Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    4. மெத்தகூ³மாணவபுச்சா²

    4. Mettagūmāṇavapucchā

    74.

    74.

    ‘‘புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங், [இச்சாயஸ்மா மெத்தகூ³]

    ‘‘Pucchāmi taṃ bhagavā brūhi metaṃ, [iccāyasmā mettagū]

    மஞ்ஞாமி தங் வேத³கு³ங் பா⁴விதத்தங்;

    Maññāmi taṃ vedaguṃ bhāvitattaṃ;

    குதோ நு து³க்கா² ஸமுதா³க³தா இமே, யே கேசி லோகஸ்மிமனேகரூபா’’.

    Kuto nu dukkhā samudāgatā ime, ye keci lokasmimanekarūpā’’.

    75.

    75.

    ‘‘து³க்க²ஸ்ஸ வே மங் பப⁴வங் அபுச்ச²ஸி, [மெத்தகூ³தி ப⁴க³வா]

    ‘‘Dukkhassa ve maṃ pabhavaṃ apucchasi, [mettagūti bhagavā]

    தங் தே பவக்கா²மி யதா² பஜானங்;

    Taṃ te pavakkhāmi yathā pajānaṃ;

    உபதி⁴னிதா³னா பப⁴வந்தி து³க்கா², யே கேசி லோகஸ்மிமனேகரூபா.

    Upadhinidānā pabhavanti dukkhā, ye keci lokasmimanekarūpā.

    76.

    76.

    ‘‘யோ வே அவித்³வா உபதி⁴ங் கரோதி, புனப்புனங் து³க்க²முபேதி மந்தோ³;

    ‘‘Yo ve avidvā upadhiṃ karoti, punappunaṃ dukkhamupeti mando;

    தஸ்மா பஜானங் உபதி⁴ங் ந கயிரா, து³க்க²ஸ்ஸ ஜாதிப்பப⁴வானுபஸ்ஸீ’’.

    Tasmā pajānaṃ upadhiṃ na kayirā, dukkhassa jātippabhavānupassī’’.

    77.

    77.

    ‘‘யங் தங் அபுச்சி²ம்ஹ அகித்தயீ நோ, அஞ்ஞங் தங் புச்சா²ம ததி³ங்க⁴ ப்³ரூஹி;

    ‘‘Yaṃ taṃ apucchimha akittayī no, aññaṃ taṃ pucchāma tadiṅgha brūhi;

    ‘கத²ங் நு தீ⁴ரா விதரந்தி ஓக⁴ங், ஜாதிங் ஜரங் ஸோகபரித்³த³வஞ்ச’;

    ‘Kathaṃ nu dhīrā vitaranti oghaṃ, jātiṃ jaraṃ sokapariddavañca’;

    தங் மே முனி ஸாது⁴ வியாகரோஹி, ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ’’.

    Taṃ me muni sādhu viyākarohi, tathā hi te vidito esa dhammo’’.

    78.

    78.

    ‘‘கித்தயிஸ்ஸாமி தே த⁴ம்மங், [மெத்தகூ³தி ப⁴க³வா]

    ‘‘Kittayissāmi te dhammaṃ, [mettagūti bhagavā]

    தி³ட்டே² த⁴ம்மே அனீதிஹங்;

    Diṭṭhe dhamme anītihaṃ;

    யங் விதி³த்வா ஸதோ சரங், தரே லோகே விஸத்திகங்’’.

    Yaṃ viditvā sato caraṃ, tare loke visattikaṃ’’.

    79.

    79.

    ‘‘தஞ்சாஹங் அபி⁴னந்தா³மி, மஹேஸி த⁴ம்மமுத்தமங்;

    ‘‘Tañcāhaṃ abhinandāmi, mahesi dhammamuttamaṃ;

    யங் விதி³த்வா ஸதோ சரங், தரே லோகே விஸத்திகங்’’.

    Yaṃ viditvā sato caraṃ, tare loke visattikaṃ’’.

    80.

    80.

    ‘‘யங் கிஞ்சி ஸம்பஜானாஸி, [மெத்தகூ³தி ப⁴க³வா]

    ‘‘Yaṃ kiñci sampajānāsi, [mettagūti bhagavā]

    உத்³த⁴ங் அதோ⁴ திரியஞ்சாபி மஜ்ஜே²;

    Uddhaṃ adho tiriyañcāpi majjhe;

    ஏதேஸு நந்தி³ஞ்ச நிவேஸனஞ்ச, பனுஜ்ஜ விஞ்ஞாணங் ப⁴வே ந திட்டே².

    Etesu nandiñca nivesanañca, panujja viññāṇaṃ bhave na tiṭṭhe.

    81.

    81.

    ‘‘ஏவங்விஹாரீ ஸதோ அப்பமத்தோ, பி⁴க்கு² சரங் ஹித்வா மமாயிதானி;

    ‘‘Evaṃvihārī sato appamatto, bhikkhu caraṃ hitvā mamāyitāni;

    ஜாதிங் ஜரங் ஸோகபரித்³த³வஞ்ச, இதே⁴வ வித்³வா பஜஹெய்ய து³க்க²ங்’’.

    Jātiṃ jaraṃ sokapariddavañca, idheva vidvā pajaheyya dukkhaṃ’’.

    82.

    82.

    ‘‘ஏதாபி⁴னந்தா³மி வசோ மஹேஸினோ, ஸுகித்திதங் கோ³தமனூபதீ⁴கங்;

    ‘‘Etābhinandāmi vaco mahesino, sukittitaṃ gotamanūpadhīkaṃ;

    அத்³தா⁴ ஹி ப⁴க³வா பஹாஸி து³க்க²ங், ததா² ஹி தே விதி³தோ ஏஸ த⁴ம்மோ.

    Addhā hi bhagavā pahāsi dukkhaṃ, tathā hi te vidito esa dhammo.

    83.

    83.

    ‘‘தே சாபி நூனப்பஜஹெய்யு து³க்க²ங், யே த்வங் முனி அட்டி²தங் ஓவதெ³ய்ய;

    ‘‘Te cāpi nūnappajaheyyu dukkhaṃ, ye tvaṃ muni aṭṭhitaṃ ovadeyya;

    தங் தங் நமஸ்ஸாமி ஸமேச்ச நாக³, அப்பேவ மங் ப⁴க³வா அட்டி²தங் ஓவதெ³ய்ய’’.

    Taṃ taṃ namassāmi samecca nāga, appeva maṃ bhagavā aṭṭhitaṃ ovadeyya’’.

    84.

    84.

    ‘‘யங் ப்³ராஹ்மணங் வேத³கு³மாபி⁴ஜஞ்ஞா, அகிஞ்சனங் காமப⁴வே அஸத்தங்;

    ‘‘Yaṃ brāhmaṇaṃ vedagumābhijaññā, akiñcanaṃ kāmabhave asattaṃ;

    அத்³தா⁴ ஹி ஸோ ஓக⁴மிமங் அதாரி, திண்ணோ ச பாரங் அகி²லோ அகங்கோ².

    Addhā hi so oghamimaṃ atāri, tiṇṇo ca pāraṃ akhilo akaṅkho.

    85.

    85.

    ‘‘வித்³வா ச யோ வேத³கூ³ நரோ இத⁴, ப⁴வாப⁴வே ஸங்க³மிமங் விஸஜ்ஜ;

    ‘‘Vidvā ca yo vedagū naro idha, bhavābhave saṅgamimaṃ visajja;

    ஸோ வீததண்ஹோ அனீகோ⁴ நிராஸோ, அதாரி ஸோ ஜாதிஜரந்தி ப்³ரூமீ’’தி.

    So vītataṇho anīgho nirāso, atāri so jātijaranti brūmī’’ti.

    மெத்தகூ³மாணவபுச்சா² சதுத்தீ².

    Mettagūmāṇavapucchā catutthī.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 4. மெத்தகூ³மாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 4. Mettagūmāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact