Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૩૯૦. મય્હકજાતકં (૬-૨-૫)

    390. Mayhakajātakaṃ (6-2-5)

    ૧૦૨.

    102.

    સકુણો મય્હકો નામ, ગિરિસાનુદરીચરો;

    Sakuṇo mayhako nāma, girisānudarīcaro;

    પક્કં પિપ્ફલિમારુય્હ, મય્હં મય્હન્તિ કન્દતિ.

    Pakkaṃ pipphalimāruyha, mayhaṃ mayhanti kandati.

    ૧૦૩.

    103.

    તસ્સેવં વિલપન્તસ્સ, દિજસઙ્ઘા સમાગતા;

    Tassevaṃ vilapantassa, dijasaṅghā samāgatā;

    ભુત્વાન પિપ્ફલિં યન્તિ, વિલપત્વેવ સો દિજો.

    Bhutvāna pipphaliṃ yanti, vilapatveva so dijo.

    ૧૦૪.

    104.

    એવમેવ ઇધેકચ્ચો, સઙ્ઘરિત્વા બહું ધનં;

    Evameva idhekacco, saṅgharitvā bahuṃ dhanaṃ;

    નેવત્તનો ન ઞાતીનં, યથોધિં પટિપજ્જતિ.

    Nevattano na ñātīnaṃ, yathodhiṃ paṭipajjati.

    ૧૦૫.

    105.

    ન સો અચ્છાદનં ભત્તં, ન માલં ન વિલેપનં;

    Na so acchādanaṃ bhattaṃ, na mālaṃ na vilepanaṃ;

    અનુભોતિ 1 સકિં કિઞ્ચિ, ન સઙ્ગણ્હાતિ ઞાતકે.

    Anubhoti 2 sakiṃ kiñci, na saṅgaṇhāti ñātake.

    ૧૦૬.

    106.

    તસ્સેવં વિલપન્તસ્સ, મય્હં મય્હન્તિ રક્ખતો;

    Tassevaṃ vilapantassa, mayhaṃ mayhanti rakkhato;

    રાજાનો અથ વા ચોરા, દાયદા યે વ 3 અપ્પિયા;

    Rājāno atha vā corā, dāyadā ye va 4 appiyā;

    ધનમાદાય ગચ્છન્તિ, વિલપત્વેવ સો નરો.

    Dhanamādāya gacchanti, vilapatveva so naro.

    ૧૦૭.

    107.

    ધીરો 5 ભોગે અધિગમ્મ, સઙ્ગણ્હાતિ ચ ઞાતકે;

    Dhīro 6 bhoge adhigamma, saṅgaṇhāti ca ñātake;

    તેન સો કિત્તિં પપ્પોતિ, પેચ્ચ સગ્ગે પમોદતીતિ 7.

    Tena so kittiṃ pappoti, pecca sagge pamodatīti 8.

    મય્હકજાતકં પઞ્ચમં.

    Mayhakajātakaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. નાનુભોતિ (સ્યા॰ ક॰)
    2. nānubhoti (syā. ka.)
    3. યે ચ (સ્યા॰ ક॰)
    4. ye ca (syā. ka.)
    5. ધીરો ચ (સી॰)
    6. dhīro ca (sī.)
    7. સગ્ગે ચ મોદતીતિ (સી॰ પી॰)
    8. sagge ca modatīti (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૩૯૦] ૫. મય્હકજાતકવણ્ણના • [390] 5. Mayhakajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact