Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૨. મિગસાલાસુત્તવણ્ણના
2. Migasālāsuttavaṇṇanā
૪૪. દુતિયે કથં કથં નામાતિ કેન કેન કારણેન. અઞ્ઞેય્યોતિ આજાનિતબ્બો. યત્ર હિ નામાતિ યસ્મિં નામ ધમ્મે. સમસમગતિકાતિ સમભાવેનેવ સમગતિકા. ભવિસ્સન્તીતિ જાતા. સકદાગામિપત્તો તુસિતં કાયં ઉપપન્નોતિ સકદાગામિપુગ્ગલો હુત્વા તુસિતભવનેયેવ નિબ્બત્તો. કથં કથં નામાતિ કેન કેન નુ ખો કારણેન, કિં નુ ખો જાનિત્વા દેસિતો, ઉદાહુ અજાનિત્વાતિ. થેરો કારણં અજાનન્તો એવં ખો પનેતં ભગિનિ ભગવતા બ્યાકતન્તિ આહ.
44. Dutiye kathaṃ kathaṃ nāmāti kena kena kāraṇena. Aññeyyoti ājānitabbo. Yatra hi nāmāti yasmiṃ nāma dhamme. Samasamagatikāti samabhāveneva samagatikā. Bhavissantīti jātā. Sakadāgāmipatto tusitaṃ kāyaṃ upapannoti sakadāgāmipuggalo hutvā tusitabhavaneyeva nibbatto. Kathaṃ kathaṃ nāmāti kena kena nu kho kāraṇena, kiṃ nu kho jānitvā desito, udāhu ajānitvāti. Thero kāraṇaṃ ajānanto evaṃ kho panetaṃ bhagini bhagavatā byākatanti āha.
અમ્મકા અમ્મકપઞ્ઞાતિ ઇત્થી હુત્વા ઇત્થિસઞ્ઞાય એવ સમન્નાગતા. કે ચ પુરિસપુગ્ગલપરોપરિયઞાણેતિ એત્થ પુરિસપુગ્ગલપરોપરિયઞાણં વુચ્ચતિ પુરિસપુગ્ગલાનં તિક્ખમુદુવસેન ઇન્દ્રિયપરોપરિયઞાણં. તસ્મા કા ચ બાલા મિગસાલા, કે ચ પુરિસપુગ્ગલાનં ઇન્દ્રિયપરોપરિયઞાણે અપ્પટિહતવિસયા સમ્માસમ્બુદ્ધા, ઉભયમેતં દૂરે સુવિદૂરેતિ અયમેત્થ સઙ્ખેપો.
Ammakā ammakapaññāti itthī hutvā itthisaññāya eva samannāgatā. Ke ca purisapuggalaparopariyañāṇeti ettha purisapuggalaparopariyañāṇaṃ vuccati purisapuggalānaṃ tikkhamuduvasena indriyaparopariyañāṇaṃ. Tasmā kā ca bālā migasālā, ke ca purisapuggalānaṃ indriyaparopariyañāṇe appaṭihatavisayā sammāsambuddhā, ubhayametaṃ dūre suvidūreti ayamettha saṅkhepo.
ઇદાનિ મિગસાલાય અત્તનો દૂરભાવં દસ્સેન્તો છયિમે, આનન્દાતિઆદિમાહ. સોરતો હોતીતિ પાપતો સુટ્ઠુ ઓરતો વિરતો હોતિ. સુરતોતિપિ પાઠો. અભિનન્દન્તિ સબ્રહ્મચારી એકત્તવાસેનાતિ તેન સદ્ધિં એકતોવાસેન સબ્રહ્મચારી અભિનન્દન્તિ તુસ્સન્તિ. એકન્તવાસેનાતિપિ પાઠો, સતતવાસેનાતિ અત્થો. સવનેનપિ અકતં હોતીતિ સોતબ્બયુત્તકં અસુતં હોતિ. બાહુસચ્ચેનપિ અકતં હોતીતિ એત્થ બાહુસચ્ચં વુચ્ચતિ વીરિયં, વીરિયેન કત્તબ્બયુત્તકં અકતં હોતીતિ અત્થો. દિટ્ઠિયાપિ અપ્પટિવિદ્ધં હોતીતિ દિટ્ઠિયા પટિવિજ્ઝિતબ્બં અપ્પટિવિદ્ધં હોતિ. સામાયિકમ્પિ વિમુત્તિં ન લભતીતિ કાલાનુકાલં ધમ્મસ્સવનં નિસ્સાય પીતિપામોજ્જં ન લભતિ. હાનગામીયેવ હોતીતિ પરિહાનિમેવ ગચ્છતિ.
Idāni migasālāya attano dūrabhāvaṃ dassento chayime, ānandātiādimāha. Sorato hotīti pāpato suṭṭhu orato virato hoti. Suratotipi pāṭho. Abhinandanti sabrahmacārī ekattavāsenāti tena saddhiṃ ekatovāsena sabrahmacārī abhinandanti tussanti. Ekantavāsenātipi pāṭho, satatavāsenāti attho. Savanenapi akataṃ hotīti sotabbayuttakaṃ asutaṃ hoti. Bāhusaccenapi akataṃ hotīti ettha bāhusaccaṃ vuccati vīriyaṃ, vīriyena kattabbayuttakaṃ akataṃ hotīti attho. Diṭṭhiyāpi appaṭividdhaṃ hotīti diṭṭhiyā paṭivijjhitabbaṃ appaṭividdhaṃ hoti. Sāmāyikampi vimuttiṃ na labhatīti kālānukālaṃ dhammassavanaṃ nissāya pītipāmojjaṃ na labhati. Hānagāmīyeva hotīti parihānimeva gacchati.
પમાણિકાતિ પુગ્ગલેસુ પમાણગ્ગાહકા. પમિનન્તીતિ પમેતું તુલેતું આરભન્તિ. એકો હીનોતિ એકો ગુણેહિ હીનો. એકો પણીતોતિ એકો ગુણેહિ પણીતો. તં હીતિ તં પમાણકરણં.
Pamāṇikāti puggalesu pamāṇaggāhakā. Paminantīti pametuṃ tuletuṃ ārabhanti. Eko hīnoti eko guṇehi hīno. Eko paṇītoti eko guṇehi paṇīto. Taṃ hīti taṃ pamāṇakaraṇaṃ.
અભિક્કન્તતરોતિ સુન્દરતરો. પણીતતરોતિ ઉત્તમતરો. ધમ્મસોતો નિબ્બહતીતિ સૂરં હુત્વા પવત્તમાનવિપસ્સનાઞાણં નિબ્બહતિ, અરિયભૂમિં સમ્પાપેતિ. તદન્તરં કો જાનેય્યાતિ તં અન્તરં તં કારણં અઞ્ઞત્ર તથાગતેન કો જાનેય્યાતિ અત્થો.
Abhikkantataroti sundarataro. Paṇītataroti uttamataro. Dhammasoto nibbahatīti sūraṃ hutvā pavattamānavipassanāñāṇaṃ nibbahati, ariyabhūmiṃ sampāpeti. Tadantaraṃ ko jāneyyāti taṃ antaraṃ taṃ kāraṇaṃ aññatra tathāgatena ko jāneyyāti attho.
કોધમાનોતિ કોધો ચ માનો ચ. લોભધમ્માતિ લોભોયેવ. વચીસઙ્ખારાતિ આલાપસલ્લાપવસેન વચનાનેવ. યો વા પનસ્સ માદિસોતિ યો વા પન અઞ્ઞોપિ મયા સદિસો સમ્માસમ્બુદ્ધોયેવ અસ્સ, સો પુગ્ગલેસુ પમાણં ગણ્હેય્યાતિ અત્થો. ખઞ્ઞતીતિ ગુણખણનં પાપુણાતિ. ઇમે ખો, આનન્દ, છ પુગ્ગલાતિ દ્વે સોરતા, દ્વે અધિગતકોધમાનલોભધમ્મા, દ્વે અધિગતકોધમાનવચીસઙ્ખારાતિ ઇમે છ પુગ્ગલા. ગતિન્તિ ઞાણગતિં. એકઙ્ગહીનાતિ એકેકેન ગુણઙ્ગેન હીના. પૂરણો સીલેન વિસેસી અહોસિ, ઇસિદત્તો પઞ્ઞાય. પૂરણસ્સ સીલં ઇસિદત્તસ્સ પઞ્ઞાઠાને ઠિતં, ઇસિદત્તસ્સ પઞ્ઞા પૂરણસ્સ સીલટ્ઠાને ઠિતાતિ.
Kodhamānoti kodho ca māno ca. Lobhadhammāti lobhoyeva. Vacīsaṅkhārāti ālāpasallāpavasena vacanāneva. Yo vā panassa mādisoti yo vā pana aññopi mayā sadiso sammāsambuddhoyeva assa, so puggalesu pamāṇaṃ gaṇheyyāti attho. Khaññatīti guṇakhaṇanaṃ pāpuṇāti. Ime kho, ānanda, cha puggalāti dve soratā, dve adhigatakodhamānalobhadhammā, dve adhigatakodhamānavacīsaṅkhārāti ime cha puggalā. Gatinti ñāṇagatiṃ. Ekaṅgahīnāti ekekena guṇaṅgena hīnā. Pūraṇo sīlena visesī ahosi, isidatto paññāya. Pūraṇassa sīlaṃ isidattassa paññāṭhāne ṭhitaṃ, isidattassa paññā pūraṇassa sīlaṭṭhāne ṭhitāti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. મિગસાલાસુત્તં • 2. Migasālāsuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૨. મિગસાલાસુત્તવણ્ણના • 2. Migasālāsuttavaṇṇanā