Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૭૩. મિત્તામિત્તજાતકં (૧૦)

    473. Mittāmittajātakaṃ (10)

    ૧૨૧.

    121.

    કાનિ કમ્માનિ કુબ્બાનં, કથં વિઞ્ઞૂ પરક્કમે;

    Kāni kammāni kubbānaṃ, kathaṃ viññū parakkame;

    અમિત્તં જાનેય્ય મેધાવી, દિસ્વા સુત્વા ચ પણ્ડિતો.

    Amittaṃ jāneyya medhāvī, disvā sutvā ca paṇḍito.

    ૧૨૨.

    122.

    ન નં ઉમ્હયતે દિસ્વા, ન ચ નં પટિનન્દતિ;

    Na naṃ umhayate disvā, na ca naṃ paṭinandati;

    ચક્ખૂનિ ચસ્સ 1 ન દદાતિ, પટિલોમઞ્ચ વત્તતિ.

    Cakkhūni cassa 2 na dadāti, paṭilomañca vattati.

    ૧૨૩.

    123.

    અમિત્તે તસ્સ ભજતિ, મિત્તે તસ્સ ન સેવતિ;

    Amitte tassa bhajati, mitte tassa na sevati;

    વણ્ણકામે નિવારેતિ, અક્કોસન્તે પસંસતિ.

    Vaṇṇakāme nivāreti, akkosante pasaṃsati.

    ૧૨૪.

    124.

    ગુય્હઞ્ચ તસ્સ નક્ખાતિ, તસ્સ ગુય્હં ન ગૂહતિ;

    Guyhañca tassa nakkhāti, tassa guyhaṃ na gūhati;

    કમ્મં તસ્સ ન વણ્ણેતિ, પઞ્ઞસ્સ નપ્પસંસતિ.

    Kammaṃ tassa na vaṇṇeti, paññassa nappasaṃsati.

    ૧૨૫.

    125.

    અભવે નન્દતિ તસ્સ, ભવે તસ્સ ન નન્દતિ;

    Abhave nandati tassa, bhave tassa na nandati;

    અચ્છેરં 3 ભોજનં લદ્ધા, તસ્સ નુપ્પજ્જતે સતિ;

    Accheraṃ 4 bhojanaṃ laddhā, tassa nuppajjate sati;

    તતો નં નાનુકમ્પતિ, અહો સોપિ 5 લભેય્યિતો.

    Tato naṃ nānukampati, aho sopi 6 labheyyito.

    ૧૨૬.

    126.

    ઇચ્ચેતે સોળસાકારા, અમિત્તસ્મિં પતિટ્ઠિતા;

    Iccete soḷasākārā, amittasmiṃ patiṭṭhitā;

    યેહિ અમિત્તં જાનેય્ય, દિસ્વા સુત્વા ચ પણ્ડિતો.

    Yehi amittaṃ jāneyya, disvā sutvā ca paṇḍito.

    ૧૨૭.

    127.

    કાનિ કમ્માનિ કુબ્બાનં, કથં વિઞ્ઞૂ પરક્કમે;

    Kāni kammāni kubbānaṃ, kathaṃ viññū parakkame;

    મિત્તં જાનેય્ય મેધાવી, દિસ્વા સુત્વા ચ પણ્ડિતો.

    Mittaṃ jāneyya medhāvī, disvā sutvā ca paṇḍito.

    ૧૨૮.

    128.

    પવુત્થં તસ્સ સરતિ, આગતં અભિનન્દતિ;

    Pavutthaṃ tassa sarati, āgataṃ abhinandati;

    તતો કેલાયિતો હોતિ, વાચાય પટિનન્દતિ.

    Tato kelāyito hoti, vācāya paṭinandati.

    ૧૨૯.

    129.

    મિત્તે તસ્સેવ ભજતિ, અમિત્તે તસ્સ ન સેવતિ;

    Mitte tasseva bhajati, amitte tassa na sevati;

    અક્કોસન્તે નિવારેતિ, વણ્ણકામે પસંસતિ.

    Akkosante nivāreti, vaṇṇakāme pasaṃsati.

    ૧૩૦.

    130.

    ગુય્હઞ્ચ તસ્સ અક્ખાતિ, તસ્સ ગુય્હઞ્ચ ગૂહતિ;

    Guyhañca tassa akkhāti, tassa guyhañca gūhati;

    કમ્મઞ્ચ તસ્સ વણ્ણેતિ, પઞ્ઞં તસ્સ 7 પસંસતિ.

    Kammañca tassa vaṇṇeti, paññaṃ tassa 8 pasaṃsati.

    ૧૩૧.

    131.

    ભવે ચ નન્દતિ તસ્સ 9, અભવે તસ્સ ન નન્દતિ;

    Bhave ca nandati tassa 10, abhave tassa na nandati;

    અચ્છેરં 11 ભોજનં લદ્ધા, તસ્સ ઉપ્પજ્જતે સતિ;

    Accheraṃ 12 bhojanaṃ laddhā, tassa uppajjate sati;

    તતો નં અનુકમ્પતિ, અહો સોપિ 13 લભેય્યિતો.

    Tato naṃ anukampati, aho sopi 14 labheyyito.

    ૧૩૨.

    132.

    ઇચ્ચેતે સોળસાકારા, મિત્તસ્મિં સુપ્પતિટ્ઠિતા;

    Iccete soḷasākārā, mittasmiṃ suppatiṭṭhitā;

    યેહિ મિત્તઞ્ચ જાનેય્ય 15, દિસ્વા સુત્વા ચ પણ્ડિતોતિ.

    Yehi mittañca jāneyya 16, disvā sutvā ca paṇḍitoti.

    મિત્તામિત્તજાતકં દસમં.

    Mittāmittajātakaṃ dasamaṃ.

    દ્વાદસકનિપાતં નિટ્ઠિતં.

    Dvādasakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    લહુચિત્ત સસાલ કસન્તિ પુન, અથ કામ દસખલુટ્ઠાનવરો;

    Lahucitta sasāla kasanti puna, atha kāma dasakhaluṭṭhānavaro;

    અથ કણ્હ સુકોસિય મેણ્ડવરો, પદુમો પુન મિત્તવરેન દસાતિ.

    Atha kaṇha sukosiya meṇḍavaro, padumo puna mittavarena dasāti.







    Footnotes:
    1. ચક્ખૂનિસ્સ (સ્યા॰ ક॰)
    2. cakkhūnissa (syā. ka.)
    3. અચ્છરિયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    4. acchariyaṃ (sī. syā. pī.)
    5. અહાસોપિ (ક॰ સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    6. ahāsopi (ka. sī. syā. ka.)
    7. પઞ્ઞમસ્સ (સ્યા॰ ક॰)
    8. paññamassa (syā. ka.)
    9. ભવે નન્દતિ તસ્સ ચ (ક॰)
    10. bhave nandati tassa ca (ka.)
    11. અચ્છરિયં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    12. acchariyaṃ (sī. syā. pī.)
    13. પહાસોપિ (ક॰ સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    14. pahāsopi (ka. sī. syā. ka.)
    15. મિત્તં સુજાનેય્ય (પી॰ ક॰)
    16. mittaṃ sujāneyya (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૭૩] ૧૦. મિત્તામિત્તજાતકવણ્ણના • [473] 10. Mittāmittajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact