Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
મૂલમૂલકાદિદસકવણ્ણના
Mūlamūlakādidasakavaṇṇanā
૧૮. મૂલટ્ઠેનાતિઆદિકે મૂલમૂલકે દસકે મૂલટ્ઠેનાતિ વિપસ્સનાદીસુ પુરિમા પુરિમા બોજ્ઝઙ્ગા પચ્છિમાનં પચ્છિમાનં બોજ્ઝઙ્ગાનઞ્ચ સહજાતધમ્માનઞ્ચ અઞ્ઞમઞ્ઞઞ્ચ મૂલટ્ઠેન. મૂલચરિયટ્ઠેનાતિ મૂલં હુત્વા ચરિયા પવત્તિ મૂલચરિયા. તેન મૂલચરિયટ્ઠેન, મૂલં હુત્વા પવત્તનટ્ઠેનાતિ અત્થો. મૂલપરિગ્ગહટ્ઠેનાતિ તે એવ બોજ્ઝઙ્ગા આદિતો પભુતિ ઉપ્પાદનત્થાય પરિગય્હમાનત્તા પરિગ્ગહા, મૂલાનિયેવ પરિગ્ગહા મૂલપરિગ્ગહા. તેન મૂલપરિગ્ગહટ્ઠેન. તે એવ અઞ્ઞમઞ્ઞં પરિવારવસેન પરિવારટ્ઠેન. ભાવનાપારિપૂરિવસેન પરિપૂરણટ્ઠેન. નિટ્ઠં પાપુણનવસેન પરિપાકટ્ઠેન. તે એવ મૂલાનિ ચ છબ્બિધા પભેદભિન્નત્તા પટિસમ્ભિદા ચાતિ મૂલપટિસમ્ભિદા. તેન મૂલપટિસમ્ભિદટ્ઠેન. મૂલપટિસમ્ભિદાપાપનટ્ઠેનાતિ બોજ્ઝઙ્ગભાવનાનુયુત્તસ્સ યોગિનો તં મૂલપટિસમ્ભિદં પાપનટ્ઠેન . તસ્સેવ યોગિનો તસ્સા મૂલપટિસમ્ભિદાય વસીભાવટ્ઠેન. સેસેસુપિ ઈદિસેસુ પુગ્ગલવોહારેસુ બોધિસ્સ અઙ્ગાતિ બોજ્ઝઙ્ગાતિ વુત્તં હોતીતિ વેદિતબ્બં. મૂલપટિસમ્ભિદાય વસીભાવપ્પત્તાનમ્પીતિ ઈદિસેસુપિ નિટ્ઠાવચનેસુ ફલબોજ્ઝઙ્ગાતિ વેદિતબ્બં. વસીભાવં પત્તાનન્તિપિ પાઠો.
18.Mūlaṭṭhenātiādike mūlamūlake dasake mūlaṭṭhenāti vipassanādīsu purimā purimā bojjhaṅgā pacchimānaṃ pacchimānaṃ bojjhaṅgānañca sahajātadhammānañca aññamaññañca mūlaṭṭhena. Mūlacariyaṭṭhenāti mūlaṃ hutvā cariyā pavatti mūlacariyā. Tena mūlacariyaṭṭhena, mūlaṃ hutvā pavattanaṭṭhenāti attho. Mūlapariggahaṭṭhenāti te eva bojjhaṅgā ādito pabhuti uppādanatthāya parigayhamānattā pariggahā, mūlāniyeva pariggahā mūlapariggahā. Tena mūlapariggahaṭṭhena. Te eva aññamaññaṃ parivāravasena parivāraṭṭhena. Bhāvanāpāripūrivasena paripūraṇaṭṭhena. Niṭṭhaṃ pāpuṇanavasena paripākaṭṭhena. Te eva mūlāni ca chabbidhā pabhedabhinnattā paṭisambhidā cāti mūlapaṭisambhidā. Tena mūlapaṭisambhidaṭṭhena. Mūlapaṭisambhidāpāpanaṭṭhenāti bojjhaṅgabhāvanānuyuttassa yogino taṃ mūlapaṭisambhidaṃ pāpanaṭṭhena . Tasseva yogino tassā mūlapaṭisambhidāya vasībhāvaṭṭhena. Sesesupi īdisesu puggalavohāresu bodhissa aṅgāti bojjhaṅgāti vuttaṃ hotīti veditabbaṃ. Mūlapaṭisambhidāya vasībhāvappattānampīti īdisesupi niṭṭhāvacanesu phalabojjhaṅgāti veditabbaṃ. Vasībhāvaṃ pattānantipi pāṭho.
મૂલમૂલકદસકં નિટ્ઠિતં.
Mūlamūlakadasakaṃ niṭṭhitaṃ.
સેસેસુપિ હેતુમૂલકાદીસુ નવસુ દસકેસુ ઇમિનાવ નયેન સાધારણવચનાનં અત્થો વેદિતબ્બો . અસાધારણેસુ પન યથાવુત્તા એવ બોજ્ઝઙ્ગા યથાવુત્તાનં ધમ્માનં જનકત્તા હેતૂ નામ હોન્તિ. ઉપત્થમ્ભકત્તા પચ્ચયા નામ. તે એવ તદઙ્ગસમુચ્છેદપટિપ્પસ્સદ્ધિવિસુદ્ધિભૂતત્તા વિસુદ્ધિ નામ. વજ્જવિરહિતત્તા અનવજ્જા નામ. ‘‘સબ્બેપિ કુસલા ધમ્મા નેક્ખમ્મ’’ન્તિ વચનતો નેક્ખમ્મં નામ. કિલેસેહિ વિમુત્તત્તા તદઙ્ગવિમુત્તિઆદિવસેન વિમુત્તિ નામ. મગ્ગફલબોજ્ઝઙ્ગા વિસયીભૂતેહિ આસવેહિ વિરહિતત્તા અનાસવા. તિવિધાપિ બોજ્ઝઙ્ગા કિલેસેહિ સુઞ્ઞત્તા તદઙ્ગવિવેકાદિવસેન વિવેકા. વિપસ્સનામગ્ગબોજ્ઝઙ્ગા પરિચ્ચાગવોસગ્ગત્તા પક્ખન્દનવોસગ્ગત્તા ચ વોસગ્ગા. ફલબોજ્ઝઙ્ગા પક્ખન્દનવોસગ્ગત્તા વોસગ્ગા.
Sesesupi hetumūlakādīsu navasu dasakesu imināva nayena sādhāraṇavacanānaṃ attho veditabbo . Asādhāraṇesu pana yathāvuttā eva bojjhaṅgā yathāvuttānaṃ dhammānaṃ janakattā hetū nāma honti. Upatthambhakattā paccayā nāma. Te eva tadaṅgasamucchedapaṭippassaddhivisuddhibhūtattā visuddhi nāma. Vajjavirahitattā anavajjā nāma. ‘‘Sabbepi kusalā dhammā nekkhamma’’nti vacanato nekkhammaṃ nāma. Kilesehi vimuttattā tadaṅgavimuttiādivasena vimutti nāma. Maggaphalabojjhaṅgā visayībhūtehi āsavehi virahitattā anāsavā. Tividhāpi bojjhaṅgā kilesehi suññattā tadaṅgavivekādivasena vivekā. Vipassanāmaggabojjhaṅgā pariccāgavosaggattā pakkhandanavosaggattā ca vosaggā. Phalabojjhaṅgā pakkhandanavosaggattā vosaggā.
૧૯. મૂલટ્ઠં બુજ્ઝન્તીતિઆદયો એકેકપદવસેન નિદ્દિટ્ઠા નવ દસકા વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બા. વસીભાવપ્પત્તાનન્તિ પદં પન વત્તમાનવચનાભાવેન ન યોજિતં. પરિગ્ગહટ્ઠાદયો અભિઞ્ઞેય્યનિદ્દેસે વુત્તત્થા.
19.Mūlaṭṭhaṃbujjhantītiādayo ekekapadavasena niddiṭṭhā nava dasakā vuttanayeneva veditabbā. Vasībhāvappattānanti padaṃ pana vattamānavacanābhāvena na yojitaṃ. Pariggahaṭṭhādayo abhiññeyyaniddese vuttatthā.
૨૦. પુન થેરો અત્તના દેસિતં સુત્તન્તં ઉદ્દિસિત્વા તસ્સ નિદ્દેસવસેન બોજ્ઝઙ્ગવિધિં દસ્સેતુકામો એકં સમયન્તિઆદિકં નિદાનં વત્વા સુત્તન્તં તાવ ઉદ્દિસિ. અત્તના દેસિતસુત્તત્તા એવ ચેત્થ એવં મે સુતન્તિ ન વુત્તં. આયસ્મા સારિપુત્તોતિ પનેત્થ દેસકબ્યત્તિભાવત્થં અત્તાનં પરં વિય કત્વા વુત્તં. ઈદિસઞ્હિ વચનં લોકે ગન્થેસુ પયુજ્જન્તિ. પુબ્બણ્હસમયન્તિ સકલં પુબ્બણ્હસમયં. અચ્ચન્તસંયોગત્થે ઉપયોગવચનં. સેસદ્વયેપિ એસેવ નયો. સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગો ઇતિ ચે મે હોતીતિ સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગોતિ એવઞ્ચે મય્હં હોતિ. અપ્પમાણોતિ મે હોતીતિ અપ્પમાણોતિ એવં મે હોતિ. સુસમારદ્ધોતિ મે હોતીતિ સુટ્ઠુ પરિપુણ્ણોતિ એવં મે હોતિ. તિટ્ઠન્તન્તિ નિબ્બાનારમ્મણે પવત્તિવસેન તિટ્ઠન્તં. ચવતીતિ નિબ્બાનારમ્મણતો અપગચ્છતિ. સેસબોજ્ઝઙ્ગેસુપિ એસેવ નયો.
20. Puna thero attanā desitaṃ suttantaṃ uddisitvā tassa niddesavasena bojjhaṅgavidhiṃ dassetukāmo ekaṃ samayantiādikaṃ nidānaṃ vatvā suttantaṃ tāva uddisi. Attanā desitasuttattā eva cettha evaṃ me sutanti na vuttaṃ. Āyasmā sāriputtoti panettha desakabyattibhāvatthaṃ attānaṃ paraṃ viya katvā vuttaṃ. Īdisañhi vacanaṃ loke ganthesu payujjanti. Pubbaṇhasamayanti sakalaṃ pubbaṇhasamayaṃ. Accantasaṃyogatthe upayogavacanaṃ. Sesadvayepi eseva nayo. Satisambojjhaṅgo iti ceme hotīti satisambojjhaṅgoti evañce mayhaṃ hoti. Appamāṇoti me hotīti appamāṇoti evaṃ me hoti. Susamāraddhoti me hotīti suṭṭhu paripuṇṇoti evaṃ me hoti. Tiṭṭhantanti nibbānārammaṇe pavattivasena tiṭṭhantaṃ. Cavatīti nibbānārammaṇato apagacchati. Sesabojjhaṅgesupi eseva nayo.
રાજમહામત્તસ્સાતિ રઞ્ઞો મહાઅમચ્ચસ્સ, મહતિયા વા ભોગમત્તાય ભોગપ્પમાણેન સમન્નાગતસ્સ. નાનારત્તાનન્તિ નાનારઙ્ગરત્તાનં, પૂરણત્થે સામિવચનં, નાનારત્તેહીતિ અત્થો. દુસ્સકરણ્ડકોતિ દુસ્સપેળા. દુસ્સયુગન્તિ વત્થયુગલં. પારુપિતુન્તિ અચ્છાદેતું. ઇમસ્મિં સુત્તન્તે થેરસ્સ ફલબોજ્ઝઙ્ગા કથિતા. યદા હિ થેરો સતિસમ્બોજ્ઝઙ્ગં સીસં કત્વા ફલસમાપત્તિં સમાપજ્જતિ, તદા ઇતરે તદન્વયા હોન્તિ. યદા ધમ્મવિચયાદીસુ અઞ્ઞતરં, તદા સેસાપિ તદન્વયા હોન્તીતિ એવં ફલસમાપત્તિયા અત્તનો ચિણ્ણવસીભાવં દસ્સેન્તો થેરો ઇમં સુત્તન્તં કથેસીતિ.
Rājamahāmattassāti rañño mahāamaccassa, mahatiyā vā bhogamattāya bhogappamāṇena samannāgatassa. Nānārattānanti nānāraṅgarattānaṃ, pūraṇatthe sāmivacanaṃ, nānārattehīti attho. Dussakaraṇḍakoti dussapeḷā. Dussayuganti vatthayugalaṃ. Pārupitunti acchādetuṃ. Imasmiṃ suttante therassa phalabojjhaṅgā kathitā. Yadā hi thero satisambojjhaṅgaṃ sīsaṃ katvā phalasamāpattiṃ samāpajjati, tadā itare tadanvayā honti. Yadā dhammavicayādīsu aññataraṃ, tadā sesāpi tadanvayā hontīti evaṃ phalasamāpattiyā attano ciṇṇavasībhāvaṃ dassento thero imaṃ suttantaṃ kathesīti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૩. બોજ્ઝઙ્ગકથા • 3. Bojjhaṅgakathā