Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૨. દુતિયવગ્ગો

    2. Dutiyavaggo

    ૧. મોહપરિઞ્ઞાસુત્તં

    1. Mohapariññāsuttaṃ

    ૧૧. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    11. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘મોહં, ભિક્ખવે, અનભિજાનં અપરિજાનં તત્થ ચિત્તં અવિરાજયં અપ્પજહં અભબ્બો દુક્ખક્ખયાય. મોહઞ્ચ ખો, ભિક્ખવે, અભિજાનં પરિજાનં તત્થ ચિત્તં વિરાજયં પજહં ભબ્બો દુક્ખક્ખયાયા’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Mohaṃ, bhikkhave, anabhijānaṃ aparijānaṃ tattha cittaṃ avirājayaṃ appajahaṃ abhabbo dukkhakkhayāya. Mohañca kho, bhikkhave, abhijānaṃ parijānaṃ tattha cittaṃ virājayaṃ pajahaṃ bhabbo dukkhakkhayāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘યેન મોહેન મૂળ્હાસે, સત્તા ગચ્છન્તિ દુગ્ગતિં;

    ‘‘Yena mohena mūḷhāse, sattā gacchanti duggatiṃ;

    તં મોહં સમ્મદઞ્ઞાય, પજહન્તિ વિપસ્સિનો;

    Taṃ mohaṃ sammadaññāya, pajahanti vipassino;

    પહાય ન પુનાયન્તિ, ઇમં લોકં કુદાચન’’ન્તિ.

    Pahāya na punāyanti, imaṃ lokaṃ kudācana’’nti.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. પઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૧-૩. મોહપરિઞ્ઞાદિસુત્તવણ્ણના • 1-3. Mohapariññādisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact