Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    11. முத்தாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    11. Muttātherīgāthāvaṇṇanā

    ஸுமுத்தா ஸாது⁴முத்தாம்ஹீதிஆதி³கா முத்தாதே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே குஸலங் உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ கோஸலஜனபதே³ ஓகா⁴தகஸ்ஸ நாம த³லித்³த³ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தீ⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தங் வயப்பத்தகாலே மாதாபிதரோ ஏகஸ்ஸ கு²ஜ்ஜப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அத³ங்ஸு. ஸா தேன க⁴ராவாஸங் அரோசந்தீ தங் அனுஜானாபெத்வா பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரோதி. தஸ்ஸா ப³ஹித்³தா⁴ரம்மணேஸு சித்தங் விதா⁴வதி, ஸா தங் நிக்³க³ண்ஹந்தீ ‘‘ஸுமுத்தா ஸாது⁴முத்தாம்ஹீ’’தி கா³த²ங் வத³ந்தீயேவ விபஸ்ஸனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே

    Sumuttāsādhumuttāmhītiādikā muttātheriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde kosalajanapade oghātakassa nāma daliddabrāhmaṇassa dhītā hutvā nibbatti, taṃ vayappattakāle mātāpitaro ekassa khujjabrāhmaṇassa adaṃsu. Sā tena gharāvāsaṃ arocantī taṃ anujānāpetvā pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karoti. Tassā bahiddhārammaṇesu cittaṃ vidhāvati, sā taṃ niggaṇhantī ‘‘sumuttā sādhumuttāmhī’’ti gāthaṃ vadantīyeva vipassanaṃ ussukkāpetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    பாணினே அனுக³ண்ஹந்தோ, பிண்டா³ய பாவிஸீ புரங்.

    Pāṇine anugaṇhanto, piṇḍāya pāvisī puraṃ.

    ‘‘தஸ்ஸ ஆக³ச்ச²தோ ஸத்து², ஸப்³பே³ நக³ரவாஸினோ;

    ‘‘Tassa āgacchato satthu, sabbe nagaravāsino;

    ஹட்ட²துட்டா² ஸமாக³ந்த்வா, வாலிகா ஆகிரிங்ஸு தே.

    Haṭṭhatuṭṭhā samāgantvā, vālikā ākiriṃsu te.

    ‘‘வீதி²ஸம்மஜ்ஜனங் கத்வா, கத³லிபுண்ணகத்³த⁴ஜே;

    ‘‘Vīthisammajjanaṃ katvā, kadalipuṇṇakaddhaje;

    தூ⁴மங் சுண்ணஞ்ச மாஸஞ்ச, ஸக்காரங் கச்ச ஸத்து²னோ.

    Dhūmaṃ cuṇṇañca māsañca, sakkāraṃ kacca satthuno.

    ‘‘மண்ட³பங் படியாதெ³த்வா, நிமந்தெத்வா வினாயகங்;

    ‘‘Maṇḍapaṃ paṭiyādetvā, nimantetvā vināyakaṃ;

    மஹாதா³னங் த³தி³த்வான, ஸம்போ³தி⁴ங் அபி⁴பத்த²யி.

    Mahādānaṃ daditvāna, sambodhiṃ abhipatthayi.

    ‘‘பது³முத்தரோ மஹாவீரோ, ஹாரகோ ஸப்³ப³பாணினங்;

    ‘‘Padumuttaro mahāvīro, hārako sabbapāṇinaṃ;

    அனுமோத³னியங் கத்வா, ப்³யாகாஸி அக்³க³புக்³க³லோ.

    Anumodaniyaṃ katvā, byākāsi aggapuggalo.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸே அதிக்கந்தே, கப்போ ஹெஸ்ஸதி ப⁴த்³த³கோ;

    ‘‘Satasahasse atikkante, kappo hessati bhaddako;

    ப⁴வாப⁴வே ஸுக²ங் லத்³தா⁴, பாபுணிஸ்ஸஸி போ³தி⁴யங்.

    Bhavābhave sukhaṃ laddhā, pāpuṇissasi bodhiyaṃ.

    ‘‘ஹத்த²கம்மஞ்ச யே கேசி, கதாவீ நரனாரியோ;

    ‘‘Hatthakammañca ye keci, katāvī naranāriyo;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஸப்³பா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸம்முகா².

    Anāgatamhi addhāne, sabbā hessanti sammukhā.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    உப்பன்னதே³வப⁴வனே, துய்ஹங் தா பரிசாரிகா.

    Uppannadevabhavane, tuyhaṃ tā paricārikā.

    ‘‘தி³ப்³ப³ங் ஸுக²மஸங்க்²யெய்யங், மானுஸஞ்ச அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Dibbaṃ sukhamasaṅkhyeyyaṃ, mānusañca asaṅkhiyaṃ;

    அனுபொ⁴ந்தி சிரங் காலங், ஸங்ஸரிம்ஹ ப⁴வாப⁴வே.

    Anubhonti ciraṃ kālaṃ, saṃsarimha bhavābhave.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;

    ஸுகு²மாலா மனுஸ்ஸேஸு, அதோ² தே³வபுரேஸு ச.

    Sukhumālā manussesu, atho devapuresu ca.

    ‘‘ரூபங் போ⁴க³ங் யஸங் ஆயுங், அதோ² கித்திஸுக²ங் பியங்;

    ‘‘Rūpaṃ bhogaṃ yasaṃ āyuṃ, atho kittisukhaṃ piyaṃ;

    லபா⁴மி ஸததங் ஸப்³ப³ங், ஸுகதங் கம்மஸம்பத³ங்.

    Labhāmi satataṃ sabbaṃ, sukataṃ kammasampadaṃ.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஜாதாஹங் ப்³ராஹ்மணே குலே;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, jātāhaṃ brāhmaṇe kule;

    ஸுகு²மாலஹத்த²பாதா³ , ரமணியே நிவேஸனே.

    Sukhumālahatthapādā , ramaṇiye nivesane.

    ‘‘ஸப்³ப³காலம்பி பத²வீ, ந பஸ்ஸாமனலங்கதங்;

    ‘‘Sabbakālampi pathavī, na passāmanalaṅkataṃ;

    சிக்க²ல்லபூ⁴மிங் அஸுசிங், ந பஸ்ஸாமி குதா³சனங்.

    Cikkhallabhūmiṃ asuciṃ, na passāmi kudācanaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா உதா³னெந்தீ –

    Arahattaṃ pana patvā udānentī –

    11.

    11.

    ‘‘ஸுமுத்தா ஸாது⁴முத்தாம்ஹி, தீஹி கு²ஜ்ஜேஹி முத்தியா;

    ‘‘Sumuttā sādhumuttāmhi, tīhi khujjehi muttiyā;

    உது³க்க²லேன முஸலேன, பதினா கு²ஜ்ஜகேன ச;

    Udukkhalena musalena, patinā khujjakena ca;

    முத்தாம்ஹி ஜாதிமரணா, ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா’’தி. – இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி;

    Muttāmhi jātimaraṇā, bhavanetti samūhatā’’ti. – imaṃ gāthaṃ abhāsi;

    தத்த² ஸுமுத்தாதி ஸுட்டு² முத்தா. ஸாது⁴முத்தாம்ஹீதி ஸாது⁴ ஸம்மதே³வ முத்தா அம்ஹி. குதோ பன ஸுமுத்தா ஸாது⁴முத்தாதி ஆஹ ‘‘தீஹி கு²ஜ்ஜேஹி முத்தியா’’தி, தீஹி வங்ககேஹி பரிமுத்தியாதி அத்தோ². இதா³னி தானி ஸரூபதோ த³ஸ்ஸெந்தீ ‘‘உது³க்க²லேன முஸலேன, பதினா கு²ஜ்ஜகேன சா’’தி ஆஹ. உது³க்க²லே ஹி த⁴ஞ்ஞங் பக்கி²பந்தியா பரிவத்தெந்தியா முஸலேன கொட்டெந்தியா ச பிட்டி² ஓனாமேதப்³பா³ ஹோதீதி கு²ஜ்ஜகரணஹேதுதாய தது³ப⁴யங் ‘‘கு²ஜ்ஜ’’ந்தி வுத்தங். ஸாமிகோ பனஸ்ஸா கு²ஜ்ஜோ ஏவ. இதா³னி யஸ்ஸா முத்தியா நித³ஸ்ஸனவஸேன தீஹி கு²ஜ்ஜேஹி முத்தி வுத்தா. தமேவ த³ஸ்ஸெந்தீ ‘‘முத்தாம்ஹி ஜாதிமரணா’’தி வத்வா தத்த² காரணமாஹ ‘‘ப⁴வனெத்தி ஸமூஹதா’’தி. தஸ்ஸத்தோ² – ந கேவலமஹங் தீஹி கு²ஜ்ஜேஹி ஏவ முத்தா, அத² கோ² ஸப்³ப³ஸ்மா ஜாதிமரணாபி, யஸ்மா ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி ப⁴வஸ்ஸ நெத்தி நாயிகா தண்ஹா அக்³க³மக்³கே³ன மயா ஸமுக்³கா⁴டிதாதி.

    Tattha sumuttāti suṭṭhu muttā. Sādhumuttāmhīti sādhu sammadeva muttā amhi. Kuto pana sumuttā sādhumuttāti āha ‘‘tīhi khujjehi muttiyā’’ti, tīhi vaṅkakehi parimuttiyāti attho. Idāni tāni sarūpato dassentī ‘‘udukkhalena musalena, patinā khujjakena cā’’ti āha. Udukkhale hi dhaññaṃ pakkhipantiyā parivattentiyā musalena koṭṭentiyā ca piṭṭhi onāmetabbā hotīti khujjakaraṇahetutāya tadubhayaṃ ‘‘khujja’’nti vuttaṃ. Sāmiko panassā khujjo eva. Idāni yassā muttiyā nidassanavasena tīhi khujjehi mutti vuttā. Tameva dassentī ‘‘muttāmhi jātimaraṇā’’ti vatvā tattha kāraṇamāha ‘‘bhavanetti samūhatā’’ti. Tassattho – na kevalamahaṃ tīhi khujjehi eva muttā, atha kho sabbasmā jātimaraṇāpi, yasmā sabbassāpi bhavassa netti nāyikā taṇhā aggamaggena mayā samugghāṭitāti.

    முத்தாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Muttātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 11. முத்தாதே²ரீகா³தா² • 11. Muttātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact