Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi

    ૧૨. મુનિસુત્તં

    12. Munisuttaṃ

    ૨૦૯.

    209.

    સન્થવાતો 1 ભયં જાતં, નિકેતા જાયતે રજો;

    Santhavāto 2 bhayaṃ jātaṃ, niketā jāyate rajo;

    અનિકેતમસન્થવં, એતં વે મુનિદસ્સનં.

    Aniketamasanthavaṃ, etaṃ ve munidassanaṃ.

    ૨૧૦.

    210.

    યો જાતમુચ્છિજ્જ ન રોપયેય્ય, જાયન્તમસ્સ નાનુપ્પવેચ્છે;

    Yo jātamucchijja na ropayeyya, jāyantamassa nānuppavecche;

    તમાહુ એકં મુનિનં ચરન્તં, અદ્દક્ખિ સો સન્તિપદં મહેસિ.

    Tamāhu ekaṃ muninaṃ carantaṃ, addakkhi so santipadaṃ mahesi.

    ૨૧૧.

    211.

    સઙ્ખાય વત્થૂનિ પમાય 3 બીજં, સિનેહમસ્સ નાનુપ્પવેચ્છે;

    Saṅkhāya vatthūni pamāya 4 bījaṃ, sinehamassa nānuppavecche;

    સ વે મુની જાતિખયન્તદસ્સી, તક્કં પહાય ન ઉપેતિ સઙ્ખં.

    Sa ve munī jātikhayantadassī, takkaṃ pahāya na upeti saṅkhaṃ.

    ૨૧૨.

    212.

    અઞ્ઞાય સબ્બાનિ નિવેસનાનિ, અનિકામયં અઞ્ઞતરમ્પિ તેસં;

    Aññāya sabbāni nivesanāni, anikāmayaṃ aññatarampi tesaṃ;

    સ વે મુની વીતગેધો અગિદ્ધો, નાયૂહતી પારગતો હિ હોતિ.

    Sa ve munī vītagedho agiddho, nāyūhatī pāragato hi hoti.

    ૨૧૩.

    213.

    સબ્બાભિભું સબ્બવિદું સુમેધં, સબ્બેસુ ધમ્મેસુ અનૂપલિત્તં;

    Sabbābhibhuṃ sabbaviduṃ sumedhaṃ, sabbesu dhammesu anūpalittaṃ;

    સબ્બઞ્જહં તણ્હક્ખયે વિમુત્તં, તં વાપિ ધીરા મુનિ 5 વેદયન્તિ.

    Sabbañjahaṃ taṇhakkhaye vimuttaṃ, taṃ vāpi dhīrā muni 6 vedayanti.

    ૨૧૪.

    214.

    પઞ્ઞાબલં સીલવતૂપપન્નં, સમાહિતં ઝાનરતં સતીમં;

    Paññābalaṃ sīlavatūpapannaṃ, samāhitaṃ jhānarataṃ satīmaṃ;

    સઙ્ગા પમુત્તં અખિલં અનાસવં, તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Saṅgā pamuttaṃ akhilaṃ anāsavaṃ, taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૧૫.

    215.

    એકં ચરન્તં મુનિમપ્પમત્તં, નિન્દાપસંસાસુ અવેધમાનં;

    Ekaṃ carantaṃ munimappamattaṃ, nindāpasaṃsāsu avedhamānaṃ;

    સીહંવ સદ્દેસુ અસન્તસન્તં, વાતંવ જાલમ્હિ અસજ્જમાનં;

    Sīhaṃva saddesu asantasantaṃ, vātaṃva jālamhi asajjamānaṃ;

    પદ્મંવ 7 તોયેન અલિપ્પમાનં 8, નેતારમઞ્ઞેસમનઞ્ઞનેય્યં;

    Padmaṃva 9 toyena alippamānaṃ 10, netāramaññesamanaññaneyyaṃ;

    તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૧૬.

    216.

    યો ઓગહણે થમ્ભોરિવાભિજાયતિ, યસ્મિં પરે વાચાપરિયન્તં 11 વદન્તિ;

    Yo ogahaṇe thambhorivābhijāyati, yasmiṃ pare vācāpariyantaṃ 12 vadanti;

    તં વીતરાગં સુસમાહિતિન્દ્રિયં, તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Taṃ vītarāgaṃ susamāhitindriyaṃ, taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૧૭.

    217.

    યો વે ઠિતત્તો તસરંવ ઉજ્જુ, જિગુચ્છતિ કમ્મેહિ પાપકેહિ;

    Yo ve ṭhitatto tasaraṃva ujju, jigucchati kammehi pāpakehi;

    વીમંસમાનો વિસમં સમઞ્ચ, તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Vīmaṃsamāno visamaṃ samañca, taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૧૮.

    218.

    યો સઞ્ઞતત્તો ન કરોતિ પાપં, દહરો મજ્ઝિમો ચ મુનિ 13 યતત્તો;

    Yo saññatatto na karoti pāpaṃ, daharo majjhimo ca muni 14 yatatto;

    અરોસનેય્યો ન સો રોસેતિ કઞ્ચિ 15, તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Arosaneyyo na so roseti kañci 16, taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૧૯.

    219.

    યદગ્ગતો મજ્ઝતો સેસતો વા, પિણ્ડં લભેથ પરદત્તૂપજીવી;

    Yadaggato majjhato sesato vā, piṇḍaṃ labhetha paradattūpajīvī;

    નાલં થુતું નોપિ નિપચ્ચવાદી, તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Nālaṃ thutuṃ nopi nipaccavādī, taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૨૦.

    220.

    મુનિં ચરન્તં વિરતં મેથુનસ્મા, યો યોબ્બને નોપનિબજ્ઝતે ક્વચિ;

    Muniṃ carantaṃ virataṃ methunasmā, yo yobbane nopanibajjhate kvaci;

    મદપ્પમાદા વિરતં વિપ્પમુત્તં, તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Madappamādā virataṃ vippamuttaṃ, taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૨૧.

    221.

    અઞ્ઞાય લોકં પરમત્થદસ્સિં, ઓઘં સમુદ્દં અતિતરિય તાદિં;

    Aññāya lokaṃ paramatthadassiṃ, oghaṃ samuddaṃ atitariya tādiṃ;

    તં છિન્નગન્થં અસિતં અનાસવં, તં વાપિ ધીરા મુનિ વેદયન્તિ.

    Taṃ chinnaganthaṃ asitaṃ anāsavaṃ, taṃ vāpi dhīrā muni vedayanti.

    ૨૨૨.

    222.

    અસમા ઉભો દૂરવિહારવુત્તિનો, ગિહી 17 દારપોસી અમમો ચ સુબ્બતો;

    Asamā ubho dūravihāravuttino, gihī 18 dāraposī amamo ca subbato;

    પરપાણરોધાય ગિહી અસઞ્ઞતો, નિચ્ચં મુની રક્ખતિ પાણિને 19 યતો.

    Parapāṇarodhāya gihī asaññato, niccaṃ munī rakkhati pāṇine 20 yato.

    ૨૨૩.

    223.

    સિખી યથા નીલગીવો 21 વિહઙ્ગમો, હંસસ્સ નોપેતિ જવં કુદાચનં;

    Sikhī yathā nīlagīvo 22 vihaṅgamo, haṃsassa nopeti javaṃ kudācanaṃ;

    એવં ગિહી નાનુકરોતિ ભિક્ખુનો, મુનિનો વિવિત્તસ્સ વનમ્હિ ઝાયતોતિ.

    Evaṃ gihī nānukaroti bhikkhuno, munino vivittassa vanamhi jhāyatoti.

    મુનિસુત્તં દ્વાદસમં નિટ્ઠિતં.ઉરગવગ્ગો પઠમો નિટ્ઠિતો.

    Munisuttaṃ dvādasamaṃ niṭṭhitaṃ.Uragavaggo paṭhamo niṭṭhito.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ઉરગો ધનિયો ચેવ, વિસાણઞ્ચ તથા કસિ;

    Urago dhaniyo ceva, visāṇañca tathā kasi;

    ચુન્દો પરાભવો ચેવ, વસલો મેત્તભાવના.

    Cundo parābhavo ceva, vasalo mettabhāvanā.

    સાતાગિરો આળવકો, વિજયો ચ તથા મુનિ;

    Sātāgiro āḷavako, vijayo ca tathā muni;

    દ્વાદસેતાનિ સુત્તાનિ, ઉરગવગ્ગોતિ વુચ્ચતીતિ.

    Dvādasetāni suttāni, uragavaggoti vuccatīti.







    Footnotes:
    1. સન્ધવતો (ક॰)
    2. sandhavato (ka.)
    3. પહાય (ક॰ સી॰ ક॰), સમાય (ક॰) પ + મી + ત્વા = પમાય, યથા નિસ્સાયાતિપદં
    4. pahāya (ka. sī. ka.), samāya (ka.) pa + mī + tvā = pamāya, yathā nissāyātipadaṃ
    5. મુનિં (સી॰ પી॰)
    6. muniṃ (sī. pī.)
    7. પદુમંવ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. અલિમ્પમાનં (સ્યા॰ ક॰)
    9. padumaṃva (sī. syā. pī.)
    10. alimpamānaṃ (syā. ka.)
    11. વાચં પરિયન્તં (ક॰)
    12. vācaṃ pariyantaṃ (ka.)
    13. દહરો ચ મજ્ઝો ચ મુની (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    14. daharo ca majjho ca munī (sī. syā. kaṃ. pī.)
    15. ન રોસેતિ (સ્યા॰)
    16. na roseti (syā.)
    17. ગિહિ (ક॰)
    18. gihi (ka.)
    19. પાણિનો (સી॰)
    20. pāṇino (sī.)
    21. નીલગિવો (સ્યા॰)
    22. nīlagivo (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā / ૧૨. મુનિસુત્તવણ્ણના • 12. Munisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact