Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi

    ૭. મણિરતનઙ્ગપઞ્હો

    7. Maṇiratanaṅgapañho

    . ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘મણિરતનસ્સ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’તિ યં વદેસિ, કતમાનિ તાનિ તીણિ અઙ્ગાનિ ગહેતબ્બાની’’તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, મણિરતનં એકન્તપરિસુદ્ધં, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન એકન્તપરિસુદ્ધાજીવેન ભવિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, મણિરતનસ્સ પઠમં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.

    7. ‘‘Bhante nāgasena, ‘maṇiratanassa tīṇi aṅgāni gahetabbānī’ti yaṃ vadesi, katamāni tāni tīṇi aṅgāni gahetabbānī’’ti? ‘‘Yathā, mahārāja, maṇiratanaṃ ekantaparisuddhaṃ, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena ekantaparisuddhājīvena bhavitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, maṇiratanassa paṭhamaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, મણિરતનં ન કેનચિ સદ્ધિં મિસ્સીયતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન પાપેહિ પાપસહાયેહિ સદ્ધિં ન મિસ્સિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, મણિરતનસ્સ દુતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં.

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, maṇiratanaṃ na kenaci saddhiṃ missīyati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena pāpehi pāpasahāyehi saddhiṃ na missitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, maṇiratanassa dutiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, મહારાજ, મણિરતનં જાતિરતનેહિ યોજીયતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિના યોગાવચરેન ઉત્તમવરજાતિમન્તેહિ સદ્ધિં સંવસિતબ્બં, પટિપન્નકફલટ્ઠસેક્ખફલસમઙ્ગીહિ સોતાપન્નસકદાગામિઅનાગામિઅરહન્તતેવિજ્જછળભિઞ્ઞસમણમણિરતનેહિ સદ્ધિં સંવસિતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, મણિરતનસ્સ તતિયં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા દેવાતિદેવેન સુત્તનિપાતે –

    ‘‘Puna caparaṃ, mahārāja, maṇiratanaṃ jātiratanehi yojīyati, evameva kho, mahārāja, yoginā yogāvacarena uttamavarajātimantehi saddhiṃ saṃvasitabbaṃ, paṭipannakaphalaṭṭhasekkhaphalasamaṅgīhi sotāpannasakadāgāmianāgāmiarahantatevijjachaḷabhiññasamaṇamaṇiratanehi saddhiṃ saṃvasitabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, maṇiratanassa tatiyaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā devātidevena suttanipāte –

    ‘‘‘સુદ્ધા સુદ્ધેહિ સંવાસં, કપ્પયવ્હો પતિસ્સતા;

    ‘‘‘Suddhā suddhehi saṃvāsaṃ, kappayavho patissatā;

    તતો સમગ્ગા નિપકા, દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સથા’’’તિ.

    Tato samaggā nipakā, dukkhassantaṃ karissathā’’’ti.

    મણિરતનપઞ્હો સત્તમો.

    Maṇiratanapañho sattamo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact