Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૯૩. મહાવાણિજજાતકં (૧૦)

    493. Mahāvāṇijajātakaṃ (10)

    ૧૮૦.

    180.

    વાણિજા સમિતિં કત્વા, નાનારટ્ઠતો આગતા;

    Vāṇijā samitiṃ katvā, nānāraṭṭhato āgatā;

    ધનાહરા પક્કમિંસુ, એકં કત્વાન ગામણિં.

    Dhanāharā pakkamiṃsu, ekaṃ katvāna gāmaṇiṃ.

    ૧૮૧.

    181.

    તે તં કન્તારમાગમ્મ, અપ્પભક્ખં અનોદકં;

    Te taṃ kantāramāgamma, appabhakkhaṃ anodakaṃ;

    મહાનિગ્રોધમદ્દક્ખું, સીતચ્છાયં મનોરમં.

    Mahānigrodhamaddakkhuṃ, sītacchāyaṃ manoramaṃ.

    ૧૮૨.

    182.

    તે ચ તત્થ નિસીદિત્વા, તસ્સ રુક્ખસ્સ છાયયા 1;

    Te ca tattha nisīditvā, tassa rukkhassa chāyayā 2;

    વાણિજા સમચિન્તેસું, બાલા મોહેન પારુતા.

    Vāṇijā samacintesuṃ, bālā mohena pārutā.

    ૧૮૩.

    183.

    અલ્લાયતે 3 અયં રુક્ખો, અપિ વારીવ 4 સન્દતિ;

    Allāyate 5 ayaṃ rukkho, api vārīva 6 sandati;

    ઇઙ્ઘસ્સ પુરિમં સાખં, મયં છિન્દામ વાણિજા.

    Iṅghassa purimaṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    ૧૮૪.

    184.

    સા ચ છિન્નાવ પગ્ઘરિ, અચ્છં વારિં અનાવિલં;

    Sā ca chinnāva pagghari, acchaṃ vāriṃ anāvilaṃ;

    તે તત્થ ન્હત્વા પિવિત્વા, યાવતિચ્છિંસુ વાણિજા.

    Te tattha nhatvā pivitvā, yāvaticchiṃsu vāṇijā.

    ૧૮૫.

    185.

    દુતિયં સમચિન્તેસું, બાલા મોહેન પારુતા;

    Dutiyaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    ઇઙ્ઘસ્સ દક્ખિણં સાખં, મયં છિન્દામ વાણિજા.

    Iṅghassa dakkhiṇaṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    ૧૮૬.

    186.

    સા ચ છિન્નાવ પગ્ઘરિ, સાલિમંસોદનં બહું;

    Sā ca chinnāva pagghari, sālimaṃsodanaṃ bahuṃ;

    અપ્પોદવણ્ણે કુમ્માસે, સિઙ્ગિં વિદલસૂપિયો 7.

    Appodavaṇṇe kummāse, siṅgiṃ vidalasūpiyo 8.

    ૧૮૭.

    187.

    તે તત્થ ભુત્વા ખાદિત્વા 9, યાવતિચ્છિંસુ વાણિજા;

    Te tattha bhutvā khāditvā 10, yāvaticchiṃsu vāṇijā;

    તતિયં સમચિન્તેસું, બાલા મોહેન પારુતા;

    Tatiyaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    ઇઙ્ઘસ્સ પચ્છિમં સાખં, મયં છિન્દામ વાણિજા.

    Iṅghassa pacchimaṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    ૧૮૮.

    188.

    સા ચ છિન્નાવ પગ્ઘરિ, નારિયો સમલઙ્કતા;

    Sā ca chinnāva pagghari, nāriyo samalaṅkatā;

    વિચિત્રવત્થાભરણા, આમુત્તમણિકુણ્ડલા.

    Vicitravatthābharaṇā, āmuttamaṇikuṇḍalā.

    ૧૮૯.

    189.

    અપિ સુ વાણિજા એકા, નારિયો પણ્ણવીસતિ;

    Api su vāṇijā ekā, nāriyo paṇṇavīsati;

    સમન્તા પરિવારિંસુ 11, તસ્સ રુક્ખસ્સ છાયયા 12.

    Samantā parivāriṃsu 13, tassa rukkhassa chāyayā 14.

    ૧૯૦.

    190.

    તે તાહિ પરિચારેત્વા 15, યાવતિચ્છિંસુ વાણિજા;

    Te tāhi paricāretvā 16, yāvaticchiṃsu vāṇijā;

    ચતુત્થં સમચિન્તેસું, બાલા મોહેન પારુતા;

    Catutthaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    ઇઙ્ઘસ્સ ઉત્તરં સાખં, મયં છિન્દામ વાણિજા.

    Iṅghassa uttaraṃ sākhaṃ, mayaṃ chindāma vāṇijā.

    ૧૯૧.

    191.

    સા ચ છિન્નાવ પગ્ઘરિ, મુત્તા વેળુરિયા બહૂ;

    Sā ca chinnāva pagghari, muttā veḷuriyā bahū;

    રજતં જાતરૂપઞ્ચ, કુત્તિયો પટિયાનિ ચ.

    Rajataṃ jātarūpañca, kuttiyo paṭiyāni ca.

    ૧૯૨.

    192.

    કાસિકાનિ ચ વત્થાનિ, ઉદ્દિયાનિ ચ કમ્બલા 17;

    Kāsikāni ca vatthāni, uddiyāni ca kambalā 18;

    તે તત્થ ભારે બન્ધિત્વા, યાવતિચ્છિંસુ વાણિજા.

    Te tattha bhāre bandhitvā, yāvaticchiṃsu vāṇijā.

    ૧૯૩.

    193.

    પઞ્ચમં સમચિન્તેસું, બાલા મોહેન પારુતા;

    Pañcamaṃ samacintesuṃ, bālā mohena pārutā;

    ઇઙ્ઘસ્સ મૂલે 19 છિન્દામ, અપિ ભિય્યો લભામસે.

    Iṅghassa mūle 20 chindāma, api bhiyyo labhāmase.

    ૧૯૪.

    194.

    અથુટ્ઠહિ સત્થવાહો, યાચમાનો કતઞ્જલી;

    Athuṭṭhahi satthavāho, yācamāno katañjalī;

    નિગ્રોધો કિં પરજ્ઝતિ 21, વાણિજા ભદ્દમત્થુ તે.

    Nigrodho kiṃ parajjhati 22, vāṇijā bhaddamatthu te.

    ૧૯૫.

    195.

    વારિદા પુરિમા સાખા, અન્નપાનઞ્ચ દક્ખિણા;

    Vāridā purimā sākhā, annapānañca dakkhiṇā;

    નારિદા પચ્છિમા સાખા, સબ્બકામે ચ ઉત્તરા;

    Nāridā pacchimā sākhā, sabbakāme ca uttarā;

    નિગ્રોધો કિં પરજ્ઝતિ, વાણિજા ભદ્દમત્થુ તે.

    Nigrodho kiṃ parajjhati, vāṇijā bhaddamatthu te.

    ૧૯૬.

    196.

    યસ્સ રુક્ખસ્સ છાયાય, નિસીદેય્ય સયેય્ય વા;

    Yassa rukkhassa chāyāya, nisīdeyya sayeyya vā;

    ન તસ્સ સાખં ભઞ્જેય્ય, મિત્તદુબ્ભો હિ પાપકો.

    Na tassa sākhaṃ bhañjeyya, mittadubbho hi pāpako.

    ૧૯૭.

    197.

    તે ચ તસ્સાનાદિયિત્વા 23, એકસ્સ વચનં બહૂ;

    Te ca tassānādiyitvā 24, ekassa vacanaṃ bahū;

    નિસિતાહિ કુઠારીહિ 25, મૂલતો નં ઉપક્કમું.

    Nisitāhi kuṭhārīhi 26, mūlato naṃ upakkamuṃ.

    ૧૯૮.

    198.

    તતો નાગા નિક્ખમિંસુ, સન્નદ્ધા પણ્ણવીસતિ;

    Tato nāgā nikkhamiṃsu, sannaddhā paṇṇavīsati;

    ધનુગ્ગહાનં તિસતા, છસહસ્સા ચ વમ્મિનો.

    Dhanuggahānaṃ tisatā, chasahassā ca vammino.

    ૧૯૯.

    199.

    એતે હનથ બન્ધથ, મા વો મુઞ્ચિત્થ 27 જીવિતં;

    Ete hanatha bandhatha, mā vo muñcittha 28 jīvitaṃ;

    ઠપેત્વા સત્થવાહંવ, સબ્બે ભસ્મં 29 કરોથ ને.

    Ṭhapetvā satthavāhaṃva, sabbe bhasmaṃ 30 karotha ne.

    ૨૦૦.

    200.

    તસ્મા હિ પણ્ડિતો પોસો, સમ્પસ્સં અત્થમત્તનો;

    Tasmā hi paṇḍito poso, sampassaṃ atthamattano;

    લોભસ્સ ન વસં ગચ્છે, હનેય્યારિસકં 31 મનં.

    Lobhassa na vasaṃ gacche, haneyyārisakaṃ 32 manaṃ.

    ૨૦૧.

    201.

    એવ 33 માદીનવં ઞત્વા, તણ્હા દુક્ખસ્સ સમ્ભવં;

    Eva 34 mādīnavaṃ ñatvā, taṇhā dukkhassa sambhavaṃ;

    વીતતણ્હો અનાદાનો, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજેતિ.

    Vītataṇho anādāno, sato bhikkhu paribbajeti.

    મહાવાણિજજાતકં દસમં.

    Mahāvāṇijajātakaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. છાદિયા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. chādiyā (sī. syā. pī.)
    3. અદ્દાયતે (સી॰ પી॰)
    4. વારિ ચ (સી॰ પી॰)
    5. addāyate (sī. pī.)
    6. vāri ca (sī. pī.)
    7. સિઙ્ગિં બિદલસૂપિયો (સી॰ પી॰), સિઙ્ગીવેરં લસૂપિયો (ક॰) સિઙ્ગીન્તિ સિઙ્ગીવેરાદિકં ઉત્તરિભઙ્ગં; વિદલસૂપિયોતિ મુગ્ગસૂપાદયો (અટ્ઠ॰) વિદલં કલાયાદિમ્હિ વત્તતીતિ સક્કતાભિધાને
    8. siṅgiṃ bidalasūpiyo (sī. pī.), siṅgīveraṃ lasūpiyo (ka.) siṅgīnti siṅgīverādikaṃ uttaribhaṅgaṃ; vidalasūpiyoti muggasūpādayo (aṭṭha.) vidalaṃ kalāyādimhi vattatīti sakkatābhidhāne
    9. ભુત્વા ચ પિવિત્વા ચ (પી॰)
    10. bhutvā ca pivitvā ca (pī.)
    11. પરિકરિંસુ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. છાદિયા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    13. parikariṃsu (sī. syā. pī.)
    14. chādiyā (sī. syā. pī.)
    15. પરિવારેત્વા (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    16. parivāretvā (sī. syā. pī.)
    17. ઉદ્દિયાને ચ કમ્બલે (સી॰ પી॰)
    18. uddiyāne ca kambale (sī. pī.)
    19. મૂલં (સી॰ પી॰ ક॰)
    20. mūlaṃ (sī. pī. ka.)
    21. અપરજ્ઝથ (સી॰), અપરજ્ઝતિ (સ્યા॰ પી॰)
    22. aparajjhatha (sī.), aparajjhati (syā. pī.)
    23. તસ્સ અનાદિત્વા (સી॰ સ્યા॰)
    24. tassa anāditvā (sī. syā.)
    25. કુધારીહિ (ક॰)
    26. kudhārīhi (ka.)
    27. મુચ્ચિત્થ (પી॰)
    28. muccittha (pī.)
    29. ભસ્મી (સી॰)
    30. bhasmī (sī.)
    31. હનેય્ય દિસતં (સી॰), હનેય્ય દિસકં (સ્યા॰)
    32. haneyya disataṃ (sī.), haneyya disakaṃ (syā.)
    33. એત (સી॰ પી॰)
    34. eta (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૯૩] ૧૦. મહાવાણિજજાતકવણ્ણના • [493] 10. Mahāvāṇijajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact