Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૮. મિગજાલત્થેરગાથા

    8. Migajālattheragāthā

    ૪૧૭.

    417.

    ‘‘સુદેસિતો ચક્ખુમતા, બુદ્ધેનાદિચ્ચબન્ધુના;

    ‘‘Sudesito cakkhumatā, buddhenādiccabandhunā;

    સબ્બસંયોજનાતીતો, સબ્બવટ્ટવિનાસનો.

    Sabbasaṃyojanātīto, sabbavaṭṭavināsano.

    ૪૧૮.

    418.

    ‘‘નિય્યાનિકો ઉત્તરણો, તણ્હામૂલવિસોસનો;

    ‘‘Niyyāniko uttaraṇo, taṇhāmūlavisosano;

    વિસમૂલં આઘાતનં, છેત્વા પાપેતિ નિબ્બુતિં.

    Visamūlaṃ āghātanaṃ, chetvā pāpeti nibbutiṃ.

    ૪૧૯.

    419.

    ‘‘અઞ્ઞાણમૂલભેદાય , કમ્મયન્તવિઘાટનો;

    ‘‘Aññāṇamūlabhedāya , kammayantavighāṭano;

    વિઞ્ઞાણાનં પરિગ્ગહે, ઞાણવજિરનિપાતનો.

    Viññāṇānaṃ pariggahe, ñāṇavajiranipātano.

    ૪૨૦.

    420.

    ‘‘વેદનાનં વિઞ્ઞાપનો, ઉપાદાનપ્પમોચનો;

    ‘‘Vedanānaṃ viññāpano, upādānappamocano;

    ભવં અઙ્ગારકાસુંવ, ઞાણેન અનુપસ્સનો 1.

    Bhavaṃ aṅgārakāsuṃva, ñāṇena anupassano 2.

    ૪૨૧.

    421.

    ‘‘મહારસો સુગમ્ભીરો, જરામચ્ચુનિવારણો;

    ‘‘Mahāraso sugambhīro, jarāmaccunivāraṇo;

    અરિયો અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગો, દુક્ખૂપસમનો સિવો.

    Ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, dukkhūpasamano sivo.

    ૪૨૨.

    422.

    ‘‘કમ્મં કમ્મન્તિ ઞત્વાન, વિપાકઞ્ચ વિપાકતો;

    ‘‘Kammaṃ kammanti ñatvāna, vipākañca vipākato;

    પટિચ્ચુપ્પન્નધમ્માનં, યથાવાલોકદસ્સનો;

    Paṭiccuppannadhammānaṃ, yathāvālokadassano;

    મહાખેમઙ્ગમો સન્તો, પરિયોસાનભદ્દકો’’તિ.

    Mahākhemaṅgamo santo, pariyosānabhaddako’’ti.

    … મિગજાલો થેરો….

    … Migajālo thero….







    Footnotes:
    1. અનુપસ્સકો (સી॰ પી॰)
    2. anupassako (sī. pī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૮. મિગજાલત્થેરગાથાવણ્ણના • 8. Migajālattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact