Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    15. மோக⁴ராஜமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ

    15. Mogharājamāṇavapucchāniddeso

    85.

    85.

    த்³வாஹங் ஸக்கங் அபுச்சி²ஸ்ஸங், [இச்சாயஸ்மா மோக⁴ராஜா]

    Dvāhaṃsakkaṃ apucchissaṃ, [iccāyasmā mogharājā]

    ந மே ப்³யாகாஸி சக்கு²மா;

    Na me byākāsi cakkhumā;

    யாவததியஞ்ச தே³வீஸி 1, ப்³யாகரோதீதி மே ஸுதங்.

    Yāvatatiyañca devīsi2, byākarotīti me sutaṃ.

    த்³வாஹங் ஸக்கங் அபுச்சி²ஸ்ஸந்தி ஸோ ப்³ராஹ்மணோ த்³விக்க²த்துங் பு³த்³த⁴ங் ப⁴க³வந்தங் பஞ்ஹங் அபுச்சி². தஸ்ஸ ப⁴க³வா பஞ்ஹங் புட்டோ² ந ப்³யாகாஸி – ‘‘தத³ந்தரா 3 இமஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ இந்த்³ரியபரிபாகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஸக்கந்தி ஸக்கோ. ப⁴க³வா ஸக்யகுலா பப்³ப³ஜிதோதிபி ஸக்கோ. அத² வா, அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ த⁴னவாதிபி ஸக்கோ. தஸ்ஸிமானி த⁴னானி, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸத்³தா⁴த⁴னங் ஸீலத⁴னங் ஹிரித⁴னங் ஒத்தப்பத⁴னங் ஸுதத⁴னங் சாக³த⁴னங் பஞ்ஞாத⁴னங் ஸதிபட்டா²னத⁴னங் ஸம்மப்பதா⁴னத⁴னங் இத்³தி⁴பாத³த⁴னங் இந்த்³ரியத⁴னங் ப³லத⁴னங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³த⁴னங் மக்³க³த⁴னங் ப²லத⁴னங் நிப்³பா³னத⁴னங். இமேஹி அனேகவிதே⁴ஹி த⁴னரதனேஹி அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ த⁴னவாதிபி ஸக்கோ. அத² வா, ஸக்கோ பஹு விஸவீ அலமத்தோ ஸூரோ வீரோ விக்கந்தோ அபீ⁴ரூ அச்ச²ம்பீ⁴ அனுத்ராஸீ அபலாயீ பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ விக³தலோமஹங்ஸோதிபி ஸக்கோ. த்³வாஹங் ஸக்கங் அபுச்சி²ஸ்ஸந்தி த்³வாஹங் ஸக்கங் அபுச்சி²ஸ்ஸங் அயாசிஸ்ஸங் அஜ்ஜே²ஸிஸ்ஸங் பஸாத³யிஸ்ஸந்தி – த்³வாஹங் ஸக்கங் அபுச்சி²ஸ்ஸங்.

    Dvāhaṃ sakkaṃ apucchissanti so brāhmaṇo dvikkhattuṃ buddhaṃ bhagavantaṃ pañhaṃ apucchi. Tassa bhagavā pañhaṃ puṭṭho na byākāsi – ‘‘tadantarā 4 imassa brāhmaṇassa indriyaparipāko bhavissatī’’ti. Sakkanti sakko. Bhagavā sakyakulā pabbajitotipi sakko. Atha vā, aḍḍho mahaddhano dhanavātipi sakko. Tassimāni dhanāni, seyyathidaṃ – saddhādhanaṃ sīladhanaṃ hiridhanaṃ ottappadhanaṃ sutadhanaṃ cāgadhanaṃ paññādhanaṃ satipaṭṭhānadhanaṃ sammappadhānadhanaṃ iddhipādadhanaṃ indriyadhanaṃ baladhanaṃ bojjhaṅgadhanaṃ maggadhanaṃ phaladhanaṃ nibbānadhanaṃ. Imehi anekavidhehi dhanaratanehi aḍḍho mahaddhano dhanavātipi sakko. Atha vā, sakko pahu visavī alamatto sūro vīro vikkanto abhīrū acchambhī anutrāsī apalāyī pahīnabhayabheravo vigatalomahaṃsotipi sakko. Dvāhaṃ sakkaṃ apucchissanti dvāhaṃ sakkaṃ apucchissaṃ ayācissaṃ ajjhesissaṃ pasādayissanti – dvāhaṃ sakkaṃ apucchissaṃ.

    இச்சாயஸ்மா மோக⁴ராஜாதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… ஆயஸ்மாதி பியவசனங்…பே॰… மோக⁴ராஜாதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங்…பே॰… அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா மோக⁴ராஜா.

    Iccāyasmā mogharājāti. Iccāti padasandhi…pe… āyasmāti piyavacanaṃ…pe… mogharājāti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ…pe… abhilāpoti – iccāyasmā mogharājā.

    ந மே ப்³யாகாஸி சக்கு²மாதி. ந மே ப்³யாகாஸீதி ந மே ப்³யாகாஸி ந ஆசிக்கி² ந தே³ஸேஸி ந பஞ்ஞபேஸி ந பட்ட²பேஸி ந விவரி ந விப⁴ஜி ந உத்தானீஅகாஸி ந பகாஸேஸி. சக்கு²மாதி ப⁴க³வா பஞ்சஹி சக்கூ²ஹி சக்கு²மா – மங்ஸசக்கு²னாபி சக்கு²மா, தி³ப்³ப³சக்கு²னாபி 5 சக்கு²மா, பஞ்ஞாசக்கு²னாபி சக்கு²மா, பு³த்³த⁴சக்கு²னாபி சக்கு²மா, ஸமந்தசக்கு²னாபி சக்கு²மா.

    Na me byākāsi cakkhumāti. Na me byākāsīti na me byākāsi na ācikkhi na desesi na paññapesi na paṭṭhapesi na vivari na vibhaji na uttānīakāsi na pakāsesi. Cakkhumāti bhagavā pañcahi cakkhūhi cakkhumā – maṃsacakkhunāpi cakkhumā, dibbacakkhunāpi 6 cakkhumā, paññācakkhunāpi cakkhumā, buddhacakkhunāpi cakkhumā, samantacakkhunāpi cakkhumā.

    கத²ங் ப⁴க³வா மங்ஸசக்கு²னாபி சக்கு²மா? மங்ஸசக்கு²ம்ஹி ப⁴க³வதோ பஞ்ச வண்ணா ஸங்விஜ்ஜந்தி – நீலோ ச வண்ணோ, பீதகோ ச வண்ணோ, லோஹிதகோ ச வண்ணோ, கண்ஹோ ச வண்ணோ, ஓதா³தோ ச வண்ணோ. யத்த² ச அக்கி²லோமானி பதிட்டி²தானி தங் நீலங் ஹோதி ஸுனீலங் பாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸனெய்யங் உமாபுப்ப²ஸமானங் 7. தஸ்ஸ பரதோ பீதகங் ஹோதி ஸுபீதகங் ஸுவண்ணவண்ணங் பாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸனெய்யங் கணிகாரபுப்ப²ஸமானங். உப⁴தோ ச அக்கி²கூடானி ப⁴க³வதோ லோஹிதகானி ஹொந்தி ஸுலோஹிதகானி பாஸாதி³கானி த³ஸ்ஸனெய்யானி இந்த³கோ³பகஸமானானி. மஜ்ஜே² கண்ஹங் ஹோதி ஸுகண்ஹங் அலூக²ங் ஸினித்³த⁴ங் பாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸனெய்யங் அத்³தா³ரிட்ட²கஸமானங் 8. தஸ்ஸ பரதோ ஓதா³தங் ஹோதி ஸுஓதா³தங் ஸேதங் பண்ட³ரங் பாஸாதி³கங் த³ஸ்ஸனெய்யங் ஓஸதி⁴தாரகஸமானங். தேன ப⁴க³வா பாகதிகேன மங்ஸசக்கு²னா அத்தபா⁴வபரியாபன்னேன புரிமஸுசரிதகம்மாபி⁴னிப்³ப³த்தேன ஸமந்தா யோஜனங் பஸ்ஸதி தி³வா சேவ ரத்திஞ்ச . யதா³ ஹி சதுரங்க³ஸமன்னாக³தோ அந்த⁴காரோ ஹோதி ஸூரியோ ச அத்த²ங்க³தோ 9 ஹோதி; காளபக்கோ² ச உபோஸதோ² ஹோதி, திப்³போ³ ச வனஸண்டோ³ ஹோதி, மஹா ச காளமேகோ⁴ 10 அப்³பு⁴ட்டி²தோ ஹோதி. ஏவரூபே சதுரங்க³ஸமன்னாக³தே அந்த⁴காரே ஸமந்தா யோஜனங் பஸ்ஸதி. நத்தி² ஸோ குட்டோ வா கவாடங் வா பாகாரோ வா பப்³ப³தோ வா க³ச்சோ² வா லதா வா ஆவரணங் ரூபானங் த³ஸ்ஸனாய. ஏகங் சே திலப²லங் நிமித்தங் கத்வா திலவாஹே பக்கி²பெய்ய, தங்யேவ திலப²லங் உத்³த⁴ரெய்ய. ஏவங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப⁴க³வதோ பாகதிகங் மங்ஸசக்கு². ஏவங் ப⁴க³வா மங்ஸசக்கு²னாபி சக்கு²மா.

    Kathaṃ bhagavā maṃsacakkhunāpi cakkhumā? Maṃsacakkhumhi bhagavato pañca vaṇṇā saṃvijjanti – nīlo ca vaṇṇo, pītako ca vaṇṇo, lohitako ca vaṇṇo, kaṇho ca vaṇṇo, odāto ca vaṇṇo. Yattha ca akkhilomāni patiṭṭhitāni taṃ nīlaṃ hoti sunīlaṃ pāsādikaṃ dassaneyyaṃ umāpupphasamānaṃ 11. Tassa parato pītakaṃ hoti supītakaṃ suvaṇṇavaṇṇaṃ pāsādikaṃ dassaneyyaṃ kaṇikārapupphasamānaṃ. Ubhato ca akkhikūṭāni bhagavato lohitakāni honti sulohitakāni pāsādikāni dassaneyyāni indagopakasamānāni. Majjhe kaṇhaṃ hoti sukaṇhaṃ alūkhaṃ siniddhaṃ pāsādikaṃ dassaneyyaṃ addāriṭṭhakasamānaṃ 12. Tassa parato odātaṃ hoti suodātaṃ setaṃ paṇḍaraṃ pāsādikaṃ dassaneyyaṃ osadhitārakasamānaṃ. Tena bhagavā pākatikena maṃsacakkhunā attabhāvapariyāpannena purimasucaritakammābhinibbattena samantā yojanaṃ passati divā ceva rattiñca . Yadā hi caturaṅgasamannāgato andhakāro hoti sūriyo ca atthaṅgato 13 hoti; kāḷapakkho ca uposatho hoti, tibbo ca vanasaṇḍo hoti, mahā ca kāḷamegho 14 abbhuṭṭhito hoti. Evarūpe caturaṅgasamannāgate andhakāre samantā yojanaṃ passati. Natthi so kuṭṭo vā kavāṭaṃ vā pākāro vā pabbato vā gaccho vā latā vā āvaraṇaṃ rūpānaṃ dassanāya. Ekaṃ ce tilaphalaṃ nimittaṃ katvā tilavāhe pakkhipeyya, taṃyeva tilaphalaṃ uddhareyya. Evaṃ parisuddhaṃ bhagavato pākatikaṃ maṃsacakkhu. Evaṃ bhagavā maṃsacakkhunāpi cakkhumā.

    கத²ங் ப⁴க³வா தி³ப்³பே³ன சக்கு²னாபி சக்கு²மா? ப⁴க³வா தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன ஸத்தே பஸ்ஸதி சவமானே உபபஜ்ஜமானே ஹீனே பணீதே ஸுவண்ணே து³ப்³ப³ண்ணே; ஸுக³தே து³க்³க³தே யதா²கம்மூபகே³ ஸத்தே பஜானாதி – ‘‘இமே வத பொ⁴ந்தோ ஸத்தா காயது³ச்சரிதேன ஸமன்னாக³தா வசீது³ச்சரிதேன ஸமன்னாக³தா மனோது³ச்சரிதேன ஸமன்னாக³தா அரியானங் உபவாத³கா மிச்சா²தி³ட்டி²கா மிச்சா²தி³ட்டி²கம்மஸமாதா³னா, தே காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபன்னா; இமே வா பன பொ⁴ந்தோ ஸத்தா காயஸுசரிதேன ஸமன்னாக³தா வசீஸுசரிதேன ஸமன்னாக³தா மனோஸுசரிதேன ஸமன்னாக³தா அரியானங் அனுபவாத³கா ஸம்மாதி³ட்டி²கா ஸம்மாதி³ட்டி²கம்மஸமாதா³னா, தே காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபன்னா’’தி. இதி தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா விஸுத்³தே⁴ன அதிக்கந்தமானுஸகேன ஸத்தே பஸ்ஸதி சவமானே உபபஜ்ஜமானே ஹீனே பணீதே ஸுவண்ணே து³ப்³ப³ண்ணே ஸுக³தே து³க்³க³தே, யதா²கம்மூபகே³ ஸத்தே பஜானாதி. ஆகங்க²மானோ ச ப⁴க³வா ஏகம்பி லோகதா⁴துங் பஸ்ஸெய்ய, த்³வேபி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, திஸ்ஸோபி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, சதஸ்ஸோபி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, பஞ்சபி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, த³ஸபி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, வீஸம்பி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, திங்ஸம்பி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, சத்தாலீஸம்பி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, பஞ்ஞாஸம்பி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, ஸதம்பி லோகதா⁴துயோ பஸ்ஸெய்ய, ஸஹஸ்ஸிம்பி சூளனிகங் லோகதா⁴துங் பஸ்ஸெய்ய, த்³விஸஹஸ்ஸிம்பி மஜ்ஜி²மிகங் லோகதா⁴துங் பஸ்ஸெய்ய, திஸஹஸ்ஸிம்பி லோகதா⁴துங் பஸ்ஸெய்ய, மஹாஸஹஸ்ஸிம்பி 15 லோகதா⁴துங் பஸ்ஸெய்ய, யாவதகங் வா 16 பன ஆகங்கெ²ய்ய தாவதகங் பஸ்ஸெய்ய. ஏவங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப⁴க³வதோ தி³ப்³ப³சக்கு². ஏவங் ப⁴க³வா தி³ப்³பே³ன சக்கு²னாபி சக்கு²மா.

    Kathaṃ bhagavā dibbena cakkhunāpi cakkhumā? Bhagavā dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena satte passati cavamāne upapajjamāne hīne paṇīte suvaṇṇe dubbaṇṇe; sugate duggate yathākammūpage satte pajānāti – ‘‘ime vata bhonto sattā kāyaduccaritena samannāgatā vacīduccaritena samannāgatā manoduccaritena samannāgatā ariyānaṃ upavādakā micchādiṭṭhikā micchādiṭṭhikammasamādānā, te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapannā; ime vā pana bhonto sattā kāyasucaritena samannāgatā vacīsucaritena samannāgatā manosucaritena samannāgatā ariyānaṃ anupavādakā sammādiṭṭhikā sammādiṭṭhikammasamādānā, te kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapannā’’ti. Iti dibbena cakkhunā visuddhena atikkantamānusakena satte passati cavamāne upapajjamāne hīne paṇīte suvaṇṇe dubbaṇṇe sugate duggate, yathākammūpage satte pajānāti. Ākaṅkhamāno ca bhagavā ekampi lokadhātuṃ passeyya, dvepi lokadhātuyo passeyya, tissopi lokadhātuyo passeyya, catassopi lokadhātuyo passeyya, pañcapi lokadhātuyo passeyya, dasapi lokadhātuyo passeyya, vīsampi lokadhātuyo passeyya, tiṃsampi lokadhātuyo passeyya, cattālīsampi lokadhātuyo passeyya, paññāsampi lokadhātuyo passeyya, satampi lokadhātuyo passeyya, sahassimpi cūḷanikaṃ lokadhātuṃ passeyya, dvisahassimpi majjhimikaṃ lokadhātuṃ passeyya, tisahassimpi lokadhātuṃ passeyya, mahāsahassimpi 17 lokadhātuṃ passeyya, yāvatakaṃ vā 18 pana ākaṅkheyya tāvatakaṃ passeyya. Evaṃ parisuddhaṃ bhagavato dibbacakkhu. Evaṃ bhagavā dibbena cakkhunāpi cakkhumā.

    கத²ங் ப⁴க³வா பஞ்ஞாசக்கு²னாபி சக்கு²மா? ப⁴க³வா மஹாபஞ்ஞோ புது²பஞ்ஞோ ஜவனபஞ்ஞோ ஹாஸபஞ்ஞோ திக்க²பஞ்ஞோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ பஞ்ஞாபபே⁴த³குஸலோ பபி⁴ன்னஞாணோ அதி⁴க³தபடிஸம்பி⁴த³ப்பத்தோ சதுவேஸாரஜ்ஜப்பத்தோ த³ஸப³லதா⁴ரீ புரிஸாஸபோ⁴ புரிஸஸீஹோ புரிஸனாகோ³ புரிஸாஜஞ்ஞோ புரிஸதோ⁴ரய்ஹோ அனந்தஞாணோ அனந்ததேஜோ அனந்தயஸோ அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ த⁴னவா நேதா வினேதா அனுனேதா பஞ்ஞாபேதா நிஜ்ஜா²பேதா பெக்கே²தா பஸாதே³தா. ஸோ ஹி ப⁴க³வா அனுப்பன்னஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ உப்பாதே³தா அஸஞ்ஜாதஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ ஸஞ்ஜனேதா அனக்கா²தஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ அக்கா²தா, மக்³க³ஞ்ஞூ மக்³க³விதூ³ மக்³க³கோவிதோ³ மக்³கா³னுகா³ ச பன ஏதரஹி ஸாவகா விஹரந்தி பச்சா² ஸமன்னாக³தா.

    Kathaṃ bhagavā paññācakkhunāpi cakkhumā? Bhagavā mahāpañño puthupañño javanapañño hāsapañño tikkhapañño nibbedhikapañño paññāpabhedakusalo pabhinnañāṇo adhigatapaṭisambhidappatto catuvesārajjappatto dasabaladhārī purisāsabho purisasīho purisanāgo purisājañño purisadhorayho anantañāṇo anantatejo anantayaso aḍḍho mahaddhano dhanavā netā vinetā anunetā paññāpetā nijjhāpetā pekkhetā pasādetā. So hi bhagavā anuppannassa maggassa uppādetā asañjātassa maggassa sañjanetā anakkhātassa maggassa akkhātā, maggaññū maggavidū maggakovido maggānugā ca pana etarahi sāvakā viharanti pacchā samannāgatā.

    ஸோ ஹி ப⁴க³வா ஜானங் ஜானாதி, பஸ்ஸங் பஸ்ஸதி, சக்கு²பூ⁴தோ ஞாணபூ⁴தோ த⁴ம்மபூ⁴தோ ப்³ரஹ்மபூ⁴தோ வத்தா பவத்தா அத்த²ஸ்ஸ நின்னேதா அமதஸ்ஸ தா³தா த⁴ம்மஸ்ஸாமீ 19 ததா²க³தோ. நத்தி² தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அஞ்ஞாதங் அதி³ட்ட²ங் அவிதி³தங் அஸச்சி²கதங் அப²ஸ்ஸிதங் 20 பஞ்ஞாய. அதீதங் அனாக³தங் பச்சுப்பன்னங் 21 உபாதா³ய ஸப்³பே³ த⁴ம்மா ஸப்³பா³காரேன பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஞாணமுகே² ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி. யங் கிஞ்சி நெய்யங் நாம அத்தி² ஜானிதப்³ப³ங் 22 அத்தத்தோ² வா பரத்தோ² வா உப⁴யத்தோ² வா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகோ வா அத்தோ² ஸம்பராயிகோ வா அத்தோ² உத்தானோ வா அத்தோ² க³ம்பீ⁴ரோ வா அத்தோ² கூ³ள்ஹோ வா அத்தோ² படிச்ச²ன்னோ வா அத்தோ² நெய்யோ வா அத்தோ² நீதோ வா அத்தோ² அனவஜ்ஜோ வா அத்தோ² நிக்கிலேஸோ வா அத்தோ² வோதா³னோ வா அத்தோ² பரமத்தோ² வா 23, ஸப்³ப³ங் தங் அந்தோ பு³த்³த⁴ஞாணே பரிவத்ததி.

    So hi bhagavā jānaṃ jānāti, passaṃ passati, cakkhubhūto ñāṇabhūto dhammabhūto brahmabhūto vattā pavattā atthassa ninnetā amatassa dātā dhammassāmī 24 tathāgato. Natthi tassa bhagavato aññātaṃ adiṭṭhaṃ aviditaṃ asacchikataṃ aphassitaṃ 25 paññāya. Atītaṃ anāgataṃ paccuppannaṃ 26 upādāya sabbe dhammā sabbākārena buddhassa bhagavato ñāṇamukhe āpāthaṃ āgacchanti. Yaṃ kiñci neyyaṃ nāma atthi jānitabbaṃ 27 attattho vā parattho vā ubhayattho vā diṭṭhadhammiko vā attho samparāyiko vā attho uttāno vā attho gambhīro vā attho gūḷho vā attho paṭicchanno vā attho neyyo vā attho nīto vā attho anavajjo vā attho nikkileso vā attho vodāno vā attho paramattho vā 28, sabbaṃ taṃ anto buddhañāṇe parivattati.

    ஸப்³ப³ங் காயகம்மங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஞாணானுபரிவத்தி, ஸப்³ப³ங் வசீகம்மங் ஞாணானுபரிவத்தி, ஸப்³ப³ங் மனோகம்மங் ஞாணானுபரிவத்தி. அதீதே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அப்படிஹதங் ஞாணங், அனாக³தே அப்படிஹதங் ஞாணங், பச்சுப்பன்னே அப்படிஹதங் ஞாணங், யாவதகங் நெய்யங் தாவதகங் ஞாணங், யாவதகங் ஞாணங் தாவதகங் நெய்யங். நெய்யபரியந்திகங் ஞாணங், ஞாணபரியந்திகங் நெய்யங், நெய்யங் அதிக்கமித்வா ஞாணங் நப்பவத்ததி, ஞாணங் அதிக்கமித்வா நெய்யபதோ² நத்தி². அஞ்ஞமஞ்ஞபரியந்தட்டா²யினோ தே த⁴ம்மா. யதா² த்³வின்னங் ஸமுக்³க³படலானங் ஸம்மாபு²ஸிதானங் ஹெட்டி²மங் ஸமுக்³க³படலங் உபரிமங் நாதிவத்ததி, உபரிமங் ஸமுக்³க³படலங் ஹெட்டி²மங் நாதிவத்ததி, அஞ்ஞமஞ்ஞபரியந்தட்டா²யினோ; ஏவமேவ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ நெய்யஞ்ச ஞாணஞ்ச அஞ்ஞமஞ்ஞபரியந்தட்டா²யினோ. யாவதகங் நெய்யங் தாவதகங் ஞாணங், யாவதகங் ஞாணங் தாவதகங் நெய்யங், நெய்யபரியந்திகங் ஞாணங், ஞாணபரியந்திகங் நெய்யங். நெய்யங் அதிக்கமித்வா ஞாணங் நப்பவத்ததி, ஞாணங் அதிக்கமித்வா நெய்யபதோ² நத்தி². அஞ்ஞமஞ்ஞபரியந்தட்டா²யினோ தே த⁴ம்மா.

    Sabbaṃ kāyakammaṃ buddhassa bhagavato ñāṇānuparivatti, sabbaṃ vacīkammaṃ ñāṇānuparivatti, sabbaṃ manokammaṃ ñāṇānuparivatti. Atīte buddhassa bhagavato appaṭihataṃ ñāṇaṃ, anāgate appaṭihataṃ ñāṇaṃ, paccuppanne appaṭihataṃ ñāṇaṃ, yāvatakaṃ neyyaṃ tāvatakaṃ ñāṇaṃ, yāvatakaṃ ñāṇaṃ tāvatakaṃ neyyaṃ. Neyyapariyantikaṃ ñāṇaṃ, ñāṇapariyantikaṃ neyyaṃ, neyyaṃ atikkamitvā ñāṇaṃ nappavattati, ñāṇaṃ atikkamitvā neyyapatho natthi. Aññamaññapariyantaṭṭhāyino te dhammā. Yathā dvinnaṃ samuggapaṭalānaṃ sammāphusitānaṃ heṭṭhimaṃ samuggapaṭalaṃ uparimaṃ nātivattati, uparimaṃ samuggapaṭalaṃ heṭṭhimaṃ nātivattati, aññamaññapariyantaṭṭhāyino; evameva buddhassa bhagavato neyyañca ñāṇañca aññamaññapariyantaṭṭhāyino. Yāvatakaṃ neyyaṃ tāvatakaṃ ñāṇaṃ, yāvatakaṃ ñāṇaṃ tāvatakaṃ neyyaṃ, neyyapariyantikaṃ ñāṇaṃ, ñāṇapariyantikaṃ neyyaṃ. Neyyaṃ atikkamitvā ñāṇaṃ nappavattati, ñāṇaṃ atikkamitvā neyyapatho natthi. Aññamaññapariyantaṭṭhāyino te dhammā.

    ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஞாணங் பவத்ததி. ஸப்³பே³ த⁴ம்மா பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஆவஜ்ஜனபடிப³த்³தா⁴ ஆகங்க²படிப³த்³தா⁴ மனஸிகாரபடிப³த்³தா⁴ சித்துப்பாத³படிப³த்³தா⁴. ஸப்³ப³ஸத்தேஸு பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஞாணங் பவத்ததி. ஸப்³பே³ஸஞ்ச ஸத்தானங் ப⁴க³வா ஆஸயங் ஜானாதி, அனுஸயங் ஜானாதி, சரிதங் ஜானாதி, அதி⁴முத்திங் ஜானாதி, அப்பரஜக்கே² மஹாரஜக்கே² திக்கி²ந்த்³ரியே முதி³ந்த்³ரியே ஸ்வாகாரே த்³வாகாரே ஸுவிஞ்ஞாபயே து³விஞ்ஞாபயே ப⁴ப்³பா³ப⁴ப்³பே³ ஸத்தே ஜானாதி. ஸதே³வகோ லோகோ ஸமாரகோ ஸப்³ரஹ்மகோ ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணீ பஜா ஸதே³வமனுஸ்ஸா அந்தோபு³த்³த⁴ஞாணே பரிவத்ததி.

    Sabbadhammesu buddhassa bhagavato ñāṇaṃ pavattati. Sabbe dhammā buddhassa bhagavato āvajjanapaṭibaddhā ākaṅkhapaṭibaddhā manasikārapaṭibaddhā cittuppādapaṭibaddhā. Sabbasattesu buddhassa bhagavato ñāṇaṃ pavattati. Sabbesañca sattānaṃ bhagavā āsayaṃ jānāti, anusayaṃ jānāti, caritaṃ jānāti, adhimuttiṃ jānāti, apparajakkhe mahārajakkhe tikkhindriye mudindriye svākāre dvākāre suviññāpaye duviññāpaye bhabbābhabbe satte jānāti. Sadevako loko samārako sabrahmako sassamaṇabrāhmaṇī pajā sadevamanussā antobuddhañāṇe parivattati.

    யதா² யே கேசி மச்ச²கச்ச²பா அந்தமஸோ திமிதிமிங்க³லங் 29 உபாதா³ய அந்தோமஹாஸமுத்³தே³ பரிவத்தந்தி, ஏவமேவ ஸதே³வகோ லோகோ ஸமாரகோ லோகோ ஸப்³ரஹ்மகோ லோகோ ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணீ பஜா ஸதே³வமனுஸ்ஸா அந்தோபு³த்³த⁴ஞாணே பரிவத்ததி. யதா² யே கேசி பக்கீ² அந்தமஸோ க³ருளங் வேனதெய்யங் உபாதா³ய ஆகாஸஸ்ஸ பதே³ஸே பரிவத்தந்தி, ஏவமேவ யேபி தே ஸாரிபுத்தஸமா பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தா தேபி பு³த்³த⁴ஞாணஸ்ஸ பதே³ஸே பரிவத்தந்தி; பு³த்³த⁴ஞாணங் தே³வமனுஸ்ஸானங் பஞ்ஞங் ப²ரித்வா அபி⁴ப⁴வித்வா திட்ட²தி.

    Yathā ye keci macchakacchapā antamaso timitimiṅgalaṃ 30 upādāya antomahāsamudde parivattanti, evameva sadevako loko samārako loko sabrahmako loko sassamaṇabrāhmaṇī pajā sadevamanussā antobuddhañāṇe parivattati. Yathā ye keci pakkhī antamaso garuḷaṃ venateyyaṃ upādāya ākāsassa padese parivattanti, evameva yepi te sāriputtasamā paññāya samannāgatā tepi buddhañāṇassa padese parivattanti; buddhañāṇaṃ devamanussānaṃ paññaṃ pharitvā abhibhavitvā tiṭṭhati.

    யேபி தே க²த்தியபண்டி³தா ப்³ராஹ்மணபண்டி³தா க³ஹபதிபண்டி³தா ஸமணபண்டி³தா நிபுணா கதபரப்பவாதா³ வாலவேதி⁴ரூபா வோபி⁴ந்த³ந்தா 31 மஞ்ஞே சரந்தி பஞ்ஞாக³தேன தி³ட்டி²க³தானி, தே பஞ்ஹே அபி⁴ஸங்க²ரித்வா அபி⁴ஸங்க²ரித்வா ததா²க³தங் உபஸங்கமித்வா புச்ச²ந்தி கூ³ள்ஹானி ச படிச்ச²ன்னானி. கதி²தா விஸஜ்ஜிதா ச தே பஞ்ஹா ப⁴க³வதா 32 ஹொந்தி நித்³தி³ட்ட²காரணா. உபக்கி²த்தகா ச தே ப⁴க³வதோ ஸம்பஜ்ஜந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வாவ தத்த² அதிரோசதி – யதி³த³ங் பஞ்ஞாயாதி. ஏவங் ப⁴க³வா பஞ்ஞாசக்கு²னாபி சக்கு²மா.

    Yepi te khattiyapaṇḍitā brāhmaṇapaṇḍitā gahapatipaṇḍitā samaṇapaṇḍitā nipuṇā kataparappavādā vālavedhirūpā vobhindantā 33 maññe caranti paññāgatena diṭṭhigatāni, te pañhe abhisaṅkharitvā abhisaṅkharitvā tathāgataṃ upasaṅkamitvā pucchanti gūḷhāni ca paṭicchannāni. Kathitā visajjitā ca te pañhā bhagavatā 34 honti niddiṭṭhakāraṇā. Upakkhittakā ca te bhagavato sampajjanti. Atha kho bhagavāva tattha atirocati – yadidaṃ paññāyāti. Evaṃ bhagavā paññācakkhunāpi cakkhumā.

    கத²ங் ப⁴க³வா பு³த்³த⁴சக்கு²னாபி சக்கு²மா? ப⁴க³வா பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ 35 அத்³த³ஸ ஸத்தே அப்பரஜக்கே² மஹாரஜக்கே² திக்கி²ந்த்³ரியே முதி³ந்த்³ரியே ஸ்வாகாரே த்³வாகாரே ஸுவிஞ்ஞாபயே து³விஞ்ஞாபயே அப்பேகச்சே பரலோகவஜ்ஜப⁴யத³ஸ்ஸாவினோ 36 விஹரந்தே. ஸெய்யதா²பி நாம உப்பலினியங் வா பது³மினியங் வா புண்ட³ரீகினியங் வா அப்பேகச்சானி உப்பலானி வா பது³மானி வா புண்ட³ரீகானி வா உத³கே ஜாதானி உத³கே ஸங்வட்³டா⁴னி உத³கானுக்³க³தானி அந்தோனிமுக்³க³போஸீனி 37, அப்பேகச்சானி உப்பலானி வா பது³மானி வா புண்ட³ரீகானி வா உத³கே ஜாதானி உத³கே ஸங்வட்³டா⁴னி ஸமோத³கங் டி²தானி, அப்பேகச்சானி உப்பலானி வா பது³மானி வா புண்ட³ரீகானி வா உத³கே ஜாதானி உத³கே ஸங்வட்³டா⁴னி உத³கா அச்சுக்³க³ம்ம திட்ட²ந்தி அனுபலித்தானி உத³கேன; ஏவமேவங் ப⁴க³வா பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ அத்³த³ஸ ஸத்தே அப்பரஜக்கே² மஹாரஜக்கே² திக்கி²ந்த்³ரியே முதி³ந்த்³ரியே ஸ்வாகாரே த்³வாகாரே ஸுவிஞ்ஞாபயே து³விஞ்ஞாபயே அப்பேகச்சே பரலோகவஜ்ஜப⁴யத³ஸ்ஸாவினோ விஹரந்தே. ஜானாதி ப⁴க³வா – ‘‘அயங் புக்³க³லோ ராக³சரிதோ, அயங் தோ³ஸசரிதோ, அயங் மோஹசரிதோ, அயங் விதக்கசரிதோ, அயங் ஸத்³தா⁴சரிதோ, அயங் ஞாணசரிதோ’’தி. ராக³சரிதஸ்ஸ ப⁴க³வா புக்³க³லஸ்ஸ அஸுப⁴கத²ங் கதே²தி; தோ³ஸசரிதஸ்ஸ ப⁴க³வா புக்³க³லஸ்ஸ மெத்தாபா⁴வனங் ஆசிக்க²தி; மோஹசரிதஸ்ஸ ப⁴க³வா புக்³க³லஸ்ஸ உத்³தே³ஸே பரிபுச்சா²ய காலேன த⁴ம்மஸ்ஸவனே காலேன த⁴ம்மஸாகச்சா²ய க³ருஸங்வாஸே நிவேஸேதி; விதக்கசரிதஸ்ஸ ப⁴க³வா புக்³க³லஸ்ஸ ஆனாபானஸ்ஸதிங் ஆசிக்க²தி; ஸத்³தா⁴சரிதஸ்ஸ ப⁴க³வா புக்³க³லஸ்ஸ பஸாத³னீயங் நிமித்தங் ஆசிக்க²தி பு³த்³த⁴ஸுபோ³தி⁴ங் 38 த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங் ஸங்க⁴ஸுப்படிபத்திங் ஸீலானி ச; அத்தனோ ஞாணசரிதஸ்ஸ ப⁴க³வா புக்³க³லஸ்ஸ விபஸ்ஸனானிமித்தங் ஆசிக்க²தி அனிச்சாகாரங் து³க்கா²காரங் அனத்தாகாரங்.

    Kathaṃ bhagavā buddhacakkhunāpi cakkhumā? Bhagavā buddhacakkhunā lokaṃ volokento 39 addasa satte apparajakkhe mahārajakkhe tikkhindriye mudindriye svākāre dvākāre suviññāpaye duviññāpaye appekacce paralokavajjabhayadassāvino 40 viharante. Seyyathāpi nāma uppaliniyaṃ vā paduminiyaṃ vā puṇḍarīkiniyaṃ vā appekaccāni uppalāni vā padumāni vā puṇḍarīkāni vā udake jātāni udake saṃvaḍḍhāni udakānuggatāni antonimuggaposīni 41, appekaccāni uppalāni vā padumāni vā puṇḍarīkāni vā udake jātāni udake saṃvaḍḍhāni samodakaṃ ṭhitāni, appekaccāni uppalāni vā padumāni vā puṇḍarīkāni vā udake jātāni udake saṃvaḍḍhāni udakā accuggamma tiṭṭhanti anupalittāni udakena; evamevaṃ bhagavā buddhacakkhunā lokaṃ volokento addasa satte apparajakkhe mahārajakkhe tikkhindriye mudindriye svākāre dvākāre suviññāpaye duviññāpaye appekacce paralokavajjabhayadassāvino viharante. Jānāti bhagavā – ‘‘ayaṃ puggalo rāgacarito, ayaṃ dosacarito, ayaṃ mohacarito, ayaṃ vitakkacarito, ayaṃ saddhācarito, ayaṃ ñāṇacarito’’ti. Rāgacaritassa bhagavā puggalassa asubhakathaṃ katheti; dosacaritassa bhagavā puggalassa mettābhāvanaṃ ācikkhati; mohacaritassa bhagavā puggalassa uddese paripucchāya kālena dhammassavane kālena dhammasākacchāya garusaṃvāse niveseti; vitakkacaritassa bhagavā puggalassa ānāpānassatiṃ ācikkhati; saddhācaritassa bhagavā puggalassa pasādanīyaṃ nimittaṃ ācikkhati buddhasubodhiṃ 42 dhammasudhammataṃ saṅghasuppaṭipattiṃ sīlāni ca; attano ñāṇacaritassa bhagavā puggalassa vipassanānimittaṃ ācikkhati aniccākāraṃ dukkhākāraṃ anattākāraṃ.

    ‘‘ஸேலே யதா² பப்³ப³தமுத்³த⁴னிட்டி²தோ, யதா²பி பஸ்ஸே ஜனதங் ஸமந்ததோ;

    ‘‘Sele yathā pabbatamuddhaniṭṭhito, yathāpi passe janataṃ samantato;

    ததூ²பமங் த⁴ம்மமயங் ஸுமேத⁴, பாஸாத³மாருய்ஹ ஸமந்தசக்கு²;

    Tathūpamaṃ dhammamayaṃ sumedha, pāsādamāruyha samantacakkhu;

    ஸோகாவதிண்ணங் 43 ஜனதமபேதஸோகோ, அவெக்க²ஸ்ஸு ஜாதிஜராபி⁴பூ⁴த’’ந்தி.

    Sokāvatiṇṇaṃ 44 janatamapetasoko, avekkhassu jātijarābhibhūta’’nti.

    ஏவங் ப⁴க³வா பு³த்³த⁴சக்கு²னாபி சக்கு²மா.

    Evaṃ bhagavā buddhacakkhunāpi cakkhumā.

    கத²ங் ப⁴க³வா ஸமந்தசக்கு²னாபி சக்கு²மா? ஸமந்தசக்கு² வுச்சதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணங். ப⁴க³வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணேன உபேதோ ஸமுபேதோ உபாக³தோ ஸமுபாக³தோ உபபன்னோ ஸமுபபன்னோ ஸமன்னாக³தோ.

    Kathaṃ bhagavā samantacakkhunāpi cakkhumā? Samantacakkhu vuccati sabbaññutañāṇaṃ. Bhagavā sabbaññutañāṇena upeto samupeto upāgato samupāgato upapanno samupapanno samannāgato.

    ‘‘ந தஸ்ஸ அத்³தி³ட்ட²மித⁴த்தி² கிஞ்சி, அதோ² அவிஞ்ஞாதமஜானிதப்³ப³ங்;

    ‘‘Na tassa addiṭṭhamidhatthi kiñci, atho aviññātamajānitabbaṃ;

    ஸப்³ப³ங் அபி⁴ஞ்ஞாஸி யத³த்தி² நெய்யங், ததா²க³தோ தேன ஸமந்தசக்கூ²’’தி.

    Sabbaṃ abhiññāsi yadatthi neyyaṃ, tathāgato tena samantacakkhū’’ti.

    ஏவங் ப⁴க³வா ஸமந்தசக்கு²னாபி சக்கு²மாதி – ந மே ப்³யாகாஸி சக்கு²மா.

    Evaṃ bhagavā samantacakkhunāpi cakkhumāti – na me byākāsi cakkhumā.

    யாவததியஞ்ச தே³வீஸி, ப்³யாகரோதீதி மே ஸுதந்தி யாவததியங் பு³த்³தோ⁴ ஸஹத⁴ம்மிகங் பஞ்ஹங் புட்டோ² ப்³யாகரோதி நோ ஸங்ஸாரேதீதி 45 – ஏவங் மயா உக்³க³ஹிதங், ஏவங் மயா உபதா⁴ரிதங், ஏவங் மயா உபலக்கி²தங். தே³வீஸீதி ப⁴க³வா சேவ இஸி சாதி – தே³வீஸி. யதா² ராஜா பப்³ப³ஜிதா வுச்சந்தி ராஜிஸயோ, ப்³ராஹ்மணா பப்³ப³ஜிதா வுச்சந்தி ப்³ராஹ்மணிஸயோ, ஏவமேவ ப⁴க³வா தே³வோ சேவ இஸி சாதி – தே³வீஸி.

    Yāvatatiyañca devīsi, byākarotīti me sutanti yāvatatiyaṃ buddho sahadhammikaṃ pañhaṃ puṭṭho byākaroti no saṃsāretīti 46 – evaṃ mayā uggahitaṃ, evaṃ mayā upadhāritaṃ, evaṃ mayā upalakkhitaṃ. Devīsīti bhagavā ceva isi cāti – devīsi. Yathā rājā pabbajitā vuccanti rājisayo, brāhmaṇā pabbajitā vuccanti brāhmaṇisayo, evameva bhagavā devo ceva isi cāti – devīsi.

    அத² வா, ப⁴க³வா பப்³ப³ஜிதோதிபி இஸி. மஹந்தங் ஸீலக்க²ந்த⁴ங் ஏஸீ க³வேஸீ பரியேஸீதிபி இஸி. மஹந்தங் ஸமாதி⁴க்க²ந்த⁴ங்…பே॰… மஹந்தங் பஞ்ஞாக்க²ந்த⁴ங்… மஹந்தங் விமுத்திக்க²ந்த⁴ங்… மஹந்தங் விமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனக்க²ந்த⁴ங் ஏஸீ க³வேஸீ பரியேஸீதிபி இஸி. மஹதோ தமோகாயஸ்ஸ பதா³லனங் ஏஸீ க³வேஸீ பரியேஸீதிபி இஸி. மஹதோ விபல்லாஸஸ்ஸ பபே⁴த³னங் ஏஸீ க³வேஸீ பரியேஸீதிபி இஸி. மஹதோ தண்ஹாஸல்லஸ்ஸ அப்³ப³ஹனங்… மஹதோ தி³ட்டி²ஸங்கா⁴டஸ்ஸ வினிவேட²னங்… மஹதோ மானத்³த⁴ஜஸ்ஸ பபாதனங்… மஹதோ அபி⁴ஸங்கா²ரஸ்ஸ வூபஸமங்… மஹதோ ஓக⁴ஸ்ஸ நித்த²ரணங்… மஹதோ பா⁴ரஸ்ஸ நிக்கே²பனங்… மஹதோ ஸங்ஸாரவட்டஸ்ஸ உபச்சே²த³ங்… மஹதோ ஸந்தாபஸ்ஸ நிப்³பா³பனங்… மஹதோ பரிளாஹஸ்ஸ படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங்… மஹதோ த⁴ம்மத்³த⁴ஜஸ்ஸ உஸ்ஸாபனங் ஏஸீ க³வேஸீ பரியேஸீதிபி இஸி. மஹந்தே ஸதிபட்டா²னே… மஹந்தே ஸம்மப்பதா⁴னே… மஹந்தானி இந்த்³ரியானி… மஹந்தானி ப³லானி… மஹந்தே பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³… மஹந்தங் அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங்… மஹந்தங் பரமத்த²ங் ங்1அதங் நிப்³பா³னங் ஏஸீ க³வேஸீ பரியேஸீதிபி இஸி. மஹேஸக்கே²ஹி வா ஸத்தேஹி ஏஸிதோ க³வேஸிதோ பரியேஸிதோ – ‘‘கஹங் பு³த்³தோ⁴, கஹங் ப⁴க³வா, கஹங் தே³வதே³வோ, கஹங் நராஸபோ⁴’’திபி இஸீதி – யாவததியஞ்ச தே³வீஸி ப்³யாகரோதீதி மே ஸுதங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Atha vā, bhagavā pabbajitotipi isi. Mahantaṃ sīlakkhandhaṃ esī gavesī pariyesītipi isi. Mahantaṃ samādhikkhandhaṃ…pe… mahantaṃ paññākkhandhaṃ… mahantaṃ vimuttikkhandhaṃ… mahantaṃ vimuttiñāṇadassanakkhandhaṃ esī gavesī pariyesītipi isi. Mahato tamokāyassa padālanaṃ esī gavesī pariyesītipi isi. Mahato vipallāsassa pabhedanaṃ esī gavesī pariyesītipi isi. Mahato taṇhāsallassa abbahanaṃ… mahato diṭṭhisaṅghāṭassa viniveṭhanaṃ… mahato mānaddhajassa papātanaṃ… mahato abhisaṅkhārassa vūpasamaṃ… mahato oghassa nittharaṇaṃ… mahato bhārassa nikkhepanaṃ… mahato saṃsāravaṭṭassa upacchedaṃ… mahato santāpassa nibbāpanaṃ… mahato pariḷāhassa paṭippassaddhiṃ… mahato dhammaddhajassa ussāpanaṃ esī gavesī pariyesītipi isi. Mahante satipaṭṭhāne… mahante sammappadhāne… mahantāni indriyāni… mahantāni balāni… mahante bojjhaṅge… mahantaṃ ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ… mahantaṃ paramatthaṃ ṃ1ataṃ nibbānaṃ esī gavesī pariyesītipi isi. Mahesakkhehi vā sattehi esito gavesito pariyesito – ‘‘kahaṃ buddho, kahaṃ bhagavā, kahaṃ devadevo, kahaṃ narāsabho’’tipi isīti – yāvatatiyañca devīsi byākarotīti me sutaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘த்³வாஹங் ஸக்கங் அபுச்சி²ஸ்ஸங், [இச்சாயஸ்மா மோக⁴ராஜா]

    ‘‘Dvāhaṃ sakkaṃ apucchissaṃ, [iccāyasmā mogharājā]

    ந மே ப்³யாகாஸி சக்கு²மா;

    Na me byākāsi cakkhumā;

    யாவததியஞ்ச தே³வீஸி, ப்³யாகரோதீதி மே ஸுத’’ந்தி.

    Yāvatatiyañca devīsi, byākarotīti me suta’’nti.

    86.

    86.

    அயங் லோகோ பரோ லோகோ, ப்³ரஹ்மலோகோ ஸதே³வகோ;

    Ayaṃ loko paro loko, brahmaloko sadevako;

    தி³ட்டி²ங் தே நாபி⁴ஜானாதி, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Diṭṭhiṃ te nābhijānāti, gotamassa yasassino.

    அயங் லோகோ பரோ லோகோதி. அயங் லோகோதி மனுஸ்ஸலோகோ. பரோ லோகோதி மனுஸ்ஸலோகங் ட²பெத்வா ஸப்³போ³ பரோ லோகோதி – அயங் லோகோ பரோ லோகோ.

    Ayaṃ loko paro lokoti. Ayaṃ lokoti manussaloko. Paro lokoti manussalokaṃ ṭhapetvā sabbo paro lokoti – ayaṃ loko paro loko.

    ப்³ரஹ்மலோகோ ஸதே³வகோதி ஸதே³வகோ லோகோ ஸமாரகோ ஸப்³ரஹ்மகோ ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணீ பஜா ஸதே³வமனுஸ்ஸாதி – ப்³ரஹ்மலோகோ ஸதே³வகோ.

    Brahmaloko sadevakoti sadevako loko samārako sabrahmako sassamaṇabrāhmaṇī pajā sadevamanussāti – brahmaloko sadevako.

    தி³ட்டி²ங் தே நாபி⁴ஜானாதீதி துய்ஹங் தி³ட்டி²ங் க²ந்திங் ருசிங் லத்³தி⁴ங் அஜ்ஜா²ஸயங் அதி⁴ப்பாயங் லோகோ ந ஜானாதி – ‘‘அயங் ஏவங்தி³ட்டி²கோ ஏவங்க²ந்திகோ ஏவங்ருசிகோ ஏவங்லத்³தி⁴கோ ஏவங்அஜ்ஜா²ஸயோ ஏவங்அதி⁴ப்பாயோ’’தி ந ஜானாதி ந பஸ்ஸதி ந த³க்க²தி நாதி⁴க³ச்ச²தி ந விந்த³தி ந படிலப⁴தீதி – தி³ட்டி²ங் தே நாபி⁴ஜானாதி.

    Diṭṭhiṃ te nābhijānātīti tuyhaṃ diṭṭhiṃ khantiṃ ruciṃ laddhiṃ ajjhāsayaṃ adhippāyaṃ loko na jānāti – ‘‘ayaṃ evaṃdiṭṭhiko evaṃkhantiko evaṃruciko evaṃladdhiko evaṃajjhāsayo evaṃadhippāyo’’ti na jānāti na passati na dakkhati nādhigacchati na vindati na paṭilabhatīti – diṭṭhiṃ te nābhijānāti.

    கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோதி ப⁴க³வா யஸப்பத்தோதி யஸஸ்ஸீ. அத² வா, ப⁴க³வா ஸக்கதோ க³ருகதோ மானிதோ பூஜிதோ அபசிதோ லாபீ⁴ சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானந்திபி யஸஸ்ஸீதி – கோ³தமஸ்ஸ யஸ்ஸினோ. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Gotamassa yasassinoti bhagavā yasappattoti yasassī. Atha vā, bhagavā sakkato garukato mānito pūjito apacito lābhī cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānantipi yasassīti – gotamassa yassino. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘அயங் லோகோ பரோ லோகோ, ப்³ரஹ்மலோகோ ஸதே³வகோ;

    ‘‘Ayaṃ loko paro loko, brahmaloko sadevako;

    தி³ட்டி²ங் தே நாபி⁴ஜானாதி, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ’’தி.

    Diṭṭhiṃ te nābhijānāti, gotamassa yasassino’’ti.

    87.

    87.

    ஏவங் அபி⁴க்கந்தத³ஸ்ஸாவிங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    Evaṃabhikkantadassāviṃ, atthi pañhena āgamaṃ;

    கத²ங் லோகங் அவெக்க²ந்தங், மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதி.

    Kathaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passati.

    ஏவங் அபி⁴க்கந்தத³ஸ்ஸாவிந்தி ஏவங் அபி⁴க்கந்தத³ஸ்ஸாவிங் அக்³க³த³ஸ்ஸாவிங் ஸெட்ட²த³ஸ்ஸாவிங் விஸெட்ட²த³ஸ்ஸாவிங் பாமொக்க²த³ஸ்ஸாவிங் உத்தமத³ஸ்ஸாவிங் பரமத³ஸ்ஸாவிந்தி – ஏவங் அபி⁴க்கந்தத³ஸ்ஸாவிங்.

    Evaṃ abhikkantadassāvinti evaṃ abhikkantadassāviṃ aggadassāviṃ seṭṭhadassāviṃ viseṭṭhadassāviṃ pāmokkhadassāviṃ uttamadassāviṃ paramadassāvinti – evaṃ abhikkantadassāviṃ.

    அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மந்தி பஞ்ஹேன அத்தி²கோ ஆக³தொம்ஹி…பே॰… வஹஸ்ஸேதங் பா⁴ரந்தி, ஏவம்பி அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்.

    Atthi pañhena āgamanti pañhena atthiko āgatomhi…pe… vahassetaṃ bhāranti, evampi atthi pañhena āgamaṃ.

    கத²ங் லோகங் அவெக்க²ந்தந்தி கத²ங் லோகங் அவெக்க²ந்தங் பச்சவெக்க²ந்தங் துலயந்தங் தீரயந்தங் விபா⁴வயந்தங் விபூ⁴தங் கரொந்தந்தி – கத²ங் லோகங் அவெக்க²ந்தங்.

    Kathaṃ lokaṃ avekkhantanti kathaṃ lokaṃ avekkhantaṃ paccavekkhantaṃ tulayantaṃ tīrayantaṃ vibhāvayantaṃ vibhūtaṃ karontanti – kathaṃ lokaṃ avekkhantaṃ.

    மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதீதி மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதி ந த³க்க²தி நாதி⁴க³ச்ச²தி ந விந்த³தி ந படிலப⁴தீதி – மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதி. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Maccurājā na passatīti maccurājā na passati na dakkhati nādhigacchati na vindati na paṭilabhatīti – maccurājā na passati. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘ஏவங் அபி⁴க்கந்தத³ஸ்ஸாவிங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    ‘‘Evaṃ abhikkantadassāviṃ, atthi pañhena āgamaṃ;

    கத²ங் லோகங் அவெக்க²ந்தங், மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதீ’’தி.

    Kathaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passatī’’ti.

    88.

    88.

    ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸு, மோக⁴ராஜ ஸதா³ ஸதோ;

    Suññatolokaṃ avekkhassu, mogharāja sadā sato;

    அத்தானுதி³ட்டி²ங் ஊஹச்ச, ஏவங் மச்சுதரோ ஸியா;

    Attānudiṭṭhiṃ ūhacca, evaṃ maccutaro siyā;

    ஏவங் லோகங் அவெக்க²ந்தங், மச்சுராஜா ந பஸ்ஸதி.

    Evaṃ lokaṃ avekkhantaṃ, maccurājā na passati.

    ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸூதி. லோகோதி நிரயலோகோ திரச்சா²னலோகோ பெத்திவிஸயலோகோ மனுஸ்ஸலோகோ தே³வலோகோ க²ந்த⁴லோகோ தா⁴துலோகோ ஆயதனலோகோ அயங் லோகோ பரோ லோகோ ப்³ரஹ்மலோகோ ஸதே³வகோ 47. அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘லோகோ லோகோதி, ப⁴ந்தே, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ப⁴ந்தே, லோகோதி வுச்சதீ’’தி? ‘‘லுஜ்ஜதீதி கோ², பி⁴க்கு², தஸ்மா லோகோதி வுச்சதி. கிஞ்ச லுஜ்ஜதி? சக்கு² கோ² பி⁴க்கு² லுஜ்ஜதி, ரூபா லுஜ்ஜந்தி, சக்கு²விஞாணங் லுஜ்ஜதி, சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸோ லுஜ்ஜதி, யம்பித³ங் 48 சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸபச்சயா உப்பஜ்ஜதி வேத³யிதங் ஸுக²ங் வா து³க்க²ங் வா அது³க்க²மஸுக²ங் வா தம்பி லுஜ்ஜதி; ஸோதங் லுஜ்ஜதி, க³ந்தா⁴ லுஜ்ஜந்தி…பே॰… காயோ லுஜ்ஜதி , பொ²ட்ட²ப்³பா³ லுஜ்ஜந்தி; மனோ லுஜ்ஜதி, த⁴ம்மா லுஜ்ஜந்தி, மனோவிஞ்ஞாணங் லுஜ்ஜதி, மனோஸம்ப²ஸ்ஸோ லுஜ்ஜதி; யம்பித³ங் மனோஸம்ப²ஸ்ஸபச்சயா உப்பஜ்ஜதி வேத³யிதங் ஸுக²ங் வா து³க்க²ங் வா அது³க்க²மஸுக²ங் வா தம்பி லுஜ்ஜதி. லுஜ்ஜதீதி கோ², பி⁴க்கு², தஸ்மா லோகோதி வுச்சதி’’.

    Suññatolokaṃ avekkhassūti. Lokoti nirayaloko tiracchānaloko pettivisayaloko manussaloko devaloko khandhaloko dhātuloko āyatanaloko ayaṃ loko paro loko brahmaloko sadevako 49. Aññataro bhikkhu bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘loko lokoti, bhante, vuccati. Kittāvatā nu kho, bhante, lokoti vuccatī’’ti? ‘‘Lujjatīti kho, bhikkhu, tasmā lokoti vuccati. Kiñca lujjati? Cakkhu kho bhikkhu lujjati, rūpā lujjanti, cakkhuviñāṇaṃ lujjati, cakkhusamphasso lujjati, yampidaṃ 50 cakkhusamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi lujjati; sotaṃ lujjati, gandhā lujjanti…pe… kāyo lujjati , phoṭṭhabbā lujjanti; mano lujjati, dhammā lujjanti, manoviññāṇaṃ lujjati, manosamphasso lujjati; yampidaṃ manosamphassapaccayā uppajjati vedayitaṃ sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā tampi lujjati. Lujjatīti kho, bhikkhu, tasmā lokoti vuccati’’.

    ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²ஸ்ஸூதி த்³வீஹி காரணேஹி ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²தி – அவஸியபவத்தஸல்லக்க²ணவஸேன 51 வா துச்ச²ஸங்கா²ரஸமனுபஸ்ஸனாவஸேன வா. கத²ங் அவஸியபவத்தஸல்லக்க²ணவஸேன ஸுஞ்ஞதோ லோகங் அவெக்க²தி? ரூபே வஸோ ந லப்³ப⁴தி, வேத³னாய வஸோ ந லப்³ப⁴தி, ஸஞ்ஞாய வஸோ ந லப்³ப⁴தி, ஸங்கா²ரேஸு வஸோ ந லப்³ப⁴தி, விஞ்ஞாணே வஸோ ந லப்³ப⁴தி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா 52 – ‘‘ரூபங், பி⁴க்க²வே, அனத்தா. ரூபஞ்ச ஹித³ங், பி⁴க்க²வே, அத்தா அப⁴விஸ்ஸ, நயித³ங் ரூபங் ஆபா³தா⁴ய ஸங்வத்தெய்ய; லப்³பே⁴த² ச ரூபே – ‘ஏவங் மே ரூபங் ஹோது, ஏவங் மே ரூபங் மா அஹோஸீ’தி. யஸ்மா ச கோ², பி⁴க்க²வே, ரூபங் அனத்தா, தஸ்மா ரூபங் ஆபா³தா⁴ய ஸங்வத்ததி ந ச லப்³ப⁴தி ரூபே – ‘ஏவங் மே ரூபங் ஹோது, ஏவங் மே ரூபங் மா அஹோஸீ’தி.
