Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    3. நக்³க³வக்³க³வண்ணனா

    3. Naggavaggavaṇṇanā

    883-887. நக்³க³வக்³க³ஸ்ஸ பட²மது³தியானி உத்தானத்தா²னேவ.

    883-887. Naggavaggassa paṭhamadutiyāni uttānatthāneva.

    893. ததியே விஸிப்³பெ³த்வாதி து³ஸ்ஸிப்³பி³தங் புன ஸிப்³ப³னத்தா²ய விஸிப்³பெ³த்வா விஜடெத்வா. அஞ்ஞத்ர சதூஹபஞ்சாஹாதி விஸிப்³பி³ததி³வஸதோ பஞ்ச தி³வஸே அதிக்கமித்வா. நிவாஸனபாவுரணூபக³சீவரதா, உபஸம்பன்னாய ஸந்தகதா, ஸிப்³ப³னத்தா²ய விஸிப்³ப³னங் வா விஸிப்³பா³பனங் வா, அஞ்ஞத்ர அனுஞ்ஞாதகாரணா பஞ்சாஹாதிக்கமோ, து⁴ரனிக்கே²போதி இமானி பனெத்த² பஞ்ச அங்கா³னி.

    893. Tatiye visibbetvāti dussibbitaṃ puna sibbanatthāya visibbetvā vijaṭetvā. Aññatra catūhapañcāhāti visibbitadivasato pañca divase atikkamitvā. Nivāsanapāvuraṇūpagacīvaratā, upasampannāya santakatā, sibbanatthāya visibbanaṃ vā visibbāpanaṃ vā, aññatra anuññātakāraṇā pañcāhātikkamo, dhuranikkhepoti imāni panettha pañca aṅgāni.

    898. சதுத்தே² பஞ்சன்னங் சீவரானந்தி திசீவரங் உத³கஸாடிகா ஸங்கச்சிகாதி இமேஸங் பஞ்சன்னங் சீவரானங். பஞ்சன்னங் சீவரானங் அஞ்ஞதரதா, பஞ்சாஹாதிக்கமோ, அனுஞ்ஞாதகாரணாபா⁴வோ, அபரிவத்தனந்தி இமானி பனெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி.

    898. Catutthe pañcannaṃ cīvarānanti ticīvaraṃ udakasāṭikā saṅkaccikāti imesaṃ pañcannaṃ cīvarānaṃ. Pañcannaṃ cīvarānaṃ aññataratā, pañcāhātikkamo, anuññātakāraṇābhāvo, aparivattananti imāni panettha cattāri aṅgāni.

    902. பஞ்சமங் உத்தானத்த²மேவ.

    902. Pañcamaṃ uttānatthameva.

    907. ச²ட்டே² சீவரலாப⁴ந்தி லபி⁴தப்³ப³சீவரங். விகப்பனுபக³பச்சி²மதா, ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணதபா⁴வோ, வினா ஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸனேன அந்தராயகரணந்தி இமானி பனெத்த² தீணி அங்கா³னி.

    907. Chaṭṭhe cīvaralābhanti labhitabbacīvaraṃ. Vikappanupagapacchimatā, saṅghassa pariṇatabhāvo, vinā ānisaṃsadassanena antarāyakaraṇanti imāni panettha tīṇi aṅgāni.

    911. ஸத்தமங் உத்தானத்த²மேவ.

    911. Sattamaṃ uttānatthameva.

    916. அட்ட²மே கும்ப⁴தூ²ணங் நாம கும்ப⁴ஸத்³தோ³, தேன சரந்தி கீளந்தி, தங் வா ஸிப்பங் ஏதேஸந்தி கும்ப⁴தூ²ணிகா. தேனாஹ ‘‘க⁴டகேன கீளனகா’’தி. தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.13) பன ‘‘கும்ப⁴தூ²ணங் நாம சதுரஸ்ஸஅம்ப³ணகதாள’’ந்தி வுத்தங். சதுரஸ்ஸஅம்ப³ணகதாளங் நாம ருக்க²ஸாரத³ந்தாதீ³ஸு யேன கேனசி சதுரஸ்ஸஅம்ப³ணங் கத்வா சதூஸு பஸ்ஸேஸு சம்மேன ஓனந்தி⁴த்வா கதவாதி³தப⁴ண்ட³ங். பி³ம்பி³ஸகந்திபி தஸ்ஸேவ வேவசனங், தங் வாதெ³ந்தி, தங் வா ஸிப்பங் ஏதேஸந்தி கும்ப⁴தூ²ணிகா. தேனாஹ ‘‘பி³ம்பி³ஸகவாத³காதிபி வத³ந்தீ’’தி. ஸமணசீவரதா, ட²பெத்வா ஸஹத⁴ம்மிகே மாதாபிதரோ ச அஞ்ஞேஸங் தா³னங், அதாவகாலிகதாதி இமானி பனெத்த² தீணி அங்கா³னி.

    916. Aṭṭhame kumbhathūṇaṃ nāma kumbhasaddo, tena caranti kīḷanti, taṃ vā sippaṃ etesanti kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘ghaṭakena kīḷanakā’’ti. Dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 1.13) pana ‘‘kumbhathūṇaṃ nāma caturassaambaṇakatāḷa’’nti vuttaṃ. Caturassaambaṇakatāḷaṃ nāma rukkhasāradantādīsu yena kenaci caturassaambaṇaṃ katvā catūsu passesu cammena onandhitvā katavāditabhaṇḍaṃ. Bimbisakantipi tasseva vevacanaṃ, taṃ vādenti, taṃ vā sippaṃ etesanti kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘bimbisakavādakātipi vadantī’’ti. Samaṇacīvaratā, ṭhapetvā sahadhammike mātāpitaro ca aññesaṃ dānaṃ, atāvakālikatāti imāni panettha tīṇi aṅgāni.

    920. நவமங் உத்தானத்த²மேவ.

    920. Navamaṃ uttānatthameva.

    927. த³ஸமே த⁴ம்மிகங் கதி²னுத்³தா⁴ரந்தி ஸப்³பா³ஸங் பி⁴க்கு²னீனங் அகாலசீவரங் தா³துகாமேன உபாஸகேன யத்தகோ அத்தா²ரமூலகோ ஆனிஸங்ஸோ, ததோ அதி⁴கங் வா ஸமகங் வா த³த்வா யாசிதகேன ஸமக்³கே³ன பி⁴க்கு²னிஸங்கே⁴ன யங் கதி²னங் ஞத்திது³தியேன கம்மேன அந்தரா உத்³த⁴ரீயதி, தஸ்ஸ ஸோ உத்³தா⁴ரோ த⁴ம்மிகோதி வுச்சதி, ஏவரூபங் கதி²னுத்³தா⁴ரந்தி அத்தோ². ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.

    927. Dasame dhammikaṃ kathinuddhāranti sabbāsaṃ bhikkhunīnaṃ akālacīvaraṃ dātukāmena upāsakena yattako atthāramūlako ānisaṃso, tato adhikaṃ vā samakaṃ vā datvā yācitakena samaggena bhikkhunisaṅghena yaṃ kathinaṃ ñattidutiyena kammena antarā uddharīyati, tassa so uddhāro dhammikoti vuccati, evarūpaṃ kathinuddhāranti attho. Sesaṃ uttānatthameva.

    நக்³க³வக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Naggavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    932. துவட்டவக்³கே³ ஸப்³ப³ங் உத்தானமேவ.

    932. Tuvaṭṭavagge sabbaṃ uttānameva.







    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பட²மாதி³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact