Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૩. મોહનસિક્ખાપદવણ્ણના

    3. Mohanasikkhāpadavaṇṇanā

    તસ્મિં અનાચારેતિ તસ્મિં અનાચારે આચિણ્ણે. મોક્ખો નત્થીતિ તસ્સા આપત્તિયા મોક્ખો નત્થિ. તસ્સ તેતિ તસ્સ તવ. અલાભાતિ યે અઞ્ઞેસં પાતિમોક્ખે ઉદ્દિસ્સમાને સાધુકં અટ્ઠિં કત્વા મનસિકરણસ્સ આનિસંસસઞ્ઞિતા દિટ્ઠધમ્મિકસમ્પરાયિકા ચ લાભા ઇચ્છિતબ્બા, તે સબ્બે તુય્હં અલાભા એવ હોન્તિ. દુલ્લદ્ધન્તિ પુઞ્ઞવિસેસેન લદ્ધમ્પિ મનુસ્સત્તં દુલ્લદ્ધં. સાધુકન્તિ સુટ્ઠુ. અટ્ઠિં કત્વાતિ અત્થિકભાવં કત્વા, અત્થિકો હુત્વાતિ વુત્તં હોતિ. ઞત્તિદુતિયેન કમ્મેનાતિ ‘‘સુણાતુ મે, ભન્તે, સઙ્ઘો’’તિઆદિના (પાચિ॰ ૪૪૬) પદભાજનિયં વુત્તેન મોહારોપનકેન ઞત્તિદુતિયેન કમ્મેન.

    Tasmiṃanācāreti tasmiṃ anācāre āciṇṇe. Mokkho natthīti tassā āpattiyā mokkho natthi. Tassa teti tassa tava. Alābhāti ye aññesaṃ pātimokkhe uddissamāne sādhukaṃ aṭṭhiṃ katvā manasikaraṇassa ānisaṃsasaññitā diṭṭhadhammikasamparāyikā ca lābhā icchitabbā, te sabbe tuyhaṃ alābhā eva honti. Dulladdhanti puññavisesena laddhampi manussattaṃ dulladdhaṃ. Sādhukanti suṭṭhu. Aṭṭhiṃ katvāti atthikabhāvaṃ katvā, atthiko hutvāti vuttaṃ hoti. Ñattidutiyena kammenāti ‘‘suṇātu me, bhante, saṅgho’’tiādinā (pāci. 446) padabhājaniyaṃ vuttena mohāropanakena ñattidutiyena kammena.

    અધમ્મકમ્મેતિ એત્થ મોહારોપનકમ્મં અધિપ્પેતં.

    Adhammakammeti ettha mohāropanakammaṃ adhippetaṃ.

    મોહનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mohanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact