Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઇતિવુત્તકપાળિ • Itivuttakapāḷi

    ૮. મોનેય્યસુત્તં

    8. Moneyyasuttaṃ

    ૬૭. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા, વુત્તમરહતાતિ મે સુતં –

    67. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘તીણિમાનિ, ભિક્ખવે, મોનેય્યાનિ. કતમાનિ તીણિ? કાયમોનેય્યં, વચીમોનેય્યં, મનોમોનેય્યં – ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ મોનેય્યાની’’તિ. એતમત્થં ભગવા અવોચ. તત્થેતં ઇતિ વુચ્ચતિ –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, moneyyāni. Katamāni tīṇi? Kāyamoneyyaṃ, vacīmoneyyaṃ, manomoneyyaṃ – imāni kho, bhikkhave, tīṇi moneyyānī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘કાયમુનિં વચીમુનિં, મનોમુનિમનાસવં;

    ‘‘Kāyamuniṃ vacīmuniṃ, manomunimanāsavaṃ;

    મુનિં મોનેય્યસમ્પન્નં, આહુ નિન્હાતપાપક’’ન્તિ 1.

    Muniṃ moneyyasampannaṃ, āhu ninhātapāpaka’’nti 2.

    અયમ્પિ અત્થો વુત્તો ભગવતા, ઇતિ મે સુતન્તિ. અટ્ઠમં.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. આહુ સબ્બપ્પહાયિનન્તિ (અ॰ નિ॰ ૩.૧૨૩)
    2. āhu sabbappahāyinanti (a. ni. 3.123)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઇતિવુત્તક-અટ્ઠકથા • Itivuttaka-aṭṭhakathā / ૮. મોનેય્યસુત્તવણ્ણના • 8. Moneyyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact