Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરગાથાપાળિ • Theragāthāpāḷi

    ૧૨. મુદિતત્થેરગાથા

    12. Muditattheragāthā

    ૩૧૧.

    311.

    ‘‘પબ્બજિં જીવિકત્થોહં, લદ્ધાન ઉપસમ્પદં;

    ‘‘Pabbajiṃ jīvikatthohaṃ, laddhāna upasampadaṃ;

    તતો સદ્ધં પટિલભિં, દળ્હવીરિયો પરક્કમિં.

    Tato saddhaṃ paṭilabhiṃ, daḷhavīriyo parakkamiṃ.

    ૩૧૨.

    312.

    ‘‘કામં ભિજ્જતુયં કાયો, મંસપેસી વિસીયરું 1;

    ‘‘Kāmaṃ bhijjatuyaṃ kāyo, maṃsapesī visīyaruṃ 2;

    ઉભો જણ્ણુકસન્ધીહિ, જઙ્ઘાયો પપતન્તુ મે.

    Ubho jaṇṇukasandhīhi, jaṅghāyo papatantu me.

    ૩૧૩.

    313.

    ‘‘નાસિસ્સં ન પિવિસ્સામિ, વિહારા ચ ન નિક્ખમે;

    ‘‘Nāsissaṃ na pivissāmi, vihārā ca na nikkhame;

    નપિ પસ્સં નિપાતેસ્સં, તણ્હાસલ્લે અનૂહતે.

    Napi passaṃ nipātessaṃ, taṇhāsalle anūhate.

    ૩૧૪.

    314.

    ‘‘તસ્સ મેવં વિહરતો, પસ્સ વીરિયપરક્કમં;

    ‘‘Tassa mevaṃ viharato, passa vīriyaparakkamaṃ;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    … મુદિતો થેરો….

    … Mudito thero….

    ચતુક્કનિપાતો નિટ્ઠિતો.

    Catukkanipāto niṭṭhito.

    તત્રુદ્દાનં –

    Tatruddānaṃ –

    નાગસમાલો ભગુ ચ, સભિયો નન્દકોપિ ચ;

    Nāgasamālo bhagu ca, sabhiyo nandakopi ca;

    જમ્બુકો સેનકો થેરો, સમ્ભૂતો રાહુલોપિ ચ.

    Jambuko senako thero, sambhūto rāhulopi ca.

    ભવતિ ચન્દનો થેરો, દસેતે 3 બુદ્ધસાવકા;

    Bhavati candano thero, dasete 4 buddhasāvakā;

    ધમ્મિકો સપ્પકો થેરો, મુદિતો ચાપિ તે તયો;

    Dhammiko sappako thero, mudito cāpi te tayo;

    ગાથાયો દ્વે ચ પઞ્ઞાસ, થેરા સબ્બેપિ તેરસાતિ 5.

    Gāthāyo dve ca paññāsa, therā sabbepi terasāti 6.







    Footnotes:
    1. વિસિયન્તુ (ક॰)
    2. visiyantu (ka.)
    3. ઇદાનિ નવેવ થેરા દિસ્સન્તિ
    4. idāni naveva therā dissanti
    5. ઇદાનિ દ્વાદસેવ થેરા દિસ્સન્તિ
    6. idāni dvādaseva therā dissanti



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / થેરગાથા-અટ્ઠકથા • Theragāthā-aṭṭhakathā / ૧૨. મુદિતત્થેરગાથાવણ્ણના • 12. Muditattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact