Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૨. પુરિસવિમાનં

    2. Purisavimānaṃ

    ૫. મહારથવગ્ગો

    5. Mahārathavaggo

    ૧. મણ્ડૂકદેવપુત્તવિમાનવત્થુ

    1. Maṇḍūkadevaputtavimānavatthu

    ૮૫૭.

    857.

    ‘‘કો મે વન્દતિ પાદાનિ, ઇદ્ધિયા યસસા જલં;

    ‘‘Ko me vandati pādāni, iddhiyā yasasā jalaṃ;

    અભિક્કન્તેન વણ્ણેન, સબ્બા ઓભાસયં દિસા’’તિ.

    Abhikkantena vaṇṇena, sabbā obhāsayaṃ disā’’ti.

    ૮૫૮.

    858.

    ‘‘મણ્ડૂકોહં પુરે આસિં, ઉદકે વારિગોચરો;

    ‘‘Maṇḍūkohaṃ pure āsiṃ, udake vārigocaro;

    તવ ધમ્મં સુણન્તસ્સ, અવધી વચ્છપાલકો.

    Tava dhammaṃ suṇantassa, avadhī vacchapālako.

    ૮૫૯.

    859.

    ‘‘મુહુત્તં ચિત્તપસાદસ્સ, ઇદ્ધિં પસ્સ યસઞ્ચ મે;

    ‘‘Muhuttaṃ cittapasādassa, iddhiṃ passa yasañca me;

    આનુભાવઞ્ચ મે પસ્સ, વણ્ણં પસ્સ જુતિઞ્ચ મે.

    Ānubhāvañca me passa, vaṇṇaṃ passa jutiñca me.

    ૮૬૦.

    860.

    ‘‘યે ચ તે દીઘમદ્ધાનં, ધમ્મં અસ્સોસું ગોતમ;

    ‘‘Ye ca te dīghamaddhānaṃ, dhammaṃ assosuṃ gotama;

    પત્તા તે અચલટ્ઠાનં, યત્થ ગન્ત્વા ન સોચરે’’તિ.

    Pattā te acalaṭṭhānaṃ, yattha gantvā na socare’’ti.

    મણ્ડૂકદેવપુત્તવિમાનં પઠમં.

    Maṇḍūkadevaputtavimānaṃ paṭhamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧. મણ્ડૂકદેવપુત્તવિમાનવણ્ણના • 1. Maṇḍūkadevaputtavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact