Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi

    ૪. મેત્તાકથા

    4. Mettākathā

    ૨૨. સાવત્થિનિદાનં . ‘‘મેત્તાય , ભિક્ખવે, ચેતોવિમુત્તિયા આસેવિતાય ભાવિતાય બહુલીકતાય યાનીકતાય વત્થુકતાય અનુટ્ઠિતાય પરિચિતાય સુસમારદ્ધાય એકાદસાનિસંસા પાટિકઙ્ખા. કતમે એકાદસ? સુખં સુપતિ, સુખં પટિબુજ્ઝતિ, ન પાપકં સુપિનં પસ્સતિ, મનુસ્સાનં પિયો હોતિ, અમનુસ્સાનં પિયો હોતિ, દેવતા રક્ખન્તિ, નાસ્સ અગ્ગિ વા વિસં વા સત્થં વા કમતિ, તુવટં ચિત્તં સમાધિયતિ, મુખવણ્ણો વિપ્પસીદતિ, અસમ્મૂળ્હો કાલઙ્કરોતિ, ઉત્તરિ 1 અપ્પટિવિજ્ઝન્તો બ્રહ્મલોકૂપગો હોતિ. મેત્તાય, ભિક્ખવે, ચેતોવિમુત્તિયા આસેવિતાય ભાવિતાય બહુલીકતાય યાનીકતાય વત્થુકતાય અનુટ્ઠિતાય પરિચિતાય સુસમારદ્ધાય – ઇમે એકાદસાનિસંસા પાટિકઙ્ખા’’ .

    22. Sāvatthinidānaṃ . ‘‘Mettāya , bhikkhave, cetovimuttiyā āsevitāya bhāvitāya bahulīkatāya yānīkatāya vatthukatāya anuṭṭhitāya paricitāya susamāraddhāya ekādasānisaṃsā pāṭikaṅkhā. Katame ekādasa? Sukhaṃ supati, sukhaṃ paṭibujjhati, na pāpakaṃ supinaṃ passati, manussānaṃ piyo hoti, amanussānaṃ piyo hoti, devatā rakkhanti, nāssa aggi vā visaṃ vā satthaṃ vā kamati, tuvaṭaṃ cittaṃ samādhiyati, mukhavaṇṇo vippasīdati, asammūḷho kālaṅkaroti, uttari 2 appaṭivijjhanto brahmalokūpago hoti. Mettāya, bhikkhave, cetovimuttiyā āsevitāya bhāvitāya bahulīkatāya yānīkatāya vatthukatāya anuṭṭhitāya paricitāya susamāraddhāya – ime ekādasānisaṃsā pāṭikaṅkhā’’ .

    અત્થિ અનોધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ, અત્થિ ઓધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ, અત્થિ દિસાફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ. કતિહાકારેહિ અનોધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ, કતિહાકારેહિ ઓધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ, કતિહાકારેહિ દિસાફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ? પઞ્ચહાકારેહિ અનોધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ, સત્તહાકારેહિ ઓધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ, દસહાકારેહિ દિસાફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ.

    Atthi anodhiso pharaṇā mettācetovimutti, atthi odhiso pharaṇā mettācetovimutti, atthi disāpharaṇā mettācetovimutti. Katihākārehi anodhiso pharaṇā mettācetovimutti, katihākārehi odhiso pharaṇā mettācetovimutti, katihākārehi disāpharaṇā mettācetovimutti? Pañcahākārehi anodhiso pharaṇā mettācetovimutti, sattahākārehi odhiso pharaṇā mettācetovimutti, dasahākārehi disāpharaṇā mettācetovimutti.

    કતમેહિ પઞ્ચહાકારેહિ અનોધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ? સબ્બે સત્તા અવેરા અબ્યાપજ્જા 3 અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તુ. સબ્બે પાણા…પે॰… સબ્બે ભૂતા…પે॰… સબ્બે પુગ્ગલા…પે॰… સબ્બે અત્તભાવપરિયાપન્ના અવેરા અબ્યાપજ્જા અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તૂતિ. ઇમેહિ પઞ્ચહાકારેહિ અનોધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ.

    Katamehi pañcahākārehi anodhiso pharaṇā mettācetovimutti? Sabbe sattā averā abyāpajjā 4 anīghā sukhī attānaṃ pariharantu. Sabbe pāṇā…pe… sabbe bhūtā…pe… sabbe puggalā…pe… sabbe attabhāvapariyāpannā averā abyāpajjā anīghā sukhī attānaṃ pariharantūti. Imehi pañcahākārehi anodhiso pharaṇā mettācetovimutti.

    કતમેહિ સત્તહાકારેહિ ઓધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ? સબ્બા ઇત્થિયો અવેરા અબ્યાપજ્જા અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તુ. સબ્બે પુરિસા…પે॰… સબ્બે અરિયા…પે॰… સબ્બે અનરિયા…પે॰… સબ્બે દેવા…પે॰… સબ્બે મનુસ્સા…પે॰… સબ્બે વિનિપાતિકા અવેરા અબ્યાપજ્જા અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તૂતિ. ઇમેહિ સત્તહાકારેહિ ઓધિસો ફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ.

    Katamehi sattahākārehi odhiso pharaṇā mettācetovimutti? Sabbā itthiyo averā abyāpajjā anīghā sukhī attānaṃ pariharantu. Sabbe purisā…pe… sabbe ariyā…pe… sabbe anariyā…pe… sabbe devā…pe… sabbe manussā…pe… sabbe vinipātikā averā abyāpajjā anīghā sukhī attānaṃ pariharantūti. Imehi sattahākārehi odhiso pharaṇā mettācetovimutti.

    કતમેહિ દસહાકારેહિ દિસાફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ? સબ્બે પુરત્થિમાય દિસાય સત્તા અવેરા અબ્યાપજ્જા અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તુ . સબ્બે પચ્છિમાય દિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે ઉત્તરાય દિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે દક્ખિણાય દિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે પુરત્થિમાય અનુદિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે પચ્છિમાય અનુદિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે ઉત્તરાય અનુદિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે દક્ખિણાય અનુદિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે હેટ્ઠિમાય દિસાય સત્તા…પે॰… સબ્બે ઉપરિમાય દિસાય સત્તા અવેરા અબ્યાપજ્જા અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તુ. સબ્બે પુરત્થિમાય દિસાય પાણા…પે॰… ભૂતા… પુગ્ગલા… અત્તભાવપરિયાપન્ના… સબ્બા ઇત્થિયો… સબ્બે પુરિસા… સબ્બે અરિયા… સબ્બે અનરિયા… સબ્બે દેવા… સબ્બે મનુસ્સા… સબ્બે વિનિપાતિકા અવેરા અબ્યાપજ્જા અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તુ. સબ્બે પચ્છિમાય દિસાય વિનિપાતિકા…પે॰… સબ્બે ઉત્તરાય દિસાય વિનિપાતિકા… સબ્બે દક્ખિણાય દિસાય વિનિપાતિકા… સબ્બે પુરત્થિમાય અનુદિસાય વિનિપાતિકા… સબ્બે પચ્છિમાય અનુદિસાય વિનિપાતિકા… સબ્બે ઉત્તરાય અનુદિસાય વિનિપાતિકા… સબ્બે દક્ખિણાય અનુદિસાય વિનિપાતિકા… સબ્બે હેટ્ઠિમાય દિસાય વિનિપાતિકા… સબ્બે ઉપરિમાય દિસાય વિનિપાતિકા અવેરા અબ્યાપજ્જા અનીઘા સુખી અત્તાનં પરિહરન્તૂતિ. ઇમેહિ દસહાકારેહિ દિસાફરણા મેત્તાચેતોવિમુત્તિ.

    Katamehi dasahākārehi disāpharaṇā mettācetovimutti? Sabbe puratthimāya disāya sattā averā abyāpajjā anīghā sukhī attānaṃ pariharantu . Sabbe pacchimāya disāya sattā…pe… sabbe uttarāya disāya sattā…pe… sabbe dakkhiṇāya disāya sattā…pe… sabbe puratthimāya anudisāya sattā…pe… sabbe pacchimāya anudisāya sattā…pe… sabbe uttarāya anudisāya sattā…pe… sabbe dakkhiṇāya anudisāya sattā…pe… sabbe heṭṭhimāya disāya sattā…pe… sabbe uparimāya disāya sattā averā abyāpajjā anīghā sukhī attānaṃ pariharantu. Sabbe puratthimāya disāya pāṇā…pe… bhūtā… puggalā… attabhāvapariyāpannā… sabbā itthiyo… sabbe purisā… sabbe ariyā… sabbe anariyā… sabbe devā… sabbe manussā… sabbe vinipātikā averā abyāpajjā anīghā sukhī attānaṃ pariharantu. Sabbe pacchimāya disāya vinipātikā…pe… sabbe uttarāya disāya vinipātikā… sabbe dakkhiṇāya disāya vinipātikā… sabbe puratthimāya anudisāya vinipātikā… sabbe pacchimāya anudisāya vinipātikā… sabbe uttarāya anudisāya vinipātikā… sabbe dakkhiṇāya anudisāya vinipātikā… sabbe heṭṭhimāya disāya vinipātikā… sabbe uparimāya disāya vinipātikā averā abyāpajjā anīghā sukhī attānaṃ pariharantūti. Imehi dasahākārehi disāpharaṇā mettācetovimutti.







    Footnotes:
    1. ઉત્તરિં (સ્યા॰ પી॰) અ॰ નિ॰ ૧૧.૧૫ પસ્સિતબ્બા
    2. uttariṃ (syā. pī.) a. ni. 11.15 passitabbā
    3. અબ્યાપજ્ઝા (સ્યા॰)
    4. abyāpajjhā (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā / મેત્તાકથાવણ્ણના • Mettākathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact