Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૯. મેત્તસુત્તં

    9. Mettasuttaṃ

    ૬૨. 1 ‘‘મા , ભિક્ખવે, પુઞ્ઞાનં ભાયિત્થ. સુખસ્સેતં, ભિક્ખવે , અધિવચનં યદિદં પુઞ્ઞાનિ 2. અભિજાનામિ ખો પનાહં 3, ભિક્ખવે, દીઘરત્તં કતાનં પુઞ્ઞાનં દીઘરત્તં ઇટ્ઠં 4 કન્તં મનાપં વિપાકં પચ્ચનુભૂતં. સત્ત વસ્સાનિ મેત્તં ચિત્તં ભાવેસિં . સત્ત વસ્સાનિ મેત્તં ચિત્તં ભાવેત્વા સત્ત સંવટ્ટવિવટ્ટકપ્પે નયિમં લોકં પુનાગમાસિં. સંવટ્ટમાને સુદાહં 5, ભિક્ખવે, લોકે આભસ્સરૂપગો હોમિ, વિવટ્ટમાને લોકે સુઞ્ઞં બ્રહ્મવિમાનં ઉપપજ્જામિ.

    62.6 ‘‘Mā , bhikkhave, puññānaṃ bhāyittha. Sukhassetaṃ, bhikkhave , adhivacanaṃ yadidaṃ puññāni 7. Abhijānāmi kho panāhaṃ 8, bhikkhave, dīgharattaṃ katānaṃ puññānaṃ dīgharattaṃ iṭṭhaṃ 9 kantaṃ manāpaṃ vipākaṃ paccanubhūtaṃ. Satta vassāni mettaṃ cittaṃ bhāvesiṃ . Satta vassāni mettaṃ cittaṃ bhāvetvā satta saṃvaṭṭavivaṭṭakappe nayimaṃ lokaṃ punāgamāsiṃ. Saṃvaṭṭamāne sudāhaṃ 10, bhikkhave, loke ābhassarūpago homi, vivaṭṭamāne loke suññaṃ brahmavimānaṃ upapajjāmi.

    ‘‘તત્ર સુદં, ભિક્ખવે, બ્રહ્મા હોમિ મહાબ્રહ્મા અભિભૂ અનભિભૂતો અઞ્ઞદત્થુદસો વસવત્તી. છત્તિંસક્ખત્તું ખો પનાહં, ભિક્ખવે, સક્કો અહોસિં દેવાનમિન્દો; અનેકસતક્ખત્તું રાજા અહોસિં ચક્કવત્તી ધમ્મિકો ધમ્મરાજા ચાતુરન્તો વિજિતાવી જનપદત્થાવરિયપ્પત્તો સત્તરતનસમન્નાગતો. તસ્સ મય્હં, ભિક્ખવે, ઇમાનિ સત્ત રતનાનિ અહેસું, સેય્યથિદં – ચક્કરતનં, હત્થિરતનં, અસ્સરતનં, મણિરતનં, ઇત્થિરતનં, ગહપતિરતનં, પરિણાયકરતનમેવ સત્તમં. પરોસહસ્સં ખો પન મે, ભિક્ખવે, પુત્તા અહેસું સૂરા વીરઙ્ગરૂપા પરસેનપ્પમદ્દના. સો ઇમં પથવિં સાગરપરિયન્તં અદણ્ડેન અસત્થેન ધમ્મેન અભિવિજિય અજ્ઝાવસિ’’ન્તિ 11.

    ‘‘Tatra sudaṃ, bhikkhave, brahmā homi mahābrahmā abhibhū anabhibhūto aññadatthudaso vasavattī. Chattiṃsakkhattuṃ kho panāhaṃ, bhikkhave, sakko ahosiṃ devānamindo; anekasatakkhattuṃ rājā ahosiṃ cakkavattī dhammiko dhammarājā cāturanto vijitāvī janapadatthāvariyappatto sattaratanasamannāgato. Tassa mayhaṃ, bhikkhave, imāni satta ratanāni ahesuṃ, seyyathidaṃ – cakkaratanaṃ, hatthiratanaṃ, assaratanaṃ, maṇiratanaṃ, itthiratanaṃ, gahapatiratanaṃ, pariṇāyakaratanameva sattamaṃ. Parosahassaṃ kho pana me, bhikkhave, puttā ahesuṃ sūrā vīraṅgarūpā parasenappamaddanā. So imaṃ pathaviṃ sāgarapariyantaṃ adaṇḍena asatthena dhammena abhivijiya ajjhāvasi’’nti 12.

    ‘‘પસ્સ પુઞ્ઞાનં વિપાકં, કુસલાનં સુખેસિનો 13;

    ‘‘Passa puññānaṃ vipākaṃ, kusalānaṃ sukhesino 14;

    મેત્તં ચિત્તં વિભાવેત્વા, સત્ત વસ્સાનિ ભિક્ખવો 15;

    Mettaṃ cittaṃ vibhāvetvā, satta vassāni bhikkhavo 16;

    સત્તસંવટ્ટવિવટ્ટકપ્પે , નયિમં લોકં પુનાગમિં 17.

    Sattasaṃvaṭṭavivaṭṭakappe , nayimaṃ lokaṃ punāgamiṃ 18.

    ‘‘સંવટ્ટમાને લોકમ્હિ, હોમિ આભસ્સરૂપગો;

    ‘‘Saṃvaṭṭamāne lokamhi, homi ābhassarūpago;

    વિવટ્ટમાને લોકસ્મિં, સુઞ્ઞબ્રહ્મૂપગો અહું.

    Vivaṭṭamāne lokasmiṃ, suññabrahmūpago ahuṃ.

    ‘‘સત્તક્ખત્તું મહાબ્રહ્મા, વસવત્તી તદા અહું;

    ‘‘Sattakkhattuṃ mahābrahmā, vasavattī tadā ahuṃ;

    છત્તિંસક્ખત્તું દેવિન્દો, દેવરજ્જમકારયિં.

    Chattiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ.

    ‘‘ચક્કવત્તી અહું રાજા, જમ્બુમણ્ડસ્સ 19 ઇસ્સરો;

    ‘‘Cakkavattī ahuṃ rājā, jambumaṇḍassa 20 issaro;

    મુદ્ધાવસિત્તો 21 ખત્તિયો, મનુસ્સાધિપતી અહું.

    Muddhāvasitto 22 khattiyo, manussādhipatī ahuṃ.

    ‘‘અદણ્ડેન અસત્થેન, વિજેય્ય પથવિં ઇમં;

    ‘‘Adaṇḍena asatthena, vijeyya pathaviṃ imaṃ;

    અસાહસેન કમ્મેન 23, સમેન અનુસાસિ તં.

    Asāhasena kammena 24, samena anusāsi taṃ.

    ‘‘ધમ્મેન રજ્જં કારેત્વા, અસ્મિં પથવિમણ્ડલે;

    ‘‘Dhammena rajjaṃ kāretvā, asmiṃ pathavimaṇḍale;

    મહદ્ધને મહાભોગે, અડ્ઢે અજાયિહં કુલે.

    Mahaddhane mahābhoge, aḍḍhe ajāyihaṃ kule.

    ‘‘સબ્બકામેહિ સમ્પન્ને 25, રતનેહિ ચ સત્તહિ;

    ‘‘Sabbakāmehi sampanne 26, ratanehi ca sattahi;

    બુદ્ધા સઙ્ગાહકા લોકે, તેહિ એતં સુદેસિતં.

    Buddhā saṅgāhakā loke, tehi etaṃ sudesitaṃ.

    ‘‘એસો હેતુ મહન્તસ્સ, પથબ્યો મે ન વિપજ્જતિ 27;

    ‘‘Eso hetu mahantassa, pathabyo me na vipajjati 28;

    પહૂતવિત્તૂપકરણો, રાજા હોતિ 29 પતાપવા.

    Pahūtavittūpakaraṇo, rājā hoti 30 patāpavā.

    ‘‘ઇદ્ધિમા યસવા હોતિ 31, જમ્બુમણ્ડસ્સ 32 ઇસ્સરો;

    ‘‘Iddhimā yasavā hoti 33, jambumaṇḍassa 34 issaro;

    કો સુત્વા નપ્પસીદેય્ય, અપિ કણ્હાભિજાતિયો.

    Ko sutvā nappasīdeyya, api kaṇhābhijātiyo.

    ‘‘તસ્મા હિ અત્તકામેન 35, મહત્તમભિકઙ્ખતા;

    ‘‘Tasmā hi attakāmena 36, mahattamabhikaṅkhatā;

    સદ્ધમ્મો ગરુકાતબ્બો, સરં બુદ્ધાનસાસન’’ન્તિ. નવમં;

    Saddhammo garukātabbo, saraṃ buddhānasāsana’’nti. navamaṃ;







    Footnotes:
    1. ઇતિવુ॰ ૨૨ ઇતિવુત્તકેપિ
    2. યદિદં પુઞ્ઞન્તિ (સી॰), યદિદં પુઞ્ઞાનિ (ક॰)
    3. ભિક્ખવે દીઘરત્તં ઇટ્ઠં (સ્યા॰), ભિક્ખવે દીઘરત્તં પુઞ્ઞાનં ઇટ્ઠં (?)
    4. ભિક્ખવે દીઘરત્તં ઇટ્ઠં (સ્યા॰), ભિક્ખવે દીઘરત્તં પુઞ્ઞાનં ઇટ્ઠં (?)
    5. સંવટ્ટમાનસ્સુદાહં (ક॰)
    6. itivu. 22 itivuttakepi
    7. yadidaṃ puññanti (sī.), yadidaṃ puññāni (ka.)
    8. bhikkhave dīgharattaṃ iṭṭhaṃ (syā.), bhikkhave dīgharattaṃ puññānaṃ iṭṭhaṃ (?)
    9. bhikkhave dīgharattaṃ iṭṭhaṃ (syā.), bhikkhave dīgharattaṃ puññānaṃ iṭṭhaṃ (?)
    10. saṃvaṭṭamānassudāhaṃ (ka.)
    11. અજ્ઝાવસન્તિ (સ્યા॰) અજ્ઝાવસતિ (સી॰ ક॰)
    12. ajjhāvasanti (syā.) ajjhāvasati (sī. ka.)
    13. સુખેસિનં (સી॰)
    14. sukhesinaṃ (sī.)
    15. ભિક્ખવે (ક॰)
    16. bhikkhave (ka.)
    17. પુનાગમં (સ્યા॰)
    18. punāgamaṃ (syā.)
    19. જબ્મુદીપસ્સ (સી॰), જમ્બુસણ્ડસ્સ (સ્યા॰)
    20. jabmudīpassa (sī.), jambusaṇḍassa (syā.)
    21. મુદ્ધાભિસિત્તો (ક॰)
    22. muddhābhisitto (ka.)
    23. ધમ્મેન (સી॰ સ્યા॰)
    24. dhammena (sī. syā.)
    25. સમ્પુણ્ણે (ક॰)
    26. sampuṇṇe (ka.)
    27. એસ હેતુ મહન્તસ્સ, પુથબ્યો યેન વુચ્ચતિ (સી॰ સ્યા॰)
    28. esa hetu mahantassa, puthabyo yena vuccati (sī. syā.)
    29. હોમિ (સી॰ સ્યા॰)
    30. homi (sī. syā.)
    31. હોમિ (સી॰ સ્યા॰)
    32. જમ્બુસણ્ડસ્સ (સી॰ સ્યા॰)
    33. homi (sī. syā.)
    34. jambusaṇḍassa (sī. syā.)
    35. અત્થકામેન (સ્યા॰ ક॰)
    36. atthakāmena (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯. મેત્તસુત્તવણ્ણના • 9. Mettasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. મેત્તસુત્તવણ્ણના • 9. Mettasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact