Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૫. માલુક્યપુત્તત્થેરગાથા

    5. Mālukyaputtattheragāthā

    ૭૯૪.

    794.

    1 ‘‘રૂપં દિસ્વા સતિ મુટ્ઠા, પિયં નિમિત્તં મનસિ કરોતો;

    2 ‘‘Rūpaṃ disvā sati muṭṭhā, piyaṃ nimittaṃ manasi karoto;

    સારત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ અજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Sārattacitto vedeti, tañca ajjhossa tiṭṭhati.

    ૭૯૫.

    795.

    ‘‘તસ્સ વડ્ઢન્તિ વેદના, અનેકા રૂપસમ્ભવા;

    ‘‘Tassa vaḍḍhanti vedanā, anekā rūpasambhavā;

    અભિજ્ઝા ચ વિહેસા ચ, ચિત્તમસ્સૂપહઞ્ઞતિ;

    Abhijjhā ca vihesā ca, cittamassūpahaññati;

    એવમાચિનતો દુક્ખં, આરા નિબ્બાન 3 વુચ્ચતિ.

    Evamācinato dukkhaṃ, ārā nibbāna 4 vuccati.

    ૭૯૬.

    796.

    ‘‘સદ્દં સુત્વા સતિ મુટ્ઠા, પિયં નિમિત્તં મનસિ કરોતો;

    ‘‘Saddaṃ sutvā sati muṭṭhā, piyaṃ nimittaṃ manasi karoto;

    સારત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ અજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Sārattacitto vedeti, tañca ajjhossa tiṭṭhati.

    ૭૯૭.

    797.

    ‘‘તસ્સ વડ્ઢન્તિ વેદના, અનેકા સદ્દસમ્ભવા;

    ‘‘Tassa vaḍḍhanti vedanā, anekā saddasambhavā;

    અભિજ્ઝા ચ વિહેસા ચ, ચિત્તમસ્સૂપહઞ્ઞતિ;

    Abhijjhā ca vihesā ca, cittamassūpahaññati;

    એવમાચિનતો દુક્ખં, આરા નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evamācinato dukkhaṃ, ārā nibbāna vuccati.

    ૭૯૮.

    798.

    ‘‘ગન્ધં ઘત્વા સતિ મુટ્ઠા, પિયં નિમિત્તં મનસિ કરોતો;

    ‘‘Gandhaṃ ghatvā sati muṭṭhā, piyaṃ nimittaṃ manasi karoto;

    સારત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ અજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Sārattacitto vedeti, tañca ajjhossa tiṭṭhati.

    ૭૯૯.

    799.

    ‘‘તસ્સ વડ્ઢન્તિ વેદના, અનેકા ગન્ધસમ્ભવા;

    ‘‘Tassa vaḍḍhanti vedanā, anekā gandhasambhavā;

    અભિજ્ઝા ચ વિહેસા ચ, ચિત્તમસ્સૂપહઞ્ઞતિ;

    Abhijjhā ca vihesā ca, cittamassūpahaññati;

    એવમાચિનતો દુક્ખં, આરા નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evamācinato dukkhaṃ, ārā nibbāna vuccati.

    ૮૦૦.

    800.

    ‘‘રસં ભોત્વા સતિ મુટ્ઠા, પિયં નિમિત્તં મનસિ કરોતો;

    ‘‘Rasaṃ bhotvā sati muṭṭhā, piyaṃ nimittaṃ manasi karoto;

    સારત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ અજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Sārattacitto vedeti, tañca ajjhossa tiṭṭhati.

    ૮૦૧.

    801.

    ‘‘તસ્સ વડ્ઢન્તિ વેદના, અનેકા રસસમ્ભવા;

    ‘‘Tassa vaḍḍhanti vedanā, anekā rasasambhavā;

    અભિજ્ઝા ચ વિહેસા ચ, ચિત્તમસ્સૂપહઞ્ઞતિ;

    Abhijjhā ca vihesā ca, cittamassūpahaññati;

    એવમાચિનતો દુક્ખં, આરા નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evamācinato dukkhaṃ, ārā nibbāna vuccati.

    ૮૦૨.

    802.

    ‘‘ફસ્સં ફુસ્સ સતિ મુટ્ઠા, પિયં નિમિત્તં મનસિ કરોતો;

    ‘‘Phassaṃ phussa sati muṭṭhā, piyaṃ nimittaṃ manasi karoto;

    સારત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ અજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Sārattacitto vedeti, tañca ajjhossa tiṭṭhati.

    ૮૦૩.

    803.

    ‘‘તસ્સ વડ્ઢન્તિ વેદના, અનેકા ફસ્સસમ્ભવા;

    ‘‘Tassa vaḍḍhanti vedanā, anekā phassasambhavā;

    અભિજ્ઝા ચ વિહેસા ચ, ચિત્તમસ્સૂપહઞ્ઞતિ;

    Abhijjhā ca vihesā ca, cittamassūpahaññati;

    એવમાચિનતો દુક્ખં, આરા નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evamācinato dukkhaṃ, ārā nibbāna vuccati.

    ૮૦૪.

    804.

    ‘‘ધમ્મં ઞત્વા સતિ મુટ્ઠા, પિયં નિમિત્તં મનસિ કરોતો;

    ‘‘Dhammaṃ ñatvā sati muṭṭhā, piyaṃ nimittaṃ manasi karoto;

    સારત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ અજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Sārattacitto vedeti, tañca ajjhossa tiṭṭhati.

    ૮૦૫.

    805.

    ‘‘તસ્સ વડ્ઢન્તિ વેદના, અનેકા ધમ્મસમ્ભવા;

    ‘‘Tassa vaḍḍhanti vedanā, anekā dhammasambhavā;

    અભિજ્ઝા ચ વિહેસા ચ, ચિત્તમસ્સૂપહઞ્ઞતિ;

    Abhijjhā ca vihesā ca, cittamassūpahaññati;

    એવમાચિનતો દુક્ખં, આરા નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evamācinato dukkhaṃ, ārā nibbāna vuccati.

    ૮૦૬.

    806.

    ‘‘ન સો રજ્જતિ રૂપેસુ, રૂપં દિસ્વા પતિસ્સતો;

    ‘‘Na so rajjati rūpesu, rūpaṃ disvā patissato;

    વિરત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ નાજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Virattacitto vedeti, tañca nājjhossa tiṭṭhati.

    ૮૦૭.

    807.

    ‘‘યથાસ્સ પસ્સતો રૂપં, સેવતો ચાપિ વેદનં;

    ‘‘Yathāssa passato rūpaṃ, sevato cāpi vedanaṃ;

    ખીયતિ નોપચીયતિ, એવં સો ચરતી સતો;

    Khīyati nopacīyati, evaṃ so caratī sato;

    એવં અપચિનતો દુક્ખં, સન્તિકે નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evaṃ apacinato dukkhaṃ, santike nibbāna vuccati.

    ૮૦૮.

    808.

    ‘‘ન સો રજ્જતિ સદ્દેસુ, સદ્દં સુત્વા પતિસ્સતો;

    ‘‘Na so rajjati saddesu, saddaṃ sutvā patissato;

    વિરત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ નાજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Virattacitto vedeti, tañca nājjhossa tiṭṭhati.

    ૮૦૯.

    809.

    ‘‘યથાસ્સ સુણતો સદ્દં, સેવતો ચાપિ વેદનં;

    ‘‘Yathāssa suṇato saddaṃ, sevato cāpi vedanaṃ;

    ખીયતિ નોપચીયતિ, એવં સો ચરતી સતો;

    Khīyati nopacīyati, evaṃ so caratī sato;

    એવં અપચિનતો દુક્ખં, સન્તિકે નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evaṃ apacinato dukkhaṃ, santike nibbāna vuccati.

    ૮૧૦.

    810.

    ‘‘ન સો રજ્જતિ ગન્ધેસુ, ગન્ધં ઘત્વા પતિસ્સતો;

    ‘‘Na so rajjati gandhesu, gandhaṃ ghatvā patissato;

    વિરત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ નાજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Virattacitto vedeti, tañca nājjhossa tiṭṭhati.

    ૮૧૧.

    811.

    ‘‘યથાસ્સ ઘાયતો ગન્ધં, સેવતો ચાપિ વેદનં;

    ‘‘Yathāssa ghāyato gandhaṃ, sevato cāpi vedanaṃ;

    ખીયતિ નોપચીયતિ, એવં સો ચરતી સતો;

    Khīyati nopacīyati, evaṃ so caratī sato;

    એવં અપચિનતો દુક્ખં, સન્તિકે નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evaṃ apacinato dukkhaṃ, santike nibbāna vuccati.

    ૮૧૨.

    812.

    ‘‘ન સો રજ્જતિ રસેસુ, રસં ભોત્વા પતિસ્સતો;

    ‘‘Na so rajjati rasesu, rasaṃ bhotvā patissato;

    વિરત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ નાજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Virattacitto vedeti, tañca nājjhossa tiṭṭhati.

    ૮૧૩.

    813.

    ‘‘યથાસ્સ સાયરતો રસં, સેવતો ચાપિ વેદનં;

    ‘‘Yathāssa sāyarato rasaṃ, sevato cāpi vedanaṃ;

    ખીયતિ નોપચીયતિ, એવં સો ચરતી સતો;

    Khīyati nopacīyati, evaṃ so caratī sato;

    એવં અપચિનતો દુક્ખં, સન્તિકે નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evaṃ apacinato dukkhaṃ, santike nibbāna vuccati.

    ૮૧૪.

    814.

    ‘‘ન સો રજ્જતિ ફસ્સેસુ, ફસ્સં ફુસ્સ પતિસ્સતો;

    ‘‘Na so rajjati phassesu, phassaṃ phussa patissato;

    વિરત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ નાજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Virattacitto vedeti, tañca nājjhossa tiṭṭhati.

    ૮૧૫.

    815.

    ‘‘યથાસ્સ ફુસતો ફસ્સં, સેવતો ચાપિ વેદનં;

    ‘‘Yathāssa phusato phassaṃ, sevato cāpi vedanaṃ;

    ખીયતિ નોપચીયતિ, એવં સો ચરતી સતો;

    Khīyati nopacīyati, evaṃ so caratī sato;

    એવં અપચિનતો દુક્ખં, સન્તિકે નિબ્બાન વુચ્ચતિ.

    Evaṃ apacinato dukkhaṃ, santike nibbāna vuccati.

    ૮૧૬.

    816.

    ‘‘ન સો રજ્જતિ ધમ્મેસુ, ધમ્મં ઞત્વા પતિસ્સતો;

    ‘‘Na so rajjati dhammesu, dhammaṃ ñatvā patissato;

    વિરત્તચિત્તો વેદેતિ, તઞ્ચ નાજ્ઝોસ્સ તિટ્ઠતિ.

    Virattacitto vedeti, tañca nājjhossa tiṭṭhati.

    ૮૧૭.

    817.

    ‘‘યથાસ્સ વિજાનતો ધમ્મં, સેવતો ચાપિ વેદનં;

    ‘‘Yathāssa vijānato dhammaṃ, sevato cāpi vedanaṃ;

    ખીયતિ નોપચીયતિ, એવં સો ચરતી સતો;

    Khīyati nopacīyati, evaṃ so caratī sato;

    એવં અપચિનતો દુક્ખં, સન્તિકે નિબ્બાન વુચ્ચતિ’’.

    Evaṃ apacinato dukkhaṃ, santike nibbāna vuccati’’.

    … માલુક્યપુત્તો થેરો….

    … Mālukyaputto thero….







    Footnotes:
    1. સં॰ નિ॰ ૪.૯૫
    2. saṃ. ni. 4.95
    3. નિબ્બાનં (સી॰)
    4. nibbānaṃ (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૫. માલુક્યપુત્તત્થેરગાથાવણ્ણના • 5. Mālukyaputtattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact