Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૪. મઞ્જિટ્ઠકવગ્ગો

    4. Mañjiṭṭhakavaggo

    ૧. મઞ્જિટ્ઠકવિમાનવત્થુ

    1. Mañjiṭṭhakavimānavatthu

    ૬૮૯.

    689.

    ‘‘મઞ્જિટ્ઠકે 1 વિમાનસ્મિં, સોણ્ણવાલુકસન્થતે 2;

    ‘‘Mañjiṭṭhake 3 vimānasmiṃ, soṇṇavālukasanthate 4;

    પઞ્ચઙ્ગિકે તુરિયેન 5, રમસિ સુપ્પવાદિતે.

    Pañcaṅgike turiyena 6, ramasi suppavādite.

    ૬૯૦.

    690.

    ‘‘તમ્હા વિમાના ઓરુય્હ, નિમ્મિતા રતનામયા;

    ‘‘Tamhā vimānā oruyha, nimmitā ratanāmayā;

    ઓગાહસિ સાલવનં, પુપ્ફિતં સબ્બકાલિકં.

    Ogāhasi sālavanaṃ, pupphitaṃ sabbakālikaṃ.

    ૬૯૧.

    691.

    ‘‘યસ્સ યસ્સેવ સાલસ્સ, મૂલે તિટ્ઠસિ દેવતે;

    ‘‘Yassa yasseva sālassa, mūle tiṭṭhasi devate;

    સો સો મુઞ્ચતિ પુપ્ફાનિ, ઓનમિત્વા દુમુત્તમો.

    So so muñcati pupphāni, onamitvā dumuttamo.

    ૬૯૨.

    692.

    ‘‘વાતેરિતં સાલવનં, આધુતં 7 દિજસેવિતં;

    ‘‘Vāteritaṃ sālavanaṃ, ādhutaṃ 8 dijasevitaṃ;

    વાતિ ગન્ધો દિસા સબ્બા, રુક્ખો મઞ્જૂસકો યથા.

    Vāti gandho disā sabbā, rukkho mañjūsako yathā.

    ૬૯૩.

    693.

    ‘‘ઘાયસે તં સુચિગન્ધં, રૂપં પસ્સસિ અમાનુસં;

    ‘‘Ghāyase taṃ sucigandhaṃ, rūpaṃ passasi amānusaṃ;

    દેવતે પુચ્છિતાચિક્ખ, કિસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલ’’ન્તિ.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    ૬૯૪.

    694.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતા, દાસી અયિરકુલે 9 અહું;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, dāsī ayirakule 10 ahuṃ;

    બુદ્ધં નિસિન્નં દિસ્વાન, સાલપુપ્ફેહિ ઓકિરિં.

    Buddhaṃ nisinnaṃ disvāna, sālapupphehi okiriṃ.

    ૬૯૫.

    695.

    ‘‘વટંસકઞ્ચ સુકતં, સાલપુપ્ફમયં અહં;

    ‘‘Vaṭaṃsakañca sukataṃ, sālapupphamayaṃ ahaṃ;

    બુદ્ધસ્સ ઉપનામેસિં, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Buddhassa upanāmesiṃ, pasannā sehi pāṇibhi.

    ૬૯૬.

    696.

    ‘‘તાહં કમ્મં કરિત્વાન, કુસલં બુદ્ધવણ્ણિતં;

    ‘‘Tāhaṃ kammaṃ karitvāna, kusalaṃ buddhavaṇṇitaṃ;

    અપેતસોકા સુખિતા, સમ્પમોદામનામયા’’તિ.

    Apetasokā sukhitā, sampamodāmanāmayā’’ti.

    મઞ્જિટ્ઠકવિમાનં પઠમં.

    Mañjiṭṭhakavimānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. મઞ્જેટ્ઠકે (સી॰)
    2. સોવણ્ણવાલુકસન્થતે (સ્યા॰ પી॰), સોવણ્ણવાલિકસન્થતે (ક॰)
    3. mañjeṭṭhake (sī.)
    4. sovaṇṇavālukasanthate (syā. pī.), sovaṇṇavālikasanthate (ka.)
    5. તુરિયેન (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    6. turiyena (sī. syā. pī.)
    7. આધૂતં (સી॰)
    8. ādhūtaṃ (sī.)
    9. અય્યિરકુલે (સ્યા॰ ક॰)
    10. ayyirakule (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૧. મઞ્જિટ્ઠકવિમાનવણ્ણના • 1. Mañjiṭṭhakavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact