Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૭. મનોજજાતકં (૭-૧-૨)

    397. Manojajātakaṃ (7-1-2)

    .

    8.

    યથા ચાપો નિન્નમતિ, જિયા ચાપિ નિકૂજતિ;

    Yathā cāpo ninnamati, jiyā cāpi nikūjati;

    હઞ્ઞતે નૂન મનોજો, મિગરાજા સખા મમ.

    Haññate nūna manojo, migarājā sakhā mama.

    .

    9.

    હન્દ દાનિ વનન્તાનિ, પક્કમામિ યથાસુખં;

    Handa dāni vanantāni, pakkamāmi yathāsukhaṃ;

    નેતાદિસા સખા હોન્તિ, લબ્ભા મે જીવતો સખા.

    Netādisā sakhā honti, labbhā me jīvato sakhā.

    ૧૦.

    10.

    ન પાપજનસંસેવી, અચ્ચન્તં સુખમેધતિ;

    Na pāpajanasaṃsevī, accantaṃ sukhamedhati;

    મનોજં પસ્સ સેમાનં, ગિરિયસ્સાનુસાસની 1.

    Manojaṃ passa semānaṃ, giriyassānusāsanī 2.

    ૧૧.

    11.

    ન પાપસમ્પવઙ્કેન, માતા પુત્તેન નન્દતિ;

    Na pāpasampavaṅkena, mātā puttena nandati;

    મનોજં પસ્સ સેમાનં, અચ્છન્નં 3 સમ્હિ લોહિતે.

    Manojaṃ passa semānaṃ, acchannaṃ 4 samhi lohite.

    ૧૨.

    12.

    એવમાપજ્જતે પોસો, પાપિયો ચ નિગચ્છતિ;

    Evamāpajjate poso, pāpiyo ca nigacchati;

    યો વે હિતાનં વચનં, ન કરોતિ અત્થદસ્સિનં.

    Yo ve hitānaṃ vacanaṃ, na karoti atthadassinaṃ.

    ૧૩.

    13.

    એવઞ્ચ સો હોતિ તતો ચ પાપિયો, યો ઉત્તમો અધમજનૂપસેવી;

    Evañca so hoti tato ca pāpiyo, yo uttamo adhamajanūpasevī;

    પસ્સુત્તમં અધમજનૂપસેવિતં 5, મિગાધિપં સરવરવેગનિદ્ધુતં.

    Passuttamaṃ adhamajanūpasevitaṃ 6, migādhipaṃ saravaraveganiddhutaṃ.

    ૧૪.

    14.

    નિહીયતિ પુરિસો નિહીનસેવી, ન ચ હાયેથ કદાચિ તુલ્યસેવી;

    Nihīyati puriso nihīnasevī, na ca hāyetha kadāci tulyasevī;

    સેટ્ઠમુપગમં 7 ઉદેતિ ખિપ્પં, તસ્માત્તના ઉત્તરિતરં 8 ભજેથાતિ.

    Seṭṭhamupagamaṃ 9 udeti khippaṃ, tasmāttanā uttaritaraṃ 10 bhajethāti.

    મનોજજાતકં દુતિયં.

    Manojajātakaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. અરિયસ્સાનુસાસની (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    2. ariyassānusāsanī (sī. syā. pī.)
    3. સચ્છન્નં (ક॰)
    4. sacchannaṃ (ka.)
    5. સેવિં (સ્યા॰)
    6. seviṃ (syā.)
    7. મુપનમં (સી॰ પી॰ અ॰ નિ॰ ૩.૨૬)
    8. તસ્મા અત્તનો ઉત્તરિં (સી॰ પી॰), તસ્મા અત્તનો ઉત્તરં (સ્યા॰)
    9. mupanamaṃ (sī. pī. a. ni. 3.26)
    10. tasmā attano uttariṃ (sī. pī.), tasmā attano uttaraṃ (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૭] ૨. મનોજજાતકવણ્ણના • [397] 2. Manojajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact