Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૫. પઞ્ચકનિપાતો

    5. Pañcakanipāto

    ૧. મણિકુણ્ડલવગ્ગો

    1. Maṇikuṇḍalavaggo

    ૩૫૧. મણિકુણ્ડલજાતકં (૫-૧-૧)

    351. Maṇikuṇḍalajātakaṃ (5-1-1)

    .

    1.

    જીનો રથસ્સં મણિકુણ્ડલે ચ, પુત્તે ચ દારે ચ તથેવ જીનો;

    Jīno rathassaṃ maṇikuṇḍale ca, putte ca dāre ca tatheva jīno;

    સબ્બેસુ ભોગેસુ અસેસકેસુ 1, કસ્મા ન સન્તપ્પસિ સોકકાલે.

    Sabbesu bhogesu asesakesu 2, kasmā na santappasi sokakāle.

    .

    2.

    પુબ્બેવ મચ્ચં વિજહન્તિ ભોગા, મચ્ચો વા તે 3 પુબ્બતરં જહાતિ;

    Pubbeva maccaṃ vijahanti bhogā, macco vā te 4 pubbataraṃ jahāti;

    અસસ્સતા ભોગિનો કામકામિ, તસ્મા ન સોચામહં સોકકાલે.

    Asassatā bhogino kāmakāmi, tasmā na socāmahaṃ sokakāle.

    .

    3.

    ઉદેતિ આપૂરતિ વેતિ 5 ચન્દો, અત્થં તપેત્વાન 6 પલેતિ સૂરિયો;

    Udeti āpūrati veti 7 cando, atthaṃ tapetvāna 8 paleti sūriyo;

    વિદિતા 9 મયા સત્તુક લોકધમ્મા, તસ્મા ન સોચામહં સોકકાલે.

    Viditā 10 mayā sattuka lokadhammā, tasmā na socāmahaṃ sokakāle.

    .

    4.

    અલસો ગિહી કામભોગી ન સાધુ, અસઞ્ઞતો પબ્બજિતો ન સાધુ;

    Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;

    રાજા ન સાધુ અનિસમ્મકારી, યો પણ્ડિતો કોધનો તં ન સાધુ.

    Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.

    .

    5.

    નિસમ્મ ખત્તિયો કયિરા, નાનિસમ્મ દિસમ્પતિ;

    Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;

    નિસમ્મકારિનો રાજ 11, યસો કિત્તિ ચ વડ્ઢતીતિ.

    Nisammakārino rāja 12, yaso kitti ca vaḍḍhatīti.

    મણિકુણ્ડલજાતકં પઠમં.

    Maṇikuṇḍalajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અસેસિતેસુ (સી॰ પી॰), અસેસિકેસુ (ક॰)
    2. asesitesu (sī. pī.), asesikesu (ka.)
    3. ચ ને (પી॰), ધને (ક॰)
    4. ca ne (pī.), dhane (ka.)
    5. પૂરેતિ ખીયતિ (સ્યા॰)
    6. અન્ધં તપેત્વાન (ક॰), અત્થઙ્ગમેત્વાન (સ્યા॰), એત્થ ‘‘તપેત્વાન અત્થં પલેતી’’તિ સમ્બન્ધો
    7. pūreti khīyati (syā.)
    8. andhaṃ tapetvāna (ka.), atthaṅgametvāna (syā.), ettha ‘‘tapetvāna atthaṃ paletī’’ti sambandho
    9. વિજિતા (સ્યા॰)
    10. vijitā (syā.)
    11. રઞ્ઞો (સી॰ સ્યા॰)
    12. rañño (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૫૧] ૧. મણિકુણ્ડલજાતકવણ્ણના • [351] 1. Maṇikuṇḍalajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact