Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના
Musāvādavaggavaṇṇanā
૪૪૪. ધમ્મપધાનં ધમ્માધિટ્ઠાનં સન્ધાય ‘‘પારાજિકં ગચ્છતીતિ પારાજિકગામી’’તિ સુદ્ધકત્તુવસેન વુત્તં, પુગ્ગલપધાનં પુગ્ગલાધિટ્ઠાનં સન્ધાય ‘‘પારાજિકં ગચ્છતિ અનેન, ગમાપેતીતિ વા પારાજિકગામી’’તિ કરણહેતુકત્તુવસેનપિ વત્તબ્બં. વિત્થારં દસ્સન્તો આહ ‘‘તત્થા’’તિઆદિ . તત્થ તત્થાતિ ‘‘મુસાવાદો પારાજિકગામી’’તિઆદિપાઠે, એવં વિત્થારો વેદિતબ્બોતિ સમ્બન્ધો. તેસુ ‘‘મુસાવાદો પારાજિકગામી’’તિઆદીસુ વા, નિદ્ધારણે ભુમ્મં.
444. Dhammapadhānaṃ dhammādhiṭṭhānaṃ sandhāya ‘‘pārājikaṃ gacchatīti pārājikagāmī’’ti suddhakattuvasena vuttaṃ, puggalapadhānaṃ puggalādhiṭṭhānaṃ sandhāya ‘‘pārājikaṃ gacchati anena, gamāpetīti vā pārājikagāmī’’ti karaṇahetukattuvasenapi vattabbaṃ. Vitthāraṃ dassanto āha ‘‘tatthā’’tiādi . Tattha tatthāti ‘‘musāvādo pārājikagāmī’’tiādipāṭhe, evaṃ vitthāro veditabboti sambandho. Tesu ‘‘musāvādo pārājikagāmī’’tiādīsu vā, niddhāraṇe bhummaṃ.
અદસ્સનેનાતિ એત્થ કસ્સ અદસ્સનેનાતિ આહ ‘‘વિનયધરસ્સા’’તિ. વિત્થારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કપ્પિયાકપ્પિયેસુ હી’’તિઆદિ. તન્તિ વિનયધરં. અસ્સવનેનાતિ એત્થ કેસં વચનં અસ્સવનેનાતિ આહ ‘‘એકવિહારેપી’’તિઆદિ. એકવિહારેપીતિ વિનયધરેન એકવિહારેપિ. પિસદ્દેન નાનાવિહારે પન પગેવાતિ દસ્સેતિ. ઉપટ્ઠાનન્તિ ઉપટ્ઠાનત્થં, ઉપટ્ઠાનટ્ઠાનં વા. વુચ્ચમાનં અઞ્ઞેસં વચનં અસુણન્તો હુત્વા વાતિ યોજના. પસુત્તકતાતિ એત્થ યકારલોપોતિ આહ ‘‘પસુત્તકતાયા’’તિ. પસુત્તકભાવેનપીતિ પિસદ્દો અઞ્ઞમ્પિ અદસ્સનાદિકારણં સમ્પિણ્ડેતિ. તથાસઞ્ઞીતિ એત્થ તથાસદ્દો કોવિસયોતિ આહ ‘‘અકપ્પિયે…પે॰… આપજ્જન્તો’’તિ. એકરત્તાતિક્કમાદિવસેનાતિ આદિસદ્દેન છારત્તાતિક્કમાદિં સઙ્ગણ્હાતિ. સબ્બત્થાતિ મુસાવાદવગ્ગે.
Adassanenāti ettha kassa adassanenāti āha ‘‘vinayadharassā’’ti. Vitthāraṃ dassento āha ‘‘kappiyākappiyesu hī’’tiādi. Tanti vinayadharaṃ. Assavanenāti ettha kesaṃ vacanaṃ assavanenāti āha ‘‘ekavihārepī’’tiādi. Ekavihārepīti vinayadharena ekavihārepi. Pisaddena nānāvihāre pana pagevāti dasseti. Upaṭṭhānanti upaṭṭhānatthaṃ, upaṭṭhānaṭṭhānaṃ vā. Vuccamānaṃ aññesaṃ vacanaṃ asuṇanto hutvā vāti yojanā. Pasuttakatāti ettha yakāralopoti āha ‘‘pasuttakatāyā’’ti. Pasuttakabhāvenapīti pisaddo aññampi adassanādikāraṇaṃ sampiṇḍeti. Tathāsaññīti ettha tathāsaddo kovisayoti āha ‘‘akappiye…pe… āpajjanto’’ti. Ekarattātikkamādivasenāti ādisaddena chārattātikkamādiṃ saṅgaṇhāti. Sabbatthāti musāvādavagge.
ઇતિ મુસાવાદવગ્ગવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti musāvādavaggavaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૭. મુસાવાદવગ્ગો • 7. Musāvādavaggo
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના • Musāvādavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના • Musāvādavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / મુસાવાદવગ્ગવણ્ણના • Musāvādavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહારવગ્ગાદિવણ્ણના • Vohāravaggādivaṇṇanā