Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸபாளி • Mahāniddesapāḷi

    13. மஹாவியூஹஸுத்தனித்³தே³ஸோ

    13. Mahāviyūhasuttaniddeso

    அத² மஹாவியூஹஸுத்தனித்³தே³ஸங் வக்க²தி –

    Atha mahāviyūhasuttaniddesaṃ vakkhati –

    130.

    130.

    யே கேசிமே தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானா, இத³மேவ ஸச்சந்தி ச வாத³யந்தி 1 ;

    Yekecime diṭṭhiparibbasānā, idameva saccanti ca vādayanti2;

    ஸப்³பே³வ தே நிந்த³மன்வானயந்தி, அதோ² பஸங்ஸம்பி லப⁴ந்தி தத்த².

    Sabbeva te nindamanvānayanti, atho pasaṃsampi labhanti tattha.

    யே கேசிமே தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானாதி. யே கேசீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அஸேஸங் நிஸ்ஸேஸங் பரியாதி³யனவசனமேதங் – யே கேசீதி. தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானாதி. ஸந்தேகே ஸமணப்³ராஹ்மணா தி³ட்டி²க³திகா; தே த்³வாஸட்டி²யா தி³ட்டி²க³தானங் அஞ்ஞதரஞ்ஞதரங் தி³ட்டி²க³தங் க³ஹெத்வா உக்³க³ஹெத்வா க³ண்ஹித்வா பராமஸித்வா அபி⁴னிவிஸித்வா ஸகாய ஸகாய தி³ட்டி²யா வஸந்தி ஸங்வஸந்தி ஆவஸந்தி பரிவஸந்தி. யதா² அகா³ரிகா வா க⁴ரேஸு வஸந்தி, ஸாபத்திகா வா ஆபத்தீஸு வஸந்தி, ஸகிலேஸா வா கிலேஸேஸு வஸந்தி; ஏவமேவ ஸந்தேகே…பே॰… பரிவஸந்தீதி – யே கேசிமே தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானா.

    Ye kecime diṭṭhiparibbasānāti. Ye kecīti sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ pariyādiyanavacanametaṃ – ye kecīti. Diṭṭhiparibbasānāti. Santeke samaṇabrāhmaṇā diṭṭhigatikā; te dvāsaṭṭhiyā diṭṭhigatānaṃ aññataraññataraṃ diṭṭhigataṃ gahetvā uggahetvā gaṇhitvā parāmasitvā abhinivisitvā sakāya sakāya diṭṭhiyā vasanti saṃvasanti āvasanti parivasanti. Yathā agārikā vā gharesu vasanti, sāpattikā vā āpattīsu vasanti, sakilesā vā kilesesu vasanti; evameva santeke…pe… parivasantīti – ye kecime diṭṭhiparibbasānā.

    இத³மேவ ஸச்சந்தி ச வாத³யந்தீதி. ‘‘ஸஸ்ஸதோ லோகோ, இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தி. ‘‘அஸஸ்ஸதோ லோகோ…பே॰… நேவ ஹோதி ந ந ஹோதி ததா²க³தோ பரங் மரணா, இத³மேவ ஸச்சங் மோக⁴மஞ்ஞ’’ந்தி வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தீதி – இத³மேவ ஸச்சந்தி ச வாத³யந்தி.

    Idameva saccanti ca vādayantīti. ‘‘Sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti. ‘‘Asassato loko…pe… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – idameva saccanti ca vādayanti.

    ஸப்³பே³வ தே நிந்த³மன்வானயந்தீதி. ஸப்³பே³வ தே ஸமணப்³ராஹ்மணா நிந்த³மேவ அன்வெந்தி, க³ரஹமேவ அன்வெந்தி, அகித்திமேவ அன்வெந்தி; ஸப்³பே³ நிந்தி³தாயேவ ஹொந்தி, க³ரஹிதாயேவ ஹொந்தி, அகித்திதாயேவ ஹொந்தீதி – ஸப்³பே³வ தே நிந்த³மன்வானயந்தி.

    Sabbeva te nindamanvānayantīti. Sabbeva te samaṇabrāhmaṇā nindameva anventi, garahameva anventi, akittimeva anventi; sabbe ninditāyeva honti, garahitāyeva honti, akittitāyeva hontīti – sabbeva te nindamanvānayanti.

    அதோ² பஸங்ஸம்பி லப⁴ந்தி தத்தா²தி. தத்த² ஸகாய தி³ட்டி²யா ஸகாய க²ந்தியா ஸகாய ருசியா ஸகாய லத்³தி⁴யா பஸங்ஸங் தோ²மனங் கித்திங் வண்ணஹாரிகங் லப⁴ந்தி படிலப⁴ந்தி உபக³ச்ச²ந்தி விந்த³ந்தீதி – அதோ² பஸங்ஸம்பி லப⁴ந்தி தத்த².

    Atho pasaṃsampi labhanti tatthāti. Tattha sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā pasaṃsaṃ thomanaṃ kittiṃ vaṇṇahārikaṃ labhanti paṭilabhanti upagacchanti vindantīti – atho pasaṃsampi labhanti tattha.

    தேனாஹ ஸோ நிம்மிதோ –

    Tenāha so nimmito –

    ‘‘யே கேசிமே தி³ட்டி²பரிப்³ப³ஸானா, இத³மேவ ஸச்சந்தி ச வாத³யந்தி;

    ‘‘Ye kecime diṭṭhiparibbasānā, idameva saccanti ca vādayanti;

    ஸப்³பே³வ தே நிந்த³மன்வானயந்தி, அதோ² பஸங்ஸம்பி லப⁴ந்தி தத்தா²’’தி.

    Sabbeva te nindamanvānayanti, atho pasaṃsampi labhanti tatthā’’ti.

    131.

    131.

    அப்பஞ்ஹி ஏதங் ந அலங் ஸமாய, து³வே விவாத³ஸ்ஸ ப²லானி ப்³ரூமி;

    Appañhi etaṃ na alaṃ samāya, duve vivādassa phalāni brūmi;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத², கே²மாபி⁴பஸ்ஸங் அவிவாத³பூ⁴மிங்.

    Etampi disvā na vivādayetha, khemābhipassaṃ avivādabhūmiṃ.

    அப்பஞ்ஹி ஏதங் ந அலங் ஸமாயாதி. அப்பஞ்ஹி ஏதந்தி அப்பகங் ஏதங், ஓமகங் ஏதங், தோ²ககங் ஏதங், லாமகங் ஏதங், ச²துக்கங் ஏதங், பரித்தகங் ஏதந்தி – அப்பஞ்ஹி ஏதங். ந அலங் ஸமாயாதி நாலங் ராக³ஸ்ஸ ஸமாய, தோ³ஸஸ்ஸ ஸமாய, மோஹஸ்ஸ ஸமாய , கோத⁴ஸ்ஸ… உபனாஹஸ்ஸ… மக்க²ஸ்ஸ… பளாஸஸ்ஸ… இஸ்ஸாய… மச்ச²ரியஸ்ஸ… மாயாய… ஸாடெ²ய்யஸ்ஸ… த²ம்ப⁴ஸ்ஸ… ஸாரம்ப⁴ஸ்ஸ… மானஸ்ஸ… அதிமானஸ்ஸ… மத³ஸ்ஸ… பமாத³ஸ்ஸ… ஸப்³ப³கிலேஸானங்… ஸப்³ப³து³ச்சரிதானங்… ஸப்³ப³த³ரதா²னங் … ஸப்³ப³பரிளாஹானங்… ஸப்³ப³ஸந்தாபானங்… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஸமாய உபஸமாய வூபஸமாய நிப்³பா³னாய படினிஸ்ஸக்³கா³ய படிபஸ்ஸத்³தி⁴யாதி – அப்பஞ்ஹி ஏதங் ந அலங் ஸமாய.

    Appañhi etaṃ na alaṃ samāyāti. Appañhi etanti appakaṃ etaṃ, omakaṃ etaṃ, thokakaṃ etaṃ, lāmakaṃ etaṃ, chatukkaṃ etaṃ, parittakaṃ etanti – appañhi etaṃ. Na alaṃ samāyāti nālaṃ rāgassa samāya, dosassa samāya, mohassa samāya , kodhassa… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa… sabbakilesānaṃ… sabbaduccaritānaṃ… sabbadarathānaṃ … sabbapariḷāhānaṃ… sabbasantāpānaṃ… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ samāya upasamāya vūpasamāya nibbānāya paṭinissaggāya paṭipassaddhiyāti – appañhi etaṃ na alaṃ samāya.

    து³வே விவாத³ஸ்ஸ ப²லானி ப்³ரூமீதி. தி³ட்டி²கலஹஸ்ஸ தி³ட்டி²ப⁴ண்ட³னஸ்ஸ தி³ட்டி²விக்³க³ஹஸ்ஸ தி³ட்டி²விவாத³ஸ்ஸ தி³ட்டி²மேத⁴க³ஸ்ஸ த்³வே ப²லானி ஹொந்தி – ஜயபராஜயோ ஹோதி, லாபா⁴லாபோ⁴ ஹோதி, யஸாயஸோ ஹோதி, நிந்தா³பஸங்ஸோ ஹோதி, ஸுக²து³க்க²ங் ஹோதி, ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸங் ஹோதி, இட்டா²னிட்ட²ங் ஹோதி, அனுனயபடிக⁴ங் ஹோதி, உக்³கா⁴தினிக்³கா⁴தி ஹோதி, அனுரோத⁴விரோதோ⁴ ஹோதி. அத² வா தங் கம்மங் நிரயஸங்வத்தனிகங், திரச்சா²னயோனிஸங்வத்தனிகங், பெத்திவிஸயஸங்வத்தனிகந்தி ப்³ரூமி ஆசிக்கா²மி தே³ஸேமி பஞ்ஞபேமி பட்ட²பேமி விவராமி விப⁴ஜாமி உத்தானீகரோமி பகாஸேமீதி – து³வே விவாத³ஸ்ஸ ப²லானி ப்³ரூமி.

    Duve vivādassa phalāni brūmīti. Diṭṭhikalahassa diṭṭhibhaṇḍanassa diṭṭhiviggahassa diṭṭhivivādassa diṭṭhimedhagassa dve phalāni honti – jayaparājayo hoti, lābhālābho hoti, yasāyaso hoti, nindāpasaṃso hoti, sukhadukkhaṃ hoti, somanassadomanassaṃ hoti, iṭṭhāniṭṭhaṃ hoti, anunayapaṭighaṃ hoti, ugghātinigghāti hoti, anurodhavirodho hoti. Atha vā taṃ kammaṃ nirayasaṃvattanikaṃ, tiracchānayonisaṃvattanikaṃ, pettivisayasaṃvattanikanti brūmi ācikkhāmi desemi paññapemi paṭṭhapemi vivarāmi vibhajāmi uttānīkaromi pakāsemīti – duve vivādassa phalāni brūmi.

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேதா²தி. ஏதம்பி தி³ஸ்வாதி ஏதங் ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா பஸ்ஸித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா தி³ட்டி²கலஹேஸு தி³ட்டி²ப⁴ண்ட³னேஸு தி³ட்டி²விக்³க³ஹேஸு தி³ட்டி²விவாதே³ஸு தி³ட்டி²மேத⁴கே³ஸூதி – ஏதம்பி தி³ஸ்வா. ந விவாத³யேதா²தி ந கலஹங் கரெய்ய, ந ப⁴ண்ட³னங் கரெய்ய, ந விக்³க³ஹங் கரெய்ய, ந விவாத³ங் கரெய்ய, ந மேத⁴க³ங் கரெய்ய, கலஹங் ப⁴ண்ட³னங் விக்³க³ஹங் விவாத³ங் மேத⁴க³ங் பஜஹெய்ய வினோதெ³ய்ய ப்³யந்திங் கரெய்ய அனபா⁴வங் க³மெய்ய, கலஹா ப⁴ண்ட³னா விக்³க³ஹா விவாதா³ மேத⁴கா³ ஆரதோ அஸ்ஸ விரதோ படிவிரதோ நிக்க²ந்தோ நிஸ்ஸடோ விப்பமுத்தோ விஸஞ்ஞுத்தோ விமரியாதி³கதேன சேதஸா விஹரெய்யாதி – ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத².

    Etampi disvā na vivādayethāti. Etampi disvāti etaṃ ādīnavaṃ disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā diṭṭhikalahesu diṭṭhibhaṇḍanesu diṭṭhiviggahesu diṭṭhivivādesu diṭṭhimedhagesūti – etampi disvā. Na vivādayethāti na kalahaṃ kareyya, na bhaṇḍanaṃ kareyya, na viggahaṃ kareyya, na vivādaṃ kareyya, na medhagaṃ kareyya, kalahaṃ bhaṇḍanaṃ viggahaṃ vivādaṃ medhagaṃ pajaheyya vinodeyya byantiṃ kareyya anabhāvaṃ gameyya, kalahā bhaṇḍanā viggahā vivādā medhagā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippamutto visaññutto vimariyādikatena cetasā vihareyyāti – etampi disvā na vivādayetha.

    கே²மாபி⁴பஸ்ஸங் அவிவாத³பூ⁴மிந்தி. அவிவாத³பூ⁴மிங் வுச்சதி அமதங் நிப்³பா³னங். யோ ஸோ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். ஏதங் அவிவாத³பூ⁴மிங் கே²மதோ தாணதோ லேணதோ ஸரணதோ அப⁴யதோ அச்சுததோ அமததோ நிப்³பா³னதோ பஸ்ஸந்தோ த³க்க²ந்தோ ஓலோகெந்தோ நிஜ்ஜா²யந்தோ உபபரிக்க²ந்தோதி – கே²மாபி⁴பஸ்ஸங் அவிவாத³பூ⁴மிங்.

    Khemābhipassaṃavivādabhūminti. Avivādabhūmiṃ vuccati amataṃ nibbānaṃ. Yo so sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Etaṃ avivādabhūmiṃ khemato tāṇato leṇato saraṇato abhayato accutato amatato nibbānato passanto dakkhanto olokento nijjhāyanto upaparikkhantoti – khemābhipassaṃ avivādabhūmiṃ.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘அப்பஞ்ஹி ஏதங் ந அலங் ஸமாய, து³வே விவாத³ஸ்ஸ ப²லானி ப்³ரூமி;

    ‘‘Appañhi etaṃ na alaṃ samāya, duve vivādassa phalāni brūmi;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா ந விவாத³யேத², கே²மாபி⁴பஸ்ஸங் அவிவாத³பூ⁴மி’’ந்தி.

    Etampi disvā na vivādayetha, khemābhipassaṃ avivādabhūmi’’nti.

    132.

    132.

    யா காசிமா ஸம்முதியோ புது²ஜ்ஜா, ஸப்³பா³வ ஏதா ந உபேதி வித்³வா;

    Yā kācimā sammutiyo puthujjā, sabbāva etā na upeti vidvā;

    அனூபயோ ஸோ உபயங் கிமெய்ய, தி³ட்டே² ஸுதே க²ந்திமகுப்³ப³மானோ.

    Anūpayo so upayaṃ kimeyya, diṭṭhe sute khantimakubbamāno.

    யா காசிமா ஸம்முதியோ புது²ஜ்ஜாதி. யா காசீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ஸப்³ப³தா² ஸப்³ப³ங் அஸேஸங் நிஸ்ஸேஸங் பரியாதி³யனவசனமேதங் – யா காசீதி. ஸம்முதியோதி. ஸம்முதியோ வுச்சந்தி த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி தி³ட்டி²ஸம்முதியோ. புது²ஜ்ஜாதி புது²ஜ்ஜனேஹி ஜனிதா ஸம்முதியோதி புது²ஜ்ஜா, புது² நானாஜனேஹி ஜனிதா வா ஸம்முதியோதி புது²ஜ்ஜாதி – யா காசிமா ஸம்முதியோ புது²ஜ்ஜா.

    kācimā sammutiyo puthujjāti. Yā kācīti sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ pariyādiyanavacanametaṃ – yā kācīti. Sammutiyoti. Sammutiyo vuccanti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni diṭṭhisammutiyo. Puthujjāti puthujjanehi janitā sammutiyoti puthujjā, puthu nānājanehi janitā vā sammutiyoti puthujjāti – yā kācimā sammutiyo puthujjā.

    ஸப்³பா³வ ஏதா ந உபேதி வித்³வாதி. வித்³வா விஜ்ஜாக³தோ ஞாணீ விபா⁴வீ மேதா⁴வீ. ஸப்³பா³வ ஏதா தி³ட்டி²ஸம்முதியோ நேதி ந உபேதி ந உபக³ச்ச²தி ந க³ண்ஹாதி ந பராமஸதி நாபி⁴னிவிஸதீதி – ஸப்³பா³வ ஏதா ந உபேதி வித்³வா.

    Sabbāva etā na upeti vidvāti. Vidvā vijjāgato ñāṇī vibhāvī medhāvī. Sabbāva etā diṭṭhisammutiyo neti na upeti na upagacchati na gaṇhāti na parāmasati nābhinivisatīti – sabbāva etā na upeti vidvā.

    அனூபயோ ஸோ உபயங் கிமெய்யாதி. உபயோதி த்³வே உபயா – தண்ஹூபயோ ச தி³ட்டூ²பயோ ச…பே॰… அயங் தண்ஹூபயோ…பே॰… அயங் தி³ட்டூ²பயோ. தஸ்ஸ தண்ஹூபயோ பஹீனோ, தி³ட்டூ²பயோ படினிஸ்ஸட்டோ²; தண்ஹூபயஸ்ஸ பஹீனத்தா, தி³ட்டூ²பயஸ்ஸ படினிஸ்ஸட்ட²த்தா அனூபயோ புக்³க³லோ கிங் ரூபங் உபெய்ய உபக³ச்செ²ய்ய க³ண்ஹெய்ய பராமஸெய்ய அபி⁴னிவிஸெய்ய அத்தா மேதி. கிங் வேத³னங்… கிங் ஸஞ்ஞங்… கிங் ஸங்கா²ரே… கிங் விஞ்ஞாணங்… கிங் க³திங்… கிங் உபபத்திங்… கிங் படிஸந்தி⁴ங்… கிங் ப⁴வங் … கிங் ஸங்ஸாரங்… கிங் வட்டங் உபெய்ய உபக³ச்செ²ய்ய க³ண்ஹெய்ய பராமஸெய்ய அபி⁴னிவேஸெய்யாதி – அனூபயோ ஸோ உபயங் கிமெய்ய.

    Anūpayo so upayaṃ kimeyyāti. Upayoti dve upayā – taṇhūpayo ca diṭṭhūpayo ca…pe… ayaṃ taṇhūpayo…pe… ayaṃ diṭṭhūpayo. Tassa taṇhūpayo pahīno, diṭṭhūpayo paṭinissaṭṭho; taṇhūpayassa pahīnattā, diṭṭhūpayassa paṭinissaṭṭhattā anūpayo puggalo kiṃ rūpaṃ upeyya upagaccheyya gaṇheyya parāmaseyya abhiniviseyya attā meti. Kiṃ vedanaṃ… kiṃ saññaṃ… kiṃ saṅkhāre… kiṃ viññāṇaṃ… kiṃ gatiṃ… kiṃ upapattiṃ… kiṃ paṭisandhiṃ… kiṃ bhavaṃ … kiṃ saṃsāraṃ… kiṃ vaṭṭaṃ upeyya upagaccheyya gaṇheyya parāmaseyya abhiniveseyyāti – anūpayo so upayaṃ kimeyya.

    தி³ட்டே² ஸுதே க²ந்திமகுப்³ப³மானோதி. தி³ட்டே² வா தி³ட்ட²ஸுத்³தி⁴யா வா ஸுதே வா ஸுதஸுத்³தி⁴யா வா முதே வா முதஸுத்³தி⁴யா வா க²ந்திங் அகுப்³ப³மானோ ச²ந்த³ங் அகுப்³ப³மானோ பேமங் அகுப்³ப³மானோ ராக³ங் அகுப்³ப³மானோ அஜனயமானோ அஸஞ்ஜனயமானோ அனிப்³ப³த்தயமானோ அனபி⁴னிப்³ப³த்தயமானோதி – தி³ட்டே² ஸுதே க²ந்திமகுப்³ப³மானோ.

    Diṭṭhe sute khantimakubbamānoti. Diṭṭhe vā diṭṭhasuddhiyā vā sute vā sutasuddhiyā vā mute vā mutasuddhiyā vā khantiṃ akubbamāno chandaṃ akubbamāno pemaṃ akubbamāno rāgaṃ akubbamāno ajanayamāno asañjanayamāno anibbattayamāno anabhinibbattayamānoti – diṭṭhe sute khantimakubbamāno.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘யா காசிமா ஸம்முதியோ புது²ஜ்ஜா, ஸப்³பா³வ ஏதா ந உபேதி வித்³வா;

    ‘‘Yā kācimā sammutiyo puthujjā, sabbāva etā na upeti vidvā;

    அனூபயோ ஸோ உபயங் கிமெய்ய, தி³ட்டே² ஸுதே க²ந்திமகுப்³ப³மானோ’’தி.

    Anūpayo so upayaṃ kimeyya, diṭṭhe sute khantimakubbamāno’’ti.

    133.

    133.

    ஸீலுத்தமா ஸஞ்ஞமேனாஹு ஸுத்³தி⁴ங், வதங் ஸமாதா³ய உபட்டி²தாஸே;

    Sīluttamā saññamenāhu suddhiṃ, vataṃ samādāya upaṭṭhitāse;

    இதே⁴வ ஸிக்கே²ம அத²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ங், ப⁴வூபனீதா குஸலாவதா³னா.

    Idheva sikkhema athassa suddhiṃ, bhavūpanītā kusalāvadānā.

    ஸீலுத்தமா ஸஞ்ஞமேனாஹு ஸுத்³தி⁴ந்தி. ஸந்தேகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸீலுத்தமவாதா³; தே ஸீலமத்தேன ஸஞ்ஞமமத்தேன ஸங்வரமத்தேன அவீதிக்கமமத்தேன ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிவிஸுத்³தி⁴ங், முத்திங் விமுத்திங் பரிவிமுத்திங் ஆஹு 3 வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தி.

    Sīluttamā saññamenāhu suddhinti. Santeke samaṇabrāhmaṇā sīluttamavādā; te sīlamattena saññamamattena saṃvaramattena avītikkamamattena suddhiṃ visuddhiṃ parivisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parivimuttiṃ āhu 4 vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti.

    ஸமணமுண்டி³காபுத்தோ ஏவமாஹ – ‘‘சதூஹி கோ² அஹங், க³ஹபதி, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் புரிஸபுக்³க³லங் பஞ்ஞபேமி ஸம்பன்னகுஸலங் பரமகுஸலங் உத்தமபத்திபத்தங் ஸமணங் அயொஜ்ஜ²ங். கதமேஹி சதூஹி? இத⁴, க³ஹபதி, ந காயேன பாபகம்மங் கரோதி, ந பாபிகங் 5 வாசங் பா⁴ஸதி, ந பாபகங் ஸங்கப்பங் ஸங்கப்பேதி, ந பாபகங் ஆஜீவங் ஆஜீவதி. இமேஹி கோ² அஹங், க³ஹபதி , சதூஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தங் புரிஸபுக்³க³லங் பஞ்ஞபேமி ஸம்பன்னகுஸலங் பரமகுஸலங் உத்தமபத்திபத்தங் ஸமணங் அயொஜ்ஜ²ங்; ஏவமேவ ஸந்தேகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸீலுத்தமவாதா³; தே ஸீலமத்தேன ஸஞ்ஞமமத்தேன ஸங்வரமத்தேன அவீதிக்கமமத்தேன ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங், முத்திங் விமுத்திங் பரிமுத்திங் ஆஹு வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தீ’’தி – ஸீலுத்தமா ஸஞ்ஞமேனாஹு ஸுத்³தி⁴ங்.

    Samaṇamuṇḍikāputto evamāha – ‘‘catūhi kho ahaṃ, gahapati, dhammehi samannāgataṃ purisapuggalaṃ paññapemi sampannakusalaṃ paramakusalaṃ uttamapattipattaṃ samaṇaṃ ayojjhaṃ. Katamehi catūhi? Idha, gahapati, na kāyena pāpakammaṃ karoti, na pāpikaṃ 6 vācaṃ bhāsati, na pāpakaṃ saṅkappaṃ saṅkappeti, na pāpakaṃ ājīvaṃ ājīvati. Imehi kho ahaṃ, gahapati , catūhi dhammehi samannāgataṃ purisapuggalaṃ paññapemi sampannakusalaṃ paramakusalaṃ uttamapattipattaṃ samaṇaṃ ayojjhaṃ; evameva santeke samaṇabrāhmaṇā sīluttamavādā; te sīlamattena saññamamattena saṃvaramattena avītikkamamattena suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ āhu vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantī’’ti – sīluttamā saññamenāhu suddhiṃ.

    வதங் ஸமாதா³ய உபட்டி²தாஸேதி. வதந்தி ஹத்தி²வதங் வா அஸ்ஸவதங் வா கோ³வதங் வா குக்குரவதங் வா காகவதங் வா வாஸுதே³வவதங் வா ப³லதே³வவதங் வா புண்ணப⁴த்³த³வதங் வா மணிப⁴த்³த³வதங் வா அக்³கி³வதங் வா நாக³வதங் வா ஸுபண்ணவதங் வா யக்க²வதங் வா அஸுரவதங் வா க³ந்த⁴ப்³ப³வதங் வா மஹாராஜவதங் வா சந்த³வதங் வா ஸூரியவதங் வா இந்த³வதங் வா ப்³ரஹ்மவதங் வா தே³வவதங் வா தி³ஸாவதங் வா ஆதா³ய ஸமாதா³ய ஆதி³யித்வா ஸமாதி³யித்வா க³ண்ஹித்வா பராமஸித்வா அபி⁴னிவிஸித்வா உபட்டி²தா பச்சுபட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தாதி – வதங் ஸமாதா³ய உபட்டி²தாஸே.

    Vataṃ samādāya upaṭṭhitāseti. Vatanti hatthivataṃ vā assavataṃ vā govataṃ vā kukkuravataṃ vā kākavataṃ vā vāsudevavataṃ vā baladevavataṃ vā puṇṇabhaddavataṃ vā maṇibhaddavataṃ vā aggivataṃ vā nāgavataṃ vā supaṇṇavataṃ vā yakkhavataṃ vā asuravataṃ vā gandhabbavataṃ vā mahārājavataṃ vā candavataṃ vā sūriyavataṃ vā indavataṃ vā brahmavataṃ vā devavataṃ vā disāvataṃ vā ādāya samādāya ādiyitvā samādiyitvā gaṇhitvā parāmasitvā abhinivisitvā upaṭṭhitā paccupaṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – vataṃ samādāya upaṭṭhitāse.

    இதே⁴வ ஸிக்கே²ம அத²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ந்தி. இதா⁴தி ஸகாய தி³ட்டி²யா ஸகாய க²ந்தியா ஸகாய ருசியா ஸகாய லத்³தி⁴யா. ஸிக்கே²மாதி ஸிக்கே²ம ஆசரேம ஸமாசரேம ஸமாதா³ய வத்தேமாதி – இதே⁴வ ஸிக்கே²ம. அத²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ந்தி அத²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங், முத்திங் விமுத்திங் பரிமுத்திந்தி – இதே⁴வ ஸிக்கே²ம அத²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ங்.

    Idheva sikkhema athassa suddhinti. Idhāti sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā. Sikkhemāti sikkhema ācarema samācarema samādāya vattemāti – idheva sikkhema. Athassa suddhinti athassa suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttinti – idheva sikkhema athassa suddhiṃ.

    ப⁴வூபனீதா குஸலாவதா³னாதி. ப⁴வூபனீதாதி ப⁴வூபனீதா ப⁴வூபக³தா ப⁴வஜ்ஜோ²ஸிதா ப⁴வாதி⁴முத்தாதி – ப⁴வூபனீதா . குஸலாவதா³னாதி குஸலவாதா³ பண்டி³தவாதா³ தி²ரவாதா³ ஞாயவாதா³ ஹேதுவாதா³ லக்க²ணவாதா³ காரணவாதா³ டா²னவாதா³ ஸகாய லத்³தி⁴யாதி – ப⁴வூபனீதா குஸலாவதா³னா.

    Bhavūpanītākusalāvadānāti. Bhavūpanītāti bhavūpanītā bhavūpagatā bhavajjhositā bhavādhimuttāti – bhavūpanītā . Kusalāvadānāti kusalavādā paṇḍitavādā thiravādā ñāyavādā hetuvādā lakkhaṇavādā kāraṇavādā ṭhānavādā sakāya laddhiyāti – bhavūpanītā kusalāvadānā.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ஸீலுத்தமா ஸஞ்ஞமேனாஹு ஸுத்³தி⁴ங், வதங் ஸமாதா³ய உபட்டி²தாஸே;

    ‘‘Sīluttamā saññamenāhu suddhiṃ, vataṃ samādāya upaṭṭhitāse;

    இதே⁴வ ஸிக்கே²ம அத²ஸ்ஸ ஸுத்³தி⁴ங், ப⁴வூபனீதா குஸலாவதா³னா’’தி.

    Idheva sikkhema athassa suddhiṃ, bhavūpanītā kusalāvadānā’’ti.

    134.

    134.

    ஸசே சுதோ ஸீலவததோ ஹோதி, பவேத⁴தீ 7 கம்மவிராத⁴யித்வா;

    Sace cuto sīlavatato hoti, pavedhatī8kammavirādhayitvā;

    பஜப்பதீ 9 பத்த²யதீ ச ஸுத்³தி⁴ங், ஸத்தா²வ ஹீனோ பவஸங் க⁴ரம்ஹா.

    Pajappatī10patthayatī ca suddhiṃ, satthāva hīno pavasaṃ gharamhā.

    ஸசே சுதோ ஸீலவததோ ஹோதீதி. த்³வீஹி காரணேஹி ஸீலவததோ சவதி – பரவிச்சி²ந்த³னாய வா சவதி, அனபி⁴ஸம்பு⁴ணந்தோ வா சவதி. கத²ங் பரவிச்சி²ந்த³னாய சவதி? பரோ விச்சி²ந்த³தி ஸோ ஸத்தா² ந ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, த⁴ம்மோ ந ஸ்வாக்கா²தோ, க³ணோ ந ஸுப்படிபன்னோ, தி³ட்டி² ந ப⁴த்³தி³கா, படிபதா³ ந ஸுபஞ்ஞத்தா, மக்³கோ³ ந நிய்யானிகோ, நத்தெ²த்த² ஸுத்³தி⁴ வா விஸுத்³தி⁴ வா பரிஸுத்³தி⁴ வா, முத்தி வா விமுத்தி வா பரிமுத்தி வா, நத்தெ²த்த² ஸுஜ்ஜ²ந்தி வா விஸுஜ்ஜ²ந்தி வா பரிஸுஜ்ஜ²ந்தி வா, முச்சந்தி வா விமுச்சந்தி வா, பரிமுச்சந்தி வா, ஹீனா நிஹீனா ஓமகா லாமகா ச²துக்கா பரித்தாதி. ஏவங் பரோ விச்சி²ந்த³தி. ஏவங் விச்சி²ந்தி³யமானோ ஸத்தா²ரா சவதி, த⁴ம்மக்கா²னா சவதி, க³ணா சவதி, தி³ட்டி²யா சவதி, படிபதா³ய சவதி, மக்³க³தோ சவதி. ஏவங் பரிவிச்சி²ந்த³னாய சவதி. கத²ங் அனபி⁴ஸம்பு⁴ணந்தோ சவதி? ஸீலங் அனபி⁴ஸம்பு⁴ணந்தோ ஸீலதோ சவதி, வதங் அனபி⁴ஸம்பு⁴ணந்தோ வததோ சவதி, ஸீலப்³ப³தங் அனபி⁴ஸம்பு⁴ணந்தோ ஸீலப்³ப³ததோ சவதி. ஏவங் அனபி⁴ஸம்பு⁴ணந்தோ சவதீதி – ஸசே சுதோ ஸீலவததோ ஹோதி.

    Sace cuto sīlavatato hotīti. Dvīhi kāraṇehi sīlavatato cavati – paravicchindanāya vā cavati, anabhisambhuṇanto vā cavati. Kathaṃ paravicchindanāya cavati? Paro vicchindati so satthā na sabbaññū, dhammo na svākkhāto, gaṇo na suppaṭipanno, diṭṭhi na bhaddikā, paṭipadā na supaññattā, maggo na niyyāniko, natthettha suddhi vā visuddhi vā parisuddhi vā, mutti vā vimutti vā parimutti vā, natthettha sujjhanti vā visujjhanti vā parisujjhanti vā, muccanti vā vimuccanti vā, parimuccanti vā, hīnā nihīnā omakā lāmakā chatukkā parittāti. Evaṃ paro vicchindati. Evaṃ vicchindiyamāno satthārā cavati, dhammakkhānā cavati, gaṇā cavati, diṭṭhiyā cavati, paṭipadāya cavati, maggato cavati. Evaṃ parivicchindanāya cavati. Kathaṃ anabhisambhuṇanto cavati? Sīlaṃ anabhisambhuṇanto sīlato cavati, vataṃ anabhisambhuṇanto vatato cavati, sīlabbataṃ anabhisambhuṇanto sīlabbatato cavati. Evaṃ anabhisambhuṇanto cavatīti – sace cuto sīlavatato hoti.

    பவேத⁴தி கம்மவிராத⁴யித்வாதி. பவேத⁴தீதி ஸீலங் வா வதங் வா ஸீலப்³ப³தங் வா ‘‘விரத்³த⁴ங் மயா, அபரத்³த⁴ங் மயா, க²லிதங் மயா, க³லிதங் மயா, அஞ்ஞாய அபரத்³தோ⁴ அஹ’’ந்தி வேத⁴தி பவேத⁴தி ஸம்பவேத⁴தீதி – பவேத⁴தி. கம்மவிராத⁴யித்வாதி புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் வா அபுஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரங் வா ஆனேஞ்ஜாபி⁴ஸங்கா²ரங் வா ‘‘விரத்³த⁴ங் மயா, அபரத்³த⁴ங் மயா, க²லிதங் மயா, க³லிதங் மயா, அஞ்ஞாய அபரத்³தோ⁴ அஹ’’ந்தி வேத⁴தி பவேத⁴தி ஸம்பவேத⁴தீதி – பவேத⁴தி கம்மவிராத⁴யித்வா.

    Pavedhati kammavirādhayitvāti. Pavedhatīti sīlaṃ vā vataṃ vā sīlabbataṃ vā ‘‘viraddhaṃ mayā, aparaddhaṃ mayā, khalitaṃ mayā, galitaṃ mayā, aññāya aparaddho aha’’nti vedhati pavedhati sampavedhatīti – pavedhati. Kammavirādhayitvāti puññābhisaṅkhāraṃ vā apuññābhisaṅkhāraṃ vā āneñjābhisaṅkhāraṃ vā ‘‘viraddhaṃ mayā, aparaddhaṃ mayā, khalitaṃ mayā, galitaṃ mayā, aññāya aparaddho aha’’nti vedhati pavedhati sampavedhatīti – pavedhati kammavirādhayitvā.

    பஜப்பதீ பத்த²யதீ ச ஸுத்³தி⁴ந்தி. பஜப்பதீதி ஸீலங் வா ஜப்பதி, வதங் வா ஜப்பதி, ஸீலப்³ப³தங் வா ஜப்பதி பஜப்பதி அபி⁴ஜப்பதீதி – பஜப்பதி. பத்த²யதீ ச ஸுத்³தி⁴ந்தி ஸீலஸுத்³தி⁴ங் வா பத்தே²தி, வதஸுத்³தி⁴ங் வா பத்தே²தி, ஸீலப்³ப³தஸுத்³தி⁴ங் வா பத்தே²தி பிஹேதி அபி⁴ஜப்பதீதி – பஜப்பதீ பத்த²யதீ ச ஸுத்³தி⁴ங்.

    Pajappatī patthayatī ca suddhinti. Pajappatīti sīlaṃ vā jappati, vataṃ vā jappati, sīlabbataṃ vā jappati pajappati abhijappatīti – pajappati. Patthayatī ca suddhinti sīlasuddhiṃ vā pattheti, vatasuddhiṃ vā pattheti, sīlabbatasuddhiṃ vā pattheti piheti abhijappatīti – pajappatī patthayatī ca suddhiṃ.

    ஸத்தா²வ ஹீனோ பவஸங் க⁴ரம்ஹாதி. யதா² புரிஸோ க⁴ரதோ நிக்க²ந்தோ ஸத்தே²ன பவஸங் வஸந்தோ ஸத்தா² ஓஹீனோ, தங் வா ஸத்த²ங் அனுப³ந்த⁴தி ஸகங் வா க⁴ரங் பச்சாக³ச்ச²தி; ஏவமேவ ஸோ தி³ட்டி²க³திகோ தங் வா ஸத்தா²ரங் க³ண்ஹாதி அஞ்ஞங் வா ஸத்தா²ரங் க³ண்ஹாதி, தங் வா த⁴ம்மக்கா²னங் க³ண்ஹாதி அஞ்ஞங் வா த⁴ம்மக்கா²னங் க³ண்ஹாதி, தங் வா க³ணங் க³ண்ஹாதி அஞ்ஞங் வா க³ணங் க³ண்ஹாதி, தங் வா தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி அஞ்ஞங் வா தி³ட்டி²ங் க³ண்ஹாதி, தங் வா படிபத³ங் க³ண்ஹாதி அஞ்ஞங் வா படிபத³ங் க³ண்ஹாதி, தங் வா மக்³க³ங் க³ண்ஹாதி அஞ்ஞங் வா மக்³க³ங் க³ண்ஹாதி பராமஸதி அபி⁴னிவிஸதீதி – ஸத்தா²வ ஹீனோ பவஸங் க⁴ரம்ஹா.

    Satthāva hīno pavasaṃ gharamhāti. Yathā puriso gharato nikkhanto satthena pavasaṃ vasanto satthā ohīno, taṃ vā satthaṃ anubandhati sakaṃ vā gharaṃ paccāgacchati; evameva so diṭṭhigatiko taṃ vā satthāraṃ gaṇhāti aññaṃ vā satthāraṃ gaṇhāti, taṃ vā dhammakkhānaṃ gaṇhāti aññaṃ vā dhammakkhānaṃ gaṇhāti, taṃ vā gaṇaṃ gaṇhāti aññaṃ vā gaṇaṃ gaṇhāti, taṃ vā diṭṭhiṃ gaṇhāti aññaṃ vā diṭṭhiṃ gaṇhāti, taṃ vā paṭipadaṃ gaṇhāti aññaṃ vā paṭipadaṃ gaṇhāti, taṃ vā maggaṃ gaṇhāti aññaṃ vā maggaṃ gaṇhāti parāmasati abhinivisatīti – satthāva hīno pavasaṃ gharamhā.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ஸசே சுதோ ஸீலவததோ ஹோதி, பவேத⁴தீ கம்மவிராத⁴யித்வா;

    ‘‘Sace cuto sīlavatato hoti, pavedhatī kammavirādhayitvā;

    பஜப்பதீ பத்த²யதீ ச ஸுத்³தி⁴ங், ஸத்தா²வ ஹீனோ பவஸங் க⁴ரம்ஹா’’தி.

    Pajappatī patthayatī ca suddhiṃ, satthāva hīno pavasaṃ gharamhā’’ti.

    135.

    135.

    ஸீலப்³ப³தங் வாபி பஹாய ஸப்³ப³ங், கம்மஞ்ச ஸாவஜ்ஜனவஜ்ஜமேதங்;

    Sīlabbataṃvāpi pahāya sabbaṃ, kammañca sāvajjanavajjametaṃ;

    ஸுத்³தி⁴ங் அஸுத்³தி⁴ந்தி அபத்த²யானோ, விரதோ சரே ஸந்திமனுக்³க³ஹாய.

    Suddhiṃ asuddhinti apatthayāno, virato care santimanuggahāya.

    ஸீலப்³ப³தங் வாபி பஹாய ஸப்³ப³ந்தி. ஸப்³பா³ ஸீலஸுத்³தி⁴யோ பஹாய பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்திங் கரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வா, ஸப்³பா³ வதஸுத்³தி⁴யோ பஹாய பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்திங் கரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வா, ஸப்³பா³ ஸீலப்³ப³தஸுத்³தி⁴யோ பஹாய பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்திங் கரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வாதி – ஸீலப்³ப³தங் வாபி பஹாய ஸப்³ப³ங்.

    Sīlabbataṃvāpi pahāya sabbanti. Sabbā sīlasuddhiyo pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvā, sabbā vatasuddhiyo pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvā, sabbā sīlabbatasuddhiyo pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvāti – sīlabbataṃ vāpi pahāya sabbaṃ.

    கம்மஞ்ச ஸாவஜ்ஜனவஜ்ஜமேதந்தி. ஸாவஜ்ஜகம்மங் வுச்சதி – கண்ஹங் கண்ஹவிபாகங். அனவஜ்ஜகம்மங் வுச்சதி – ஸுக்கங் ஸுக்கவிபாகங். ஸாவஜ்ஜஞ்ச கம்மங் அனவஜ்ஜஞ்ச கம்மங் பஹாய பஜஹித்வா வினோதெ³த்வா ப்³யந்திங் கரித்வா அனபா⁴வங் க³மெத்வாதி – கம்மஞ்ச ஸாவஜ்ஜனவஜ்ஜமேதங்.

    Kammañca sāvajjanavajjametanti. Sāvajjakammaṃ vuccati – kaṇhaṃ kaṇhavipākaṃ. Anavajjakammaṃ vuccati – sukkaṃ sukkavipākaṃ. Sāvajjañca kammaṃ anavajjañca kammaṃ pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvāti – kammañca sāvajjanavajjametaṃ.

    ஸுத்³தி⁴ங் அஸுத்³தி⁴ந்தி அபத்த²யானோதி. அஸுத்³தி⁴ந்தி அஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, அகுஸலே த⁴ம்மே பத்தெ²ந்தி. ஸுத்³தி⁴ந்தி ஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, பஞ்ச காமகு³ணே பத்தெ²ந்தி; அஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, அகுஸலே த⁴ம்மே பத்தெ²ந்தி, பஞ்ச காமகு³ணே பத்தெ²ந்தி; ஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி பத்தெ²ந்தி, அஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, அகுஸலே த⁴ம்மே பத்தெ²ந்தி, பஞ்ச காமகு³ணே பத்தெ²ந்தி, த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி பத்தெ²ந்தி; ஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, தேதா⁴துகே குஸலே த⁴ம்மே பத்தெ²ந்தி, அஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, அகுஸலே த⁴ம்மே பத்தெ²ந்தி, பஞ்ச காமகு³ணே பத்தெ²ந்தி, த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி பத்தெ²ந்தி, தேதா⁴துகே குஸலே த⁴ம்மே பத்தெ²ந்தி; ஸுத்³தி⁴ங் பத்தெ²ந்தி, புது²ஜ்ஜனகல்யாணகா 11 நியாமாவக்கந்திங் 12 பத்தெ²ந்தி. ஸெக்கா² அக்³க³த⁴ம்மங் அரஹத்தங் பத்தெ²ந்தி. அரஹத்தே பத்தே அரஹா நேவ அகுஸலே த⁴ம்மே பத்தே²தி, நபி பஞ்ச காமகு³ணே பத்தே²தி, நபி த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி பத்தே²தி, நபி தேதா⁴துகே குஸலே த⁴ம்மே பத்தே²தி, நபி நியாமாவக்கந்திங் பத்தே²தி, நபி அக்³க³த⁴ம்மங் அரஹத்தங் பத்தே²தி. பத்த²னா ஸமதிக்கந்தோ அரஹா வுத்³தி⁴பாரிஹானிவீதிவத்தோ 13. ஸோ வுட்ட²வாஸோ சிண்ணசரணோ…பே॰… ஜாதிஜராமரணஸங்ஸாரோ நத்தி² தஸ்ஸ புனப்³ப⁴வோதி – ஸுத்³தி⁴ங் அஸுத்³தி⁴ந்தி அபத்த²யானோ.

    Suddhiṃ asuddhinti apatthayānoti. Asuddhinti asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti. Suddhinti suddhiṃ patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti; asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti; suddhiṃ patthenti, dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni patthenti, asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti, dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni patthenti; suddhiṃ patthenti, tedhātuke kusale dhamme patthenti, asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti, dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni patthenti, tedhātuke kusale dhamme patthenti; suddhiṃ patthenti, puthujjanakalyāṇakā 14 niyāmāvakkantiṃ 15 patthenti. Sekkhā aggadhammaṃ arahattaṃ patthenti. Arahatte patte arahā neva akusale dhamme pattheti, napi pañca kāmaguṇe pattheti, napi dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni pattheti, napi tedhātuke kusale dhamme pattheti, napi niyāmāvakkantiṃ pattheti, napi aggadhammaṃ arahattaṃ pattheti. Patthanā samatikkanto arahā vuddhipārihānivītivatto 16. So vuṭṭhavāso ciṇṇacaraṇo…pe… jātijarāmaraṇasaṃsāro natthi tassa punabbhavoti – suddhiṃ asuddhinti apatthayāno.

    விரதோ சரே ஸந்திமனுக்³க³ஹாயாதி. விரதோதி ஸுத்³தி⁴அஸுத்³தி⁴யா ஆரதோ அஸ்ஸ விரதோ படிவிரதோ நிக்க²ந்தோ நிஸ்ஸடோ விப்பமுத்தோ விஸஞ்ஞுத்தோ, விமரியாதி³கதேன சேதஸா விஹரதீதி – விரதோ. சரேதி சரெய்ய விசரெய்ய விஹரெய்ய இரியெய்ய வத்தெய்ய பாலெய்ய யபெய்ய யாபெய்யாதி – விரதோ சரே. ஸந்திமனுக்³க³ஹாயாதி ஸந்தியோ வுச்சந்தி த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²க³தானி தி³ட்டி²ஸந்தியோ அக³ண்ஹந்தோ அபராமஸந்தோ அனபி⁴னிவிஸந்தோதி – விரதோ சரே ஸந்திமனுக்³க³ஹாய.

    Viratocare santimanuggahāyāti. Viratoti suddhiasuddhiyā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippamutto visaññutto, vimariyādikatena cetasā viharatīti – virato. Careti careyya vicareyya vihareyya iriyeyya vatteyya pāleyya yapeyya yāpeyyāti – virato care. Santimanuggahāyāti santiyo vuccanti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni diṭṭhisantiyo agaṇhanto aparāmasanto anabhinivisantoti – virato care santimanuggahāya.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘ஸீலப்³ப³தங் வாபி பஹாய ஸப்³ப³ங், கம்மஞ்ச ஸாவஜ்ஜனவஜ்ஜமேதங்;

    ‘‘Sīlabbataṃ vāpi pahāya sabbaṃ, kammañca sāvajjanavajjametaṃ;

    ஸுத்³தி⁴ங் அஸுத்³தி⁴ந்தி அபத்த²யானோ, விரதோ சரே ஸந்திமனுக்³க³ஹாயா’’தி.

    Suddhiṃ asuddhinti apatthayāno, virato care santimanuggahāyā’’ti.

    136.

    136.

    தமூபனிஸ்ஸாய ஜிகு³ச்சி²தங் வா, அத² வாபி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வா;

    Tamūpanissāyajigucchitaṃ vā, atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;

    உத்³த⁴ங்ஸரா ஸுத்³தி⁴மனுத்து²னந்தி, அவீததண்ஹாஸே ப⁴வாப⁴வேஸு.

    Uddhaṃsarā suddhimanutthunanti, avītataṇhāse bhavābhavesu.

    தமூபனிஸ்ஸாய ஜிகு³ச்சி²தங் வாதி. ஸந்தேகே ஸமணப்³ராஹ்மணா தபோஜிகு³ச்ச²வாதா³ தபோஜிகு³ச்ச²ஸாரா தபோஜிகு³ச்ச²னிஸ்ஸிதா ஆனிஸ்ஸிதா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தாதி – தமூபனிஸ்ஸாய ஜிகு³ச்சி²தங் வா.

    Tamūpanissāya jigucchitaṃ vāti. Santeke samaṇabrāhmaṇā tapojigucchavādā tapojigucchasārā tapojigucchanissitā ānissitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – tamūpanissāya jigucchitaṃ vā.

    அத² வாபி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வாதி. தி³ட்ட²ங் வா தி³ட்ட²ஸுத்³தி⁴ங் வா ஸுதங் வா ஸுதஸுத்³தி⁴ங் வா முதங் வா முதஸுத்³தி⁴ங் வா நிஸ்ஸாய உபனிஸ்ஸாய க³ண்ஹித்வா பராமஸித்வா அபி⁴னிவிஸித்வாதி – அத² வாபி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வா.

    Atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vāti. Diṭṭhaṃ vā diṭṭhasuddhiṃ vā sutaṃ vā sutasuddhiṃ vā mutaṃ vā mutasuddhiṃ vā nissāya upanissāya gaṇhitvā parāmasitvā abhinivisitvāti – atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā.

    உத்³த⁴ங்ஸரா ஸுத்³தி⁴மனுத்து²னந்தீதி. ஸந்தேகே ஸமணப்³ராஹ்மணா உத்³த⁴ங்ஸராவாதா³. கதமே தே ஸமணப்³ராஹ்மணா உத்³த⁴ங்ஸராவாதா³? யே தே ஸமணப்³ராஹ்மணா அச்சந்தஸுத்³தி⁴கா, ஸங்ஸாரஸுத்³தி⁴கா, அகிரியதி³ட்டி²கா, ஸஸ்ஸதவாதா³ – இமே தே ஸமணப்³ராஹ்மணா உத்³த⁴ங்ஸராவாதா³. தே ஸங்ஸாரே ஸுத்³தி⁴ங் விஸுத்³தி⁴ங் பரிஸுத்³தி⁴ங், முத்திங் விமுத்திங் பரிமுத்திங் து²னந்தி வத³ந்தி கதெ²ந்தி ப⁴ணந்தி தீ³பயந்தி வோஹரந்தீதி – உத்³த⁴ங்ஸரா ஸுத்³தி⁴மனுத்து²னந்தி.

    Uddhaṃsarā suddhimanutthunantīti. Santeke samaṇabrāhmaṇā uddhaṃsarāvādā. Katame te samaṇabrāhmaṇā uddhaṃsarāvādā? Ye te samaṇabrāhmaṇā accantasuddhikā, saṃsārasuddhikā, akiriyadiṭṭhikā, sassatavādā – ime te samaṇabrāhmaṇā uddhaṃsarāvādā. Te saṃsāre suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ thunanti vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – uddhaṃsarā suddhimanutthunanti.

    அவீததண்ஹாஸே ப⁴வாப⁴வேஸூதி. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹா ஸத்³த³தண்ஹா க³ந்த⁴தண்ஹா ரஸதண்ஹா பொ²ட்ட²ப்³ப³தண்ஹா த⁴ம்மதண்ஹா. ப⁴வாப⁴வேஸூதி ப⁴வாப⁴வே கம்மப⁴வே புனப்³ப⁴வே காமப⁴வே, கம்மப⁴வே காமப⁴வே புனப்³ப⁴வே ரூபப⁴வே , கம்மப⁴வே ரூபப⁴வே புனப்³ப⁴வே அரூபப⁴வே, கம்மப⁴வே அரூபப⁴வே புனப்³ப⁴வே புனப்புனப்³ப⁴வே புனப்புனக³தியா புனப்புனஉபபத்தியா புனப்புனபடிஸந்தி⁴யா புனப்புனஅத்தபா⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தியா அவீததண்ஹா அவிக³ததண்ஹா அசத்ததண்ஹா அவந்ததண்ஹா அமுத்ததண்ஹா அப்பஹீனதண்ஹா அப்படினிஸ்ஸட்ட²தண்ஹாதி – அவீததண்ஹாஸே ப⁴வாப⁴வேஸு.

    Avītataṇhāse bhavābhavesūti. Taṇhāti rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā. Bhavābhavesūti bhavābhave kammabhave punabbhave kāmabhave, kammabhave kāmabhave punabbhave rūpabhave , kammabhave rūpabhave punabbhave arūpabhave, kammabhave arūpabhave punabbhave punappunabbhave punappunagatiyā punappunaupapattiyā punappunapaṭisandhiyā punappunaattabhāvābhinibbattiyā avītataṇhā avigatataṇhā acattataṇhā avantataṇhā amuttataṇhā appahīnataṇhā appaṭinissaṭṭhataṇhāti – avītataṇhāse bhavābhavesu.

    தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Tenāha bhagavā –

    ‘‘தமூபனிஸ்ஸாய ஜிகு³ச்சி²தங் வா, அத² வாபி தி³ட்ட²ங் வ ஸுதங் முதங் வா;

    ‘‘Tamūpanissāya jigucchitaṃ vā, atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;

    உத்³த⁴ங்ஸரா ஸுத்³தி⁴மனுத்து²னந்தி, அவீததண்ஹாஸே ப⁴வாப⁴வேஸூ’’தி.

    Uddhaṃsarā suddhimanutthunanti, avītataṇhāse bhavābhavesū’’ti.

    137.

    137.

    பத்த²யமானஸ்ஸ ஹி ஜப்பிதானி, பவேதி⁴தங் வாபி பகப்பிதேஸு;

    Patthayamānassa hi jappitāni, pavedhitaṃ vāpi pakappitesu;

    சுதூபபாதோ இத⁴ யஸ்ஸ நத்தி², ஸ கேன வேதெ⁴ய்ய குஹிங் வ ஜப்பே.

    Cutūpapāto idha yassa natthi, sa kena vedheyya kuhiṃ va jappe.

    பத்த²யமானஸ்ஸ ஹி ஜப்பிதானீதி. பத்த²னா வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். பத்த²யமானஸ்ஸாதி பத்த²யமானஸ்ஸ இச்ச²மானஸ்ஸ ஸாதி³யமானஸ்ஸ பிஹயமானஸ்ஸ அபி⁴ஜப்பயமானஸ்ஸாதி – பத்த²யமானஸ்ஸ ஹி. ஜப்பிதானீதி. ஜப்பனா வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலந்தி – பத்த²யமானஸ்ஸ ஹி ஜப்பிதானி.
