Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. મિગસાલાસુત્તવણ્ણના

    5. Migasālāsuttavaṇṇanā

    ૭૫. પઞ્ચમસ્સ આદિમ્હિ તાવ યં વત્તબ્બં, તં છક્કનિપાતે વુત્તમેવ. દુસ્સીલો હોતીતિઆદીસુ પન દુસ્સીલોતિ નિસ્સીલો. ચેતોવિમુત્તિન્તિ ફલસમાધિં. પઞ્ઞાવિમુત્તિન્તિ ફલઞાણં. નપ્પજાનાતીતિ ઉગ્ગહપરિપુચ્છાવસેન ન જાનાતિ. દુસ્સીલ્યં અપરિસેસં નિરુજ્ઝતીતિ એત્થ પઞ્ચ દુસ્સીલ્યાનિ તાવ સોતાપત્તિમગ્ગેન પહીયન્તિ, દસ અરહત્તમગ્ગેન. ફલક્ખણે તાનિ પહીનાનિ નામ હોન્તિ. ફલક્ખણં સન્ધાય ઇધ ‘‘નિરુજ્ઝતી’’તિ વુત્તં. પુથુજ્જનસ્સ સીલં પઞ્ચહિ કારણેહિ ભિજ્જતિ પારાજિકાપજ્જનેન સિક્ખાપચ્ચક્ખાનેન તિત્થિયપક્ખન્દનેન અરહત્તેન મરણેનાતિ. તત્થ પુરિમા તયો ભાવનાપરિહાનાય સંવત્તન્તિ, ચતુત્થો વડ્ઢિયા, પઞ્ચમો નેવ હાનાય ન વડ્ઢિયા. કથં પનેતં અરહત્તેન સીલં ભિજ્જતીતિ? પુથુજ્જનસ્સ હિ સીલં અચ્ચન્તકુસલમેવ હોતિ, અરહત્તમગ્ગો ચ કુસલાકુસલકમ્મક્ખયાય સંવત્તતીતિ એવં તેન તં ભિજ્જતિ. સવનેનપિ અકતં હોતીતિ સોતબ્બયુત્તકં અસ્સુતં હોતિ. બાહુસચ્ચેનપિ અકતં હોતીતિ એત્થ બાહુસચ્ચન્તિ વીરિયં. વીરિયેન કત્તબ્બયુત્તકં અકતં હોતિ, તસ્સ અકતત્તા સગ્ગતોપિ મગ્ગતોપિ પરિહાયતિ. દિટ્ઠિયાપિ અપ્પટિવિદ્ધં હોતીતિ દિટ્ઠિયા પટિવિજ્ઝિતબ્બં અપ્પટિવિદ્ધં હોતિ અપચ્ચક્ખકતં. સામયિકમ્પિ વિમુત્તિં ન લભતીતિ કાલાનુકાલં ધમ્મસ્સવનં નિસ્સાય પીતિપામોજ્જં ન લભતિ. હાનાય પરેતીતિ હાનાય પવત્તતિ.

    75. Pañcamassa ādimhi tāva yaṃ vattabbaṃ, taṃ chakkanipāte vuttameva. Dussīlo hotītiādīsu pana dussīloti nissīlo. Cetovimuttinti phalasamādhiṃ. Paññāvimuttinti phalañāṇaṃ. Nappajānātīti uggahaparipucchāvasena na jānāti. Dussīlyaṃ aparisesaṃ nirujjhatīti ettha pañca dussīlyāni tāva sotāpattimaggena pahīyanti, dasa arahattamaggena. Phalakkhaṇe tāni pahīnāni nāma honti. Phalakkhaṇaṃ sandhāya idha ‘‘nirujjhatī’’ti vuttaṃ. Puthujjanassa sīlaṃ pañcahi kāraṇehi bhijjati pārājikāpajjanena sikkhāpaccakkhānena titthiyapakkhandanena arahattena maraṇenāti. Tattha purimā tayo bhāvanāparihānāya saṃvattanti, catuttho vaḍḍhiyā, pañcamo neva hānāya na vaḍḍhiyā. Kathaṃ panetaṃ arahattena sīlaṃ bhijjatīti? Puthujjanassa hi sīlaṃ accantakusalameva hoti, arahattamaggo ca kusalākusalakammakkhayāya saṃvattatīti evaṃ tena taṃ bhijjati. Savanenapiakataṃ hotīti sotabbayuttakaṃ assutaṃ hoti. Bāhusaccenapi akataṃ hotīti ettha bāhusaccanti vīriyaṃ. Vīriyena kattabbayuttakaṃ akataṃ hoti, tassa akatattā saggatopi maggatopi parihāyati. Diṭṭhiyāpi appaṭividdhaṃ hotīti diṭṭhiyā paṭivijjhitabbaṃ appaṭividdhaṃ hoti apaccakkhakataṃ. Sāmayikampi vimuttiṃ na labhatīti kālānukālaṃ dhammassavanaṃ nissāya pītipāmojjaṃ na labhati. Hānāya paretīti hānāya pavattati.

    યથાભૂતં પજાનાતીતિ ‘‘સોતાપત્તિફલં પત્વા પઞ્ચવિધં દુસ્સીલ્યં અપરિસેસં નિરુજ્ઝતી’’તિ ઉગ્ગહપરિપુચ્છાવસેન જાનાતિ. તસ્સ સવનેનપિ કતં હોતીતિ સોતબ્બયુત્તકં સુતં હોતિ. બાહુસચ્ચેનપિ કતં હોતીતિ વીરિયેન કત્તબ્બયુત્તકં અન્તમસો દુબ્બલવિપસ્સનામત્તકમ્પિ કતં હોતિ. દિટ્ઠિયાપિ સુપ્પટિવિદ્ધં હોતીતિ અન્તમસો લોકિયપઞ્ઞાયપિ પચ્ચયપટિવેધો કતો હોતિ. ઇમસ્સ હિ પુગ્ગલસ્સ પઞ્ઞા સીલં પરિધોવતિ, સો પઞ્ઞાપરિધોતેન વિસેસં પાપુણાતિ.

    Yathābhūtaṃ pajānātīti ‘‘sotāpattiphalaṃ patvā pañcavidhaṃ dussīlyaṃ aparisesaṃ nirujjhatī’’ti uggahaparipucchāvasena jānāti. Tassa savanenapi kataṃ hotīti sotabbayuttakaṃ sutaṃ hoti. Bāhusaccenapi kataṃ hotīti vīriyena kattabbayuttakaṃ antamaso dubbalavipassanāmattakampi kataṃ hoti. Diṭṭhiyāpi suppaṭividdhaṃ hotīti antamaso lokiyapaññāyapi paccayapaṭivedho kato hoti. Imassa hi puggalassa paññā sīlaṃ paridhovati, so paññāparidhotena visesaṃ pāpuṇāti.

    પમાણિકાતિ પુગ્ગલેસુ પમાણગ્ગાહકા. પમિણન્તીતિ પમેતું તુલેતું અરહન્તિ. એકો હીનોતિ એકો ગુણેહિ હીનો. પણીતોતિ એકો ગુણેહિ પણીતો ઉત્તમો. તં હીતિ તં પમાણકરણં. અભિક્કન્તતરોતિ સુન્દરતરો. પણીતતરોતિ ઉત્તમતરો. ધમ્મસોતો નિબ્બહતીતિ સૂરં હુત્વા પવત્તમાનં વિપસ્સનાઞાણં નિબ્બહતિ, અરિયભૂમિં પાપેતિ. તદન્તરં કો જાનેય્યાતિ તં એવં કારણં કો જાનેય્ય. સીલવા હોતીતિ લોકિયસીલેન સીલવા હોતિ. યત્થસ્સ તં સીલન્તિ અરહત્તવિમુત્તિં પત્વા સીલં અપરિસેસમ્પિ નિરુજ્ઝતિ નામ, તત્થ યુત્તિ વુત્તાયેવ. ઇતો પરેસુ દ્વીસુ અઙ્ગેસુ અનાગામિફલં વિમુત્તિ નામ, પઞ્ચમે અરહત્તમેવ. સેસમેત્થ વુત્તનયાનુસારેનેવ વેદિતબ્બં. છટ્ઠં ઉત્તાનત્થમેવ.

    Pamāṇikāti puggalesu pamāṇaggāhakā. Pamiṇantīti pametuṃ tuletuṃ arahanti. Eko hīnoti eko guṇehi hīno. Paṇītoti eko guṇehi paṇīto uttamo. Taṃ hīti taṃ pamāṇakaraṇaṃ. Abhikkantataroti sundarataro. Paṇītataroti uttamataro. Dhammasoto nibbahatīti sūraṃ hutvā pavattamānaṃ vipassanāñāṇaṃ nibbahati, ariyabhūmiṃ pāpeti. Tadantaraṃko jāneyyāti taṃ evaṃ kāraṇaṃ ko jāneyya. Sīlavā hotīti lokiyasīlena sīlavā hoti. Yatthassa taṃ sīlanti arahattavimuttiṃ patvā sīlaṃ aparisesampi nirujjhati nāma, tattha yutti vuttāyeva. Ito paresu dvīsu aṅgesu anāgāmiphalaṃ vimutti nāma, pañcame arahattameva. Sesamettha vuttanayānusāreneva veditabbaṃ. Chaṭṭhaṃ uttānatthameva.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૫. મિગસાલાસુત્તં • 5. Migasālāsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૫-૧૦. મિગસાલાસુત્તાદિવણ્ણના • 5-10. Migasālāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact