Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) |
૨. મિગસાલાસુત્તવણ્ણના
2. Migasālāsuttavaṇṇanā
૪૪. દુતિયે સમસમગતિયાતિ ક-કારસ્સ ય-કારવસેન નિદ્દેસોતિ આહ ‘‘સમભાવેનેવ સમગતિકા’’તિ. ભવિસ્સન્તીતિ અતીતત્થે અનાગતવચનં કતન્તિ આહ ‘‘ભવિસ્સન્તીતિ જાતા’’તિ. પુરાણસ્સ હિ ઇસિદત્તસ્સ ચ સમગતિકં સન્ધાય સા એવમાહ.
44. Dutiye samasamagatiyāti ka-kārassa ya-kāravasena niddesoti āha ‘‘samabhāveneva samagatikā’’ti. Bhavissantīti atītatthe anāgatavacanaṃ katanti āha ‘‘bhavissantīti jātā’’ti. Purāṇassa hi isidattassa ca samagatikaṃ sandhāya sā evamāha.
અમ્મકાતિ માતુગામો. ઉપચારવચનઞ્હેતં. ઇત્થીસુ યદિદં અમ્મકા માતુગામો જનની જનિકાતિ. તેનાહ ‘‘ઇત્થી હુત્વા ઇત્થિસઞ્ઞાય એવ સમન્નાગતા’’તિ.
Ammakāti mātugāmo. Upacāravacanañhetaṃ. Itthīsu yadidaṃ ammakā mātugāmo jananī janikāti. Tenāha ‘‘itthī hutvā itthisaññāya eva samannāgatā’’ti.
દિટ્ઠિયા પટિવિજ્ઝિતબ્બં અપ્પટિવિદ્ધં હોતીતિ અત્થતો કારણતો ચ પઞ્ઞાય પટિવિજ્ઝિતબ્બં અપ્પટિવિદ્ધં હોતિ, નિજ્જટં નિગ્ગુમ્બં કત્વા યાથાવતો અવિદિતં હોતિ. સમયે સમયે કિલેસેહિ વિમુચ્ચનકં પીતિપામોજ્જં ઇધ સામાયિકં મ-કારે અકારસ્સ દીઘં કત્વા. તેનાહ – ‘‘સામાયિકમ્પિ વિમુત્તિં ન લભતીતિ કાલાનુકાલં ધમ્મસ્સવનં નિસ્સાય પીતિપામોજ્જં ન લભતી’’તિ. પમિણન્તીતિ એત્થ આરમ્ભત્થો પ-સદ્દોતિ આહ ‘‘તુલેતું આરભન્તી’’તિ. પણીતોતિ વિસિટ્ઠો.
Diṭṭhiyā paṭivijjhitabbaṃ appaṭividdhaṃ hotīti atthato kāraṇato ca paññāya paṭivijjhitabbaṃ appaṭividdhaṃ hoti, nijjaṭaṃ niggumbaṃ katvā yāthāvato aviditaṃ hoti. Samaye samaye kilesehi vimuccanakaṃ pītipāmojjaṃ idha sāmāyikaṃ ma-kāre akārassa dīghaṃ katvā. Tenāha – ‘‘sāmāyikampi vimuttiṃ na labhatīti kālānukālaṃ dhammassavanaṃ nissāya pītipāmojjaṃ na labhatī’’ti. Pamiṇantīti ettha ārambhattho pa-saddoti āha ‘‘tuletuṃ ārabhantī’’ti. Paṇītoti visiṭṭho.
તદન્તરન્તિ વચનવિપલ્લાસેન ઉપયોગત્થે સામિવચનં કતન્તિ આહ ‘‘તં અન્તરં તં કારણ’’ન્તિ . લોભસ્સ અપરાપરુપ્પત્તિયા બહુવચનવસેન ‘‘લોભધમ્મા’’તિ વુત્તા. સીલેન વિસેસી અહોસિ મેથુનધમ્મવિરતિયા સમન્નાગતત્તા.
Tadantaranti vacanavipallāsena upayogatthe sāmivacanaṃ katanti āha ‘‘taṃ antaraṃ taṃ kāraṇa’’nti . Lobhassa aparāparuppattiyā bahuvacanavasena ‘‘lobhadhammā’’ti vuttā. Sīlena visesī ahosi methunadhammaviratiyā samannāgatattā.
મિગસાલાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Migasālāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૨. મિગસાલાસુત્તં • 2. Migasālāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. મિગસાલાસુત્તવણ્ણના • 2. Migasālāsuttavaṇṇanā