṃ, amaccā rājakulānaṃ kathesuṃ, tato sākiyā – ‘‘bhaginīhi saddhiṃ saṃvāsikānaṃ thāmañca balañca dassessāmā’’ti yuddhasajjā nikkhamiṃsu. Koliyāpi – ‘‘kolarukkhavāsīnaṃ thāmañca balañca dassessāmā’’ti yuddhasajjā nikkhamiṃsu.
ப⁴க³வாபி ரத்தியா பச்சூஸஸமயேவ மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய லோகங் வோலோகெந்தோ இமே ஏவங் யுத்³த⁴ஸஜ்ஜே நிக்க²மந்தே அத்³த³ஸ. தி³ஸ்வா – ‘‘மயி க³தே அயங் கலஹோ வூபஸமிஸ்ஸதி நு கோ² உதா³ஹு நோ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ – ‘‘அஹமெத்த² க³ந்த்வா கலஹவூபஸமனத்த²ங் தீணி ஜாதகானி கதெ²ஸ்ஸாமி, ததோ கலஹோ வூபஸமிஸ்ஸதி. அத² ஸாமக்³கி³தீ³பனத்தா²ய த்³வே ஜாதகானி கதெ²த்வா அத்தத³ண்ட³ஸுத்தங் தே³ஸெஸ்ஸாமி. தே³ஸனங் ஸுத்வா உப⁴யனக³ரவாஸினோபி அட்³ட⁴தியானி அட்³ட⁴தியானி குமாரஸதானி த³ஸ்ஸந்தி, அஹங் தே பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, ததா³ மஹாஸமாக³மோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸன்னிட்டா²னமகாஸி. தஸ்மா இமேஸு யுத்³த⁴ஸஜ்ஜேஸு நிக்க²மந்தேஸு கஸ்ஸசி அனாரோசெத்வா ஸயமேவ பத்தசீவரமாதா³ய க³ந்த்வா த்³வின்னங் ஸேனானங் அந்தரே ஆகாஸே பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா நிஸீதி³.
Bhagavāpi rattiyā paccūsasamayeva mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya lokaṃ volokento ime evaṃ yuddhasajje nikkhamante addasa. Disvā – ‘‘mayi gate ayaṃ kalaho vūpasamissati nu kho udāhu no’’ti upadhārento – ‘‘ahamettha gantvā kalahavūpasamanatthaṃ tīṇi jātakāni kathessāmi, tato kalaho vūpasamissati. Atha sāmaggidīpanatthāya dve jātakāni kathetvā attadaṇḍasuttaṃ desessāmi. Desanaṃ sutvā ubhayanagaravāsinopi aḍḍhatiyāni aḍḍhatiyāni kumārasatāni dassanti, ahaṃ te pabbajissāmi, tadā mahāsamāgamo bhavissatī’’ti sanniṭṭhānamakāsi. Tasmā imesu yuddhasajjesu nikkhamantesu kassaci anārocetvā sayameva pattacīvaramādāya gantvā dvinnaṃ senānaṃ antare ākāse pallaṅkaṃ ābhujitvā chabbaṇṇarasmiyo vissajjetvā nisīdi.
கபிலவத்து²வாஸினோ ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வாவ – ‘‘அம்ஹாகங் ஞாதிஸெட்டோ² ஸத்தா² ஆக³தோ, தி³ட்டோ² நு கோ² தேன அம்ஹாகங் கலஹகாரணபா⁴வோ’’தி சிந்தெத்வா – ‘‘ந கோ² பன ஸக்கா ப⁴க³வதி ஆக³தே அம்ஹேஹி பரஸ்ஸ ஸரீரே ஸத்த²ங் பாதேதுங், கோலியனக³ரவாஸினோ அம்ஹே ஹனந்து வா பசந்து வா’’தி ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. கோலியனக³ரவாஸினோபி ததே²வ சிந்தெத்வா ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு.
Kapilavatthuvāsino bhagavantaṃ disvāva – ‘‘amhākaṃ ñātiseṭṭho satthā āgato, diṭṭho nu kho tena amhākaṃ kalahakāraṇabhāvo’’ti cintetvā – ‘‘na kho pana sakkā bhagavati āgate amhehi parassa sarīre satthaṃ pātetuṃ, koliyanagaravāsino amhe hanantu vā pacantu vā’’ti āvudhāni chaḍḍetvā bhagavantaṃ vanditvā nisīdiṃsu. Koliyanagaravāsinopi tatheva cintetvā āvudhāni chaḍḍetvā bhagavantaṃ vanditvā nisīdiṃsu.
ப⁴க³வா ஜானந்தோவ – ‘‘கஸ்மா ஆக³தத்த² மஹாராஜா’’தி புச்சி². ப⁴க³வா, ந தித்த²கீளாய ந பப்³ப³தகீளாய ந நதீ³கீளாய ந கி³ரித³ஸ்ஸனத்த²ங், இமஸ்மிங் பன டா²னே ஸங்கா³மங் பச்சுபட்ட²பெத்வா ஆக³தம்ஹாதி. கிங் நிஸ்ஸாய வோ கலஹோ மஹாராஜாதி? உத³கங், ப⁴ந்தேதி. உத³கங் கிங் அக்³க⁴தி மஹாராஜாதி? அப்பக்³க⁴ங், ப⁴ந்தேதி. பத²வீ நாம கிங் அக்³க⁴தி மஹாராஜாதி? அனக்³கா⁴, ப⁴ந்தேதி. க²த்தியா கிங் அக்³க⁴ந்தி மஹாராஜாதி? க²த்தியா நாம அனக்³கா⁴ ப⁴ந்தேதி. அப்பமூலகங் உத³கங் நிஸ்ஸாய கிமத்த²ங் அனக்³கே⁴ க²த்தியே நாஸேத², மஹாராஜாதி? ‘‘கலஹே அஸ்ஸாதோ³ நாம நத்தி², கலஹவஸேன மஹாராஜா அட்டா²னே வேரங் கத்வா ஏகாய ருக்க²தே³வதாய காளஸீஹேன ஸத்³தி⁴ங் ப³த்³தா⁴கா⁴தோ ஸகலம்பி இமங் கப்பங் அனுப்பத்தோயேவா’’தி வத்வா ப²ந்த³னஜாதகங் கதே²ஸி. ததோ ‘‘பரபத்தியேன நாம மஹாராஜா ந ப⁴விதப்³ப³ங். பரபத்தியா ஹுத்வா ஹி ஏகஸ்ஸ ஸஸகஸ்ஸ கதா²ய தியோஜனஸஹஸ்ஸவித்த²தே ஹிமவந்தே சதுப்பத³க³ணா மஹாஸமுத்³த³ங் பக்க²ந்தி³னோ அஹேஸுங். தஸ்மா பரபத்தியேன ந ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா பத²வீஉந்த்³ரியஜாதகங் கதே²ஸி. ததோ – ‘‘கதா³சி, மஹாராஜா, து³ப்³ப³லோபி மஹப்³ப³லஸ்ஸ ரந்த⁴ங் விவரங் பஸ்ஸதி, கதா³சி மஹப்³ப³லோ து³ப்³ப³லஸ்ஸ. லடுகிகாபி ஹி ஸகுணிகா ஹத்தி²னாக³ங் கா⁴தேஸீ’’தி வத்வா லடுகிகஜாதகங் கதே²ஸி. ஏவங் கலஹவூபஸமத்தா²ய தீணி ஜாதகானி கதெ²த்வா ஸாமக்³கி³பரிதீ³பனத்தா²ய த்³வே ஜாதகானி கதே²ஸி. கத²ங்? ஸமக்³கா³னஞ்ஹி மஹாராஜா கோசி ஓதாரங் நாம பஸ்ஸிதுங் ந ஸக்கோதீதி வத்வா ருக்க²த⁴ம்மஜாதகங் கதே²ஸி. ததோ ‘‘ஸமக்³கா³னங் மஹாராஜா கோசி விவரங் பஸ்ஸிதுங் நாஸக்கி². யதா³ பன அஞ்ஞமஞ்ஞங் விவாத³மகங்ஸு, அத² தே நேஸாத³புத்தோ ஜீவிதா வோரோபெத்வா ஆதா³ய க³தோ. விவாதே³ அஸ்ஸாதோ³ நாம நத்தீ²’’தி வத்வா வட்டகஜாதகங் கதே²ஸி. ஏவங் இமானி பஞ்ச ஜாதகானி கதெ²த்வா அவஸானே அத்தத³ண்ட³ஸுத்தங் கதே²ஸி.
Bhagavā jānantova – ‘‘kasmā āgatattha mahārājā’’ti pucchi. Bhagavā, na titthakīḷāya na pabbatakīḷāya na nadīkīḷāya na giridassanatthaṃ, imasmiṃ pana ṭhāne saṅgāmaṃ paccupaṭṭhapetvā āgatamhāti. Kiṃ nissāya vo kalaho mahārājāti? Udakaṃ, bhanteti. Udakaṃ kiṃ agghati mahārājāti? Appagghaṃ, bhanteti. Pathavī nāma kiṃ agghati mahārājāti? Anagghā, bhanteti. Khattiyā kiṃ agghanti mahārājāti? Khattiyā nāma anagghā bhanteti. Appamūlakaṃ udakaṃ nissāya kimatthaṃ anagghe khattiye nāsetha, mahārājāti? ‘‘Kalahe assādo nāma natthi, kalahavasena mahārājā aṭṭhāne veraṃ katvā ekāya rukkhadevatāya kāḷasīhena saddhiṃ baddhāghāto sakalampi imaṃ kappaṃ anuppattoyevā’’ti vatvā phandanajātakaṃ kathesi. Tato ‘‘parapattiyena nāma mahārājā na bhavitabbaṃ. Parapattiyā hutvā hi ekassa sasakassa kathāya tiyojanasahassavitthate himavante catuppadagaṇā mahāsamuddaṃ pakkhandino ahesuṃ. Tasmā parapattiyena na bhavitabba’’nti vatvā pathavīundriyajātakaṃ kathesi. Tato – ‘‘kadāci, mahārājā, dubbalopi mahabbalassa randhaṃ vivaraṃ passati, kadāci mahabbalo dubbalassa. Laṭukikāpi hi sakuṇikā hatthināgaṃ ghātesī’’ti vatvā laṭukikajātakaṃ kathesi. Evaṃ kalahavūpasamatthāya tīṇi jātakāni kathetvā sāmaggiparidīpanatthāya dve jātakāni kathesi. Kathaṃ? Samaggānañhi mahārājā koci otāraṃ nāma passituṃ na sakkotīti vatvā rukkhadhammajātakaṃ kathesi. Tato ‘‘samaggānaṃ mahārājā koci vivaraṃ passituṃ nāsakkhi. Yadā pana aññamaññaṃ vivādamakaṃsu, atha te nesādaputto jīvitā voropetvā ādāya gato. Vivāde assādo nāma natthī’’ti vatvā vaṭṭakajātakaṃ kathesi. Evaṃ imāni pañca jātakāni kathetvā avasāne attadaṇḍasuttaṃ kathesi.
ராஜானோ பஸன்னா – ‘‘ஸசே ஸத்தா² நாக³மிஸ்ஸ, மயங் ஸஹத்தா² அஞ்ஞமஞ்ஞங்யேவ வதி⁴த்வா லோஹிதனதி³ங் பவத்தயிஸ்ஸாம, அம்ஹாகங் புத்தபா⁴தரோ கே³ஹத்³வாரே ந பஸ்ஸெய்யாம, ஸாஸனபடிஸாஸனம்பி நோ ஆஹரணகோ ந ப⁴விஸ்ஸதி. ஸத்தா²ரங் நிஸ்ஸாய நோ ஜீவிதங் லத்³த⁴ங். ஸசே பன ஸத்தா² அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸிஸ்ஸ, த்³விஸஹஸ்ஸதீ³பபரிவாரேஸு சதூஸு மஹாதீ³பேஸு ரஜ்ஜமஸ்ஸ ஹத்த²க³தங் அப⁴விஸ்ஸ, அதிரேகஸஹஸ்ஸங் கோ² பனஸ்ஸ புத்தா அப⁴விஸ்ஸங்ஸு, ததோ க²த்தியபரிவாரோவ அவிசரிஸ்ஸ. தங் கோ² பனேஸ ஸம்பத்திங் பஹாய நிக்க²மித்வா ஸம்போ³தி⁴ங் பத்தோ, இதா³னிபி க²த்தியபரிவாரோயேவ விசரதூ’’தி உப⁴யனக³ரவாஸினோ அட்³ட⁴தியானி அட்³ட⁴தியானி குமாரஸதானி அத³ங்ஸு. ப⁴க³வா தே பப்³பா³ஜெத்வா மஹாவனங் அக³மாஸி. தேஸங் க³ருகா³ரவவஸேன ந அத்தனோ ருசியா பப்³ப³ஜிதானங் அனபி⁴ரதி உப்பஜ்ஜி. புராணது³தியிகாயோபி நேஸங் ‘‘அய்யபுத்தா உக்கண்ட²ந்து, க⁴ராவாஸோ ந ஸண்டா²தீ’’திஆதீ³னி வத்வா ஸாஸனங் பேஸெந்தி. தே அதிரேகதரங் உக்கண்டி²ங்ஸு.
Rājāno pasannā – ‘‘sace satthā nāgamissa, mayaṃ sahatthā aññamaññaṃyeva vadhitvā lohitanadiṃ pavattayissāma, amhākaṃ puttabhātaro gehadvāre na passeyyāma, sāsanapaṭisāsanampi no āharaṇako na bhavissati. Satthāraṃ nissāya no jīvitaṃ laddhaṃ. Sace pana satthā agāraṃ ajjhāvasissa, dvisahassadīpaparivāresu catūsu mahādīpesu rajjamassa hatthagataṃ abhavissa, atirekasahassaṃ kho panassa puttā abhavissaṃsu, tato khattiyaparivārova avicarissa. Taṃ kho panesa sampattiṃ pahāya nikkhamitvā sambodhiṃ patto, idānipi khattiyaparivāroyeva vicaratū’’ti ubhayanagaravāsino aḍḍhatiyāni aḍḍhatiyāni kumārasatāni adaṃsu. Bhagavā te pabbājetvā mahāvanaṃ agamāsi. Tesaṃ garugāravavasena na attano ruciyā pabbajitānaṃ anabhirati uppajji. Purāṇadutiyikāyopi nesaṃ ‘‘ayyaputtā ukkaṇṭhantu, gharāvāso na saṇṭhātī’’tiādīni vatvā sāsanaṃ pesenti. Te atirekataraṃ ukkaṇṭhiṃsu.
ப⁴க³வா ஆவஜ்ஜந்தோ தேஸங் அனபி⁴ரதபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமே பி⁴க்கூ² மாதி³ஸேன பு³த்³தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ வஸந்தா உக்கண்ட²ந்தி, ஹந்த³ நேஸங் குணாலத³ஹஸ்ஸ வண்ணங் கதெ²த்வா தத்த² நெத்வா அனபி⁴ரதிங் வினோதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி குணாலத³ஹஸ்ஸ வண்ணங் கதே²ஸி. தே தங் த³ட்டு²காமா அஹேஸுங். த³ட்டு²காமத்த², பி⁴க்க²வே, குணாலத³ஹந்தி? ஆம ப⁴க³வாதி. யதி³ ஏவங், ஏத², க³ச்சா²மாதி. இத்³தி⁴மந்தானங் ப⁴க³வா க³மனட்டா²னங் மயங் கத²ங் க³மிஸ்ஸாமாதி? தும்ஹே க³ந்துகாமா ஹோத², அஹங் மமானுபா⁴வேன க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமீதி. ஸாது⁴, ப⁴ந்தேதி. அத² ப⁴க³வா பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதானி க³ஹெத்வா ஆகாஸே உப்பதித்வா குணாலத³ஹே பதிட்டா²ய தே பி⁴க்கூ² ஆஹ – ‘‘பி⁴க்க²வே, இமஸ்மிங் குணாலத³ஹே யேஸங் மச்சா²னங் நாமங் ந ஜானாத², தேஸங் நாமங் புச்ச²தா²’’தி.
Bhagavā āvajjanto tesaṃ anabhiratabhāvaṃ ñatvā ‘‘ime bhikkhū mādisena buddhena saddhiṃ ekato vasantā ukkaṇṭhanti, handa nesaṃ kuṇāladahassa vaṇṇaṃ kathetvā tattha netvā anabhiratiṃ vinodessāmī’’ti kuṇāladahassa vaṇṇaṃ kathesi. Te taṃ daṭṭhukāmā ahesuṃ. Daṭṭhukāmattha, bhikkhave, kuṇāladahanti? Āma bhagavāti. Yadi evaṃ, etha, gacchāmāti. Iddhimantānaṃ bhagavā gamanaṭṭhānaṃ mayaṃ kathaṃ gamissāmāti? Tumhe gantukāmā hotha, ahaṃ mamānubhāvena gahetvā gamissāmīti. Sādhu, bhanteti. Atha bhagavā pañca bhikkhusatāni gahetvā ākāse uppatitvā kuṇāladahe patiṭṭhāya te bhikkhū āha – ‘‘bhikkhave, imasmiṃ kuṇāladahe yesaṃ macchānaṃ nāmaṃ na jānātha, tesaṃ nāmaṃ pucchathā’’ti.
தே புச்சி²ங்ஸு, ப⁴க³வா புச்சி²தபுச்சி²தங் கதே²ஸி. ந கேவலங் மச்சா²னங்யேவ, தஸ்மிங் வனஸண்டே³ ருக்கா²னம்பி பப்³ப³தபாதே³ த்³விபத³சதுப்பத³ஸகுணானம்பி நாமானி புச்சா²பெத்வா கதே²ஸி. அத² த்³வீஹி ஸகுணேஹி முக²துண்ட³கேன ட³ங்ஸித்வா க³ஹிதத³ண்ட³கே நிஸின்னோ குணாலஸகுணராஜா புரதோ பச்ச²தோ உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு ஸகுணஸங்க⁴பரிவுதோ ஆக³ச்ச²தி. பி⁴க்கூ² தங் தி³ஸ்வா – ‘‘ஏஸ, ப⁴ந்தே, இமேஸங் ஸகுணானங் ராஜா ப⁴விஸ்ஸதி, பரிவாரா ஏதே ஏதஸ்ஸா’’தி மஞ்ஞாமாதி. ஏவமேவ, பி⁴க்க²வே, அயம்பி மம வங்ஸோ மம பவேணீதி. இதா³னி தாவ மயங், ப⁴ந்தே, ஏதே ஸகுணே பஸ்ஸாம. யங் பன ப⁴க³வா ‘‘அயம்பி மம வங்ஸோ மம பவேணீ’’தி ஆஹ, தங் ஸோதுகாமம்ஹாதி. ஸோதுகாமத்த² பி⁴க்க²வேதி? ஆம, ப⁴க³வாதி. தேன ஹி ஸுணாதா²தி தீஹி கா³தா²ஸதேஹி மண்டெ³த்வா குணாலஜாதகங் கதெ²ந்தோ அனபி⁴ரதிங் வினோதே³ஸி. தே³ஸனாபரியோஸானே ஸப்³பே³பி ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு, மக்³கே³னேவ ச நேஸங் இத்³தி⁴பி ஆக³தா. ப⁴க³வா – ‘‘ஹோது தாவ எத்தகங் ஏதேஸங் பி⁴க்கூ²ன’’ந்தி ஆகாஸே உப்பதித்வா மஹாவனமேவ அக³மாஸி. தேபி பி⁴க்கூ² க³மனகாலே த³ஸப³லஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன க³ந்த்வா ஆக³மனகாலே அத்தனோ ஆனுபா⁴வேன ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா மஹாவனே ஓதரிங்ஸு.
Te pucchiṃsu, bhagavā pucchitapucchitaṃ kathesi. Na kevalaṃ macchānaṃyeva, tasmiṃ vanasaṇḍe rukkhānampi pabbatapāde dvipadacatuppadasakuṇānampi nāmāni pucchāpetvā kathesi. Atha dvīhi sakuṇehi mukhatuṇḍakena ḍaṃsitvā gahitadaṇḍake nisinno kuṇālasakuṇarājā purato pacchato ubhosu passesu sakuṇasaṅghaparivuto āgacchati. Bhikkhū taṃ disvā – ‘‘esa, bhante, imesaṃ sakuṇānaṃ rājā bhavissati, parivārā ete etassā’’ti maññāmāti. Evameva, bhikkhave, ayampi mama vaṃso mama paveṇīti. Idāni tāva mayaṃ, bhante, ete sakuṇe passāma. Yaṃ pana bhagavā ‘‘ayampi mama vaṃso mama paveṇī’’ti āha, taṃ sotukāmamhāti. Sotukāmattha bhikkhaveti? Āma, bhagavāti. Tena hi suṇāthāti tīhi gāthāsatehi maṇḍetvā kuṇālajātakaṃ kathento anabhiratiṃ vinodesi. Desanāpariyosāne sabbepi sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu, maggeneva ca nesaṃ iddhipi āgatā. Bhagavā – ‘‘hotu tāva ettakaṃ etesaṃ bhikkhūna’’nti ākāse uppatitvā mahāvanameva agamāsi. Tepi bhikkhū gamanakāle dasabalassa ānubhāvena gantvā āgamanakāle attano ānubhāvena bhagavantaṃ parivāretvā mahāvane otariṃsu.
ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா தே பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா – ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வே, நிஸீத³த², உபரிமக்³க³த்தயவஜ்ஜா²னங் வோ கிலேஸானங் பஹானாய கம்மட்டா²னங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி கம்மட்டா²னங் கதே²ஸி. பி⁴க்கூ² சிந்தேஸுங் – ‘‘ப⁴க³வா அம்ஹாகங் அனபி⁴ரதபா⁴வங் ஞத்வா குணாலத³ஹங் நெத்வா அனபி⁴ரதிங் வினோதே³ஸி, தத்த² ஸோதாபத்திப²லப்பத்தானங் நோ இதா³னி இத⁴ திண்ணங் மக்³கா³னங் கம்மட்டா²னங் அதா³ஸி, ந கோ² பனம்ஹேஹி ‘ஸோதாபன்னா மய’ந்தி வீதினாமேதுங் வட்டதி, உத்தமபுரிஸஸதி³ஸேஹி நோ ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி தே த³ஸப³லஸ்ஸ பாதே³ வந்தி³த்வா உட்டா²ய நிஸீத³னங் பப்போ²டெத்வா விஸுங் விஸுங் பப்³பா⁴ரருக்க²மூலேஸு நிஸீதி³ங்ஸு.
Bhagavā paññattāsane nisīditvā te bhikkhū āmantetvā – ‘‘etha, bhikkhave, nisīdatha, uparimaggattayavajjhānaṃ vo kilesānaṃ pahānāya kammaṭṭhānaṃ kathessāmī’’ti kammaṭṭhānaṃ kathesi. Bhikkhū cintesuṃ – ‘‘bhagavā amhākaṃ anabhiratabhāvaṃ ñatvā kuṇāladahaṃ netvā anabhiratiṃ vinodesi, tattha sotāpattiphalappattānaṃ no idāni idha tiṇṇaṃ maggānaṃ kammaṭṭhānaṃ adāsi, na kho panamhehi ‘sotāpannā maya’nti vītināmetuṃ vaṭṭati, uttamapurisasadisehi no bhavituṃ vaṭṭatī’’ti te dasabalassa pāde vanditvā uṭṭhāya nisīdanaṃ papphoṭetvā visuṃ visuṃ pabbhārarukkhamūlesu nisīdiṃsu.
ப⁴க³வா சிந்தேஸி – ‘‘இமே பி⁴க்கூ² பகதியாபி அவிஸ்ஸட்ட²கம்மட்டா²னா, லத்³து⁴பாயஸ்ஸ பன பி⁴க்கு²னோ கிலமனகாரணங் நாம நத்தி². க³ச்ச²ந்தா க³ச்ச²ந்தா ச விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பத்வா – ‘‘அத்தனா அத்தனா படிலத்³த⁴கு³ணங் ஆரோசெஸ்ஸாமா’தி மம ஸந்திகங் ஆக³மிஸ்ஸந்தி. ஏதேஸு ஆக³தேஸு த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளே தே³வதா ஏகசக்கவாளே ஸன்னிபதிஸ்ஸந்தி, மஹாஸமயோ ப⁴விஸ்ஸதி, விவித்தே ஓகாஸே மயா நிஸீதி³துங் வட்டதீ’’தி. ததோ விவித்தே ஓகாஸே பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞபெத்வா நிஸீதி³.
Bhagavā cintesi – ‘‘ime bhikkhū pakatiyāpi avissaṭṭhakammaṭṭhānā, laddhupāyassa pana bhikkhuno kilamanakāraṇaṃ nāma natthi. Gacchantā gacchantā ca vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ patvā – ‘‘attanā attanā paṭiladdhaguṇaṃ ārocessāmā’ti mama santikaṃ āgamissanti. Etesu āgatesu dasasahassacakkavāḷe devatā ekacakkavāḷe sannipatissanti, mahāsamayo bhavissati, vivitte okāse mayā nisīdituṃ vaṭṭatī’’ti. Tato vivitte okāse buddhāsanaṃ paññapetvā nisīdi.
ஸப்³ப³பட²மங் கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா க³ததே²ரோ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. ததோ அபரோ ததோ அபரோதி பஞ்சஸதாபி பது³மினியங் பது³மானி விய விகஸிங்ஸு. ஸப்³ப³பட²மங் அரஹத்தப்பத்தபி⁴க்கு² – ‘‘ப⁴க³வதோ ஆரோசெஸ்ஸாமீ’’தி பல்லங்கங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா நிஸீத³னங் பப்போ²டெத்வா உட்டா²ய த³ஸப³லாபி⁴முகோ² அஹோஸி. ஏவங் அபரோபி அபரோபீதி பஞ்சஸதாபி ப⁴த்தஸாலங் பவிஸந்தா விய படிபாடியாவ ஆக³மங்ஸு. பட²மங் ஆக³தோ வந்தி³த்வா நிஸீத³னங் பஞ்ஞபெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா படிலத்³த⁴கு³ணங் ஆரோசேதுகாமோ – ‘‘அத்தி² நு கோ² அஞ்ஞோ கோசி, நத்தீ²’’தி நிவத்தித்வா ஆக³மனமக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ அபரம்பி அத்³த³ஸ அபரம்பி அத்³த³ஸ. இதி ஸப்³பே³பி தே ஆக³ந்த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³த்வா அயங் இமஸ்ஸ ஹராயமானோ ந கதே²ஸி, அயங் இமஸ்ஸ ஹராயமானோ ந கதே²ஸீதி. கீ²ணாஸவானங் கிர த்³வே ஆகாரா ஹொந்தி – ‘‘அஹோ வத மயா படிலத்³த⁴கு³ணங் ஸதே³வகோ லோகோ கி²ப்பமேவ படிவிஜ்ஜெ²ய்யா’’தி சித்தங் உப்பஜ்ஜதி. படிலத்³த⁴பா⁴வங் பன நிதி⁴லத்³த⁴புரிஸோ விய ந அஞ்ஞஸ்ஸ ஆரோசேதுகாமோ ஹோதி.
Sabbapaṭhamaṃ kammaṭṭhānaṃ gahetvā gatathero saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tato aparo tato aparoti pañcasatāpi paduminiyaṃ padumāni viya vikasiṃsu. Sabbapaṭhamaṃ arahattappattabhikkhu – ‘‘bhagavato ārocessāmī’’ti pallaṅkaṃ vinibbhujitvā nisīdanaṃ papphoṭetvā uṭṭhāya dasabalābhimukho ahosi. Evaṃ aparopi aparopīti pañcasatāpi bhattasālaṃ pavisantā viya paṭipāṭiyāva āgamaṃsu. Paṭhamaṃ āgato vanditvā nisīdanaṃ paññapetvā ekamantaṃ nisīditvā paṭiladdhaguṇaṃ ārocetukāmo – ‘‘atthi nu kho añño koci, natthī’’ti nivattitvā āgamanamaggaṃ olokento aparampi addasa aparampi addasa. Iti sabbepi te āgantvā ekamantaṃ nisīditvā ayaṃ imassa harāyamāno na kathesi, ayaṃ imassa harāyamāno na kathesīti. Khīṇāsavānaṃ kira dve ākārā honti – ‘‘aho vata mayā paṭiladdhaguṇaṃ sadevako loko khippameva paṭivijjheyyā’’ti cittaṃ uppajjati. Paṭiladdhabhāvaṃ pana nidhiladdhapuriso viya na aññassa ārocetukāmo hoti.
ஏவங் ஓஸீத³மத்தே பன தஸ்மிங் அரியமண்ட³லே பாசீனயுக³ந்த⁴ரபரிக்கே²பதோ அப்³பா⁴, மஹிகா, தூ⁴மோ, ரஜோ, ராஹூதி இமேஹி உபக்கிலேஸேஹி விப்பமுத்தங் பு³த்³து⁴ப்பாத³படிமண்டி³தஸ்ஸ லோகஸ்ஸ ராமணெய்யகத³ஸ்ஸனத்த²ங் பாசீனதி³ஸாய உக்கி²த்தரஜதமயமஹாஆதா³ஸமண்ட³லங் விய, நேமிவட்டியங் க³ஹெத்வா பரிவத்தியமானரஜதசக்கஸஸ்ஸிரிகங் புண்ணசந்த³மண்ட³லங் உல்லங்கி⁴த்வா அனிலபத²ங் படிபஜ்ஜித்த². இதி ஏவரூபே க²ணே லயே முஹுத்தே ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் மஹாவனே மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹி.
Evaṃ osīdamatte pana tasmiṃ ariyamaṇḍale pācīnayugandharaparikkhepato abbhā, mahikā, dhūmo, rajo, rāhūti imehi upakkilesehi vippamuttaṃ buddhuppādapaṭimaṇḍitassa lokassa rāmaṇeyyakadassanatthaṃ pācīnadisāya ukkhittarajatamayamahāādāsamaṇḍalaṃ viya, nemivaṭṭiyaṃ gahetvā parivattiyamānarajatacakkasassirikaṃ puṇṇacandamaṇḍalaṃ ullaṅghitvā anilapathaṃ paṭipajjittha. Iti evarūpe khaṇe laye muhutte bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ mahāvane mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sabbeheva arahantehi.
தத்த² ப⁴க³வாபி மஹாஸம்மதஸ்ஸ வங்ஸே உப்பன்னோ, தேபி பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² மஹாஸம்மதஸ்ஸ குலே உப்பன்னா. ப⁴க³வாபி க²த்தியக³ப்³பே⁴ ஜாதோ, தேபி க²த்தியக³ப்³பே⁴ ஜாதா. ப⁴க³வாபி ராஜபப்³ப³ஜிதோ, தேபி ராஜபப்³ப³ஜிதா. ப⁴க³வாபி ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய ஹத்த²க³தங் சக்கவத்திரஜ்ஜங் நிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பப்³ப³ஜிதோ, தேபி ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய ஹத்த²க³தானி ரஜ்ஜானி நிஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பப்³ப³ஜிதா. இதி ப⁴க³வா பரிஸுத்³தே⁴ ஓகாஸே பரிஸுத்³தே⁴ ரத்திபா⁴கே³ ஸயங் பரிஸுத்³தோ⁴ பரிஸுத்³த⁴பரிவாரோ வீதராகோ³ வீதராக³பரிவாரோ வீததோ³ஸோ வீததோ³ஸபரிவாரோ வீதமோஹோ வீதமோஹபரிவாரோ நித்தண்ஹோ நித்தண்ஹபரிவாரோ நிக்கிலேஸோ நிக்கிலேஸபரிவாரோ ஸந்தோ ஸந்தபரிவாரோ த³ந்தோ த³ந்தபரிவாரோ முத்தோ முத்தபரிவாரோ அதிவிய விரோசதீதி. வண்ணபூ⁴மி நாமேஸா, யத்தகங் ஸக்கோதி, தத்தகங் வத்தப்³ப³ங். இதி இமே பி⁴க்கூ² ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹீ’’தி.
Tattha bhagavāpi mahāsammatassa vaṃse uppanno, tepi pañcasatā bhikkhū mahāsammatassa kule uppannā. Bhagavāpi khattiyagabbhe jāto, tepi khattiyagabbhe jātā. Bhagavāpi rājapabbajito, tepi rājapabbajitā. Bhagavāpi setacchattaṃ pahāya hatthagataṃ cakkavattirajjaṃ nissajjetvā pabbajito, tepi setacchattaṃ pahāya hatthagatāni rajjāni nissajjetvā pabbajitā. Iti bhagavā parisuddhe okāse parisuddhe rattibhāge sayaṃ parisuddho parisuddhaparivāro vītarāgo vītarāgaparivāro vītadoso vītadosaparivāro vītamoho vītamohaparivāro nittaṇho nittaṇhaparivāro nikkileso nikkilesaparivāro santo santaparivāro danto dantaparivāro mutto muttaparivāro ativiya virocatīti. Vaṇṇabhūmi nāmesā, yattakaṃ sakkoti, tattakaṃ vattabbaṃ. Iti ime bhikkhū sandhāya vuttaṃ – ‘‘pañcamattehi bhikkhusatehi sabbeheva arahantehī’’ti.
யேபு⁴ய்யேனாதி ப³ஹுதரா ஸன்னிபதிதா, மந்தா³ ந ஸன்னிபதிதா அஸஞ்ஞா அரூபாவசரதே³வதா ஸமாபன்னதே³வதா ச. தத்ராயங் ஸன்னிபாதக்கமோ மஹாவனஸ்ஸ கிர ஸாமந்தா தே³வதா சலிங்ஸு – ‘‘ஆயாம, போ⁴ பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனங் நாம ப³ஹூபகாரங், த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ப³ஹூபகாரங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴த³ஸ்ஸனங் ப³ஹூபகாரங், ஆயாம ஆயாமா’’தி மஹாஸத்³த³ங் குருமானா ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வந்தஞ்ச தங்முஹுத்தங் அரஹத்தப்பத்தகீ²ணாஸவே ச வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. ஏதேனேவ உபாயேன தாஸங் தாஸங் ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஸத்³த³ந்தரஅட்³ட⁴கா³வுதகா³வுதஅட்³ட⁴யோஜனயோஜனாதி³வஸேன தியோஜனஸஹஸ்ஸவித்த²தே ஹிமவந்தே, திக்க²த்துங் தேஸட்டி²யா நக³ரஸஹஸ்ஸேஸு, நவனவுதியா தோ³ணமுக²ஸதஸஹஸ்ஸேஸு, ச²ன்னவுதியா பட்டனகோடிஸதஸஹஸ்ஸேஸு, ச²பண்ணாஸாய ரதனாகரேஸூதி ஸகலஜம்பு³தீ³பே, புப்³ப³விதே³ஹே, அபரகோ³யானே, உத்தரகுரும்ஹி, த்³வீஸு பரித்ததீ³பஸஹஸ்ஸேஸூதி ஸகலசக்கவாளே, ததோ து³தியததியசக்கவாளேதி ஏவங் த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளேஸு தே³வதா ஸன்னிபதிதாதி வேதி³தப்³பா³. த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளஞ்ஹி இத⁴ த³ஸலோகதா⁴துயோதி அதி⁴ப்பேதா. தேன வுத்தங் – ‘‘த³ஸஹி ச லோகதா⁴தூஹி தே³வதா யேபு⁴ய்யேன ஸன்னிபதிதா ஹொந்தீ’’தி.
Yebhuyyenāti bahutarā sannipatitā, mandā na sannipatitā asaññā arūpāvacaradevatā samāpannadevatā ca. Tatrāyaṃ sannipātakkamo mahāvanassa kira sāmantā devatā caliṃsu – ‘‘āyāma, bho buddhadassanaṃ nāma bahūpakāraṃ, dhammassavanaṃ bahūpakāraṃ, bhikkhusaṅghadassanaṃ bahūpakāraṃ, āyāma āyāmā’’ti mahāsaddaṃ kurumānā āgantvā bhagavantañca taṃmuhuttaṃ arahattappattakhīṇāsave ca vanditvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Eteneva upāyena tāsaṃ tāsaṃ saddaṃ sutvā saddantaraaḍḍhagāvutagāvutaaḍḍhayojanayojanādivasena tiyojanasahassavitthate himavante, tikkhattuṃ tesaṭṭhiyā nagarasahassesu, navanavutiyā doṇamukhasatasahassesu, channavutiyā paṭṭanakoṭisatasahassesu, chapaṇṇāsāya ratanākaresūti sakalajambudīpe, pubbavidehe, aparagoyāne, uttarakurumhi, dvīsu parittadīpasahassesūti sakalacakkavāḷe, tato dutiyatatiyacakkavāḷeti evaṃ dasasahassacakkavāḷesu devatā sannipatitāti veditabbā. Dasasahassacakkavāḷañhi idha dasalokadhātuyoti adhippetā. Tena vuttaṃ – ‘‘dasahi ca lokadhātūhi devatā yebhuyyena sannipatitā hontī’’ti.
ஏவங் ஸன்னிபதிதாஹி தே³வதாஹி ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் யாவ ப்³ரஹ்மலோகா ஸூசிக⁴ரே நிரந்தரங் பக்கி²த்தஸூசீஹி விய பரிபுண்ணங் ஹோதி. தத்ர ப்³ரஹ்மலோகஸ்ஸ ஏவங் உச்சத்தனங் வேதி³தப்³ப³ங். லோஹபாஸாதே³ கிர ஸத்தகூடாகா³ரஸமோ பாஸாணோ ப்³ரஹ்மலோகே ட²த்வா அதோ⁴ கி²த்தோ சதூஹி மாஸேஹி பத²விங் பாபுணாதி. ஏவங் மஹந்தே ஓகாஸே யதா² ஹெட்டா² ட²த்வா கி²த்தானி புப்பா²னி வா தூ⁴மோ வா உபரி க³ந்துங், உபரி வா ட²த்வா கி²த்தஸாஸபா ஹெட்டா² ஓதரிதுங் அந்தரங் ந லப⁴ந்தி, ஏவங் நிரந்தரங் தே³வதா அஹேஸுங். யதா² கோ² பன சக்கவத்திரஞ்ஞோ நிஸின்னட்டா²னங் அஸம்பா³த⁴ங் ஹோதி, ஆக³தாக³தா மஹேஸக்கா² க²த்தியா ஓகாஸங் லப⁴ந்தியேவ, பரதோ பரதோ பன அதிஸம்பா³த⁴ங் ஹோதி, ஏவமேவ ப⁴க³வதோ நிஸின்னட்டா²னங் அஸம்பா³த⁴ங், ஆக³தாக³தா மஹேஸக்கா² தே³வதா ச மஹாப்³ரஹ்மானோ ச ஓகாஸங் லப⁴ந்தியேவ. அபிஸுத³ங் ப⁴க³வதோ ஆஸன்னாஸன்னட்டா²னே மஹாபரினிப்³பா³னே வுத்தனயேனேவ வாலக்³க³கோடினிதுத³னமத்தே பதே³ஸே த³ஸபி வீஸம்பி ஸப்³ப³பரதோ திங்ஸம்பி தே³வதா ஸுகு²மே ஸுகு²மே அத்தபா⁴வே மாபெத்வா அட்ட²ங்ஸு. ஸட்டி² ஸட்டி² தே³வதா அட்ட²ங்ஸு.
Evaṃ sannipatitāhi devatāhi sakalacakkavāḷagabbhaṃ yāva brahmalokā sūcighare nirantaraṃ pakkhittasūcīhi viya paripuṇṇaṃ hoti. Tatra brahmalokassa evaṃ uccattanaṃ veditabbaṃ. Lohapāsāde kira sattakūṭāgārasamo pāsāṇo brahmaloke ṭhatvā adho khitto catūhi māsehi pathaviṃ pāpuṇāti. Evaṃ mahante okāse yathā heṭṭhā ṭhatvā khittāni pupphāni vā dhūmo vā upari gantuṃ, upari vā ṭhatvā khittasāsapā heṭṭhā otarituṃ antaraṃ na labhanti, evaṃ nirantaraṃ devatā ahesuṃ. Yathā kho pana cakkavattirañño nisinnaṭṭhānaṃ asambādhaṃ hoti, āgatāgatā mahesakkhā khattiyā okāsaṃ labhantiyeva, parato parato pana atisambādhaṃ hoti, evameva bhagavato nisinnaṭṭhānaṃ asambādhaṃ, āgatāgatā mahesakkhā devatā ca mahābrahmāno ca okāsaṃ labhantiyeva. Apisudaṃ bhagavato āsannāsannaṭṭhāne mahāparinibbāne vuttanayeneva vālaggakoṭinitudanamatte padese dasapi vīsampi sabbaparato tiṃsampi devatā sukhume sukhume attabhāve māpetvā aṭṭhaṃsu. Saṭṭhi saṭṭhi devatā aṭṭhaṃsu.
ஸுத்³தா⁴வாஸகாயிகானந்தி ஸுத்³தா⁴வாஸவாஸீனங். ஸுத்³தா⁴வாஸா நாம ஸுத்³தா⁴னங் அனாகா³மிகீ²ணாஸவானங் ஆவாஸா பஞ்ச ப்³ரஹ்மலோகா. ஏதத³ஹோஸீதி கஸ்மா அஹோஸி? தே கிர ப்³ரஹ்மானோ ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா யதா²பரிச்சே²தே³ன வுட்டி²தா ப்³ரஹ்மப⁴வனங் ஓலோகெந்தா பச்சா²ப⁴த்தே ப⁴த்தகே³ஹங் விய ஸுஞ்ஞதங் அத்³த³ஸங்ஸு. ததோ ‘‘குஹிங் ப்³ரஹ்மானோ க³தா’’தி ஆவஜ்ஜந்தா மஹாஸமாக³மங் ஞத்வா – ‘‘அயங் ஸமாக³மோ மஹா, மயங் ஓஹீனா, ஓஹீனகானங் ஓகாஸோ து³ல்லபோ⁴ ஹோதி, தஸ்மா க³ச்ச²ந்தா அதுச்ச²ஹத்தா² ஹுத்வா ஏகேகங் கா³த²ங் அபி⁴ஸங்க²ரித்வா க³ச்சா²ம. தாய மஹாஸமாக³மே ச அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெஸ்ஸாம, த³ஸப³லஸ்ஸ ச வண்ணங் பா⁴ஸிஸ்ஸாமா’’தி. இதி தேஸங் ஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய ஆவஜ்ஜிதத்தா ஏதத³ஹோஸி.
Suddhāvāsakāyikānanti suddhāvāsavāsīnaṃ. Suddhāvāsā nāma suddhānaṃ anāgāmikhīṇāsavānaṃ āvāsā pañca brahmalokā. Etadahosīti kasmā ahosi? Te kira brahmāno samāpattiṃ samāpajjitvā yathāparicchedena vuṭṭhitā brahmabhavanaṃ olokentā pacchābhatte bhattagehaṃ viya suññataṃ addasaṃsu. Tato ‘‘kuhiṃ brahmāno gatā’’ti āvajjantā mahāsamāgamaṃ ñatvā – ‘‘ayaṃ samāgamo mahā, mayaṃ ohīnā, ohīnakānaṃ okāso dullabho hoti, tasmā gacchantā atucchahatthā hutvā ekekaṃ gāthaṃ abhisaṅkharitvā gacchāma. Tāya mahāsamāgame ca attano āgatabhāvaṃ jānāpessāma, dasabalassa ca vaṇṇaṃ bhāsissāmā’’ti. Iti tesaṃ samāpattito vuṭṭhāya āvajjitattā etadahosi.
332. ப⁴க³வதோ புரதோ பாதுரஹேஸுந்தி பாளியங் ப⁴க³வதோ ஸந்திகே அபி⁴முக²ட்டா²னேயேவ ஓதிண்ணா விய கத்வா வுத்தா, ந கோ² பனெத்த² ஏவங் அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. தே பன ப்³ரஹ்மலோகே டி²தாயேவ கா³தா² அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ஏகோ புரத்தி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதரி, ஏகோ த³க்கி²ணசக்கவாளமுக²வட்டியங், ஏகோ பச்சி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங், ஏகோ உத்தரசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதரி. ததோ புரத்தி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மா நீலகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நீலரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் மணிசம்மங் படிமுஞ்சந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா பு³த்³த⁴வீதி² நாம கேனசி ஒத்த²ரிதுங் ந ஸக்கா, தஸ்மா பஹடபு³த்³த⁴வீதி²யாவ ஆக³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தோ அத்தனா அபி⁴ஸங்க²தங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி.
332.Bhagavato purato pāturahesunti pāḷiyaṃ bhagavato santike abhimukhaṭṭhāneyeva otiṇṇā viya katvā vuttā, na kho panettha evaṃ attho veditabbo. Te pana brahmaloke ṭhitāyeva gāthā abhisaṅkharitvā eko puratthimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otari, eko dakkhiṇacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ, eko pacchimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ, eko uttaracakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otari. Tato puratthimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmā nīlakasiṇaṃ samāpajjitvā nīlarasmiyo vissajjitvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ maṇicammaṃ paṭimuñcanto viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā buddhavīthi nāma kenaci ottharituṃ na sakkā, tasmā pahaṭabuddhavīthiyāva āgantvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhito attanā abhisaṅkhataṃ gāthaṃ abhāsi.
த³க்கி²ணசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மாபி பீதகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா பீதரஸ்மியோ ஸுவண்ணபப⁴ங் முஞ்சித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் ஸுவண்ணபடங் பாருபெந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ததே²வ அட்டா²ஸி. பச்சி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மாபி லோஹிதகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா லோஹிதரஸ்மியோ முஞ்சித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் ரத்தவரகம்ப³லேன பரிக்கி²பந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ததே²வ அட்டா²ஸி. உத்தரசக்கவாளமுக²வட்டியங் ஓதிண்ணப்³ரஹ்மாபி ஓதா³தகஸிணங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ஓதா³தரஸ்மியோ முஞ்சித்வா த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதானங் ஸுமனபடங் பாருபந்தோ விய அத்தனோ ஆக³தபா⁴வங் ஜானாபெத்வா ததே²வ அட்டா²ஸி.
Dakkhiṇacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmāpi pītakasiṇaṃ samāpajjitvā pītarasmiyo suvaṇṇapabhaṃ muñcitvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ suvaṇṇapaṭaṃ pārupento viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā tatheva aṭṭhāsi. Pacchimacakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmāpi lohitakasiṇaṃ samāpajjitvā lohitarasmiyo muñcitvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ rattavarakambalena parikkhipanto viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā tatheva aṭṭhāsi. Uttaracakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ otiṇṇabrahmāpi odātakasiṇaṃ samāpajjitvā odātarasmiyo muñcitvā dasasahassacakkavāḷadevatānaṃ sumanapaṭaṃ pārupanto viya attano āgatabhāvaṃ jānāpetvā tatheva aṭṭhāsi.
பாளியங் பன ‘‘ப⁴க³வதோ புரதோ பாதுரஹேஸுங். அத² கோ² தா தே³வதா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸூ’’தி ஏவங் ஏகக்க²ணங் விய புரதோ பாதுபா⁴வோ ச அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் டி²தபா⁴வோ ச வுத்தோ, ஸோ இமினா அனுக்கமேன அஹோஸி, ஏகதோ கத்வா பன த³ஸ்ஸிதோ. கா³தா²பா⁴ஸனங் பன பாளியங் விஸுங் விஸுங்யேவ வுத்தங்.
Pāḷiyaṃ pana ‘‘bhagavato purato pāturahesuṃ. Atha kho tā devatā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsū’’ti evaṃ ekakkhaṇaṃ viya purato pātubhāvo ca abhivādetvā ekamantaṃ ṭhitabhāvo ca vutto, so iminā anukkamena ahosi, ekato katvā pana dassito. Gāthābhāsanaṃ pana pāḷiyaṃ visuṃ visuṃyeva vuttaṃ.
தத்த² மஹாஸமயோதி மஹாஸமூஹோ. பவனங் வுச்சதி வனஸண்டோ³. உப⁴யேனபி ப⁴க³வா இமஸ்மிங் வனஸண்டே³ அஜ்ஜ மஹாஸமூஹோ மஹாஸன்னிபாதோதி ஆஹ. ததோ யேஸங் ஸோ ஸன்னிபாதோ, தே த³ஸ்ஸேதுங் தே³வகாயா ஸமாக³தாதி ஆஹ. தத்த² தே³வகாயாதி தே³வக⁴டா. ஆக³தம்ஹ இமங் த⁴ம்மஸமயந்தி ஏவங் ஸமாக³தே தே³வகாயே தி³ஸ்வா மயம்பி இமங் த⁴ம்மஸமூஹங் ஆக³தா. கிங் காரணா? த³க்கி²தாயே அபராஜிதஸங்க⁴ங், கேனசி அபராஜிதங் அஜ்ஜேவ தயோ மாரே மத்³தி³த்வா விஜிதஸங்கா³மங் இமங் அபராஜிதஸங்க⁴ங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய ஆக³தம்ஹாதி அத்தோ². ஸோ பன ப்³ரஹ்மா இமங் கா³த²ங் பா⁴ஸித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா புரத்தி²மசக்கவாளமுக²வட்டியங்யேவ அட்டா²ஸி.