Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. મોનેય્યસુત્તવણ્ણના
10. Moneyyasuttavaṇṇanā
૧૨૩. દસમે મોનેય્યાનીતિ મુનિભાવા. કાયમોનેય્યન્તિ કાયદ્વારે મુનિભાવો સાધુભાવો પણ્ડિતભાવો. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો. ઇદં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, કાયમોનેય્યન્તિ ઇદં તિવિધકાયદુચ્ચરિતપ્પહાનં કાયમોનેય્યં નામ. અપિચ તિવિધં કાયસુચરિતમ્પિ કાયમોનેય્યં, તથા કાયારમ્મણં ઞાણં કાયમોનેય્યં, કાયપરિઞ્ઞા કાયમોનેય્યં, પરિઞ્ઞાસહગતો મગ્ગો કાયમોનેય્યં, કાયે છન્દરાગસ્સ પહાનં કાયમોનેય્યં, કાયસઙ્ખારનિરોધો ચતુત્થજ્ઝાનસમાપત્તિ કાયમોનેય્યં. વચીમોનેય્યેપિ એસેવ નયો.
123. Dasame moneyyānīti munibhāvā. Kāyamoneyyanti kāyadvāre munibhāvo sādhubhāvo paṇḍitabhāvo. Sesadvayepi eseva nayo. Idaṃ vuccati, bhikkhave, kāyamoneyyanti idaṃ tividhakāyaduccaritappahānaṃ kāyamoneyyaṃ nāma. Apica tividhaṃ kāyasucaritampi kāyamoneyyaṃ, tathā kāyārammaṇaṃ ñāṇaṃ kāyamoneyyaṃ, kāyapariññā kāyamoneyyaṃ, pariññāsahagato maggo kāyamoneyyaṃ, kāye chandarāgassa pahānaṃ kāyamoneyyaṃ, kāyasaṅkhāranirodho catutthajjhānasamāpatti kāyamoneyyaṃ. Vacīmoneyyepi eseva nayo.
અયં પનેત્થ વિસેસો – યથા ઇધ ચતુત્થજ્ઝાનસમાપત્તિ, એવં તત્થ વચીસઙ્ખારનિરોધો દુતિયજ્ઝાનસમાપત્તિ વચીમોનેય્યન્તિ વેદિતબ્બા. મનોમોનેય્યમ્પિ ઇમિનાવ નયેન અત્થં ઞત્વા ચિત્તસઙ્ખારનિરોધો સઞ્ઞાવેદયિતનિરોધસમાપત્તિ મનોમોનેય્યન્તિ વેદિતબ્બા. કાયમુનિન્તિ કાયદ્વારે મુનિં ઉત્તમં પરિસુદ્ધં, કાયેન વા મુનિં. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો. સબ્બપ્પહાયિનન્તિ ખીણાસવં. ખીણાસવો હિ સબ્બપ્પહાયી નામાતિ.
Ayaṃ panettha viseso – yathā idha catutthajjhānasamāpatti, evaṃ tattha vacīsaṅkhāranirodho dutiyajjhānasamāpatti vacīmoneyyanti veditabbā. Manomoneyyampi imināva nayena atthaṃ ñatvā cittasaṅkhāranirodho saññāvedayitanirodhasamāpatti manomoneyyanti veditabbā. Kāyamuninti kāyadvāre muniṃ uttamaṃ parisuddhaṃ, kāyena vā muniṃ. Sesadvayepi eseva nayo. Sabbappahāyinanti khīṇāsavaṃ. Khīṇāsavo hi sabbappahāyī nāmāti.
આપાયિકવગ્ગો દુતિયો.
Āpāyikavaggo dutiyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. મોનેય્યસુત્તં • 10. Moneyyasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. મોનેય્યસુત્તવણ્ણના • 10. Moneyyasuttavaṇṇanā