Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૧૬૧. મૂલાદિભેસજ્જકથા
161. Mūlādibhesajjakathā
૨૬૩. મૂલભેસજ્જાદિવિનિચ્છયોપીતિ પિસદ્દો અચ્છવસન્તિઆદીસુ વિનિચ્છયં અપેક્ખતિ. ઇધાતિ ભેસજ્જક્ખન્ધકે. યં યન્તિ વિનિચ્છયં. પિસનસિલાતિ પિસતિ એત્થાતિ પિસના, સાયેવ સિલાતિ પિસનસિલા. ઇમિના અચલં હુત્વા નિસીદતીતિ નિસદોતિ અત્થં દસ્સેતિ. પિસનપોતકોતિ પિસતિ અનેનાતિ પિસનો, સોયેવ પોતકોતિ પિસનપોતકો, ઇમિના નિસદતો પોતકોતિ નિસદપોતકોતિ અત્થં દસ્સેતિ. હિઙ્ગુજાતિયોતિ હિઙ્ગુકુલાનિ.
263.Mūlabhesajjādivinicchayopīti pisaddo acchavasantiādīsu vinicchayaṃ apekkhati. Idhāti bhesajjakkhandhake. Yaṃ yanti vinicchayaṃ. Pisanasilāti pisati etthāti pisanā, sāyeva silāti pisanasilā. Iminā acalaṃ hutvā nisīdatīti nisadoti atthaṃ dasseti. Pisanapotakoti pisati anenāti pisano, soyeva potakoti pisanapotako, iminā nisadato potakoti nisadapotakoti atthaṃ dasseti. Hiṅgujātiyoti hiṅgukulāni.
સામુદ્દન્તિ એત્થ સમુદ્દે સન્તિટ્ઠતીતિ સામુદ્દન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘સમુદ્દતીરે’’તિઆદિ. ‘‘તીરે’’તિ ઇમિના સમુદ્દેતિ એત્થ સત્તમીવિભત્તિયા સમીપત્થે પવત્તભાવં દસ્સેતિ. પકતિલોણન્તિ સભાવલોણં, ન દબ્બસમ્ભારેહિ સદ્ધિં પચિતન્તિ અત્થો. ‘‘પબ્બતે ઉટ્ઠહતી’’તિ ઇમિના સિન્ધુનામકે પબ્બતે ઉટ્ઠહતીતિ સિન્ધવન્તિ અત્થં દસ્સેતિ. ઉબ્બિતો ભૂમિતો ઈરતિ ઉગ્ગચ્છતીતિ ઉબ્બિરન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભૂમિતો અઙ્કુરં ઉટ્ઠહતી’’તિ. ઇમિના અટ્ઠકથાનયેન ઓટ્ઠજો તતિયક્ખરોયેવ યુજ્જતિ, પોત્થકેસુ પન ચતુત્થક્ખરોયેવ દિસ્સતિ. ‘‘ઉબ્ભિદ’’ન્તિપિ પાઠો. બિલન્તિ કોટ્ઠાસો. તસ્મા દબ્બસમ્ભારેહિ બિલેહિ સદ્ધિં પચિતં બિલન્તિ અત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘દબ્બસમ્ભારેહિ સદ્ધિં પચિત’’ન્તિ. અભિધાને પન (અભિધાને ૪૬૧ ગાથાયં) ‘‘બિલાલ’’ન્તિ પાઠો અત્થિ. તન્તિ બિલં.
Sāmuddanti ettha samudde santiṭṭhatīti sāmuddanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘samuddatīre’’tiādi. ‘‘Tīre’’ti iminā samuddeti ettha sattamīvibhattiyā samīpatthe pavattabhāvaṃ dasseti. Pakatiloṇanti sabhāvaloṇaṃ, na dabbasambhārehi saddhiṃ pacitanti attho. ‘‘Pabbate uṭṭhahatī’’ti iminā sindhunāmake pabbate uṭṭhahatīti sindhavanti atthaṃ dasseti. Ubbito bhūmito īrati uggacchatīti ubbiranti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘bhūmito aṅkuraṃ uṭṭhahatī’’ti. Iminā aṭṭhakathānayena oṭṭhajo tatiyakkharoyeva yujjati, potthakesu pana catutthakkharoyeva dissati. ‘‘Ubbhida’’ntipi pāṭho. Bilanti koṭṭhāso. Tasmā dabbasambhārehi bilehi saddhiṃ pacitaṃ bilanti atthaṃ dassento āha ‘‘dabbasambhārehi saddhiṃ pacita’’nti. Abhidhāne pana (abhidhāne 461 gāthāyaṃ) ‘‘bilāla’’nti pāṭho atthi. Tanti bilaṃ.
૨૬૪. અસ્સાદીનં કાયગન્ધો વિય કસ્સચિ કાયગન્ધો હોતીતિ યોજના. તસ્સાપીતિ ભિક્ખુનોપિ. પિસદ્દેન કણ્ડુવાબાધભિક્ખુઆદયોપિ સમ્પિણ્ડેતિ. છકણસદ્દસ્સ અસ્સાદીનં મલેપિ પવત્તનતો વુત્તં ‘‘ગોમય’’ન્તિ. પાકતિકચુણ્ણમ્પીતિ અપક્કરજનચુણ્ણમ્પિ. એતમ્પીતિ પાકતિકચુણ્ણમ્પિ.
264. Assādīnaṃ kāyagandho viya kassaci kāyagandho hotīti yojanā. Tassāpīti bhikkhunopi. Pisaddena kaṇḍuvābādhabhikkhuādayopi sampiṇḍeti. Chakaṇasaddassa assādīnaṃ malepi pavattanato vuttaṃ ‘‘gomaya’’nti. Pākatikacuṇṇampīti apakkarajanacuṇṇampi. Etampīti pākatikacuṇṇampi.
તન્તિ આમકમંસં, ન ખાદીતિ સમ્બન્ધો. તન્તિ આમકલોહિતં વા, ન પિવીતિ સમ્બન્ધો. અમનુસ્સોતિ મનુસ્સસદિસો ભૂતો. તન્તિ આમકમંસલોહિતં.
Tanti āmakamaṃsaṃ, na khādīti sambandho. Tanti āmakalohitaṃ vā, na pivīti sambandho. Amanussoti manussasadiso bhūto. Tanti āmakamaṃsalohitaṃ.
૨૬૫. ‘‘અઞ્જન’’ન્તિ નામં સામઞ્ઞન્તિ આહ ‘‘અઞ્જનન્તિ સબ્બસઙ્ગાહકવચનમેત’’ન્તિ. સબ્બસઙ્ગાહકવચનન્તિ સબ્બેસં અઞ્જનાનં સઙ્ગાહકવચનં. એતન્તિ ‘‘અઞ્જન’’ન્તિ એતં વચનં. અઞ્જતિ ચક્ખું મક્ખેતિ અનેનાતિ અઞ્જનં, અઞ્જતિ ચક્ખું બ્યત્તં કરોતીતિ વા અઞ્જનં, તાલુજો તતિયક્ખરો. કપલ્લન્તિ કપલ્લે પવત્તં. કપાલઞ્હિ દીપસિખાય ઉપરિ નિકુજ્જિત્વા તત્થ પવત્તં મસિ ‘‘કપલ્લ’’ન્તિ વુચ્ચતિ. તમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘દીપસિખતો ગહિતમસી’’તિ. અઞ્જનૂપપિસનેહીતિ એત્થ અઞ્જનેહિ સદ્ધિં ઉપનેતું પિસિતબ્બન્તિ અઞ્જનૂપપિસનન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘અઞ્જનેન સદ્ધિં એકતો પિસિતેહી’’તિ. ‘‘એકતો’’તિ ઇમિના ‘‘સદ્ધિ’’ન્તિ પદસ્સેવ અત્થં દસ્સેતિ. હીતિ સચ્ચં. યંકિઞ્ચિ અઞ્જનૂપપિસનં ચુણ્ણં ન ન વટ્ટતીતિ યોજના. અથ વા ન વટ્ટતિ ન હોતિ, વટ્ટતિયેવાતિ યોજના. ઇમસ્મિં નયે ‘‘ન વટ્ટતી’’તિ આખ્યાતપદં કિરિયાન્તરાપેક્ખત્તા કત્તા હોતિ. આખ્યાતેસુપિ હિ કત્તુત્તઞ્ચ કમ્મત્તઞ્ચ લબ્ભતિ. ચન્દનન્તિઆદીનિ સુવિઞ્ઞેય્યાનેવ.
265.‘‘Añjana’’nti nāmaṃ sāmaññanti āha ‘‘añjananti sabbasaṅgāhakavacanameta’’nti. Sabbasaṅgāhakavacananti sabbesaṃ añjanānaṃ saṅgāhakavacanaṃ. Etanti ‘‘añjana’’nti etaṃ vacanaṃ. Añjati cakkhuṃ makkheti anenāti añjanaṃ, añjati cakkhuṃ byattaṃ karotīti vā añjanaṃ, tālujo tatiyakkharo. Kapallanti kapalle pavattaṃ. Kapālañhi dīpasikhāya upari nikujjitvā tattha pavattaṃ masi ‘‘kapalla’’nti vuccati. Tamatthaṃ dassento āha ‘‘dīpasikhato gahitamasī’’ti. Añjanūpapisanehīti ettha añjanehi saddhiṃ upanetuṃ pisitabbanti añjanūpapisananti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘añjanena saddhiṃ ekato pisitehī’’ti. ‘‘Ekato’’ti iminā ‘‘saddhi’’nti padasseva atthaṃ dasseti. Hīti saccaṃ. Yaṃkiñci añjanūpapisanaṃ cuṇṇaṃ na na vaṭṭatīti yojanā. Atha vā na vaṭṭati na hoti, vaṭṭatiyevāti yojanā. Imasmiṃ naye ‘‘na vaṭṭatī’’ti ākhyātapadaṃ kiriyāntarāpekkhattā kattā hoti. Ākhyātesupi hi kattuttañca kammattañca labbhati. Candanantiādīni suviññeyyāneva.
અટ્ઠિમયન્તિ પદસ્સ અતિબ્યાપિતદોસં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘મનુસ્સટ્ઠિં ઠપેત્વા’’તિ. સલાકટ્ઠાનિયન્તિ એત્થ સલાકા તિટ્ઠન્તિ એત્થાતિ સલાકટ્ઠાનિયન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યત્થા’’તિઆદિ. તત્થ યત્થાતિ યસ્મિં સુસિરદણ્ડકાદિકે. સલાકન્તિ અઞ્જનિસલાકં. ઓદહન્તીતિ ઠપેન્તિ. અંસબદ્ધકોતિ અંસે બદ્ધતિ અનેનાતિ અંસબદ્ધકો. યમકનત્થુકરણિન્તિ નત્થુ કરીયતિ ઇમાયાતિ નત્થુકરણી, યમકા નત્થુકરણી યમકનત્થુકરણી.
Aṭṭhimayanti padassa atibyāpitadosaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘manussaṭṭhiṃ ṭhapetvā’’ti. Salākaṭṭhāniyanti ettha salākā tiṭṭhanti etthāti salākaṭṭhāniyanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘yatthā’’tiādi. Tattha yatthāti yasmiṃ susiradaṇḍakādike. Salākanti añjanisalākaṃ. Odahantīti ṭhapenti. Aṃsabaddhakoti aṃse baddhati anenāti aṃsabaddhako. Yamakanatthukaraṇinti natthu karīyati imāyāti natthukaraṇī, yamakā natthukaraṇī yamakanatthukaraṇī.
૨૬૭. તં સબ્બં તેલપાકન્તિ સમ્બન્ધો. ‘‘અતિ વિય ખિત્તમજ્જાની’’તિ ઇમિના અતિ વિય ખિપીયન્તિ પક્ખિપીયન્તીતિ અતિખિત્તાનિ, તાનિયેવ મજ્જાનિ અતિખિત્તમજ્જાનીતિ વચનત્થં દસ્સેતિ.
267. Taṃ sabbaṃ telapākanti sambandho. ‘‘Ati viya khittamajjānī’’ti iminā ati viya khipīyanti pakkhipīyantīti atikhittāni, tāniyeva majjāni atikhittamajjānīti vacanatthaṃ dasseti.
પણ્ણસેદન્તિ પણ્ણેહિ સેદં. અઙ્ગારાનન્તિ અઙ્ગારેહિ. તત્થાતિ તેસુ પંસુવાલિકાદીસુ. વાતહરણપણ્ણાનીતિ વાતસ્સ અપનયનાનિ ઉદ્દાલાદીનિ પણ્ણાનિ. તત્થાતિ તેસુ પણ્ણેસુ. નાનાપણ્ણભઙ્ગકુથિતન્તિ નાનાપણ્ણાનિયેવ ભઞ્જિતબ્બટ્ઠેન નાનાપણ્ણભઙ્ગં, તેન કુથિતં નાનાપણ્ણભઙ્ગકુથિતં. ઉણ્હોદકસ્સાતિ ઉણ્હોદકેન. તત્થાતિ ઉદકકોટ્ઠકે.
Paṇṇasedanti paṇṇehi sedaṃ. Aṅgārānanti aṅgārehi. Tatthāti tesu paṃsuvālikādīsu. Vātaharaṇapaṇṇānīti vātassa apanayanāni uddālādīni paṇṇāni. Tatthāti tesu paṇṇesu. Nānāpaṇṇabhaṅgakuthitanti nānāpaṇṇāniyeva bhañjitabbaṭṭhena nānāpaṇṇabhaṅgaṃ, tena kuthitaṃ nānāpaṇṇabhaṅgakuthitaṃ. Uṇhodakassāti uṇhodakena. Tatthāti udakakoṭṭhake.
પબ્બે પબ્બેતિ ફળુમ્હિ ફળુમ્હિ. યેનાતિ પજ્જેન. તં પજ્જં અભિસઙ્ખરિતુન્તિ યોજના. ‘‘પાદાનં સપ્પાયભેસજ્જ’’ન્તિ ઇમિના પાદસ્સ હિતં પજ્જન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. તિલકક્કેનાતિ એત્થ કક્કસદ્દસ્સ ચુણ્ણવાચકત્તા ‘‘પિટ્ઠેહી’’તિ વુત્તં. કબળેન પક્ખિપનં કબળિકં. સત્તુપિણ્ડસ્સ ભત્તકબળસદિસત્તા સત્તુપિણ્ડન્તિ વુત્તં. આણિ વિયાતિ ખીલા વિય. ખારેનાતિ લોણસક્ખરિકમયેન ખારેન. વિકાસં રુન્ધતીતિ વિકાસિકં, તેલરુન્ધનપિલોતિકં. વણકમ્મન્તિ વણસ્સ, વણે વા કમ્મં.
Pabbe pabbeti phaḷumhi phaḷumhi. Yenāti pajjena. Taṃ pajjaṃ abhisaṅkharitunti yojanā. ‘‘Pādānaṃ sappāyabhesajja’’nti iminā pādassa hitaṃ pajjanti vacanatthaṃ dasseti. Tilakakkenāti ettha kakkasaddassa cuṇṇavācakattā ‘‘piṭṭhehī’’ti vuttaṃ. Kabaḷena pakkhipanaṃ kabaḷikaṃ. Sattupiṇḍassa bhattakabaḷasadisattā sattupiṇḍanti vuttaṃ. Āṇi viyāti khīlā viya. Khārenāti loṇasakkharikamayena khārena. Vikāsaṃ rundhatīti vikāsikaṃ, telarundhanapilotikaṃ. Vaṇakammanti vaṇassa, vaṇe vā kammaṃ.
૨૬૮. સપ્પદટ્ઠકાલેયેવ કિં સામં ગહેત્વા પરિભુઞ્જિતબ્બન્તિ આહ ‘‘ન કેવલ’’ન્તિઆદિ. ઇદન્તિ મહાવિકટં, પરિભુઞ્જીકબ્બન્તિ સમ્બન્ધો . અઞ્ઞેસુ પનાતિ સપ્પદટ્ઠતો અઞ્ઞેસુ પન. સચે ભૂમિપત્તો ગૂથો હોતિ, પટિગ્ગહેતબ્બોતિ યોજના.
268. Sappadaṭṭhakāleyeva kiṃ sāmaṃ gahetvā paribhuñjitabbanti āha ‘‘na kevala’’ntiādi. Idanti mahāvikaṭaṃ, paribhuñjīkabbanti sambandho . Aññesu panāti sappadaṭṭhato aññesu pana. Sace bhūmipatto gūtho hoti, paṭiggahetabboti yojanā.
૨૬૯. વસીકરણપાનકસમુટ્ઠિતરોગોતિ કન્તિભાવસઙ્ખાતં વસં કરોતિ અનેનાતિ વસીકરણં, ભેસજ્જં, પિવતે પાનં, તંયેવ પાનકં, વસીકરણસ્સ પાનકં વસીકરણપાનકં, તેન સમુટ્ઠિતો રોગો વસીકરણપાનકસમુટ્ઠિતરોગો. ઇમિના ઘરદિન્નકાબાધોતિ એત્થ ઘરણિયા દિન્નેન વસીકરણપાનકેન સમુટ્ઠિતો આબાધો ઘરદિન્નકાબાધોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. સીતાય આલોળેતબ્બન્તિ સીતાલોળં, ઉદકં. સીતાસદ્દો નઙ્ગલલેખાસઙ્ખાતં ફાલપદ્ધતિં મુખ્યતો વદતિ, ફાલપદ્ધતિકરે ફાલે લગ્ગમત્તિકં ઉપચારતો વદતિ. તેન વુત્તં ‘‘સીતાય આલોળેતબ્બ’’ન્તિ. અટ્ઠકથાયમ્પિ તમત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘નઙ્ગલેના’’તિઆદિ.
269.Vasīkaraṇapānakasamuṭṭhitarogoti kantibhāvasaṅkhātaṃ vasaṃ karoti anenāti vasīkaraṇaṃ, bhesajjaṃ, pivate pānaṃ, taṃyeva pānakaṃ, vasīkaraṇassa pānakaṃ vasīkaraṇapānakaṃ, tena samuṭṭhito rogo vasīkaraṇapānakasamuṭṭhitarogo. Iminā gharadinnakābādhoti ettha gharaṇiyā dinnena vasīkaraṇapānakena samuṭṭhito ābādho gharadinnakābādhoti vacanatthaṃ dasseti. Sītāya āloḷetabbanti sītāloḷaṃ, udakaṃ. Sītāsaddo naṅgalalekhāsaṅkhātaṃ phālapaddhatiṃ mukhyato vadati, phālapaddhatikare phāle laggamattikaṃ upacārato vadati. Tena vuttaṃ ‘‘sītāya āloḷetabba’’nti. Aṭṭhakathāyampi tamatthaṃ dassento āha ‘‘naṅgalenā’’tiādi.
વિપક્કગહણિકોતિ વિસેસેન પાચાપનગહણિકો. મુત્તહરીતકન્તિ એત્થ ‘‘મુત્ત’’ન્તિ સામઞ્ઞતો વુત્તેપિ ગોમુત્તમેવ ગહેતબ્બન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ગોમુત્તપરિભાવિતં હરીતક’’ન્તિ. ઇમિના મુત્તેન પરિભાવિતં હરીતકં મુત્તહરીતકન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. તણ્ડુલકસટોતિ તણ્ડુલધોવનોદકકસટો ધોતસિનિદ્ધો, સોવ મુગ્ગપચિતપાનીયોતિ યોજના. ‘‘મંસરસેના’’તિ ઇમિના મંસરસો મંસેન પટિચ્છાદેતબ્બન્તિ પટિચ્છાદનીયન્તિ વુચ્ચતીતિ દસ્સેતિ.
Vipakkagahaṇikoti visesena pācāpanagahaṇiko. Muttaharītakanti ettha ‘‘mutta’’nti sāmaññato vuttepi gomuttameva gahetabbanti dassento āha ‘‘gomuttaparibhāvitaṃ harītaka’’nti. Iminā muttena paribhāvitaṃ harītakaṃ muttaharītakanti vacanatthaṃ dasseti. Taṇḍulakasaṭoti taṇḍuladhovanodakakasaṭo dhotasiniddho, sova muggapacitapānīyoti yojanā. ‘‘Maṃsarasenā’’ti iminā maṃsaraso maṃsena paṭicchādetabbanti paṭicchādanīyanti vuccatīti dasseti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૬૧. મૂલાદિભેસજ્જકથા • 161. Mūlādibhesajjakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / પઞ્ચભેસજ્જાદિકથા • Pañcabhesajjādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પઞ્ચભેસજ્જાદિકથાવણ્ણના • Pañcabhesajjādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પઞ્ચભેસજ્જાદિકથાવણ્ણના • Pañcabhesajjādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પઞ્ચભેસજ્જાદિકથાવણ્ણના • Pañcabhesajjādikathāvaṇṇanā