Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi |
૫૩૭. મહાસુતસોમજાતકં (૫)
537. Mahāsutasomajātakaṃ (5)
૩૭૧.
371.
‘‘કસ્મા તુવં રસક એદિસાનિ, કરોસિ કમ્માનિ સુદારુણાનિ;
‘‘Kasmā tuvaṃ rasaka edisāni, karosi kammāni sudāruṇāni;
હનાસિ ઇત્થી પુરિસે ચ મૂળ્હો, મંસસ્સ હેતુ અદુ 1 ધનસ્સ કારણા’’.
Hanāsi itthī purise ca mūḷho, maṃsassa hetu adu 2 dhanassa kāraṇā’’.
૩૭૨.
372.
‘‘નં અત્તહેતૂ ન ધનસ્સ કારણા, ન પુત્તદારસ્સ સહાયઞાતિનં;
‘‘Naṃ attahetū na dhanassa kāraṇā, na puttadārassa sahāyañātinaṃ;
ભત્તા ચ મે ભગવા ભૂમિપાલો, સો ખાદતિ મંસં ભદન્તેદિસં’’.
Bhattā ca me bhagavā bhūmipālo, so khādati maṃsaṃ bhadantedisaṃ’’.
૩૭૩.
373.
‘‘સચે તુવં ભત્તુરત્થે પયુત્તો, કરોસિ કમ્માનિ સુદારુણાનિ;
‘‘Sace tuvaṃ bhatturatthe payutto, karosi kammāni sudāruṇāni;
પાતોવ અન્તેપુરં પાપુણિત્વા, લપેય્યાસિ મે રાજિનો સમ્મુખે તં’’.
Pātova antepuraṃ pāpuṇitvā, lapeyyāsi me rājino sammukhe taṃ’’.
૩૭૪.
374.
‘‘તથા કરિસ્સામિ અહં ભદન્તે, યથા તુવં 3 ભાસસિ કાળહત્થિ;
‘‘Tathā karissāmi ahaṃ bhadante, yathā tuvaṃ 4 bhāsasi kāḷahatthi;
પાતોવ અન્તેપુરં પાપુણિત્વા, વક્ખામિ તે રાજિનો સમ્મુખે તં’’.
Pātova antepuraṃ pāpuṇitvā, vakkhāmi te rājino sammukhe taṃ’’.
૩૭૫.
375.
કાળો રસકમાદાય, રાજાનં ઉપસઙ્કમિ;
Kāḷo rasakamādāya, rājānaṃ upasaṅkami;
૩૭૬.
376.
‘‘સચ્ચં કિર મહારાજ, રસકો પેસિતો તયા;
‘‘Saccaṃ kira mahārāja, rasako pesito tayā;
હનતિ ઇત્થિપુરિસે, તુવં મંસાનિ ખાદસિ’’.
Hanati itthipurise, tuvaṃ maṃsāni khādasi’’.
૩૭૭.
377.
‘‘એવમેવ તથા કાળ, રસકો પેસિતો મયા;
‘‘Evameva tathā kāḷa, rasako pesito mayā;
મમ અત્થં કરોન્તસ્સ, કિમેતં પરિભાસસિ’’.
Mama atthaṃ karontassa, kimetaṃ paribhāsasi’’.
૩૭૮.
378.
‘‘આનન્દો સબ્બમચ્છાનં, ખાદિત્વા રસગિદ્ધિમા;
‘‘Ānando sabbamacchānaṃ, khāditvā rasagiddhimā;
પરિક્ખીણાય પરિસાય, અત્તાનં ખાદિયા મતો.
Parikkhīṇāya parisāya, attānaṃ khādiyā mato.
૩૭૯.
379.
‘‘એવં પમત્તો રસગારવે રત્તો 9, બાલો યદી આયતિ નાવબુજ્ઝતિ;
‘‘Evaṃ pamatto rasagārave ratto 10, bālo yadī āyati nāvabujjhati;
૩૮૦.
380.
મા ત્વં ઇમં કેવલં વારિજોવ, દ્વિપદાધિપ 19 સુઞ્ઞમકાસિ રટ્ઠં’’.
Mā tvaṃ imaṃ kevalaṃ vārijova, dvipadādhipa 20 suññamakāsi raṭṭhaṃ’’.
૩૮૧.
381.
જમ્બુપેસિમલદ્ધાન, મતો સો તસ્સ સઙ્ખયે.
Jambupesimaladdhāna, mato so tassa saṅkhaye.
૩૮૨.
382.
‘‘એવમેવ અહં કાળ, ભુત્વા ભક્ખં રસુત્તમં;
‘‘Evameva ahaṃ kāḷa, bhutvā bhakkhaṃ rasuttamaṃ;
૩૮૩.
383.
‘‘માણવ અભિરૂપોસિ, કુલે જાતોસિ સોત્થિયે;
‘‘Māṇava abhirūposi, kule jātosi sotthiye;
ન ત્વં અરહસિ તાત, અભક્ખં ભક્ખયેતવે’’.
Na tvaṃ arahasi tāta, abhakkhaṃ bhakkhayetave’’.
૩૮૪.
384.
‘‘રસાનં અઞ્ઞતરં એતં, કસ્મા 25 મં ત્વં નિવારયે;
‘‘Rasānaṃ aññataraṃ etaṃ, kasmā 26 maṃ tvaṃ nivāraye;
સોહં તત્થ ગમિસ્સામિ, યત્થ લચ્છામિ એદિસં.
Sohaṃ tattha gamissāmi, yattha lacchāmi edisaṃ.
૩૮૫.
385.
‘‘સોવાહં નિપ્પતિસ્સામિ, ન તે વચ્છામિ સન્તિકે;
‘‘Sovāhaṃ nippatissāmi, na te vacchāmi santike;
યસ્સ મે દસ્સનેન ત્વં, નાભિનન્દસિ બ્રાહ્મણ’’.
Yassa me dassanena tvaṃ, nābhinandasi brāhmaṇa’’.
૩૮૬.
386.
‘‘અદ્ધા અઞ્ઞેપિ દાયાદે, પુત્તે લચ્છામ માણવ;
‘‘Addhā aññepi dāyāde, putte lacchāma māṇava;
ત્વઞ્ચ જમ્મ વિનસ્સસ્સુ, યત્થ પત્તં ન તં સુણે’’.
Tvañca jamma vinassassu, yattha pattaṃ na taṃ suṇe’’.
૩૮૭.
387.
‘‘એવમેવ તુવં રાજ, દ્વિપદિન્દ સુણોહિ મે;
‘‘Evameva tuvaṃ rāja, dvipadinda suṇohi me;
પબ્બાજેસ્સન્તિ તં રટ્ઠા, સોણ્ડં માણવકં યથા’’.
Pabbājessanti taṃ raṭṭhā, soṇḍaṃ māṇavakaṃ yathā’’.
૩૮૮.
388.
‘‘સુજાતો નામ નામેન, ભાવિતત્તાન સાવકો;
‘‘Sujāto nāma nāmena, bhāvitattāna sāvako;
અચ્છરં કામયન્તોવ, ન સો ભુઞ્જિ ન સો પિવિ.
Accharaṃ kāmayantova, na so bhuñji na so pivi.
૩૮૯.
389.
એવં માનુસકા કામા, દિબ્બકામાન સન્તિકે.
Evaṃ mānusakā kāmā, dibbakāmāna santike.
૩૯૦.
390.
‘‘એવમેવ અહં કાળ, ભુત્વા ભક્ખં રસુત્તમં;
‘‘Evameva ahaṃ kāḷa, bhutvā bhakkhaṃ rasuttamaṃ;
અલદ્ધા માનુસં મંસં, મઞ્ઞે હિસ્સામિ જીવિતં’’.
Aladdhā mānusaṃ maṃsaṃ, maññe hissāmi jīvitaṃ’’.
૩૯૧.
391.
‘‘યથાપિ તે ધતરટ્ઠા, હંસા વેહાયસઙ્ગમા;
‘‘Yathāpi te dhataraṭṭhā, haṃsā vehāyasaṅgamā;
૩૯૨.
392.
‘‘એવમેવ તુવં રાજ, દ્વિપદિન્દ સુણોહિ મે;
‘‘Evameva tuvaṃ rāja, dvipadinda suṇohi me;
અભક્ખં રાજ ભક્ખેસિ, તસ્મા પબ્બાજયન્તિ તં’’.
Abhakkhaṃ rāja bhakkhesi, tasmā pabbājayanti taṃ’’.
૩૯૩.
393.
‘‘તિટ્ઠાહીતિ મયા વુત્તો, સો ત્વં ગચ્છસિ પમ્મુખો 31;
‘‘Tiṭṭhāhīti mayā vutto, so tvaṃ gacchasi pammukho 32;
અટ્ઠિતો ત્વં ઠિતોમ્હીતિ, લપસિ બ્રહ્મચારિનિ;
Aṭṭhito tvaṃ ṭhitomhīti, lapasi brahmacārini;
ઇદં તે સમણાયુત્તં, અસિઞ્ચ મે મઞ્ઞસિ કઙ્કપત્તં’’ 33.
Idaṃ te samaṇāyuttaṃ, asiñca me maññasi kaṅkapattaṃ’’ 34.
૩૯૪.
394.
‘‘ઠિતોહમસ્મી સધમ્મેસુ રાજ, ન નામગોત્તં પરિવત્તયામિ;
‘‘Ṭhitohamasmī sadhammesu rāja, na nāmagottaṃ parivattayāmi;
ચોરઞ્ચ લોકે અઠિતં વદન્તિ, આપાયિકં નેરયિકં ઇતો ચુતં.
Corañca loke aṭhitaṃ vadanti, āpāyikaṃ nerayikaṃ ito cutaṃ.
૩૯૫.
395.
તેન યઞ્ઞં યજિત્વાન, એવં સગ્ગં ગમિસ્સસિ’’.
Tena yaññaṃ yajitvāna, evaṃ saggaṃ gamissasi’’.
૩૯૬.
396.
‘‘કિસ્મિં નુ રટ્ઠે તવ જાતિભૂમિ 39, અથ કેન અત્થેન ઇધાનુપત્તો;
‘‘Kismiṃ nu raṭṭhe tava jātibhūmi 40, atha kena atthena idhānupatto;
અક્ખાહિ મે બ્રાહ્મણ એતમત્થં, કિમિચ્છસી દેમિ તયજ્જ પત્થિતં’’.
Akkhāhi me brāhmaṇa etamatthaṃ, kimicchasī demi tayajja patthitaṃ’’.
૩૯૭.
397.
‘‘ગાથા ચતસ્સો ધરણીમહિસ્સર, સુગમ્ભિરત્થા વરસાગરૂપમા;
‘‘Gāthā catasso dharaṇīmahissara, sugambhiratthā varasāgarūpamā;
તવેવ અત્થાય ઇધાગતોસ્મિ, સુણોહિ ગાથા પરમત્થસંહિતા’’.
Taveva atthāya idhāgatosmi, suṇohi gāthā paramatthasaṃhitā’’.
૩૯૮.
398.
‘‘ન વે રુદન્તિ મતિમન્તો સપઞ્ઞા, બહુસ્સુતા યે બહુટ્ઠાનચિન્તિનો;
‘‘Na ve rudanti matimanto sapaññā, bahussutā ye bahuṭṭhānacintino;
દીપઞ્હિ એતં પરમં નરાનં, યં પણ્ડિતા સોકનુદા ભવન્તિ.
Dīpañhi etaṃ paramaṃ narānaṃ, yaṃ paṇḍitā sokanudā bhavanti.
૩૯૯.
399.
‘‘અત્તાનં ઞાતી ઉદાહુ 41 પુત્તદારં, ધઞ્ઞં ધનં રજતં જાતરૂપં;
‘‘Attānaṃ ñātī udāhu 42 puttadāraṃ, dhaññaṃ dhanaṃ rajataṃ jātarūpaṃ;
કિમેવ ત્વં 43 સુતસોમાનુતપ્પે, કોરબ્યસેટ્ઠ વચનં સુણોમ તેતં’.
Kimeva tvaṃ 44 sutasomānutappe, korabyaseṭṭha vacanaṃ suṇoma tetaṃ’.
૪૦૦.
400.
‘‘નેવાહમત્તાનમનુત્થુનામિ, ન પુત્તદારં ન ધનં ન રટ્ઠં;
‘‘Nevāhamattānamanutthunāmi, na puttadāraṃ na dhanaṃ na raṭṭhaṃ;
સતઞ્ચ ધમ્મો ચરિતો પુરાણો, તં સઙ્કરં 45 બ્રાહ્મણસ્સાનુતપ્પે.
Satañca dhammo carito purāṇo, taṃ saṅkaraṃ 46 brāhmaṇassānutappe.
૪૦૧.
401.
‘‘કતો મયા સઙ્કરો બ્રાહ્મણેન, રટ્ઠે સકે ઇસ્સરિયે ઠિતેન;
‘‘Kato mayā saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;
તં સઙ્કરં બ્રાહ્મણસપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજિસ્સં’’.
Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ’’.
૪૦૨.
402.
‘‘નેવાહમેતં અભિસદ્દહામિ, સુખી નરો મચ્ચુમુખા પમુત્તો;
‘‘Nevāhametaṃ abhisaddahāmi, sukhī naro maccumukhā pamutto;
અમિત્તહત્થં પુનરાવજેય્ય, કોરબ્યસેટ્ઠ ન હિ મં ઉપેસિ.
Amittahatthaṃ punarāvajeyya, korabyaseṭṭha na hi maṃ upesi.
૪૦૩.
403.
‘‘મુત્તો તુવં પોરિસાદસ્સ હત્થા, ગન્ત્વા સકં મન્દિરં કામકામી;
‘‘Mutto tuvaṃ porisādassa hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;
મધુરં પિયં જીવિતં લદ્ધ રાજ, કુતો તુવં એહિસિ મે સકાસં’’.
Madhuraṃ piyaṃ jīvitaṃ laddha rāja, kuto tuvaṃ ehisi me sakāsaṃ’’.
૪૦૪.
404.
‘‘મતં વરેય્ય પરિસુદ્ધસીલો, ન જીવિતં 47 ગરહિતો પાપધમ્મો;
‘‘Mataṃ vareyya parisuddhasīlo, na jīvitaṃ 48 garahito pāpadhammo;
ન હિ તં નરં તાયતિ 49 દુગ્ગતીહિ, યસ્સાપિ હેતુ અલિકં ભણેય્ય.
Na hi taṃ naraṃ tāyati 50 duggatīhi, yassāpi hetu alikaṃ bhaṇeyya.
૪૦૫.
405.
‘‘સચેપિ વાતો ગિરિમાવહેય્ય, ચન્દો ચ સૂરિયો ચ છમા પતેય્યું;
‘‘Sacepi vāto girimāvaheyya, cando ca sūriyo ca chamā pateyyuṃ;
સબ્બા ચ નજ્જો પટિસોતં વજેય્યું, ન ત્વેવહં રાજ મુસા ભણેય્યં.
Sabbā ca najjo paṭisotaṃ vajeyyuṃ, na tvevahaṃ rāja musā bhaṇeyyaṃ.
૪૦૬.
406.
51 ‘‘નભં ફલેય્ય ઉદધીપિ સુસ્સે, સંવટ્ટયે ભૂતધરા વસુન્ધરા;
52 ‘‘Nabhaṃ phaleyya udadhīpi susse, saṃvaṭṭaye bhūtadharā vasundharā;
સિલુચ્ચયો મેરુ સમૂલમુપ્પતે, ન ત્વેવહં રાજ મુસા ભણેય્યં’’ 53.
Siluccayo meru samūlamuppate, na tvevahaṃ rāja musā bhaṇeyyaṃ’’ 54.
૪૦૭.
407.
‘‘અસિઞ્ચ સત્તિઞ્ચ પરામસામિ, સપથમ્પિ તે સમ્મ અહં કરોમિ;
‘‘Asiñca sattiñca parāmasāmi, sapathampi te samma ahaṃ karomi;
તયા પમુત્તો અનણો ભવિત્વા, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજિસ્સં’’.
Tayā pamutto anaṇo bhavitvā, saccānurakkhī punarāvajissaṃ’’.
૪૦૮.
408.
‘‘યો તે કતો સઙ્કરો બ્રાહ્મણેન, રટ્ઠે સકે ઇસ્સરિયે ઠિતેન;
‘‘Yo te kato saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;
તં સઙ્કરં બ્રાહ્મણસપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજસ્સુ’’.
Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāvajassu’’.
૪૦૯.
409.
‘‘યો મે કતો સઙ્કરો બ્રાહ્મણેન, રટ્ઠે સકે ઇસ્સરિયે ઠિતેન;
‘‘Yo me kato saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;
તં સઙ્કરં બ્રાહ્મણસપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાવજિસ્સં’’.
Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāvajissaṃ’’.
૪૧૦.
410.
‘‘મુત્તો ચ સો પોરિસાદસ્સ હત્થા, ગન્ત્વાન તં બ્રાહ્મણં એતદવોચ;
‘‘Mutto ca so porisādassa hatthā, gantvāna taṃ brāhmaṇaṃ etadavoca;
સુણોમ 55 ગાથાયો સતારહાયો, યા મે સુતા અસ્સુ હિતાય બ્રહ્મે’’.
Suṇoma 56 gāthāyo satārahāyo, yā me sutā assu hitāya brahme’’.
૪૧૧.
411.
સા નં સઙ્ગતિ પાલેતિ, નાસબ્ભિ બહુસઙ્ગમો.
Sā naṃ saṅgati pāleti, nāsabbhi bahusaṅgamo.
૪૧૨.
412.
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સેય્યો હોતિ ન પાપિયો.
Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo.
૪૧૩.
413.
‘‘જીરન્તિ વે રાજરથા સુચિત્તા, અથો સરીરમ્પિ જરં ઉપેતિ;
‘‘Jīranti ve rājarathā sucittā, atho sarīrampi jaraṃ upeti;
સતઞ્ચ ધમ્મો ન જરં ઉપેતિ, સન્તો હવે સબ્ભિ પવેદયન્તિ.
Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.
૪૧૪.
414.
‘‘નભઞ્ચં દૂરે પથવી ચ દૂરે, પારં સમુદ્દસ્સ તદાહુ દૂરે;
‘‘Nabhañcaṃ dūre pathavī ca dūre, pāraṃ samuddassa tadāhu dūre;
તતો હવે દૂરતરં વદન્તિ, સતઞ્ચ ધમ્મો 59 અસતઞ્ચ રાજ’’.
Tato have dūrataraṃ vadanti, satañca dhammo 60 asatañca rāja’’.
૪૧૫.
415.
ચત્તારિ ત્વં સહસ્સાનિ, ખિપ્પં ગણ્હાહિ બ્રાહ્મણ’’.
Cattāri tvaṃ sahassāni, khippaṃ gaṇhāhi brāhmaṇa’’.
૪૧૬.
416.
પચ્ચત્તમેવ સુતસોમ જાનહિ, સહસ્સિયા નામ કા અત્થિ 69 ગાથા’’.
Paccattameva sutasoma jānahi, sahassiyā nāma kā atthi 70 gāthā’’.
૪૧૭.
417.
‘‘ઇચ્છામિ વોહં સુતવુદ્ધિમત્તનો, સન્તોતિ મં 71 સપ્પુરિસા ભજેય્યું;
‘‘Icchāmi vohaṃ sutavuddhimattano, santoti maṃ 72 sappurisā bhajeyyuṃ;
અહં સવન્તીહિ મહોદધીવ, ન હિ તાત તપ્પામિ સુભાસિતેન.
Ahaṃ savantīhi mahodadhīva, na hi tāta tappāmi subhāsitena.
૪૧૮.
418.
‘‘અગ્ગિ યથા તિણકટ્ઠં દહન્તો, ન તપ્પતી સાગરોવ 73 નદીહિ;
‘‘Aggi yathā tiṇakaṭṭhaṃ dahanto, na tappatī sāgarova 74 nadīhi;
એવમ્પિ તે પણ્ડિતા રાજસેટ્ઠ, સુત્વા ન તપ્પન્તિ સુભાસિતેન.
Evampi te paṇḍitā rājaseṭṭha, sutvā na tappanti subhāsitena.
૪૧૯.
419.
‘‘સકસ્સ દાસસ્સ યદા સુણોમિ, ગાથં અહં અત્થવતિં 75 જનિન્દ;
‘‘Sakassa dāsassa yadā suṇomi, gāthaṃ ahaṃ atthavatiṃ 76 janinda;
તમેવ સક્કચ્ચ નિસામયામિ, ન હિ તાત ધમ્મેસુ મમત્થિ તિત્તિ’’.
Tameva sakkacca nisāmayāmi, na hi tāta dhammesu mamatthi titti’’.
૪૨૦.
420.
‘‘ઇદં તે રટ્ઠં સધનં સયોગ્ગં, સકાયુરં સબ્બકામૂપપન્નં;
‘‘Idaṃ te raṭṭhaṃ sadhanaṃ sayoggaṃ, sakāyuraṃ sabbakāmūpapannaṃ;
૪૨૧.
421.
‘‘અત્તાનુરક્ખાય ભવન્તિ હેતે, હત્થારોહા રથિકા પત્તિકા ચ;
‘‘Attānurakkhāya bhavanti hete, hatthārohā rathikā pattikā ca;
અસ્સારુહા 81 યે ચ ધનુગ્ગહાસે, સેનં પયુઞ્જામ હનામ સત્તું’’.
Assāruhā 82 ye ca dhanuggahāse, senaṃ payuñjāma hanāma sattuṃ’’.
૪૨૨.
422.
‘‘સુદુક્કરં પોરિસાદો અકાસિ, જીવં ગહેત્વાન અવસ્સજી મં;
‘‘Sudukkaraṃ porisādo akāsi, jīvaṃ gahetvāna avassajī maṃ;
તં તાદિસં પુબ્બકિચ્ચં સરન્તો, દુબ્ભે અહં તસ્સ કથં જનિન્દ’’.
Taṃ tādisaṃ pubbakiccaṃ saranto, dubbhe ahaṃ tassa kathaṃ janinda’’.
૪૨૩.
423.
‘‘વન્દિત્વા સો પિતરં માતરઞ્ચ, અનુસાસેત્વા નેગમઞ્ચ બલઞ્ચ;
‘‘Vanditvā so pitaraṃ mātarañca, anusāsetvā negamañca balañca;
સચ્ચવાદી સચ્ચાનુરક્ખમાનો, અગમાસિ સો યત્થ પોરિસાદો’’.
Saccavādī saccānurakkhamāno, agamāsi so yattha porisādo’’.
૪૨૪.
424.
‘‘કતો મયા સઙ્કરો બ્રાહ્મણેન, રટ્ઠે સકે ઇસ્સરિયે ઠિતેન;
‘‘Kato mayā saṅkaro brāhmaṇena, raṭṭhe sake issariye ṭhitena;
તં સઙ્કરં બ્રાહ્મણસપ્પદાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાગતોસ્મિ;
Taṃ saṅkaraṃ brāhmaṇasappadāya, saccānurakkhī punarāgatosmi;
યજસ્સુ યઞ્ઞં ખાદ મં પોરિસાદ’’.
Yajassu yaññaṃ khāda maṃ porisāda’’.
૪૨૫.
425.
નિદ્ધૂમકે પચિતં સાધુપક્કં, સુણોમ 87 ગાથાયો સતારહાયો’’.
Niddhūmake pacitaṃ sādhupakkaṃ, suṇoma 88 gāthāyo satārahāyo’’.
૪૨૬.
426.
‘‘અધમ્મિકો ત્વં પોરિસાદકાસિ 89, રટ્ઠા ચ ભટ્ઠો ઉદરસ્સ હેતુ;
‘‘Adhammiko tvaṃ porisādakāsi 90, raṭṭhā ca bhaṭṭho udarassa hetu;
ધમ્મઞ્ચિમા અભિવદન્તિ ગાથા, ધમ્મો ચ અધમ્મો ચ કુહિં સમેતિ.
Dhammañcimā abhivadanti gāthā, dhammo ca adhammo ca kuhiṃ sameti.
૪૨૭.
427.
‘‘અધમ્મિકસ્સ લુદ્દસ્સ, નિચ્ચં લોહિતપાણિનો;
‘‘Adhammikassa luddassa, niccaṃ lohitapāṇino;
નત્થિ સચ્ચં કુતો ધમ્મો, કિં સુતેન કરિસ્સસિ’’.
Natthi saccaṃ kuto dhammo, kiṃ sutena karissasi’’.
૪૨૮.
428.
‘‘યો મંસહેતુ મિગવં ચરેય્ય, યો વા હને પુરિસમત્તહેતુ;
‘‘Yo maṃsahetu migavaṃ careyya, yo vā hane purisamattahetu;
ઉભોપિ તે પેચ્ચ સમા ભવન્તિ, કસ્મા નો 91 અધમ્મિકં બ્રૂસિ મં ત્વં’’.
Ubhopi te pecca samā bhavanti, kasmā no 92 adhammikaṃ brūsi maṃ tvaṃ’’.
૪૨૯.
429.
‘‘પઞ્ચ પઞ્ચનખા ભક્ખા, ખત્તિયેન પજાનતા;
‘‘Pañca pañcanakhā bhakkhā, khattiyena pajānatā;
અભક્ખં રાજ ભક્ખેસિ, તસ્મા અધમ્મિકો તુવં’’.
Abhakkhaṃ rāja bhakkhesi, tasmā adhammiko tuvaṃ’’.
૪૩૦.
430.
‘‘મુત્તો તુવં પોરિસાદસ્સ હત્થા, ગન્ત્વા સકં મન્દિરં કામકામી;
‘‘Mutto tuvaṃ porisādassa hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;
અમિત્તહત્થં પુનરાગતોસિ, ન ખત્તધમ્મે કુસલોસિ રાજ’’.
Amittahatthaṃ punarāgatosi, na khattadhamme kusalosi rāja’’.
૪૩૧.
431.
‘‘યે ખત્તધમ્મે કુસલા ભવન્તિ, પાયેન તે નેરયિકા ભવન્તિ;
‘‘Ye khattadhamme kusalā bhavanti, pāyena te nerayikā bhavanti;
તસ્મા અહં ખત્તધમ્મં પહાય, સચ્ચાનુરક્ખી પુનરાગતોસ્મિ;
Tasmā ahaṃ khattadhammaṃ pahāya, saccānurakkhī punarāgatosmi;
યજસ્સુ યઞ્ઞં ખાદ મં પોરિસાદ’’.
Yajassu yaññaṃ khāda maṃ porisāda’’.
૪૩૨.
432.
‘‘પાસાદવાસા પથવીગવસ્સા, કામિત્થિયો કાસિકચન્દનઞ્ચ;
‘‘Pāsādavāsā pathavīgavassā, kāmitthiyo kāsikacandanañca;
સબ્બં તહિં લભસિ 93 સામિતાય, સચ્ચેન કિં પસ્સસિ આનિસંસં’’.
Sabbaṃ tahiṃ labhasi 94 sāmitāya, saccena kiṃ passasi ānisaṃsaṃ’’.
૪૩૩.
433.
‘‘યે કેચિમે અત્થિ રસા પથબ્યા, સચ્ચં તેસં સાધુતરં રસાનં;
‘‘Ye kecime atthi rasā pathabyā, saccaṃ tesaṃ sādhutaraṃ rasānaṃ;
સચ્ચે ઠિતા સમણબ્રાહ્મણા ચ, તરન્તિ જાતિમરણસ્સ પારં’’.
Sacce ṭhitā samaṇabrāhmaṇā ca, taranti jātimaraṇassa pāraṃ’’.
૪૩૪.
434.
‘‘મુત્તો તુવં પોરિસાદસ્સ હત્થા, ગન્ત્વા સકં મન્દિરં કામકામી;
‘‘Mutto tuvaṃ porisādassa hatthā, gantvā sakaṃ mandiraṃ kāmakāmī;
અમિત્તહત્થં પુનરાગતોસિ, ન હિ નૂન તે મરણભયં જનિન્દ;
Amittahatthaṃ punarāgatosi, na hi nūna te maraṇabhayaṃ janinda;
૪૩૫.
435.
‘‘કતા મે કલ્યાણા અનેકરૂપા, યઞ્ઞા યિટ્ઠા યે વિપુલા પસત્થા;
‘‘Katā me kalyāṇā anekarūpā, yaññā yiṭṭhā ye vipulā pasatthā;
વિસોધિતો પરલોકસ્સ મગ્ગો, ધમ્મે ઠિતો કો મરણસ્સ ભાયે.
Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.
૪૩૬.
436.
‘‘કતા મે કલ્યાણા અનેકરૂપા, યઞ્ઞા યિટ્ઠા યે વિપુલા પસત્થા;
‘‘Katā me kalyāṇā anekarūpā, yaññā yiṭṭhā ye vipulā pasatthā;
અનાનુતપ્પં પરલોકં ગમિસ્સં, યજસ્સુ યઞ્ઞં અદ 97 મં પોરિસાદ.
Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada 98 maṃ porisāda.
૪૩૭.
437.
‘‘પિતા ચ માતા ચ ઉપટ્ઠિતા મે, ધમ્મેન મે ઇસ્સરિયં પસત્થં;
‘‘Pitā ca mātā ca upaṭṭhitā me, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;
વિસોધિતો પરલોકસ્સ મગ્ગો, ધમ્મે ઠિતો કો મરણસ્સ ભાયે.
Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.
૪૩૮.
438.
‘‘પિતા ચ માતા ચ ઉપટ્ઠિતા મે, ધમ્મેન મે ઇસ્સરિયં પસત્થં;
‘‘Pitā ca mātā ca upaṭṭhitā me, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;
અનાનુતપ્પં પરલોકં ગમિસ્સં, યજસ્સુ યઞ્ઞં અદ મં પોરિસાદ.
Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada maṃ porisāda.
૪૩૯.
439.
‘‘ઞાતીસુ મિત્તેસુ કતા મે કારા 99, ધમ્મેન મે ઇસ્સરિયં પસત્થં;
‘‘Ñātīsu mittesu katā me kārā 100, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;
વિસોધિતો પરલોકસ્સ મગ્ગો, ધમ્મે ઠિતો કો મરણસ્સ ભાયે.
Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.
૪૪૦.
440.
‘‘ઞાતીસું મિત્તેસુ કતા મે કારા, ધમ્મેન મે ઇસ્સરિયં પસત્થં;
‘‘Ñātīsuṃ mittesu katā me kārā, dhammena me issariyaṃ pasatthaṃ;
અનાનુતપ્પં પરલોકં ગમિસ્સં, યજસ્સુ યઞ્ઞં અદ મં પોરિસાદ.
Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada maṃ porisāda.
૪૪૧.
441.
‘‘દિન્નં મે દાનં બહુધા બહૂનં, સન્તપ્પિતા સમણબ્રાહ્મણા ચ;
‘‘Dinnaṃ me dānaṃ bahudhā bahūnaṃ, santappitā samaṇabrāhmaṇā ca;
વિસોધિતો પરલોકસ્સ મગ્ગો, ધમ્મે ઠિતો કો મરણસ્સ ભાયે.
Visodhito paralokassa maggo, dhamme ṭhito ko maraṇassa bhāye.
૪૪૨.
442.
‘‘દિન્નં મે દાનં બહુધા બહૂનં, સન્તપ્પિતા સમણબ્રાહ્મણા ચ;
‘‘Dinnaṃ me dānaṃ bahudhā bahūnaṃ, santappitā samaṇabrāhmaṇā ca;
અનાનુતપ્પં પરલોકં ગમિસ્સં, યજસ્સુ યઞ્ઞં અદ મં પોરિસાદ’’.
Anānutappaṃ paralokaṃ gamissaṃ, yajassu yaññaṃ ada maṃ porisāda’’.
૪૪૩.
443.
‘‘વિસં પજાનં પુરિસો અદેય્ય, આસીવિસં જલિતમુગ્ગતેજં;
‘‘Visaṃ pajānaṃ puriso adeyya, āsīvisaṃ jalitamuggatejaṃ;
મુદ્ધાપિ તસ્સ વિફલેય્ય 101 સત્તધા, યો તાદિસં સચ્ચવાદિં અદેય્ય’’.
Muddhāpi tassa viphaleyya 102 sattadhā, yo tādisaṃ saccavādiṃ adeyya’’.
૪૪૪.
444.
‘‘સુત્વા ધમ્મં વિજાનન્તિ, નરા કલ્યાણપાપકં;
‘‘Sutvā dhammaṃ vijānanti, narā kalyāṇapāpakaṃ;
૪૪૫.
445.
સા નં સઙ્ગતિ પાલેતિ, નાસબ્ભિ બહુસઙ્ગમો.
Sā naṃ saṅgati pāleti, nāsabbhi bahusaṅgamo.
૪૪૬.
446.
‘‘સબ્ભિરેવ સમાસેથ, સબ્ભિ કુબ્બેથ સન્થવં;
‘‘Sabbhireva samāsetha, sabbhi kubbetha santhavaṃ;
સતં સદ્ધમ્મમઞ્ઞાય, સેય્યો હોતિ ન પાપિયો.
Sataṃ saddhammamaññāya, seyyo hoti na pāpiyo.
૪૪૭.
447.
‘‘જીરન્તિ વે રાજરથા સુચિત્તા, અથો સરીરમ્પિ જરં ઉપેતિ;
‘‘Jīranti ve rājarathā sucittā, atho sarīrampi jaraṃ upeti;
સતઞ્ચ ધમ્મો ન જરં ઉપેતિ, સન્તો હવે સબ્ભિ પવેદયન્તિ.
Satañca dhammo na jaraṃ upeti, santo have sabbhi pavedayanti.
૪૪૮.
448.
‘‘નભઞ્ચં દૂરે પથવી ચ દૂરે, પારં સમુદ્દસ્સ તદાહુ દૂરે;
‘‘Nabhañcaṃ dūre pathavī ca dūre, pāraṃ samuddassa tadāhu dūre;
તતો હવે દૂરતરં વદન્તિ, સતઞ્ચ ધમ્મો 107 અસતઞ્ચ રાજ’’.
Tato have dūrataraṃ vadanti, satañca dhammo 108 asatañca rāja’’.
૪૪૯.
449.
‘‘ગાથા ઇમા અત્થવતી સુબ્યઞ્જના, સુભાસિતા તુય્હ જનિન્દ સુત્વા;
‘‘Gāthā imā atthavatī subyañjanā, subhāsitā tuyha janinda sutvā;
આનન્દિ વિત્તો સુમનો પતીતો, ચત્તારિ તે સમ્મ વરે દદામિ’’.
Ānandi vitto sumano patīto, cattāri te samma vare dadāmi’’.
૪૫૦.
450.
‘‘યો નત્તનો મરણં બુજ્ઝસિ તુવં 109, હિતાહિતં વિનિપાતઞ્ચ સગ્ગં;
‘‘Yo nattano maraṇaṃ bujjhasi tuvaṃ 110, hitāhitaṃ vinipātañca saggaṃ;
ગિદ્ધો રસે દુચ્ચરિતે નિવિટ્ઠો, કિં ત્વં વરં દસ્સસિ પાપધમ્મ.
Giddho rase duccarite niviṭṭho, kiṃ tvaṃ varaṃ dassasi pāpadhamma.
૪૫૧.
451.
‘‘અહઞ્ચ તં દેહિ વરન્તિ વજ્જં, ત્વઞ્ચાપિ દત્વાન અવાકરેય્ય;
‘‘Ahañca taṃ dehi varanti vajjaṃ, tvañcāpi datvāna avākareyya;
સન્દિટ્ઠિકં કલહમિમં વિવાદં, કો પણ્ડિતો જાનમુપબ્બજેય્ય’’.
Sandiṭṭhikaṃ kalahamimaṃ vivādaṃ, ko paṇḍito jānamupabbajeyya’’.
૪૫૨.
452.
‘‘ન તં વરં અરહતિ જન્તુ દાતું, યં વાપિ દત્વાન અવાકરેય્ય;
‘‘Na taṃ varaṃ arahati jantu dātuṃ, yaṃ vāpi datvāna avākareyya;
વરસ્સુ સમ્મ અવિકમ્પમાનો, પાણં ચજિત્વાનપિ દસ્સમેવ’’.
Varassu samma avikampamāno, pāṇaṃ cajitvānapi dassameva’’.
૪૫૩.
453.
‘‘અરિયસ્સ અરિયેન સમેતિ સખ્યં 111, પઞ્ઞસ્સ પઞ્ઞાણવતા સમેતિ;
‘‘Ariyassa ariyena sameti sakhyaṃ 112, paññassa paññāṇavatā sameti;
પસ્સેય્ય તં વસ્સસતં અરોગં 113, એતં વરાનં પઠમં વરામિ’’.
Passeyya taṃ vassasataṃ arogaṃ 114, etaṃ varānaṃ paṭhamaṃ varāmi’’.
૪૫૪.
454.
‘‘અરિયસ્સ અરિયેન સમેતિ સખ્યં, પઞ્ઞસ્સ પઞ્ઞાણવતા સમેતિ;
‘‘Ariyassa ariyena sameti sakhyaṃ, paññassa paññāṇavatā sameti;
પસ્સાસિ મં વસ્સસતં અરોગં, એતં વરાનં પઠમં દદામિ’’.
Passāsi maṃ vassasataṃ arogaṃ, etaṃ varānaṃ paṭhamaṃ dadāmi’’.
૪૫૫.
455.
‘‘યે ખત્તિયાસે ઇધ ભૂમિપાલા, મુદ્ધાભિસિત્તા કતનામધેય્યા;
‘‘Ye khattiyāse idha bhūmipālā, muddhābhisittā katanāmadheyyā;
ન તાદિસે ભૂમિપતી અદેસિ, એતં વરાનં દુતિયં વરામિ’’.
Na tādise bhūmipatī adesi, etaṃ varānaṃ dutiyaṃ varāmi’’.
૪૫૬.
456.
‘‘યે ખત્તિયાસે ઇધ ભૂમિપાલા, મુદ્ધાભિસિત્તા કતનામધેય્યા;
‘‘Ye khattiyāse idha bhūmipālā, muddhābhisittā katanāmadheyyā;
ન તાદિસે ભૂમિપતી અદેમિ, એતં વરાનં દુતિયં દદામિ’’.
Na tādise bhūmipatī ademi, etaṃ varānaṃ dutiyaṃ dadāmi’’.
૪૫૭.
457.
‘‘પરોસતં ખત્તિયા તે ગહિતા, તલાવુતા અસ્સુમુખા રુદન્તા;
‘‘Parosataṃ khattiyā te gahitā, talāvutā assumukhā rudantā;
સકે તે રટ્ઠે પટિપાદયાહિ, એતં વરાનં તતિયં વરામિ’’.
Sake te raṭṭhe paṭipādayāhi, etaṃ varānaṃ tatiyaṃ varāmi’’.
૪૫૮.
458.
‘‘પરોસતં ખત્તિયા મે ગહિતા, તલાવુતા અસ્સુમુખા રુદન્તા;
‘‘Parosataṃ khattiyā me gahitā, talāvutā assumukhā rudantā;
સકે તે રટ્ઠે પટિપાદયામિ 115, એતં વરાનં તતિયં દદામિ’’.
Sake te raṭṭhe paṭipādayāmi 116, etaṃ varānaṃ tatiyaṃ dadāmi’’.
૪૫૯.
459.
‘‘છિદ્દં તે રટ્ઠં બ્યથિતા 117 ભયા હિ, પુથૂ નરા લેણમનુપ્પવિટ્ઠા;
‘‘Chiddaṃ te raṭṭhaṃ byathitā 118 bhayā hi, puthū narā leṇamanuppaviṭṭhā;
મનુસ્સમંસં વિરમેહિ 119 રાજ, એતં વરાનં ચતુત્થં વરામિ’’.
Manussamaṃsaṃ viramehi 120 rāja, etaṃ varānaṃ catutthaṃ varāmi’’.
૪૬૦.
460.
સોહં કથં એત્તો ઉપારમેય્યં, અઞ્ઞં વરાનં ચતુત્થં વરસ્સુ’’.
Sohaṃ kathaṃ etto upārameyyaṃ, aññaṃ varānaṃ catutthaṃ varassu’’.
૪૬૧.
461.
‘‘નં વે પિયં મેતિ જનિન્દ તાદિસો, અત્તં નિરંકચ્ચ 125 પિયાનિ સેવતિ;
‘‘Naṃ ve piyaṃ meti janinda tādiso, attaṃ niraṃkacca 126 piyāni sevati;
૪૬૨.
462.
‘‘પિયં મે માનુસં મંસં, સુતસોમ વિજાનહિ;
‘‘Piyaṃ me mānusaṃ maṃsaṃ, sutasoma vijānahi;
૪૬૩.
463.
‘‘યો વે પિયં મેતિ પિયાનુરક્ખી 135, અત્તં નિરંકચ્ચ પિયાનિ સેવતિ;
‘‘Yo ve piyaṃ meti piyānurakkhī 136, attaṃ niraṃkacca piyāni sevati;
સોણ્ડોવ પિત્વા વિસમિસ્સપાનં 137, તેનેવ સો હોતિ દુક્ખી પરત્થ.
Soṇḍova pitvā visamissapānaṃ 138, teneva so hoti dukkhī parattha.
૪૬૪.
464.
‘‘યો ચીધ સઙ્ખાય પિયાનિ હિત્વા, કિચ્છેનપિ સેવતિ અરિયધમ્મે 139;
‘‘Yo cīdha saṅkhāya piyāni hitvā, kicchenapi sevati ariyadhamme 140;
દુક્ખિતોવ પિત્વાન યથોસધાનિ, તેનેવ સો હોતિ સુખી પરત્થ’’.
Dukkhitova pitvāna yathosadhāni, teneva so hoti sukhī parattha’’.
૪૬૫.
465.
‘‘ઓહાયહં પિતરં માતરઞ્ચ, મનાપિયે કામગુણે ચ 141 પઞ્ચ;
‘‘Ohāyahaṃ pitaraṃ mātarañca, manāpiye kāmaguṇe ca 142 pañca;
એતસ્સ હેતુમ્હિ વનં પવિટ્ઠો, તં તે વરં કિન્તિ મહં દદામિ’’.
Etassa hetumhi vanaṃ paviṭṭho, taṃ te varaṃ kinti mahaṃ dadāmi’’.
૪૬૬.
466.
‘‘ન પણ્ડિતા દિગુણમાહુ વાક્યં, સચ્ચપ્પટિઞ્ઞાવ ભવન્તિ સન્તો;
‘‘Na paṇḍitā diguṇamāhu vākyaṃ, saccappaṭiññāva bhavanti santo;
વરસ્સુ સમ્મ ઇતિ મં અવોચ, ઇચ્ચબ્રવી ત્વં ન હિ તે સમેતિ’’.
Varassu samma iti maṃ avoca, iccabravī tvaṃ na hi te sameti’’.
૪૬૭.
467.
‘‘અપુઞ્ઞલાભં અયસં અકિત્તિં, પાપં બહું દુચ્ચરિતં કિલેસં;
‘‘Apuññalābhaṃ ayasaṃ akittiṃ, pāpaṃ bahuṃ duccaritaṃ kilesaṃ;
મનુસ્સમંસસ્સ કતે 143 ઉપાગા, તં તે વરં કિન્તિ મહં દદેય્યં.
Manussamaṃsassa kate 144 upāgā, taṃ te varaṃ kinti mahaṃ dadeyyaṃ.
૪૬૮.
468.
‘‘નં તં વરં અરહતિ જન્તુ દાતું, યં વાપિ દત્વાન અવાકરેય્ય;
‘‘Naṃ taṃ varaṃ arahati jantu dātuṃ, yaṃ vāpi datvāna avākareyya;
વરસ્સુ સમ્મ અવિકમ્પમાનો, પાણં ચજિત્વાનપિ દસ્સમેવ’’.
Varassu samma avikampamāno, pāṇaṃ cajitvānapi dassameva’’.
૪૬૯.
469.
‘‘પાણં ચજન્તિ સન્તો નાપિ ધમ્મં, સચ્ચપ્પટિઞ્ઞાવ ભવન્તિ સન્તો;
‘‘Pāṇaṃ cajanti santo nāpi dhammaṃ, saccappaṭiññāva bhavanti santo;
દત્વા વરં ખિપ્પમવાકરોહિ, એતેન સમ્પજ્જ સુરાજસેટ્ઠ.
Datvā varaṃ khippamavākarohi, etena sampajja surājaseṭṭha.
૪૭૦.
470.
અઙ્ગં ધનં જીવિતઞ્ચાપિ સબ્બં, ચજે નરો ધમ્મમનુસ્સરન્તો’’.
Aṅgaṃ dhanaṃ jīvitañcāpi sabbaṃ, caje naro dhammamanussaranto’’.
૪૭૧.
471.
‘‘યસ્મા હિ ધમ્મં પુરિસો વિજઞ્ઞા, યે ચસ્સ કઙ્ખં વિનયન્તિ સન્તો;
‘‘Yasmā hi dhammaṃ puriso vijaññā, ye cassa kaṅkhaṃ vinayanti santo;
તં હિસ્સ દીપઞ્ચ પરાયણઞ્ચ, ન તેન મિત્તિં જિરયેથ 149 પઞ્ઞો.
Taṃ hissa dīpañca parāyaṇañca, na tena mittiṃ jirayetha 150 pañño.
૪૭૨.
472.
‘‘અદ્ધા હિ સો ભક્ખો મમ મનાપો, એતસ્સ હેતુમ્હિ વનં પવિટ્ઠો;
‘‘Addhā hi so bhakkho mama manāpo, etassa hetumhi vanaṃ paviṭṭho;
સચે ચ મં યાચસિ એતમત્થં, એતમ્પિ તે સમ્મ વરં દદામિ.
Sace ca maṃ yācasi etamatthaṃ, etampi te samma varaṃ dadāmi.
૪૭૩.
473.
‘‘સત્થા ચ મે હોસિ સખા ચ મેસિ, વચનમ્પિ તે સમ્મ અહં અકાસિં;
‘‘Satthā ca me hosi sakhā ca mesi, vacanampi te samma ahaṃ akāsiṃ;
તુવમ્પિ 151 મે સમ્મ કરોહિ વાક્યં, ઉભોપિ ગન્ત્વાન પમોચયામ’’.
Tuvampi 152 me samma karohi vākyaṃ, ubhopi gantvāna pamocayāma’’.
૪૭૪.
474.
‘‘સત્થા ચ તે હોમિ સખા ચ ત્યમ્હિ, વચનમ્પિ મે સમ્મ તુવં અકાસિ;
‘‘Satthā ca te homi sakhā ca tyamhi, vacanampi me samma tuvaṃ akāsi;
અહમ્પિ તે સમ્મ કરોમિ વાક્યં, ઉભોપિ ગન્ત્વાન પમોચયામ’’.
Ahampi te samma karomi vākyaṃ, ubhopi gantvāna pamocayāma’’.
૪૭૫.
475.
‘‘કમ્માસપાદેનં વિહેઠિતત્થ 153, તલાવુતા અસ્સુમુખા રુદન્તા;
‘‘Kammāsapādenaṃ viheṭhitattha 154, talāvutā assumukhā rudantā;
ન જાતુ દુબ્ભેથ ઇમસ્સ રઞ્ઞો, સચ્ચપ્પટિઞ્ઞં મે પટિસ્સુણાથ’’.
Na jātu dubbhetha imassa rañño, saccappaṭiññaṃ me paṭissuṇātha’’.
૪૭૬.
476.
‘‘કમ્માસપાદેન વિહેઠિતમ્હા, તલાવુતા અસ્સુમુખા રુદન્તા;
‘‘Kammāsapādena viheṭhitamhā, talāvutā assumukhā rudantā;
ન જાતુ દુબ્ભેમ ઇમસ્સ રઞ્ઞો, સચ્ચપ્પટિઞ્ઞં તે પટિસ્સુણામ’’.
Na jātu dubbhema imassa rañño, saccappaṭiññaṃ te paṭissuṇāma’’.
૪૭૭.
477.
‘‘યથા પિતા વા અથ વાપિ માતા, અનુકમ્પકા અત્થકામા પજાનં;
‘‘Yathā pitā vā atha vāpi mātā, anukampakā atthakāmā pajānaṃ;
એવમેવ વો 155 હોતુ અયઞ્ચ રાજા, તુમ્હે ચ વો હોથ યથેવ પુત્તા’’.
Evameva vo 156 hotu ayañca rājā, tumhe ca vo hotha yatheva puttā’’.
૪૭૮.
478.
‘‘યથા પિતા વા અથ વાપિ માતા, અનુકમ્પકા અત્થકામા પજાનં;
‘‘Yathā pitā vā atha vāpi mātā, anukampakā atthakāmā pajānaṃ;
૪૭૯.
479.
‘‘ચતુપ્પદં સકુણઞ્ચાપિ મંસં, સૂદેહિ રન્ધં સુકતં સુનિટ્ઠિતં;
‘‘Catuppadaṃ sakuṇañcāpi maṃsaṃ, sūdehi randhaṃ sukataṃ suniṭṭhitaṃ;
સુધંવ ઇન્દો પરિભુઞ્જિયાન, હિત્વા કથેકો રમસી અરઞ્ઞે.
Sudhaṃva indo paribhuñjiyāna, hitvā katheko ramasī araññe.
૪૮૦.
480.
‘‘તા ખત્તિયા વલ્લિવિલાકમજ્ઝા, અલઙ્કતા સમ્પરિવારયિત્વા;
‘‘Tā khattiyā vallivilākamajjhā, alaṅkatā samparivārayitvā;
ઇન્દંવ દેવેસુ પમોદયિંસુ, હિત્વા કથેકો રમસી અરઞ્ઞે.
Indaṃva devesu pamodayiṃsu, hitvā katheko ramasī araññe.
૪૮૧.
481.
સેય્યસ્સ 165 મજ્ઝમ્હિ સુખં સયિત્વા, હિત્વા કથેકો રમસી અરઞ્ઞે.
Seyyassa 166 majjhamhi sukhaṃ sayitvā, hitvā katheko ramasī araññe.
૪૮૨.
482.
‘‘પાણિસ્સરં કુમ્ભથૂણં નિસીથે, અથોપિ વે નિપ્પુરિસમ્પિ તૂરિયં;
‘‘Pāṇissaraṃ kumbhathūṇaṃ nisīthe, athopi ve nippurisampi tūriyaṃ;
બહું સુગીતઞ્ચ સુવાદિતઞ્ચ, હિત્વા કથેકો રમસી અરઞ્ઞે.
Bahuṃ sugītañca suvāditañca, hitvā katheko ramasī araññe.
૪૮૩.
483.
‘‘ઉય્યાનસમ્પન્નં પહૂતમાલ્યં, મિગાજિનૂપેતપુરં 167 સુરમ્મં;
‘‘Uyyānasampannaṃ pahūtamālyaṃ, migājinūpetapuraṃ 168 surammaṃ;
હયેહિ નાગેહિ રથેહુપેતં, હિત્વા કથેકો રમસી અરઞ્ઞે’’.
Hayehi nāgehi rathehupetaṃ, hitvā katheko ramasī araññe’’.
૪૮૪.
484.
‘‘કાળપક્ખે યથા ચન્દો, હાયતેવ સુવે સુવે;
‘‘Kāḷapakkhe yathā cando, hāyateva suve suve;
કાળપક્ખૂપમો રાજ, અસતં હોતિ સમાગમો.
Kāḷapakkhūpamo rāja, asataṃ hoti samāgamo.
૪૮૫.
485.
અકાસિં પાપકં કમ્મં, યેન ગચ્છામિ દુગ્ગતિં.
Akāsiṃ pāpakaṃ kammaṃ, yena gacchāmi duggatiṃ.
૪૮૬.
486.
‘‘સુક્કપક્ખે યથા ચન્દો, વડ્ઢતેવ સુવે સુવે;
‘‘Sukkapakkhe yathā cando, vaḍḍhateva suve suve;
સુક્કપક્ખૂપમો રાજ, સતં હોતિ સમાગમો.
Sukkapakkhūpamo rāja, sataṃ hoti samāgamo.
૪૮૭.
487.
‘‘યથાહં તુવમાગમ્મ, સુતસોમ વિજાનહિ;
‘‘Yathāhaṃ tuvamāgamma, sutasoma vijānahi;
કાહામિ કુસલં કમ્મં, યેન ગચ્છામિ સુગ્ગતિં.
Kāhāmi kusalaṃ kammaṃ, yena gacchāmi suggatiṃ.
૪૮૮.
488.
‘‘થલે યથા વારિ જનિન્દ વુટ્ઠં 173, અનદ્ધનેય્યં ન ચિરટ્ઠિતીકં;
‘‘Thale yathā vāri janinda vuṭṭhaṃ 174, anaddhaneyyaṃ na ciraṭṭhitīkaṃ;
એવમ્પિ હોતિ અસતં સમાગમો, અનદ્ધનેય્યો ઉદકં થલેવ.
Evampi hoti asataṃ samāgamo, anaddhaneyyo udakaṃ thaleva.
૪૮૯.
489.
‘‘સરે યથા વારિ જનિન્દ વુટ્ઠં, ચિરટ્ઠિતીકં નરવીરસેટ્ઠ 175;
‘‘Sare yathā vāri janinda vuṭṭhaṃ, ciraṭṭhitīkaṃ naravīraseṭṭha 176;
૪૯૦.
490.
‘‘અબ્યાયિકો હોતિ સતં સમાગમો, યાવમ્પિ તિટ્ઠેય્ય તથેવ હોતિ;
‘‘Abyāyiko hoti sataṃ samāgamo, yāvampi tiṭṭheyya tatheva hoti;
ખિપ્પઞ્હિ વેતિ અસતં સમાગમો, તસ્મા સતં ધમ્મો અસબ્ભિ આરકા’’.
Khippañhi veti asataṃ samāgamo, tasmā sataṃ dhammo asabbhi ārakā’’.
૪૯૧.
491.
‘‘ન સો રાજા યો 181 અજેય્યં જિનાતિ, ન સો સખા યો સખારં જિનાતિ;
‘‘Na so rājā yo 182 ajeyyaṃ jināti, na so sakhā yo sakhāraṃ jināti;
ન સા ભરિયા યા પતિનો ન વિભેતિ, ન તે પુત્તા 183 યે ન ભરન્તિ જિણ્ણં.
Na sā bhariyā yā patino na vibheti, na te puttā 184 ye na bharanti jiṇṇaṃ.
૪૯૨.
492.
‘‘ન સા સભા યત્થ ન સન્તિ સન્તો, ન તે સન્તો 185 યે ન ભણન્તિ ધમ્મં;
‘‘Na sā sabhā yattha na santi santo, na te santo 186 ye na bhaṇanti dhammaṃ;
રાગઞ્ચ દોસઞ્ચ પહાય મોહં, ધમ્મં ભણન્તાવ ભવન્તિ સન્તો.
Rāgañca dosañca pahāya mohaṃ, dhammaṃ bhaṇantāva bhavanti santo.
૪૯૩.
493.
‘‘નાભાસમાનં જાનન્તિ, મિસ્સં બાલેહિ પણ્ડિતં;
‘‘Nābhāsamānaṃ jānanti, missaṃ bālehi paṇḍitaṃ;
ભાસમાનઞ્ચ જાનન્તિ, દેસેન્તં અમતં પદં.
Bhāsamānañca jānanti, desentaṃ amataṃ padaṃ.
૪૯૪.
494.
‘‘ભાસયે જોતયે ધમ્મં, પગ્ગણ્હે ઇસિનં ધજં;
‘‘Bhāsaye jotaye dhammaṃ, paggaṇhe isinaṃ dhajaṃ;
સુભાસિતદ્ધજા ઇસયો, ધમ્મો હિ ઇસિનં ધજો’’તિ.
Subhāsitaddhajā isayo, dhammo hi isinaṃ dhajo’’ti.
મહાસુતસોમજાતકં પઞ્ચમં.
Mahāsutasomajātakaṃ pañcamaṃ.
અસીતિનિપાતં નિટ્ઠિતં.
Asītinipātaṃ niṭṭhitaṃ.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
સુમુખો પન હંસવરો ચ મહા, સુધભોજનિકો ચ પરો પવરો;
Sumukho pana haṃsavaro ca mahā, sudhabhojaniko ca paro pavaro;
સકુણાલદિજાધિપતિવ્હયનો, સુતસોમવરુત્તમસવ્હયનોતિ.
Sakuṇāladijādhipativhayano, sutasomavaruttamasavhayanoti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૫૩૭] ૫. મહાસુતસોમજાતકવણ્ણના • [537] 5. Mahāsutasomajātakavaṇṇanā