Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાનિદ્દેસપાળિ • Mahāniddesapāḷi |
૧૩. મહાવિયૂહસુત્તનિદ્દેસો
13. Mahāviyūhasuttaniddeso
અથ મહાવિયૂહસુત્તનિદ્દેસં વક્ખતિ –
Atha mahāviyūhasuttaniddesaṃ vakkhati –
૧૩૦.
130.
યે કેચિમે દિટ્ઠિપરિબ્બસાના, ઇદમેવ સચ્ચન્તિ ચ વાદયન્તિ 1 ;
Yekecime diṭṭhiparibbasānā, idameva saccanti ca vādayanti2;
સબ્બેવ તે નિન્દમન્વાનયન્તિ, અથો પસંસમ્પિ લભન્તિ તત્થ.
Sabbeva te nindamanvānayanti, atho pasaṃsampi labhanti tattha.
યે કેચિમે દિટ્ઠિપરિબ્બસાનાતિ. યે કેચીતિ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં અસેસં નિસ્સેસં પરિયાદિયનવચનમેતં – યે કેચીતિ. દિટ્ઠિપરિબ્બસાનાતિ. સન્તેકે સમણબ્રાહ્મણા દિટ્ઠિગતિકા; તે દ્વાસટ્ઠિયા દિટ્ઠિગતાનં અઞ્ઞતરઞ્ઞતરં દિટ્ઠિગતં ગહેત્વા ઉગ્ગહેત્વા ગણ્હિત્વા પરામસિત્વા અભિનિવિસિત્વા સકાય સકાય દિટ્ઠિયા વસન્તિ સંવસન્તિ આવસન્તિ પરિવસન્તિ. યથા અગારિકા વા ઘરેસુ વસન્તિ, સાપત્તિકા વા આપત્તીસુ વસન્તિ, સકિલેસા વા કિલેસેસુ વસન્તિ; એવમેવ સન્તેકે…પે॰… પરિવસન્તીતિ – યે કેચિમે દિટ્ઠિપરિબ્બસાના.
Ye kecime diṭṭhiparibbasānāti. Ye kecīti sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ pariyādiyanavacanametaṃ – ye kecīti. Diṭṭhiparibbasānāti. Santeke samaṇabrāhmaṇā diṭṭhigatikā; te dvāsaṭṭhiyā diṭṭhigatānaṃ aññataraññataraṃ diṭṭhigataṃ gahetvā uggahetvā gaṇhitvā parāmasitvā abhinivisitvā sakāya sakāya diṭṭhiyā vasanti saṃvasanti āvasanti parivasanti. Yathā agārikā vā gharesu vasanti, sāpattikā vā āpattīsu vasanti, sakilesā vā kilesesu vasanti; evameva santeke…pe… parivasantīti – ye kecime diṭṭhiparibbasānā.
ઇદમેવ સચ્ચન્તિ ચ વાદયન્તીતિ. ‘‘સસ્સતો લોકો, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તિ. ‘‘અસસ્સતો લોકો…પે॰… નેવ હોતિ ન ન હોતિ તથાગતો પરં મરણા, ઇદમેવ સચ્ચં મોઘમઞ્ઞ’’ન્તિ વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તીતિ – ઇદમેવ સચ્ચન્તિ ચ વાદયન્તિ.
Idameva saccanti ca vādayantīti. ‘‘Sassato loko, idameva saccaṃ moghamañña’’nti vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti. ‘‘Asassato loko…pe… neva hoti na na hoti tathāgato paraṃ maraṇā, idameva saccaṃ moghamañña’’nti vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – idameva saccanti ca vādayanti.
સબ્બેવ તે નિન્દમન્વાનયન્તીતિ. સબ્બેવ તે સમણબ્રાહ્મણા નિન્દમેવ અન્વેન્તિ, ગરહમેવ અન્વેન્તિ, અકિત્તિમેવ અન્વેન્તિ; સબ્બે નિન્દિતાયેવ હોન્તિ, ગરહિતાયેવ હોન્તિ, અકિત્તિતાયેવ હોન્તીતિ – સબ્બેવ તે નિન્દમન્વાનયન્તિ.
Sabbeva te nindamanvānayantīti. Sabbeva te samaṇabrāhmaṇā nindameva anventi, garahameva anventi, akittimeva anventi; sabbe ninditāyeva honti, garahitāyeva honti, akittitāyeva hontīti – sabbeva te nindamanvānayanti.
અથો પસંસમ્પિ લભન્તિ તત્થાતિ. તત્થ સકાય દિટ્ઠિયા સકાય ખન્તિયા સકાય રુચિયા સકાય લદ્ધિયા પસંસં થોમનં કિત્તિં વણ્ણહારિકં લભન્તિ પટિલભન્તિ ઉપગચ્છન્તિ વિન્દન્તીતિ – અથો પસંસમ્પિ લભન્તિ તત્થ.
Atho pasaṃsampi labhanti tatthāti. Tattha sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā pasaṃsaṃ thomanaṃ kittiṃ vaṇṇahārikaṃ labhanti paṭilabhanti upagacchanti vindantīti – atho pasaṃsampi labhanti tattha.
તેનાહ સો નિમ્મિતો –
Tenāha so nimmito –
‘‘યે કેચિમે દિટ્ઠિપરિબ્બસાના, ઇદમેવ સચ્ચન્તિ ચ વાદયન્તિ;
‘‘Ye kecime diṭṭhiparibbasānā, idameva saccanti ca vādayanti;
સબ્બેવ તે નિન્દમન્વાનયન્તિ, અથો પસંસમ્પિ લભન્તિ તત્થા’’તિ.
Sabbeva te nindamanvānayanti, atho pasaṃsampi labhanti tatthā’’ti.
૧૩૧.
131.
અપ્પઞ્હિ એતં ન અલં સમાય, દુવે વિવાદસ્સ ફલાનિ બ્રૂમિ;
Appañhi etaṃ na alaṃ samāya, duve vivādassa phalāni brūmi;
એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથ, ખેમાભિપસ્સં અવિવાદભૂમિં.
Etampi disvā na vivādayetha, khemābhipassaṃ avivādabhūmiṃ.
અપ્પઞ્હિ એતં ન અલં સમાયાતિ. અપ્પઞ્હિ એતન્તિ અપ્પકં એતં, ઓમકં એતં, થોકકં એતં, લામકં એતં, છતુક્કં એતં, પરિત્તકં એતન્તિ – અપ્પઞ્હિ એતં. ન અલં સમાયાતિ નાલં રાગસ્સ સમાય, દોસસ્સ સમાય, મોહસ્સ સમાય , કોધસ્સ… ઉપનાહસ્સ… મક્ખસ્સ… પળાસસ્સ… ઇસ્સાય… મચ્છરિયસ્સ… માયાય… સાઠેય્યસ્સ… થમ્ભસ્સ… સારમ્ભસ્સ… માનસ્સ… અતિમાનસ્સ… મદસ્સ… પમાદસ્સ… સબ્બકિલેસાનં… સબ્બદુચ્ચરિતાનં… સબ્બદરથાનં … સબ્બપરિળાહાનં… સબ્બસન્તાપાનં… સબ્બાકુસલાભિસઙ્ખારાનં સમાય ઉપસમાય વૂપસમાય નિબ્બાનાય પટિનિસ્સગ્ગાય પટિપસ્સદ્ધિયાતિ – અપ્પઞ્હિ એતં ન અલં સમાય.
Appañhi etaṃ na alaṃ samāyāti. Appañhi etanti appakaṃ etaṃ, omakaṃ etaṃ, thokakaṃ etaṃ, lāmakaṃ etaṃ, chatukkaṃ etaṃ, parittakaṃ etanti – appañhi etaṃ. Na alaṃ samāyāti nālaṃ rāgassa samāya, dosassa samāya, mohassa samāya , kodhassa… upanāhassa… makkhassa… paḷāsassa… issāya… macchariyassa… māyāya… sāṭheyyassa… thambhassa… sārambhassa… mānassa… atimānassa… madassa… pamādassa… sabbakilesānaṃ… sabbaduccaritānaṃ… sabbadarathānaṃ … sabbapariḷāhānaṃ… sabbasantāpānaṃ… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ samāya upasamāya vūpasamāya nibbānāya paṭinissaggāya paṭipassaddhiyāti – appañhi etaṃ na alaṃ samāya.
દુવે વિવાદસ્સ ફલાનિ બ્રૂમીતિ. દિટ્ઠિકલહસ્સ દિટ્ઠિભણ્ડનસ્સ દિટ્ઠિવિગ્ગહસ્સ દિટ્ઠિવિવાદસ્સ દિટ્ઠિમેધગસ્સ દ્વે ફલાનિ હોન્તિ – જયપરાજયો હોતિ, લાભાલાભો હોતિ, યસાયસો હોતિ, નિન્દાપસંસો હોતિ, સુખદુક્ખં હોતિ, સોમનસ્સદોમનસ્સં હોતિ, ઇટ્ઠાનિટ્ઠં હોતિ, અનુનયપટિઘં હોતિ, ઉગ્ઘાતિનિગ્ઘાતિ હોતિ, અનુરોધવિરોધો હોતિ. અથ વા તં કમ્મં નિરયસંવત્તનિકં, તિરચ્છાનયોનિસંવત્તનિકં, પેત્તિવિસયસંવત્તનિકન્તિ બ્રૂમિ આચિક્ખામિ દેસેમિ પઞ્ઞપેમિ પટ્ઠપેમિ વિવરામિ વિભજામિ ઉત્તાનીકરોમિ પકાસેમીતિ – દુવે વિવાદસ્સ ફલાનિ બ્રૂમિ.
Duve vivādassa phalāni brūmīti. Diṭṭhikalahassa diṭṭhibhaṇḍanassa diṭṭhiviggahassa diṭṭhivivādassa diṭṭhimedhagassa dve phalāni honti – jayaparājayo hoti, lābhālābho hoti, yasāyaso hoti, nindāpasaṃso hoti, sukhadukkhaṃ hoti, somanassadomanassaṃ hoti, iṭṭhāniṭṭhaṃ hoti, anunayapaṭighaṃ hoti, ugghātinigghāti hoti, anurodhavirodho hoti. Atha vā taṃ kammaṃ nirayasaṃvattanikaṃ, tiracchānayonisaṃvattanikaṃ, pettivisayasaṃvattanikanti brūmi ācikkhāmi desemi paññapemi paṭṭhapemi vivarāmi vibhajāmi uttānīkaromi pakāsemīti – duve vivādassa phalāni brūmi.
એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથાતિ. એતમ્પિ દિસ્વાતિ એતં આદીનવં દિસ્વા પસ્સિત્વા તુલયિત્વા તીરયિત્વા વિભાવયિત્વા વિભૂતં કત્વા દિટ્ઠિકલહેસુ દિટ્ઠિભણ્ડનેસુ દિટ્ઠિવિગ્ગહેસુ દિટ્ઠિવિવાદેસુ દિટ્ઠિમેધગેસૂતિ – એતમ્પિ દિસ્વા. ન વિવાદયેથાતિ ન કલહં કરેય્ય, ન ભણ્ડનં કરેય્ય, ન વિગ્ગહં કરેય્ય, ન વિવાદં કરેય્ય, ન મેધગં કરેય્ય, કલહં ભણ્ડનં વિગ્ગહં વિવાદં મેધગં પજહેય્ય વિનોદેય્ય બ્યન્તિં કરેય્ય અનભાવં ગમેય્ય, કલહા ભણ્ડના વિગ્ગહા વિવાદા મેધગા આરતો અસ્સ વિરતો પટિવિરતો નિક્ખન્તો નિસ્સટો વિપ્પમુત્તો વિસઞ્ઞુત્તો વિમરિયાદિકતેન ચેતસા વિહરેય્યાતિ – એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથ.
Etampi disvā na vivādayethāti. Etampi disvāti etaṃ ādīnavaṃ disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā diṭṭhikalahesu diṭṭhibhaṇḍanesu diṭṭhiviggahesu diṭṭhivivādesu diṭṭhimedhagesūti – etampi disvā. Na vivādayethāti na kalahaṃ kareyya, na bhaṇḍanaṃ kareyya, na viggahaṃ kareyya, na vivādaṃ kareyya, na medhagaṃ kareyya, kalahaṃ bhaṇḍanaṃ viggahaṃ vivādaṃ medhagaṃ pajaheyya vinodeyya byantiṃ kareyya anabhāvaṃ gameyya, kalahā bhaṇḍanā viggahā vivādā medhagā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippamutto visaññutto vimariyādikatena cetasā vihareyyāti – etampi disvā na vivādayetha.
ખેમાભિપસ્સં અવિવાદભૂમિન્તિ. અવિવાદભૂમિં વુચ્ચતિ અમતં નિબ્બાનં. યો સો સબ્બસઙ્ખારસમથો સબ્બૂપધિપટિનિસ્સગ્ગો તણ્હક્ખયો વિરાગો નિરોધો નિબ્બાનં. એતં અવિવાદભૂમિં ખેમતો તાણતો લેણતો સરણતો અભયતો અચ્ચુતતો અમતતો નિબ્બાનતો પસ્સન્તો દક્ખન્તો ઓલોકેન્તો નિજ્ઝાયન્તો ઉપપરિક્ખન્તોતિ – ખેમાભિપસ્સં અવિવાદભૂમિં.
Khemābhipassaṃavivādabhūminti. Avivādabhūmiṃ vuccati amataṃ nibbānaṃ. Yo so sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Etaṃ avivādabhūmiṃ khemato tāṇato leṇato saraṇato abhayato accutato amatato nibbānato passanto dakkhanto olokento nijjhāyanto upaparikkhantoti – khemābhipassaṃ avivādabhūmiṃ.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘અપ્પઞ્હિ એતં ન અલં સમાય, દુવે વિવાદસ્સ ફલાનિ બ્રૂમિ;
‘‘Appañhi etaṃ na alaṃ samāya, duve vivādassa phalāni brūmi;
એતમ્પિ દિસ્વા ન વિવાદયેથ, ખેમાભિપસ્સં અવિવાદભૂમિ’’ન્તિ.
Etampi disvā na vivādayetha, khemābhipassaṃ avivādabhūmi’’nti.
૧૩૨.
132.
યા કાચિમા સમ્મુતિયો પુથુજ્જા, સબ્બાવ એતા ન ઉપેતિ વિદ્વા;
Yā kācimā sammutiyo puthujjā, sabbāva etā na upeti vidvā;
અનૂપયો સો ઉપયં કિમેય્ય, દિટ્ઠે સુતે ખન્તિમકુબ્બમાનો.
Anūpayo so upayaṃ kimeyya, diṭṭhe sute khantimakubbamāno.
યા કાચિમા સમ્મુતિયો પુથુજ્જાતિ. યા કાચીતિ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં અસેસં નિસ્સેસં પરિયાદિયનવચનમેતં – યા કાચીતિ. સમ્મુતિયોતિ. સમ્મુતિયો વુચ્ચન્તિ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ દિટ્ઠિસમ્મુતિયો. પુથુજ્જાતિ પુથુજ્જનેહિ જનિતા સમ્મુતિયોતિ પુથુજ્જા, પુથુ નાનાજનેહિ જનિતા વા સમ્મુતિયોતિ પુથુજ્જાતિ – યા કાચિમા સમ્મુતિયો પુથુજ્જા.
Yākācimā sammutiyo puthujjāti. Yā kācīti sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ asesaṃ nissesaṃ pariyādiyanavacanametaṃ – yā kācīti. Sammutiyoti. Sammutiyo vuccanti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni diṭṭhisammutiyo. Puthujjāti puthujjanehi janitā sammutiyoti puthujjā, puthu nānājanehi janitā vā sammutiyoti puthujjāti – yā kācimā sammutiyo puthujjā.
સબ્બાવ એતા ન ઉપેતિ વિદ્વાતિ. વિદ્વા વિજ્જાગતો ઞાણી વિભાવી મેધાવી. સબ્બાવ એતા દિટ્ઠિસમ્મુતિયો નેતિ ન ઉપેતિ ન ઉપગચ્છતિ ન ગણ્હાતિ ન પરામસતિ નાભિનિવિસતીતિ – સબ્બાવ એતા ન ઉપેતિ વિદ્વા.
Sabbāva etā na upeti vidvāti. Vidvā vijjāgato ñāṇī vibhāvī medhāvī. Sabbāva etā diṭṭhisammutiyo neti na upeti na upagacchati na gaṇhāti na parāmasati nābhinivisatīti – sabbāva etā na upeti vidvā.
અનૂપયો સો ઉપયં કિમેય્યાતિ. ઉપયોતિ દ્વે ઉપયા – તણ્હૂપયો ચ દિટ્ઠૂપયો ચ…પે॰… અયં તણ્હૂપયો…પે॰… અયં દિટ્ઠૂપયો. તસ્સ તણ્હૂપયો પહીનો, દિટ્ઠૂપયો પટિનિસ્સટ્ઠો; તણ્હૂપયસ્સ પહીનત્તા, દિટ્ઠૂપયસ્સ પટિનિસ્સટ્ઠત્તા અનૂપયો પુગ્ગલો કિં રૂપં ઉપેય્ય ઉપગચ્છેય્ય ગણ્હેય્ય પરામસેય્ય અભિનિવિસેય્ય અત્તા મેતિ. કિં વેદનં… કિં સઞ્ઞં… કિં સઙ્ખારે… કિં વિઞ્ઞાણં… કિં ગતિં… કિં ઉપપત્તિં… કિં પટિસન્ધિં… કિં ભવં … કિં સંસારં… કિં વટ્ટં ઉપેય્ય ઉપગચ્છેય્ય ગણ્હેય્ય પરામસેય્ય અભિનિવેસેય્યાતિ – અનૂપયો સો ઉપયં કિમેય્ય.
Anūpayo so upayaṃ kimeyyāti. Upayoti dve upayā – taṇhūpayo ca diṭṭhūpayo ca…pe… ayaṃ taṇhūpayo…pe… ayaṃ diṭṭhūpayo. Tassa taṇhūpayo pahīno, diṭṭhūpayo paṭinissaṭṭho; taṇhūpayassa pahīnattā, diṭṭhūpayassa paṭinissaṭṭhattā anūpayo puggalo kiṃ rūpaṃ upeyya upagaccheyya gaṇheyya parāmaseyya abhiniviseyya attā meti. Kiṃ vedanaṃ… kiṃ saññaṃ… kiṃ saṅkhāre… kiṃ viññāṇaṃ… kiṃ gatiṃ… kiṃ upapattiṃ… kiṃ paṭisandhiṃ… kiṃ bhavaṃ … kiṃ saṃsāraṃ… kiṃ vaṭṭaṃ upeyya upagaccheyya gaṇheyya parāmaseyya abhiniveseyyāti – anūpayo so upayaṃ kimeyya.
દિટ્ઠે સુતે ખન્તિમકુબ્બમાનોતિ. દિટ્ઠે વા દિટ્ઠસુદ્ધિયા વા સુતે વા સુતસુદ્ધિયા વા મુતે વા મુતસુદ્ધિયા વા ખન્તિં અકુબ્બમાનો છન્દં અકુબ્બમાનો પેમં અકુબ્બમાનો રાગં અકુબ્બમાનો અજનયમાનો અસઞ્જનયમાનો અનિબ્બત્તયમાનો અનભિનિબ્બત્તયમાનોતિ – દિટ્ઠે સુતે ખન્તિમકુબ્બમાનો.
Diṭṭhe sute khantimakubbamānoti. Diṭṭhe vā diṭṭhasuddhiyā vā sute vā sutasuddhiyā vā mute vā mutasuddhiyā vā khantiṃ akubbamāno chandaṃ akubbamāno pemaṃ akubbamāno rāgaṃ akubbamāno ajanayamāno asañjanayamāno anibbattayamāno anabhinibbattayamānoti – diṭṭhe sute khantimakubbamāno.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘યા કાચિમા સમ્મુતિયો પુથુજ્જા, સબ્બાવ એતા ન ઉપેતિ વિદ્વા;
‘‘Yā kācimā sammutiyo puthujjā, sabbāva etā na upeti vidvā;
અનૂપયો સો ઉપયં કિમેય્ય, દિટ્ઠે સુતે ખન્તિમકુબ્બમાનો’’તિ.
Anūpayo so upayaṃ kimeyya, diṭṭhe sute khantimakubbamāno’’ti.
૧૩૩.
133.
સીલુત્તમા સઞ્ઞમેનાહુ સુદ્ધિં, વતં સમાદાય ઉપટ્ઠિતાસે;
Sīluttamā saññamenāhu suddhiṃ, vataṃ samādāya upaṭṭhitāse;
ઇધેવ સિક્ખેમ અથસ્સ સુદ્ધિં, ભવૂપનીતા કુસલાવદાના.
Idheva sikkhema athassa suddhiṃ, bhavūpanītā kusalāvadānā.
સીલુત્તમા સઞ્ઞમેનાહુ સુદ્ધિન્તિ. સન્તેકે સમણબ્રાહ્મણા સીલુત્તમવાદા; તે સીલમત્તેન સઞ્ઞમમત્તેન સંવરમત્તેન અવીતિક્કમમત્તેન સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિવિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિવિમુત્તિં આહુ 3 વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તિ.
Sīluttamā saññamenāhu suddhinti. Santeke samaṇabrāhmaṇā sīluttamavādā; te sīlamattena saññamamattena saṃvaramattena avītikkamamattena suddhiṃ visuddhiṃ parivisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parivimuttiṃ āhu 4 vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharanti.
સમણમુણ્ડિકાપુત્તો એવમાહ – ‘‘ચતૂહિ ખો અહં, ગહપતિ, ધમ્મેહિ સમન્નાગતં પુરિસપુગ્ગલં પઞ્ઞપેમિ સમ્પન્નકુસલં પરમકુસલં ઉત્તમપત્તિપત્તં સમણં અયોજ્ઝં. કતમેહિ ચતૂહિ? ઇધ, ગહપતિ, ન કાયેન પાપકમ્મં કરોતિ, ન પાપિકં 5 વાચં ભાસતિ, ન પાપકં સઙ્કપ્પં સઙ્કપ્પેતિ, ન પાપકં આજીવં આજીવતિ. ઇમેહિ ખો અહં, ગહપતિ , ચતૂહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતં પુરિસપુગ્ગલં પઞ્ઞપેમિ સમ્પન્નકુસલં પરમકુસલં ઉત્તમપત્તિપત્તં સમણં અયોજ્ઝં; એવમેવ સન્તેકે સમણબ્રાહ્મણા સીલુત્તમવાદા; તે સીલમત્તેન સઞ્ઞમમત્તેન સંવરમત્તેન અવીતિક્કમમત્તેન સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં આહુ વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તી’’તિ – સીલુત્તમા સઞ્ઞમેનાહુ સુદ્ધિં.
Samaṇamuṇḍikāputto evamāha – ‘‘catūhi kho ahaṃ, gahapati, dhammehi samannāgataṃ purisapuggalaṃ paññapemi sampannakusalaṃ paramakusalaṃ uttamapattipattaṃ samaṇaṃ ayojjhaṃ. Katamehi catūhi? Idha, gahapati, na kāyena pāpakammaṃ karoti, na pāpikaṃ 6 vācaṃ bhāsati, na pāpakaṃ saṅkappaṃ saṅkappeti, na pāpakaṃ ājīvaṃ ājīvati. Imehi kho ahaṃ, gahapati , catūhi dhammehi samannāgataṃ purisapuggalaṃ paññapemi sampannakusalaṃ paramakusalaṃ uttamapattipattaṃ samaṇaṃ ayojjhaṃ; evameva santeke samaṇabrāhmaṇā sīluttamavādā; te sīlamattena saññamamattena saṃvaramattena avītikkamamattena suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ āhu vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantī’’ti – sīluttamā saññamenāhu suddhiṃ.
વતં સમાદાય ઉપટ્ઠિતાસેતિ. વતન્તિ હત્થિવતં વા અસ્સવતં વા ગોવતં વા કુક્કુરવતં વા કાકવતં વા વાસુદેવવતં વા બલદેવવતં વા પુણ્ણભદ્દવતં વા મણિભદ્દવતં વા અગ્ગિવતં વા નાગવતં વા સુપણ્ણવતં વા યક્ખવતં વા અસુરવતં વા ગન્ધબ્બવતં વા મહારાજવતં વા ચન્દવતં વા સૂરિયવતં વા ઇન્દવતં વા બ્રહ્મવતં વા દેવવતં વા દિસાવતં વા આદાય સમાદાય આદિયિત્વા સમાદિયિત્વા ગણ્હિત્વા પરામસિત્વા અભિનિવિસિત્વા ઉપટ્ઠિતા પચ્ચુપટ્ઠિતા અલ્લીના ઉપગતા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તાતિ – વતં સમાદાય ઉપટ્ઠિતાસે.
Vataṃ samādāya upaṭṭhitāseti. Vatanti hatthivataṃ vā assavataṃ vā govataṃ vā kukkuravataṃ vā kākavataṃ vā vāsudevavataṃ vā baladevavataṃ vā puṇṇabhaddavataṃ vā maṇibhaddavataṃ vā aggivataṃ vā nāgavataṃ vā supaṇṇavataṃ vā yakkhavataṃ vā asuravataṃ vā gandhabbavataṃ vā mahārājavataṃ vā candavataṃ vā sūriyavataṃ vā indavataṃ vā brahmavataṃ vā devavataṃ vā disāvataṃ vā ādāya samādāya ādiyitvā samādiyitvā gaṇhitvā parāmasitvā abhinivisitvā upaṭṭhitā paccupaṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – vataṃ samādāya upaṭṭhitāse.
ઇધેવ સિક્ખેમ અથસ્સ સુદ્ધિન્તિ. ઇધાતિ સકાય દિટ્ઠિયા સકાય ખન્તિયા સકાય રુચિયા સકાય લદ્ધિયા. સિક્ખેમાતિ સિક્ખેમ આચરેમ સમાચરેમ સમાદાય વત્તેમાતિ – ઇધેવ સિક્ખેમ. અથસ્સ સુદ્ધિન્તિ અથસ્સ સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિન્તિ – ઇધેવ સિક્ખેમ અથસ્સ સુદ્ધિં.
Idheva sikkhema athassa suddhinti. Idhāti sakāya diṭṭhiyā sakāya khantiyā sakāya ruciyā sakāya laddhiyā. Sikkhemāti sikkhema ācarema samācarema samādāya vattemāti – idheva sikkhema. Athassa suddhinti athassa suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttinti – idheva sikkhema athassa suddhiṃ.
ભવૂપનીતા કુસલાવદાનાતિ. ભવૂપનીતાતિ ભવૂપનીતા ભવૂપગતા ભવજ્ઝોસિતા ભવાધિમુત્તાતિ – ભવૂપનીતા . કુસલાવદાનાતિ કુસલવાદા પણ્ડિતવાદા થિરવાદા ઞાયવાદા હેતુવાદા લક્ખણવાદા કારણવાદા ઠાનવાદા સકાય લદ્ધિયાતિ – ભવૂપનીતા કુસલાવદાના.
Bhavūpanītākusalāvadānāti. Bhavūpanītāti bhavūpanītā bhavūpagatā bhavajjhositā bhavādhimuttāti – bhavūpanītā . Kusalāvadānāti kusalavādā paṇḍitavādā thiravādā ñāyavādā hetuvādā lakkhaṇavādā kāraṇavādā ṭhānavādā sakāya laddhiyāti – bhavūpanītā kusalāvadānā.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સીલુત્તમા સઞ્ઞમેનાહુ સુદ્ધિં, વતં સમાદાય ઉપટ્ઠિતાસે;
‘‘Sīluttamā saññamenāhu suddhiṃ, vataṃ samādāya upaṭṭhitāse;
ઇધેવ સિક્ખેમ અથસ્સ સુદ્ધિં, ભવૂપનીતા કુસલાવદાના’’તિ.
Idheva sikkhema athassa suddhiṃ, bhavūpanītā kusalāvadānā’’ti.
૧૩૪.
134.
સચે ચુતો સીલવતતો હોતિ, પવેધતી 7 કમ્મવિરાધયિત્વા;
Sace cuto sīlavatato hoti, pavedhatī8kammavirādhayitvā;
પજપ્પતી 9 પત્થયતી ચ સુદ્ધિં, સત્થાવ હીનો પવસં ઘરમ્હા.
Pajappatī10patthayatī ca suddhiṃ, satthāva hīno pavasaṃ gharamhā.
સચે ચુતો સીલવતતો હોતીતિ. દ્વીહિ કારણેહિ સીલવતતો ચવતિ – પરવિચ્છિન્દનાય વા ચવતિ, અનભિસમ્ભુણન્તો વા ચવતિ. કથં પરવિચ્છિન્દનાય ચવતિ? પરો વિચ્છિન્દતિ સો સત્થા ન સબ્બઞ્ઞૂ, ધમ્મો ન સ્વાક્ખાતો, ગણો ન સુપ્પટિપન્નો, દિટ્ઠિ ન ભદ્દિકા, પટિપદા ન સુપઞ્ઞત્તા, મગ્ગો ન નિય્યાનિકો, નત્થેત્થ સુદ્ધિ વા વિસુદ્ધિ વા પરિસુદ્ધિ વા, મુત્તિ વા વિમુત્તિ વા પરિમુત્તિ વા, નત્થેત્થ સુજ્ઝન્તિ વા વિસુજ્ઝન્તિ વા પરિસુજ્ઝન્તિ વા, મુચ્ચન્તિ વા વિમુચ્ચન્તિ વા, પરિમુચ્ચન્તિ વા, હીના નિહીના ઓમકા લામકા છતુક્કા પરિત્તાતિ. એવં પરો વિચ્છિન્દતિ. એવં વિચ્છિન્દિયમાનો સત્થારા ચવતિ, ધમ્મક્ખાના ચવતિ, ગણા ચવતિ, દિટ્ઠિયા ચવતિ, પટિપદાય ચવતિ, મગ્ગતો ચવતિ. એવં પરિવિચ્છિન્દનાય ચવતિ. કથં અનભિસમ્ભુણન્તો ચવતિ? સીલં અનભિસમ્ભુણન્તો સીલતો ચવતિ, વતં અનભિસમ્ભુણન્તો વતતો ચવતિ, સીલબ્બતં અનભિસમ્ભુણન્તો સીલબ્બતતો ચવતિ. એવં અનભિસમ્ભુણન્તો ચવતીતિ – સચે ચુતો સીલવતતો હોતિ.
Sace cuto sīlavatato hotīti. Dvīhi kāraṇehi sīlavatato cavati – paravicchindanāya vā cavati, anabhisambhuṇanto vā cavati. Kathaṃ paravicchindanāya cavati? Paro vicchindati so satthā na sabbaññū, dhammo na svākkhāto, gaṇo na suppaṭipanno, diṭṭhi na bhaddikā, paṭipadā na supaññattā, maggo na niyyāniko, natthettha suddhi vā visuddhi vā parisuddhi vā, mutti vā vimutti vā parimutti vā, natthettha sujjhanti vā visujjhanti vā parisujjhanti vā, muccanti vā vimuccanti vā, parimuccanti vā, hīnā nihīnā omakā lāmakā chatukkā parittāti. Evaṃ paro vicchindati. Evaṃ vicchindiyamāno satthārā cavati, dhammakkhānā cavati, gaṇā cavati, diṭṭhiyā cavati, paṭipadāya cavati, maggato cavati. Evaṃ parivicchindanāya cavati. Kathaṃ anabhisambhuṇanto cavati? Sīlaṃ anabhisambhuṇanto sīlato cavati, vataṃ anabhisambhuṇanto vatato cavati, sīlabbataṃ anabhisambhuṇanto sīlabbatato cavati. Evaṃ anabhisambhuṇanto cavatīti – sace cuto sīlavatato hoti.
પવેધતિ કમ્મવિરાધયિત્વાતિ. પવેધતીતિ સીલં વા વતં વા સીલબ્બતં વા ‘‘વિરદ્ધં મયા, અપરદ્ધં મયા, ખલિતં મયા, ગલિતં મયા, અઞ્ઞાય અપરદ્ધો અહ’’ન્તિ વેધતિ પવેધતિ સમ્પવેધતીતિ – પવેધતિ. કમ્મવિરાધયિત્વાતિ પુઞ્ઞાભિસઙ્ખારં વા અપુઞ્ઞાભિસઙ્ખારં વા આનેઞ્જાભિસઙ્ખારં વા ‘‘વિરદ્ધં મયા, અપરદ્ધં મયા, ખલિતં મયા, ગલિતં મયા, અઞ્ઞાય અપરદ્ધો અહ’’ન્તિ વેધતિ પવેધતિ સમ્પવેધતીતિ – પવેધતિ કમ્મવિરાધયિત્વા.
Pavedhati kammavirādhayitvāti. Pavedhatīti sīlaṃ vā vataṃ vā sīlabbataṃ vā ‘‘viraddhaṃ mayā, aparaddhaṃ mayā, khalitaṃ mayā, galitaṃ mayā, aññāya aparaddho aha’’nti vedhati pavedhati sampavedhatīti – pavedhati. Kammavirādhayitvāti puññābhisaṅkhāraṃ vā apuññābhisaṅkhāraṃ vā āneñjābhisaṅkhāraṃ vā ‘‘viraddhaṃ mayā, aparaddhaṃ mayā, khalitaṃ mayā, galitaṃ mayā, aññāya aparaddho aha’’nti vedhati pavedhati sampavedhatīti – pavedhati kammavirādhayitvā.
પજપ્પતી પત્થયતી ચ સુદ્ધિન્તિ. પજપ્પતીતિ સીલં વા જપ્પતિ, વતં વા જપ્પતિ, સીલબ્બતં વા જપ્પતિ પજપ્પતિ અભિજપ્પતીતિ – પજપ્પતિ. પત્થયતી ચ સુદ્ધિન્તિ સીલસુદ્ધિં વા પત્થેતિ, વતસુદ્ધિં વા પત્થેતિ, સીલબ્બતસુદ્ધિં વા પત્થેતિ પિહેતિ અભિજપ્પતીતિ – પજપ્પતી પત્થયતી ચ સુદ્ધિં.
Pajappatī patthayatī ca suddhinti. Pajappatīti sīlaṃ vā jappati, vataṃ vā jappati, sīlabbataṃ vā jappati pajappati abhijappatīti – pajappati. Patthayatī ca suddhinti sīlasuddhiṃ vā pattheti, vatasuddhiṃ vā pattheti, sīlabbatasuddhiṃ vā pattheti piheti abhijappatīti – pajappatī patthayatī ca suddhiṃ.
સત્થાવ હીનો પવસં ઘરમ્હાતિ. યથા પુરિસો ઘરતો નિક્ખન્તો સત્થેન પવસં વસન્તો સત્થા ઓહીનો, તં વા સત્થં અનુબન્ધતિ સકં વા ઘરં પચ્ચાગચ્છતિ; એવમેવ સો દિટ્ઠિગતિકો તં વા સત્થારં ગણ્હાતિ અઞ્ઞં વા સત્થારં ગણ્હાતિ, તં વા ધમ્મક્ખાનં ગણ્હાતિ અઞ્ઞં વા ધમ્મક્ખાનં ગણ્હાતિ, તં વા ગણં ગણ્હાતિ અઞ્ઞં વા ગણં ગણ્હાતિ, તં વા દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ અઞ્ઞં વા દિટ્ઠિં ગણ્હાતિ, તં વા પટિપદં ગણ્હાતિ અઞ્ઞં વા પટિપદં ગણ્હાતિ, તં વા મગ્ગં ગણ્હાતિ અઞ્ઞં વા મગ્ગં ગણ્હાતિ પરામસતિ અભિનિવિસતીતિ – સત્થાવ હીનો પવસં ઘરમ્હા.
Satthāva hīno pavasaṃ gharamhāti. Yathā puriso gharato nikkhanto satthena pavasaṃ vasanto satthā ohīno, taṃ vā satthaṃ anubandhati sakaṃ vā gharaṃ paccāgacchati; evameva so diṭṭhigatiko taṃ vā satthāraṃ gaṇhāti aññaṃ vā satthāraṃ gaṇhāti, taṃ vā dhammakkhānaṃ gaṇhāti aññaṃ vā dhammakkhānaṃ gaṇhāti, taṃ vā gaṇaṃ gaṇhāti aññaṃ vā gaṇaṃ gaṇhāti, taṃ vā diṭṭhiṃ gaṇhāti aññaṃ vā diṭṭhiṃ gaṇhāti, taṃ vā paṭipadaṃ gaṇhāti aññaṃ vā paṭipadaṃ gaṇhāti, taṃ vā maggaṃ gaṇhāti aññaṃ vā maggaṃ gaṇhāti parāmasati abhinivisatīti – satthāva hīno pavasaṃ gharamhā.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સચે ચુતો સીલવતતો હોતિ, પવેધતી કમ્મવિરાધયિત્વા;
‘‘Sace cuto sīlavatato hoti, pavedhatī kammavirādhayitvā;
પજપ્પતી પત્થયતી ચ સુદ્ધિં, સત્થાવ હીનો પવસં ઘરમ્હા’’તિ.
Pajappatī patthayatī ca suddhiṃ, satthāva hīno pavasaṃ gharamhā’’ti.
૧૩૫.
135.
સીલબ્બતં વાપિ પહાય સબ્બં, કમ્મઞ્ચ સાવજ્જનવજ્જમેતં;
Sīlabbataṃvāpi pahāya sabbaṃ, kammañca sāvajjanavajjametaṃ;
સુદ્ધિં અસુદ્ધિન્તિ અપત્થયાનો, વિરતો ચરે સન્તિમનુગ્ગહાય.
Suddhiṃ asuddhinti apatthayāno, virato care santimanuggahāya.
સીલબ્બતં વાપિ પહાય સબ્બન્તિ. સબ્બા સીલસુદ્ધિયો પહાય પજહિત્વા વિનોદેત્વા બ્યન્તિં કરિત્વા અનભાવં ગમેત્વા, સબ્બા વતસુદ્ધિયો પહાય પજહિત્વા વિનોદેત્વા બ્યન્તિં કરિત્વા અનભાવં ગમેત્વા, સબ્બા સીલબ્બતસુદ્ધિયો પહાય પજહિત્વા વિનોદેત્વા બ્યન્તિં કરિત્વા અનભાવં ગમેત્વાતિ – સીલબ્બતં વાપિ પહાય સબ્બં.
Sīlabbataṃvāpi pahāya sabbanti. Sabbā sīlasuddhiyo pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvā, sabbā vatasuddhiyo pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvā, sabbā sīlabbatasuddhiyo pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvāti – sīlabbataṃ vāpi pahāya sabbaṃ.
કમ્મઞ્ચ સાવજ્જનવજ્જમેતન્તિ. સાવજ્જકમ્મં વુચ્ચતિ – કણ્હં કણ્હવિપાકં. અનવજ્જકમ્મં વુચ્ચતિ – સુક્કં સુક્કવિપાકં. સાવજ્જઞ્ચ કમ્મં અનવજ્જઞ્ચ કમ્મં પહાય પજહિત્વા વિનોદેત્વા બ્યન્તિં કરિત્વા અનભાવં ગમેત્વાતિ – કમ્મઞ્ચ સાવજ્જનવજ્જમેતં.
Kammañca sāvajjanavajjametanti. Sāvajjakammaṃ vuccati – kaṇhaṃ kaṇhavipākaṃ. Anavajjakammaṃ vuccati – sukkaṃ sukkavipākaṃ. Sāvajjañca kammaṃ anavajjañca kammaṃ pahāya pajahitvā vinodetvā byantiṃ karitvā anabhāvaṃ gametvāti – kammañca sāvajjanavajjametaṃ.
સુદ્ધિં અસુદ્ધિન્તિ અપત્થયાનોતિ. અસુદ્ધિન્તિ અસુદ્ધિં પત્થેન્તિ, અકુસલે ધમ્મે પત્થેન્તિ. સુદ્ધિન્તિ સુદ્ધિં પત્થેન્તિ, પઞ્ચ કામગુણે પત્થેન્તિ; અસુદ્ધિં પત્થેન્તિ, અકુસલે ધમ્મે પત્થેન્તિ, પઞ્ચ કામગુણે પત્થેન્તિ; સુદ્ધિં પત્થેન્તિ, દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ પત્થેન્તિ, અસુદ્ધિં પત્થેન્તિ, અકુસલે ધમ્મે પત્થેન્તિ, પઞ્ચ કામગુણે પત્થેન્તિ, દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ પત્થેન્તિ; સુદ્ધિં પત્થેન્તિ, તેધાતુકે કુસલે ધમ્મે પત્થેન્તિ, અસુદ્ધિં પત્થેન્તિ, અકુસલે ધમ્મે પત્થેન્તિ, પઞ્ચ કામગુણે પત્થેન્તિ, દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ પત્થેન્તિ, તેધાતુકે કુસલે ધમ્મે પત્થેન્તિ; સુદ્ધિં પત્થેન્તિ, પુથુજ્જનકલ્યાણકા 11 નિયામાવક્કન્તિં 12 પત્થેન્તિ. સેક્ખા અગ્ગધમ્મં અરહત્તં પત્થેન્તિ. અરહત્તે પત્તે અરહા નેવ અકુસલે ધમ્મે પત્થેતિ, નપિ પઞ્ચ કામગુણે પત્થેતિ, નપિ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ પત્થેતિ, નપિ તેધાતુકે કુસલે ધમ્મે પત્થેતિ, નપિ નિયામાવક્કન્તિં પત્થેતિ, નપિ અગ્ગધમ્મં અરહત્તં પત્થેતિ. પત્થના સમતિક્કન્તો અરહા વુદ્ધિપારિહાનિવીતિવત્તો 13. સો વુટ્ઠવાસો ચિણ્ણચરણો…પે॰… જાતિજરામરણસંસારો નત્થિ તસ્સ પુનબ્ભવોતિ – સુદ્ધિં અસુદ્ધિન્તિ અપત્થયાનો.
Suddhiṃ asuddhinti apatthayānoti. Asuddhinti asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti. Suddhinti suddhiṃ patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti; asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti; suddhiṃ patthenti, dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni patthenti, asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti, dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni patthenti; suddhiṃ patthenti, tedhātuke kusale dhamme patthenti, asuddhiṃ patthenti, akusale dhamme patthenti, pañca kāmaguṇe patthenti, dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni patthenti, tedhātuke kusale dhamme patthenti; suddhiṃ patthenti, puthujjanakalyāṇakā 14 niyāmāvakkantiṃ 15 patthenti. Sekkhā aggadhammaṃ arahattaṃ patthenti. Arahatte patte arahā neva akusale dhamme pattheti, napi pañca kāmaguṇe pattheti, napi dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni pattheti, napi tedhātuke kusale dhamme pattheti, napi niyāmāvakkantiṃ pattheti, napi aggadhammaṃ arahattaṃ pattheti. Patthanā samatikkanto arahā vuddhipārihānivītivatto 16. So vuṭṭhavāso ciṇṇacaraṇo…pe… jātijarāmaraṇasaṃsāro natthi tassa punabbhavoti – suddhiṃ asuddhinti apatthayāno.
વિરતો ચરે સન્તિમનુગ્ગહાયાતિ. વિરતોતિ સુદ્ધિઅસુદ્ધિયા આરતો અસ્સ વિરતો પટિવિરતો નિક્ખન્તો નિસ્સટો વિપ્પમુત્તો વિસઞ્ઞુત્તો, વિમરિયાદિકતેન ચેતસા વિહરતીતિ – વિરતો. ચરેતિ ચરેય્ય વિચરેય્ય વિહરેય્ય ઇરિયેય્ય વત્તેય્ય પાલેય્ય યપેય્ય યાપેય્યાતિ – વિરતો ચરે. સન્તિમનુગ્ગહાયાતિ સન્તિયો વુચ્ચન્તિ દ્વાસટ્ઠિ દિટ્ઠિગતાનિ દિટ્ઠિસન્તિયો અગણ્હન્તો અપરામસન્તો અનભિનિવિસન્તોતિ – વિરતો ચરે સન્તિમનુગ્ગહાય.
Viratocare santimanuggahāyāti. Viratoti suddhiasuddhiyā ārato assa virato paṭivirato nikkhanto nissaṭo vippamutto visaññutto, vimariyādikatena cetasā viharatīti – virato. Careti careyya vicareyya vihareyya iriyeyya vatteyya pāleyya yapeyya yāpeyyāti – virato care. Santimanuggahāyāti santiyo vuccanti dvāsaṭṭhi diṭṭhigatāni diṭṭhisantiyo agaṇhanto aparāmasanto anabhinivisantoti – virato care santimanuggahāya.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘સીલબ્બતં વાપિ પહાય સબ્બં, કમ્મઞ્ચ સાવજ્જનવજ્જમેતં;
‘‘Sīlabbataṃ vāpi pahāya sabbaṃ, kammañca sāvajjanavajjametaṃ;
સુદ્ધિં અસુદ્ધિન્તિ અપત્થયાનો, વિરતો ચરે સન્તિમનુગ્ગહાયા’’તિ.
Suddhiṃ asuddhinti apatthayāno, virato care santimanuggahāyā’’ti.
૧૩૬.
136.
તમૂપનિસ્સાય જિગુચ્છિતં વા, અથ વાપિ દિટ્ઠં વ સુતં મુતં વા;
Tamūpanissāyajigucchitaṃ vā, atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;
ઉદ્ધંસરા સુદ્ધિમનુત્થુનન્તિ, અવીતતણ્હાસે ભવાભવેસુ.
Uddhaṃsarā suddhimanutthunanti, avītataṇhāse bhavābhavesu.
તમૂપનિસ્સાય જિગુચ્છિતં વાતિ. સન્તેકે સમણબ્રાહ્મણા તપોજિગુચ્છવાદા તપોજિગુચ્છસારા તપોજિગુચ્છનિસ્સિતા આનિસ્સિતા અલ્લીના ઉપગતા અજ્ઝોસિતા અધિમુત્તાતિ – તમૂપનિસ્સાય જિગુચ્છિતં વા.
Tamūpanissāya jigucchitaṃ vāti. Santeke samaṇabrāhmaṇā tapojigucchavādā tapojigucchasārā tapojigucchanissitā ānissitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – tamūpanissāya jigucchitaṃ vā.
અથ વાપિ દિટ્ઠં વ સુતં મુતં વાતિ. દિટ્ઠં વા દિટ્ઠસુદ્ધિં વા સુતં વા સુતસુદ્ધિં વા મુતં વા મુતસુદ્ધિં વા નિસ્સાય ઉપનિસ્સાય ગણ્હિત્વા પરામસિત્વા અભિનિવિસિત્વાતિ – અથ વાપિ દિટ્ઠં વ સુતં મુતં વા.
Atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vāti. Diṭṭhaṃ vā diṭṭhasuddhiṃ vā sutaṃ vā sutasuddhiṃ vā mutaṃ vā mutasuddhiṃ vā nissāya upanissāya gaṇhitvā parāmasitvā abhinivisitvāti – atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā.
ઉદ્ધંસરા સુદ્ધિમનુત્થુનન્તીતિ. સન્તેકે સમણબ્રાહ્મણા ઉદ્ધંસરાવાદા. કતમે તે સમણબ્રાહ્મણા ઉદ્ધંસરાવાદા? યે તે સમણબ્રાહ્મણા અચ્ચન્તસુદ્ધિકા, સંસારસુદ્ધિકા, અકિરિયદિટ્ઠિકા, સસ્સતવાદા – ઇમે તે સમણબ્રાહ્મણા ઉદ્ધંસરાવાદા. તે સંસારે સુદ્ધિં વિસુદ્ધિં પરિસુદ્ધિં, મુત્તિં વિમુત્તિં પરિમુત્તિં થુનન્તિ વદન્તિ કથેન્તિ ભણન્તિ દીપયન્તિ વોહરન્તીતિ – ઉદ્ધંસરા સુદ્ધિમનુત્થુનન્તિ.
Uddhaṃsarā suddhimanutthunantīti. Santeke samaṇabrāhmaṇā uddhaṃsarāvādā. Katame te samaṇabrāhmaṇā uddhaṃsarāvādā? Ye te samaṇabrāhmaṇā accantasuddhikā, saṃsārasuddhikā, akiriyadiṭṭhikā, sassatavādā – ime te samaṇabrāhmaṇā uddhaṃsarāvādā. Te saṃsāre suddhiṃ visuddhiṃ parisuddhiṃ, muttiṃ vimuttiṃ parimuttiṃ thunanti vadanti kathenti bhaṇanti dīpayanti voharantīti – uddhaṃsarā suddhimanutthunanti.
અવીતતણ્હાસે ભવાભવેસૂતિ. તણ્હાતિ રૂપતણ્હા સદ્દતણ્હા ગન્ધતણ્હા રસતણ્હા ફોટ્ઠબ્બતણ્હા ધમ્મતણ્હા. ભવાભવેસૂતિ ભવાભવે કમ્મભવે પુનબ્ભવે કામભવે, કમ્મભવે કામભવે પુનબ્ભવે રૂપભવે , કમ્મભવે રૂપભવે પુનબ્ભવે અરૂપભવે, કમ્મભવે અરૂપભવે પુનબ્ભવે પુનપ્પુનબ્ભવે પુનપ્પુનગતિયા પુનપ્પુનઉપપત્તિયા પુનપ્પુનપટિસન્ધિયા પુનપ્પુનઅત્તભાવાભિનિબ્બત્તિયા અવીતતણ્હા અવિગતતણ્હા અચત્તતણ્હા અવન્તતણ્હા અમુત્તતણ્હા અપ્પહીનતણ્હા અપ્પટિનિસ્સટ્ઠતણ્હાતિ – અવીતતણ્હાસે ભવાભવેસુ.
Avītataṇhāse bhavābhavesūti. Taṇhāti rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā. Bhavābhavesūti bhavābhave kammabhave punabbhave kāmabhave, kammabhave kāmabhave punabbhave rūpabhave , kammabhave rūpabhave punabbhave arūpabhave, kammabhave arūpabhave punabbhave punappunabbhave punappunagatiyā punappunaupapattiyā punappunapaṭisandhiyā punappunaattabhāvābhinibbattiyā avītataṇhā avigatataṇhā acattataṇhā avantataṇhā amuttataṇhā appahīnataṇhā appaṭinissaṭṭhataṇhāti – avītataṇhāse bhavābhavesu.
તેનાહ ભગવા –
Tenāha bhagavā –
‘‘તમૂપનિસ્સાય જિગુચ્છિતં વા, અથ વાપિ દિટ્ઠં વ સુતં મુતં વા;
‘‘Tamūpanissāya jigucchitaṃ vā, atha vāpi diṭṭhaṃ va sutaṃ mutaṃ vā;
ઉદ્ધંસરા સુદ્ધિમનુત્થુનન્તિ, અવીતતણ્હાસે ભવાભવેસૂ’’તિ.
Uddhaṃsarā suddhimanutthunanti, avītataṇhāse bhavābhavesū’’ti.
૧૩૭.
137.
પત્થયમાનસ્સ હિ જપ્પિતાનિ, પવેધિતં વાપિ પકપ્પિતેસુ;
Patthayamānassa hi jappitāni, pavedhitaṃ vāpi pakappitesu;
ચુતૂપપાતો ઇધ યસ્સ નત્થિ, સ કેન વેધેય્ય કુહિં વ જપ્પે.
Cutūpapāto idha yassa natthi, sa kena vedheyya kuhiṃ va jappe.
પત્થયમાનસ્સ હિ જપ્પિતાનીતિ. પત્થના વુચ્ચતિ તણ્હા. યો રાગો સારાગો…પે॰… અભિજ્ઝા લોભો અકુસલમૂલં. પત્થયમાનસ્સાતિ પત્થયમાનસ્સ ઇચ્છમાનસ્સ સાદિયમાનસ્સ પિહયમાનસ્સ અભિજપ્પયમાનસ્સાતિ – પત્થયમાનસ્સ હિ. જપ્પિતાનીતિ. જપ્પના વુચ્ચતિ તણ્હા. યો રાગો સારાગો…પે॰… અભિજ્ઝા લોભો અકુસલમૂલન્તિ – પત્થયમાનસ્સ હિ જપ્પિતાનિ.
Patthayamānassa hi jappitānīti. Patthanā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Patthayamānassāti patthayamānassa icchamānassa sādiyamānassa pihayamānassa abhijappayamānassāti – patthayamānassa hi. Jappitānīti. Jappanā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlanti – patthayamānassa hi jappitāni.
પવેધિતં વાપિ પકપ્પિતેસૂતિ. પકપ્પનાતિ દ્વે પકપ્પના – તણ્હાપકપ્પના ચ દિટ્ઠિપકપ્પના ચ…પે॰… અયં તણ્હાપકપ્પના…પે॰… અયં દિટ્ઠિપકપ્પના. પવેધિતં વાપિ પકપ્પિતેસૂતિ. પકપ્પિતં વત્થું અચ્છેદસઙ્કિનોપિ વેધેન્તિ, અચ્છિજ્જન્તેપિ વેધેન્તિ, અચ્છિન્નેપિ વેધેન્તિ; પકપ્પિતં વત્થું વિપરિણામસઙ્કિનોપિ વેધેન્તિ, વિપરિણમન્તેપિ વેધેન્તિ, વિપરિણતેપિ વેધેન્તિ પવેધેન્તિ સમ્પવેધેન્તીતિ – પવેધિતં વાપિ પકપ્પિતેસુ.
Pavedhitaṃ vāpi pakappitesūti. Pakappanāti dve pakappanā – taṇhāpakappanā ca diṭṭhipakappanā ca…pe… ayaṃ taṇhāpakappanā…pe… ayaṃ diṭṭhipakappanā. Pavedhitaṃ vāpi pakappitesūti. Pakappitaṃ vatthuṃ acchedasaṅkinopi vedhenti, acchijjantepi vedhenti, acchinnepi vedhenti; pakappitaṃ vatthuṃ vipariṇāmasaṅkinopi vedhenti, vipariṇamantepi vedhenti, vipariṇatepi vedhenti pavedhenti sampavedhentīti – pavedhitaṃ vāpi pakappitesu.
ચુતૂપપાતો ઇધ યસ્સ નત્થીતિ. યસ્સાતિ અરહતો ખીણાસવસ્સ. યસ્સ ગમનં આગમનં ગમનાગમનં કાલંગતિ ભવાભવો ચુતિ ચ ઉપપત્તિ ચ નિબ્બત્તિ ચ ભેદો ચ જાતિ ચ જરામરણઞ્ચ નત્થિ ન સન્તિ ન સંવિજ્જન્તિ નુપલબ્ભન્તિ, પહીના સમુચ્છિન્ના વૂપસન્તા પટિપસ્સદ્ધા અભબ્બુપ્પત્તિકા ઞાણગ્ગિના દડ્ઢાતિ – ચુતૂપપાતો ઇધ યસ્સ નત્થિ.
Cutūpapāto idha yassa natthīti. Yassāti arahato khīṇāsavassa. Yassa gamanaṃ āgamanaṃ gamanāgamanaṃ kālaṃgati bhavābhavo cuti ca upapatti ca nibbatti ca bhedo ca jāti ca jarāmaraṇañca natthi na santi na saṃvijjanti nupalabbhanti, pahīnā samucchinnā vūpasantā paṭipassaddhā abhabbuppattikā ñāṇagginā daḍḍhāti – cutūpapāto idha yassa natthi.