Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૮૬. મહાઉક્કુસજાતકં (૩)

    486. Mahāukkusajātakaṃ (3)

    ૪૪.

    44.

    ઉક્કા ચિલાચા 1 બન્ધન્તિ દીપે 2, પજા મમં ખાદિતું પત્થયન્તિ;

    Ukkā cilācā 3 bandhanti dīpe 4, pajā mamaṃ khādituṃ patthayanti;

    મિત્તં સહાયઞ્ચ વદેહિ સેનક, આચિક્ખ ઞાતિબ્યસનં દિજાનં.

    Mittaṃ sahāyañca vadehi senaka, ācikkha ñātibyasanaṃ dijānaṃ.

    ૪૫.

    45.

    દિજો દિજાનં પવરોસિ પક્ખિમ 5, ઉક્કુસરાજ સરણં તં ઉપેમ 6;

    Dijo dijānaṃ pavarosi pakkhima 7, ukkusarāja saraṇaṃ taṃ upema 8;

    પજા મમં ખાદિતું પત્થયન્તિ, લુદ્દા ચિલાચા 9 ભવ મે સુખાય.

    Pajā mamaṃ khādituṃ patthayanti, luddā cilācā 10 bhava me sukhāya.

    ૪૬.

    46.

    મિત્તં સહાયઞ્ચ કરોન્તિ પણ્ડિતા, કાલે અકાલે સુખમેસમાના 11;

    Mittaṃ sahāyañca karonti paṇḍitā, kāle akāle sukhamesamānā 12;

    કરોમિ તે સેનક એતમત્થં, અરિયો હિ અરિયસ્સ કરોતિ કિચ્ચં.

    Karomi te senaka etamatthaṃ, ariyo hi ariyassa karoti kiccaṃ.

    ૪૭.

    47.

    યં હોતિ કિચ્ચં અનુકમ્પકેન, અરિયસ્સ અરિયેન કતં તયીદં 13;

    Yaṃ hoti kiccaṃ anukampakena, ariyassa ariyena kataṃ tayīdaṃ 14;

    અત્તાનુરક્ખી ભવ મા અદય્હિ 15, લચ્છામ પુત્તે તયિ જીવમાને.

    Attānurakkhī bhava mā adayhi 16, lacchāma putte tayi jīvamāne.

    ૪૮.

    48.

    તવેવ 17 રક્ખાવરણં કરોન્તો, સરીરભેદાપિ ન સન્તસામિ;

    Taveva 18 rakkhāvaraṇaṃ karonto, sarīrabhedāpi na santasāmi;

    કરોન્તિ હેકે 19 સખીનં સખારો, પાણં ચજન્તા 20 સતમેસ 21 ધમ્મો.

    Karonti heke 22 sakhīnaṃ sakhāro, pāṇaṃ cajantā 23 satamesa 24 dhammo.

    ૪૯.

    49.

    સુદુક્કરં કમ્મમકાસિ 25, અણ્ડજાયં વિહઙ્ગમો;

    Sudukkaraṃ kammamakāsi 26, aṇḍajāyaṃ vihaṅgamo;

    અત્થાય કુરરો પુત્તે, અડ્ઢરત્તે અનાગતે.

    Atthāya kuraro putte, aḍḍharatte anāgate.

    ૫૦.

    50.

    ચુતાપિ હેકે 27 ખલિતા સકમ્મુના, મિત્તાનુકમ્પાય પતિટ્ઠહન્તિ;

    Cutāpi heke 28 khalitā sakammunā, mittānukampāya patiṭṭhahanti;

    પુત્તા મમટ્ટા ગતિમાગતોસ્મિ, અત્થં ચરેથો 29 મમ વારિચર 30.

    Puttā mamaṭṭā gatimāgatosmi, atthaṃ caretho 31 mama vāricara 32.

    ૫૧.

    51.

    ધનેન ધઞ્ઞેન ચ અત્તના ચ, મિત્તં સહાયઞ્ચ કરોન્તિ પણ્ડિતા;

    Dhanena dhaññena ca attanā ca, mittaṃ sahāyañca karonti paṇḍitā;

    કરોમિ તે સેનક એતમત્થં, અરિયો હિ અરિયસ્સ કરોતિ કિચ્ચં.

    Karomi te senaka etamatthaṃ, ariyo hi ariyassa karoti kiccaṃ.

    ૫૨.

    52.

    અપ્પોસ્સુક્કો તાત તુવં નિસીદ, પુત્તો પિતુ ચરતિ અત્થચરિયં;

    Appossukko tāta tuvaṃ nisīda, putto pitu carati atthacariyaṃ;

    અહં ચરિસ્સામિ તવેતમત્થં, સેનસ્સ પુત્તે પરિતાયમાનો.

    Ahaṃ carissāmi tavetamatthaṃ, senassa putte paritāyamāno.

    ૫૩.

    53.

    અદ્ધા હિ તાત સતમેસ ધમ્મો, પુત્તો પિતુ યં ચરે 33 અત્થચરિયં;

    Addhā hi tāta satamesa dhammo, putto pitu yaṃ care 34 atthacariyaṃ;

    અપ્પેવ મં દિસ્વાન પવડ્ઢકાયં, સેનસ્સ પુત્તા ન વિહેઠયેય્યું.

    Appeva maṃ disvāna pavaḍḍhakāyaṃ, senassa puttā na viheṭhayeyyuṃ.

    ૫૪.

    54.

    પસૂ મનુસ્સા મિગવીરસેટ્ઠ 35, ભયટ્ટિતા 36 સેટ્ઠમુપબ્બજન્તિ;

    Pasū manussā migavīraseṭṭha 37, bhayaṭṭitā 38 seṭṭhamupabbajanti;

    પુત્તા મમટ્ટા ગતિમાગતોસ્મિ, ત્વં નોસિ રાજા ભવ મે સુખાય.

    Puttā mamaṭṭā gatimāgatosmi, tvaṃ nosi rājā bhava me sukhāya.

    ૫૫.

    55.

    કરોમિ તે સેનક એતમત્થં, આયામિ તે તં દિસતં વધાય;

    Karomi te senaka etamatthaṃ, āyāmi te taṃ disataṃ vadhāya;

    કથઞ્હિ વિઞ્ઞૂ પહુ સમ્પજાનો, ન વાયમે અત્તજનસ્સ ગુત્તિયા.

    Kathañhi viññū pahu sampajāno, na vāyame attajanassa guttiyā.

    ૫૬.

    56.

    મિત્તઞ્ચ કયિરાથ સુહદયઞ્ચ 39, અયિરઞ્ચ કયિરાથ સુખાગમાય;

    Mittañca kayirātha suhadayañca 40, ayirañca kayirātha sukhāgamāya;

    નિવત્થકોચોવ 41 સરેભિહન્ત્વા, મોદામ પુત્તેહિ સમઙ્ગિભૂતા.

    Nivatthakocova 42 sarebhihantvā, modāma puttehi samaṅgibhūtā.

    ૫૭.

    57.

    સકમિત્તસ્સ કમ્મેન, સહાયસ્સાપલાયિનો;

    Sakamittassa kammena, sahāyassāpalāyino;

    કૂજન્તમુપકૂજન્તિ , લોમસા હદયઙ્ગમં.

    Kūjantamupakūjanti , lomasā hadayaṅgamaṃ.

    ૫૮.

    58.

    મિત્તં સહાયં અધિગમ્મ પણ્ડિતો, સો ભુઞ્જતી પુત્ત પસું ધનં વા;

    Mittaṃ sahāyaṃ adhigamma paṇḍito, so bhuñjatī putta pasuṃ dhanaṃ vā;

    અહઞ્ચ પુત્તા ચ પતી ચ મય્હં, મિત્તાનુકમ્પાય સમઙ્ગિભૂતા.

    Ahañca puttā ca patī ca mayhaṃ, mittānukampāya samaṅgibhūtā.

    ૫૯.

    59.

    રાજવતા સૂરવતા ચ અત્થો, સમ્પન્નસખિસ્સ ભવન્તિ હેતે;

    Rājavatā sūravatā ca attho, sampannasakhissa bhavanti hete;

    સો મિત્તવા યસવા ઉગ્ગતત્તો, અસ્મિંધલોકે 43 મોદતિ કામકામી.

    So mittavā yasavā uggatatto, asmiṃdhaloke 44 modati kāmakāmī.

    ૬૦.

    60.

    કરણીયાનિ મિત્તાનિ, દલિદ્દેનાપિ સેનક;

    Karaṇīyāni mittāni, daliddenāpi senaka;

    પસ્સ મિત્તાનુકમ્પાય, સમગ્ગમ્હા સઞાતકે 45.

    Passa mittānukampāya, samaggamhā sañātake 46.

    ૬૧.

    61.

    સૂરેન બલવન્તેન, યો મિત્તે 47 કુરુતે દિજો;

    Sūrena balavantena, yo mitte 48 kurute dijo;

    એવં સો સુખિતો હોતિ, યથાહં ત્વઞ્ચ સેનકાતિ.

    Evaṃ so sukhito hoti, yathāhaṃ tvañca senakāti.

    મહાઉક્કુસજાતકં તતિયં.

    Mahāukkusajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. મિલાચા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. બન્ધન્તિ લુદ્દા, દીપે (ક॰)
    3. milācā (sī. syā. pī.)
    4. bandhanti luddā, dīpe (ka.)
    5. પક્ખિ (સી॰ પી॰), પક્ખિ ચ (સ્યા॰)
    6. ઉપેમિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    7. pakkhi (sī. pī.), pakkhi ca (syā.)
    8. upemi (sī. syā. pī.)
    9. મિલાચા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    10. milācā (sī. syā. pī.)
    11. માસયાના (પી॰)
    12. māsayānā (pī.)
    13. તવ યિદં (સી॰ પી॰)
    14. tava yidaṃ (sī. pī.)
    15. અડય્હ (સી॰ પી॰)
    16. aḍayha (sī. pī.)
    17. તમેવ (સ્યા॰ ક॰)
    18. tameva (syā. ka.)
    19. હેતે (ક॰ સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    20. ચજન્તિ (સી॰ પી॰)
    21. સતાનેસ (પી॰)
    22. hete (ka. sī. syā. pī.)
    23. cajanti (sī. pī.)
    24. satānesa (pī.)
    25. મકા (સી॰ પી॰)
    26. makā (sī. pī.)
    27. એકે (સી॰ પી॰)
    28. eke (sī. pī.)
    29. ચરેથ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    30. વારિછન્ન (સી॰ પી॰)
    31. caretha (sī. syā. pī.)
    32. vārichanna (sī. pī.)
    33. પિતુનં ચરે (ક॰), પિતુ યઞ્ચરેથ (સી॰ પી॰)
    34. pitunaṃ care (ka.), pitu yañcaretha (sī. pī.)
    35. મિગવિરિયસેટ્ઠ (સી॰ પી॰)
    36. ભયદ્દિતા (સી॰ પી॰)
    37. migaviriyaseṭṭha (sī. pī.)
    38. bhayadditā (sī. pī.)
    39. સુહદ્દયઞ્ચ (સી॰), સખાઘરઞ્ચ (પી॰)
    40. suhaddayañca (sī.), sakhāgharañca (pī.)
    41. કોજોવ (સી॰ પી॰)
    42. kojova (sī. pī.)
    43. અસ્મિઞ્ચ લોકે (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    44. asmiñca loke (sī. syā. pī.)
    45. સઞાતકા (?)
    46. sañātakā (?)
    47. મેત્તે (સી॰), મિત્તં (સ્યા॰)
    48. mette (sī.), mittaṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૮૬] ૩. મહાઉક્કુસજાતકવણ્ણના • [486] 3. Mahāukkusajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact