Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. મેત્તસુત્તવણ્ણના

    9. Mettasuttavaṇṇanā

    ૬૨. નવમે મા, ભિક્ખવે, પુઞ્ઞાનં ભાયિત્થાતિ પુઞ્ઞાનિ કરોન્તા તેસં મા ભાયિત્થ. મેત્તચિત્તં ભાવેસિન્તિ તિકચતુક્કજ્ઝાનિકાય મેત્તાય સમ્પયુત્તં પણીતં કત્વા ચિત્તં ભાવેસિન્તિ દસ્સેતિ. સંવટ્ટમાને સુદાહન્તિ સંવટ્ટમાને સુદં અહં. સંવટ્ટમાનેતિ ઝાયમાને વિપજ્જમાને. ધમ્મિકોતિ દસકુસલધમ્મસમન્નાગતો. ધમ્મરાજાતિ તસ્સેવ વેવચનં. ધમ્મેન વા લદ્ધરજ્જત્તા ધમ્મરાજા. ચાતુરન્તોતિ પુરત્થિમસમુદ્દાદીનં ચતુન્નં સમુદ્દાનં વસેન ચાતુરન્તાય પથવિયા ઇસ્સરો. વિજિતાવીતિ વિજિતસઙ્ગામો. જનપદો તસ્મિં થાવરિયં થિરભાવં પત્તોતિ જનપદત્થાવરિયપ્પત્તો. પરોસહસ્સન્તિ અતિરેકસહસ્સં. સૂરાતિ અભીરુનો. વીરઙ્ગરૂપાતિ વીરાનં અઙ્ગં વીરઙ્ગં, વીરિયસ્સેતં નામં. વીરઙ્ગરૂપમેતેસન્તિ વીરઙ્ગરૂપા. વીરિયજાતિકા વીરિયસભાવા વીરિયમયા વિય અકિલાસુનો દિવસમ્પિ યુજ્ઝન્તા ન કિલમન્તીતિ વુત્તં હોતિ. સાગરપરિયન્તન્તિ ચક્કવાળપબ્બતં સીમં કત્વા ઠિતસમુદ્દપરિયન્તં. અદણ્ડેનાતિ ધનદણ્ડેનપિ છેજ્જભેજ્જાનુસાસનેન સત્થદણ્ડેનપિ વિનાયેવ. અસત્થેનાતિ એકતોધારાદિના પરવિહેઠનસત્થેનપિ વિનાયેવ. ધમ્મેન અભિવિજિયાતિ એહિ ખો, મહારાજાતિ એવં પટિરાજૂહિ સમ્પટિચ્છિતાગમનો ‘‘પાણો ન હન્તબ્બો’’તિઆદિના ધમ્મેનેવ વુત્તપ્પકારં પથવિં અભિવિજિનિત્વા.

    62. Navame mā, bhikkhave, puññānaṃ bhāyitthāti puññāni karontā tesaṃ mā bhāyittha. Mettacittaṃ bhāvesinti tikacatukkajjhānikāya mettāya sampayuttaṃ paṇītaṃ katvā cittaṃ bhāvesinti dasseti. Saṃvaṭṭamāne sudāhanti saṃvaṭṭamāne sudaṃ ahaṃ. Saṃvaṭṭamāneti jhāyamāne vipajjamāne. Dhammikoti dasakusaladhammasamannāgato. Dhammarājāti tasseva vevacanaṃ. Dhammena vā laddharajjattā dhammarājā. Cāturantoti puratthimasamuddādīnaṃ catunnaṃ samuddānaṃ vasena cāturantāya pathaviyā issaro. Vijitāvīti vijitasaṅgāmo. Janapado tasmiṃ thāvariyaṃ thirabhāvaṃ pattoti janapadatthāvariyappatto. Parosahassanti atirekasahassaṃ. Sūrāti abhīruno. Vīraṅgarūpāti vīrānaṃ aṅgaṃ vīraṅgaṃ, vīriyassetaṃ nāmaṃ. Vīraṅgarūpametesanti vīraṅgarūpā. Vīriyajātikā vīriyasabhāvā vīriyamayā viya akilāsuno divasampi yujjhantā na kilamantīti vuttaṃ hoti. Sāgarapariyantanti cakkavāḷapabbataṃ sīmaṃ katvā ṭhitasamuddapariyantaṃ. Adaṇḍenāti dhanadaṇḍenapi chejjabhejjānusāsanena satthadaṇḍenapi vināyeva. Asatthenāti ekatodhārādinā paraviheṭhanasatthenapi vināyeva. Dhammena abhivijiyāti ehi kho, mahārājāti evaṃ paṭirājūhi sampaṭicchitāgamano ‘‘pāṇo na hantabbo’’tiādinā dhammeneva vuttappakāraṃ pathaviṃ abhivijinitvā.

    સુખેસિનોતિ સુખપરિયેસકે સત્તે આમન્તેતિ. સુઞ્ઞબ્રહ્મૂપગોતિ સુઞ્ઞબ્રહ્મવિમાનૂપગો. પથવિં ઇમન્તિ ઇમં સાગરપરિયન્તં મહાપથવિં. અસાહસેનાતિ ન સાહસિકકમ્મેન. સમેન મનુસાસિતન્તિ સમેન કમ્મેન અનુસાસિં. તેહિ એતં સુદેસિતન્તિ તેહિ સઙ્ગાહકેહિ મહાકારુણિકેહિ બુદ્ધેહિ એતં એત્તકં ઠાનં સુદેસિતં સુકથિતં. પથબ્યોતિ પુથવિસામિકો.

    Sukhesinoti sukhapariyesake satte āmanteti. Suññabrahmūpagoti suññabrahmavimānūpago. Pathaviṃ imanti imaṃ sāgarapariyantaṃ mahāpathaviṃ. Asāhasenāti na sāhasikakammena. Samena manusāsitanti samena kammena anusāsiṃ. Tehi etaṃ sudesitanti tehi saṅgāhakehi mahākāruṇikehi buddhehi etaṃ ettakaṃ ṭhānaṃ sudesitaṃ sukathitaṃ. Pathabyoti puthavisāmiko.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. મેત્તસુત્તં • 9. Mettasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. મેત્તસુત્તવણ્ણના • 9. Mettasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact