Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    ખુદ્દકનિકાયે

    Khuddakanikāye

    પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ

    Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૧. મહાવગ્ગો

    1. Mahāvaggo

    માતિકા

    Mātikā

    . સોતાવધાને પઞ્ઞા સુતમયે ઞાણં.

    1. Sotāvadhāne paññā sutamaye ñāṇaṃ.

    . સુત્વાન સંવરે પઞ્ઞા સીલમયે ઞાણં.

    2. Sutvāna saṃvare paññā sīlamaye ñāṇaṃ.

    . સંવરિત્વા સમાદહને પઞ્ઞા સમાધિભાવનામયે ઞાણં.

    3. Saṃvaritvā samādahane paññā samādhibhāvanāmaye ñāṇaṃ.

    . પચ્ચયપરિગ્ગહે પઞ્ઞા ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં.

    4. Paccayapariggahe paññā dhammaṭṭhitiñāṇaṃ.

    . અતીતાનાગતપચ્ચુપ્પન્નાનં ધમ્માનં સઙ્ખિપિત્વા વવત્થાને પઞ્ઞા સમ્મસને ઞાણં.

    5. Atītānāgatapaccuppannānaṃ dhammānaṃ saṅkhipitvā vavatthāne paññā sammasane ñāṇaṃ.

    . પચ્ચુપ્પન્નાનં ધમ્માનં વિપરિણામાનુપસ્સને પઞ્ઞા ઉદયબ્બયાનુપસ્સને ઞાણં.

    6. Paccuppannānaṃ dhammānaṃ vipariṇāmānupassane paññā udayabbayānupassane ñāṇaṃ.

    . આરમ્મણં પટિસઙ્ખા ભઙ્ગાનુપસ્સને પઞ્ઞા વિપસ્સને ઞાણં.

    7. Ārammaṇaṃ paṭisaṅkhā bhaṅgānupassane paññā vipassane ñāṇaṃ.

    . ભયતુપટ્ઠાને પઞ્ઞા આદીનવે ઞાણં.

    8. Bhayatupaṭṭhāne paññā ādīnave ñāṇaṃ.

    . મુઞ્ચિતુકમ્યતાપટિસઙ્ખાસન્તિટ્ઠના પઞ્ઞા સઙ્ખારુપેક્ખાસુ ઞાણં.

    9. Muñcitukamyatāpaṭisaṅkhāsantiṭṭhanā paññā saṅkhārupekkhāsu ñāṇaṃ.

    ૧૦. બહિદ્ધા વુટ્ઠાનવિવટ્ટને પઞ્ઞા ગોત્રભુઞાણં.

    10. Bahiddhā vuṭṭhānavivaṭṭane paññā gotrabhuñāṇaṃ.

    ૧૧. દુભતો વુટ્ઠાનવિવટ્ટને પઞ્ઞા મગ્ગે ઞાણં.

    11. Dubhato vuṭṭhānavivaṭṭane paññā magge ñāṇaṃ.

    ૧૨. પયોગપ્પટિપ્પસ્સદ્ધિ પઞ્ઞા ફલે ઞાણં .

    12. Payogappaṭippassaddhi paññā phale ñāṇaṃ .

    ૧૩. છિન્નવટુમાનુપસ્સને 1 પઞ્ઞા વિમુત્તિઞાણં.

    13. Chinnavaṭumānupassane 2 paññā vimuttiñāṇaṃ.

    ૧૪. તદા સમુદાગતે 3 ધમ્મે પસ્સને પઞ્ઞા પચ્ચવેક્ખણે ઞાણં.

    14. Tadā samudāgate 4 dhamme passane paññā paccavekkhaṇe ñāṇaṃ.

    ૧૫. અજ્ઝત્તવવત્થાને પઞ્ઞા વત્થુનાનત્તે ઞાણં.

    15. Ajjhattavavatthāne paññā vatthunānatte ñāṇaṃ.

    ૧૬. બહિદ્ધાવવત્થાને પઞ્ઞા ગોચરનાનત્તે ઞાણં.

    16. Bahiddhāvavatthāne paññā gocaranānatte ñāṇaṃ.

    ૧૭. ચરિયાવવત્થાને પઞ્ઞા ચરિયાનાનત્તે ઞાણં.

    17. Cariyāvavatthāne paññā cariyānānatte ñāṇaṃ.

    ૧૮. ચતુધમ્મવવત્થાને પઞ્ઞા ભૂમિનાનત્તે ઞાણં.

    18. Catudhammavavatthāne paññā bhūminānatte ñāṇaṃ.

    ૧૯. નવધમ્મવવત્થાને પઞ્ઞા ધમ્મનાનત્તે ઞાણં.

    19. Navadhammavavatthāne paññā dhammanānatte ñāṇaṃ.

    ૨૦. અભિઞ્ઞાપઞ્ઞા ઞાતટ્ઠે ઞાણં.

    20. Abhiññāpaññā ñātaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૨૧. પરિઞ્ઞાપઞ્ઞા તીરણટ્ઠે ઞાણં.

    21. Pariññāpaññā tīraṇaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૨૨. પહાને પઞ્ઞા પરિચ્ચાગટ્ઠે ઞાણં.

    22. Pahāne paññā pariccāgaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૨૩. ભાવનાપઞ્ઞા એકરસટ્ઠે ઞાણં.

    23. Bhāvanāpaññā ekarasaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૨૪. સચ્છિકિરિયાપઞ્ઞા ફસ્સનટ્ઠે 5 ઞાણં.

    24. Sacchikiriyāpaññā phassanaṭṭhe 6 ñāṇaṃ.

    ૨૫. અત્થનાનત્તે પઞ્ઞા અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    25. Atthanānatte paññā atthapaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૨૬. ધમ્મનાનત્તે પઞ્ઞા ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    26. Dhammanānatte paññā dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૨૭. નિરુત્તિનાનત્તે પઞ્ઞા નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    27. Niruttinānatte paññā niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૨૮. પટિભાનનાનત્તે પઞ્ઞા 7 પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    28. Paṭibhānanānatte paññā 8 paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૨૯. વિહારનાનત્તે પઞ્ઞા વિહારટ્ઠે ઞાણં.

    29. Vihāranānatte paññā vihāraṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૩૦. સમાપત્તિનાનત્તે પઞ્ઞા સમાપત્તટ્ઠે ઞાણં.

    30. Samāpattinānatte paññā samāpattaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૩૧. વિહારસમાપત્તિનાનત્તે પઞ્ઞા વિહારસમાપત્તટ્ઠે ઞાણં.

    31. Vihārasamāpattinānatte paññā vihārasamāpattaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૩૨. અવિક્ખેપપરિસુદ્ધત્તા આસવસમુચ્છેદે પઞ્ઞા આનન્તરિકસમાધિમ્હિ ઞાણં.

    32. Avikkhepaparisuddhattā āsavasamucchede paññā ānantarikasamādhimhi ñāṇaṃ.

    ૩૩. દસ્સનાધિપતેય્યં સન્તો ચ વિહારાધિગમો પણીતાધિમુત્તતા પઞ્ઞા અરણવિહારે ઞાણં.

    33. Dassanādhipateyyaṃ santo ca vihārādhigamo paṇītādhimuttatā paññā araṇavihāre ñāṇaṃ.

    ૩૪. દ્વીહિ બલેહિ સમન્નાગતત્તા તયો ચ સઙ્ખારાનં પટિપ્પસ્સદ્ધિયા સોળસહિ ઞાણચરિયાહિ નવહિ સમાધિચરિયાહિ વસિભાવતા પઞ્ઞા નિરોધસમાપત્તિયા ઞાણં.

    34. Dvīhi balehi samannāgatattā tayo ca saṅkhārānaṃ paṭippassaddhiyā soḷasahi ñāṇacariyāhi navahi samādhicariyāhi vasibhāvatā paññā nirodhasamāpattiyā ñāṇaṃ.

    ૩૫. સમ્પજાનસ્સ પવત્તપરિયાદાને પઞ્ઞા પરિનિબ્બાને ઞાણં.

    35. Sampajānassa pavattapariyādāne paññā parinibbāne ñāṇaṃ.

    ૩૬. સબ્બધમ્માનં સમ્મા સમુચ્છેદે નિરોધે ચ અનુપટ્ઠાનતા પઞ્ઞા સમસીસટ્ઠે ઞાણં.

    36. Sabbadhammānaṃ sammā samucchede nirodhe ca anupaṭṭhānatā paññā samasīsaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૩૭. પુથુનાનત્તતેજપરિયાદાને પઞ્ઞા સલ્લેખટ્ઠે ઞાણં.

    37. Puthunānattatejapariyādāne paññā sallekhaṭṭhe ñāṇaṃ.

    ૩૮. અસલ્લીનત્તપહિતત્તપગ્ગહટ્ઠે પઞ્ઞા વીરિયારમ્ભે ઞાણં.

    38. Asallīnattapahitattapaggahaṭṭhe paññā vīriyārambhe ñāṇaṃ.

    ૩૯. નાનાધમ્મપ્પકાસનતા પઞ્ઞા અત્થસન્દસ્સને ઞાણં.

    39. Nānādhammappakāsanatā paññā atthasandassane ñāṇaṃ.

    ૪૦. સબ્બધમ્માનં એકસઙ્ગહતાનાનત્તેકત્તપટિવેધે પઞ્ઞા દસ્સનવિસુદ્ધિઞાણં.

    40. Sabbadhammānaṃ ekasaṅgahatānānattekattapaṭivedhe paññā dassanavisuddhiñāṇaṃ.

    ૪૧. વિદિતત્તા પઞ્ઞા ખન્તિઞાણં.

    41. Viditattā paññā khantiñāṇaṃ.

    ૪૨. ફુટ્ઠત્તા પઞ્ઞા પરિયોગાહણે 9 ઞાણં.

    42. Phuṭṭhattā paññā pariyogāhaṇe 10 ñāṇaṃ.

    ૪૩. સમોદહને પઞ્ઞા પદેસવિહારે ઞાણં.

    43. Samodahane paññā padesavihāre ñāṇaṃ.

    ૪૪. અધિપતત્તા પઞ્ઞા સઞ્ઞાવિવટ્ટે ઞાણં.

    44. Adhipatattā paññā saññāvivaṭṭe ñāṇaṃ.

    ૪૫. નાનત્તે પઞ્ઞા ચેતોવિવટ્ટે ઞાણં.

    45. Nānatte paññā cetovivaṭṭe ñāṇaṃ.

    ૪૬. અધિટ્ઠાને પઞ્ઞા ચિત્તવિવટ્ટે ઞાણં.

    46. Adhiṭṭhāne paññā cittavivaṭṭe ñāṇaṃ.

    ૪૭. સુઞ્ઞતે પઞ્ઞા ઞાણવિવટ્ટે ઞાણં.

    47. Suññate paññā ñāṇavivaṭṭe ñāṇaṃ.

    ૪૮. વોસગ્ગે 11 પઞ્ઞા વિમોક્ખવિવટ્ટે ઞાણં.

    48. Vosagge 12 paññā vimokkhavivaṭṭe ñāṇaṃ.

    ૪૯. તથટ્ઠે પઞ્ઞા સચ્ચવિવટ્ટે ઞાણં.

    49. Tathaṭṭhe paññā saccavivaṭṭe ñāṇaṃ.

    ૫૦. કાયમ્પિ ચિત્તમ્પિ એકવવત્થાનતા સુખસઞ્ઞઞ્ચ લહુસઞ્ઞઞ્ચ અધિટ્ઠાનવસેન ઇજ્ઝનટ્ઠે પઞ્ઞા ઇદ્ધિવિધે ઞાણં.

    50. Kāyampi cittampi ekavavatthānatā sukhasaññañca lahusaññañca adhiṭṭhānavasena ijjhanaṭṭhe paññā iddhividhe ñāṇaṃ.

    ૫૧. વિતક્કવિપ્ફારવસેન નાનત્તેકત્તસદ્દનિમિત્તાનં પરિયોગાહણે પઞ્ઞા સોતધાતુવિસુદ્ધિઞાણં.

    51. Vitakkavipphāravasena nānattekattasaddanimittānaṃ pariyogāhaṇe paññā sotadhātuvisuddhiñāṇaṃ.

    ૫૨. તિણ્ણન્નં ચિત્તાનં વિપ્ફારત્તા ઇન્દ્રિયાનં પસાદવસેન નાનત્તેકત્તવિઞ્ઞાણચરિયા પરિયોગાહણે પઞ્ઞા ચેતોપરિયઞાણં.

    52. Tiṇṇannaṃ cittānaṃ vipphārattā indriyānaṃ pasādavasena nānattekattaviññāṇacariyā pariyogāhaṇe paññā cetopariyañāṇaṃ.

    ૫૩. પચ્ચયપ્પવત્તાનં ધમ્માનં નાનત્તેકત્તકમ્મવિપ્ફારવસેન પરિયોગાહણે પઞ્ઞા પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિઞાણં.

    53. Paccayappavattānaṃ dhammānaṃ nānattekattakammavipphāravasena pariyogāhaṇe paññā pubbenivāsānussatiñāṇaṃ.

    ૫૪. ઓભાસવસેન નાનત્તેકત્તરૂપનિમિત્તાનં દસ્સનટ્ઠે પઞ્ઞા દિબ્બચક્ખુઞાણં.

    54. Obhāsavasena nānattekattarūpanimittānaṃ dassanaṭṭhe paññā dibbacakkhuñāṇaṃ.

    ૫૫. ચતુસટ્ઠિયા આકારેહિ તિણ્ણન્નં ઇન્દ્રિયાનં વસીભાવતા પઞ્ઞા આસવાનં ખયે ઞાણં.

    55. Catusaṭṭhiyā ākārehi tiṇṇannaṃ indriyānaṃ vasībhāvatā paññā āsavānaṃ khaye ñāṇaṃ.

    ૫૬. પરિઞ્ઞટ્ઠે પઞ્ઞા દુક્ખે ઞાણં.

    56. Pariññaṭṭhe paññā dukkhe ñāṇaṃ.

    ૫૭. પહાનટ્ઠે પઞ્ઞા સમુદયે ઞાણં.

    57. Pahānaṭṭhe paññā samudaye ñāṇaṃ.

    ૫૮. સચ્છિકિરિયટ્ઠે પઞ્ઞા નિરોધે ઞાણં.

    58. Sacchikiriyaṭṭhe paññā nirodhe ñāṇaṃ.

    ૫૯. ભાવનટ્ઠે પઞ્ઞા મગ્ગે ઞાણં.

    59. Bhāvanaṭṭhe paññā magge ñāṇaṃ.

    ૬૦. દુક્ખે ઞાણં.

    60. Dukkhe ñāṇaṃ.

    ૬૧. દુક્ખસમુદયે ઞાણં.

    61. Dukkhasamudaye ñāṇaṃ.

    ૬૨. દુક્ખનિરોધે ઞાણં.

    62. Dukkhanirodhe ñāṇaṃ.

    ૬૩. દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ઞાણં.

    63. Dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ.

    ૬૪. અત્થપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    64. Atthapaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૬૫. ધમ્મપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    65. Dhammapaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૬૬. નિરુત્તિપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    66. Niruttipaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૬૭. પટિભાનપટિસમ્ભિદે ઞાણં.

    67. Paṭibhānapaṭisambhide ñāṇaṃ.

    ૬૮. ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તે ઞાણં.

    68. Indriyaparopariyatte ñāṇaṃ.

    ૬૯. સત્તાનં આસયાનુસયે ઞાણં.

    69. Sattānaṃ āsayānusaye ñāṇaṃ.

    ૭૦. યમકપાટિહીરે ઞાણં.

    70. Yamakapāṭihīre ñāṇaṃ.

    ૭૧. મહાકરુણાસમાપત્તિયા ઞાણં.

    71. Mahākaruṇāsamāpattiyā ñāṇaṃ.

    ૭૨. સબ્બઞ્ઞુતઞાણં.

    72. Sabbaññutañāṇaṃ.

    ૭૩. અનાવરણઞાણં .

    73. Anāvaraṇañāṇaṃ .

    ઇમાનિ તેસત્તતિ ઞાણાનિ. ઇમેસં તેસત્તતિયા ઞાણાનં સત્તસટ્ઠિ ઞાણાનિ સાવકસાધારણાનિ; છ ઞાણાનિ અસાધારણાનિ સાવકેહિ.

    Imāni tesattati ñāṇāni. Imesaṃ tesattatiyā ñāṇānaṃ sattasaṭṭhi ñāṇāni sāvakasādhāraṇāni; cha ñāṇāni asādhāraṇāni sāvakehi.

    માતિકા નિટ્ઠિતા.

    Mātikā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. છિન્નમનુપસ્સને (સ્યા॰), છિન્નવટ્ટમનુપસ્સને (સી॰ અટ્ઠ॰)
    2. chinnamanupassane (syā.), chinnavaṭṭamanupassane (sī. aṭṭha.)
    3. સમુપાગતે (સ્યા॰)
    4. samupāgate (syā.)
    5. ફુસનટ્ઠે (ક॰)
    6. phusanaṭṭhe (ka.)
    7. પટિભાણનાનત્તે (સ્યા॰)
    8. paṭibhāṇanānatte (syā.)
    9. પરિયોગાહને (સ્યા॰)
    10. pariyogāhane (syā.)
    11. વોસ્સગ્ગે (બહૂસુ)
    12. vossagge (bahūsu)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / માતિકાવણ્ણના • Mātikāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact