Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૮. માનપરિઞ્ઞાસુત્તં

    8. Mānapariññāsuttaṃ

    . વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    8. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘માનં, ભિક્ખવે, અનભિજાનં અપરિજાનં તત્થ ચિત્તં અવિરાજયં અપ્પજહં અભબ્બો દુક્ખક્ખયાય . માનઞ્ચ ખો, ભિક્ખવે, અભિજાનં પરિજાનં તત્થ ચિત્તં વિરાજયં પજહં ભબ્બો દુક્ખક્ખયાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Mānaṃ, bhikkhave, anabhijānaṃ aparijānaṃ tattha cittaṃ avirājayaṃ appajahaṃ abhabbo dukkhakkhayāya . Mānañca kho, bhikkhave, abhijānaṃ parijānaṃ tattha cittaṃ virājayaṃ pajahaṃ bhabbo dukkhakkhayāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘માનુપેતા અયં પજા, માનગન્થા ભવે રતા;

    ‘‘Mānupetā ayaṃ pajā, mānaganthā bhave ratā;

    માનં અપરિજાનન્તા, આગન્તારો પુનબ્ભવં.

    Mānaṃ aparijānantā, āgantāro punabbhavaṃ.

    ‘‘યે ચ માનં પહન્ત્વાન, વિમુત્તા માનસઙ્ખયે;

    ‘‘Ye ca mānaṃ pahantvāna, vimuttā mānasaṅkhaye;

    તે માનગન્થાભિભુનો, સબ્બદુક્ખમુપચ્ચગુ’’ન્તિ 1.

    Te mānaganthābhibhuno, sabbadukkhamupaccagu’’nti 2.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. અટ્ઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સબ્બદુક્ખં ઉપચ્ચગુન્તિ (પી॰), સબ્બં દુક્ખં ઉપચ્ચગુન્તિ (અટ્ઠકથા)
    2. sabbadukkhaṃ upaccagunti (pī.), sabbaṃ dukkhaṃ upaccagunti (aṭṭhakathā)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૮. માનપરિઞ્ઞાસુત્તવણ્ણના • 8. Mānapariññāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact