Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
૩. નગ્ગવગ્ગવણ્ણના
3. Naggavaggavaṇṇanā
૮૮૩-૮૮૭. નગ્ગવગ્ગસ્સ પઠમદુતિયાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ.
883-887. Naggavaggassa paṭhamadutiyāni uttānatthāneva.
૮૯૩. તતિયે વિસિબ્બેત્વાતિ દુસ્સિબ્બિતં પુન સિબ્બનત્થાય વિસિબ્બેત્વા વિજટેત્વા. અઞ્ઞત્ર ચતૂહપઞ્ચાહાતિ વિસિબ્બિતદિવસતો પઞ્ચ દિવસે અતિક્કમિત્વા. નિવાસનપાવુરણૂપગચીવરતા, ઉપસમ્પન્નાય સન્તકતા, સિબ્બનત્થાય વિસિબ્બનં વા વિસિબ્બાપનં વા, અઞ્ઞત્ર અનુઞ્ઞાતકારણા પઞ્ચાહાતિક્કમો, ધુરનિક્ખેપોતિ ઇમાનિ પનેત્થ પઞ્ચ અઙ્ગાનિ.
893. Tatiye visibbetvāti dussibbitaṃ puna sibbanatthāya visibbetvā vijaṭetvā. Aññatra catūhapañcāhāti visibbitadivasato pañca divase atikkamitvā. Nivāsanapāvuraṇūpagacīvaratā, upasampannāya santakatā, sibbanatthāya visibbanaṃ vā visibbāpanaṃ vā, aññatra anuññātakāraṇā pañcāhātikkamo, dhuranikkhepoti imāni panettha pañca aṅgāni.
૮૯૮. ચતુત્થે પઞ્ચન્નં ચીવરાનન્તિ તિચીવરં ઉદકસાટિકા સઙ્કચ્ચિકાતિ ઇમેસં પઞ્ચન્નં ચીવરાનં. પઞ્ચન્નં ચીવરાનં અઞ્ઞતરતા, પઞ્ચાહાતિક્કમો, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવો, અપરિવત્તનન્તિ ઇમાનિ પનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ.
898. Catutthe pañcannaṃ cīvarānanti ticīvaraṃ udakasāṭikā saṅkaccikāti imesaṃ pañcannaṃ cīvarānaṃ. Pañcannaṃ cīvarānaṃ aññataratā, pañcāhātikkamo, anuññātakāraṇābhāvo, aparivattananti imāni panettha cattāri aṅgāni.
૯૦૨. પઞ્ચમં ઉત્તાનત્થમેવ.
902. Pañcamaṃ uttānatthameva.
૯૦૭. છટ્ઠે ચીવરલાભન્તિ લભિતબ્બચીવરં. વિકપ્પનુપગપચ્છિમતા, સઙ્ઘસ્સ પરિણતભાવો, વિના આનિસંસદસ્સનેન અન્તરાયકરણન્તિ ઇમાનિ પનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
907. Chaṭṭhe cīvaralābhanti labhitabbacīvaraṃ. Vikappanupagapacchimatā, saṅghassa pariṇatabhāvo, vinā ānisaṃsadassanena antarāyakaraṇanti imāni panettha tīṇi aṅgāni.
૯૧૧. સત્તમં ઉત્તાનત્થમેવ.
911. Sattamaṃ uttānatthameva.
૯૧૬. અટ્ઠમે કુમ્ભથૂણં નામ કુમ્ભસદ્દો, તેન ચરન્તિ કીળન્તિ, તં વા સિપ્પં એતેસન્તિ કુમ્ભથૂણિકા. તેનાહ ‘‘ઘટકેન કીળનકા’’તિ. દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૧.૧૩) પન ‘‘કુમ્ભથૂણં નામ ચતુરસ્સઅમ્બણકતાળ’’ન્તિ વુત્તં. ચતુરસ્સઅમ્બણકતાળં નામ રુક્ખસારદન્તાદીસુ યેન કેનચિ ચતુરસ્સઅમ્બણં કત્વા ચતૂસુ પસ્સેસુ ચમ્મેન ઓનન્ધિત્વા કતવાદિતભણ્ડં. બિમ્બિસકન્તિપિ તસ્સેવ વેવચનં, તં વાદેન્તિ, તં વા સિપ્પં એતેસન્તિ કુમ્ભથૂણિકા. તેનાહ ‘‘બિમ્બિસકવાદકાતિપિ વદન્તી’’તિ. સમણચીવરતા, ઠપેત્વા સહધમ્મિકે માતાપિતરો ચ અઞ્ઞેસં દાનં, અતાવકાલિકતાતિ ઇમાનિ પનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ.
916. Aṭṭhame kumbhathūṇaṃ nāma kumbhasaddo, tena caranti kīḷanti, taṃ vā sippaṃ etesanti kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘ghaṭakena kīḷanakā’’ti. Dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 1.13) pana ‘‘kumbhathūṇaṃ nāma caturassaambaṇakatāḷa’’nti vuttaṃ. Caturassaambaṇakatāḷaṃ nāma rukkhasāradantādīsu yena kenaci caturassaambaṇaṃ katvā catūsu passesu cammena onandhitvā katavāditabhaṇḍaṃ. Bimbisakantipi tasseva vevacanaṃ, taṃ vādenti, taṃ vā sippaṃ etesanti kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘bimbisakavādakātipi vadantī’’ti. Samaṇacīvaratā, ṭhapetvā sahadhammike mātāpitaro ca aññesaṃ dānaṃ, atāvakālikatāti imāni panettha tīṇi aṅgāni.
૯૨૦. નવમં ઉત્તાનત્થમેવ.
920. Navamaṃ uttānatthameva.
૯૨૭. દસમે ધમ્મિકં કથિનુદ્ધારન્તિ સબ્બાસં ભિક્ખુનીનં અકાલચીવરં દાતુકામેન ઉપાસકેન યત્તકો અત્થારમૂલકો આનિસંસો, તતો અધિકં વા સમકં વા દત્વા યાચિતકેન સમગ્ગેન ભિક્ખુનિસઙ્ઘેન યં કથિનં ઞત્તિદુતિયેન કમ્મેન અન્તરા ઉદ્ધરીયતિ, તસ્સ સો ઉદ્ધારો ધમ્મિકોતિ વુચ્ચતિ, એવરૂપં કથિનુદ્ધારન્તિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનત્થમેવ.
927. Dasame dhammikaṃ kathinuddhāranti sabbāsaṃ bhikkhunīnaṃ akālacīvaraṃ dātukāmena upāsakena yattako atthāramūlako ānisaṃso, tato adhikaṃ vā samakaṃ vā datvā yācitakena samaggena bhikkhunisaṅghena yaṃ kathinaṃ ñattidutiyena kammena antarā uddharīyati, tassa so uddhāro dhammikoti vuccati, evarūpaṃ kathinuddhāranti attho. Sesaṃ uttānatthameva.
નગ્ગવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Naggavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
૯૩૨. તુવટ્ટવગ્ગે સબ્બં ઉત્તાનમેવ.
932. Tuvaṭṭavagge sabbaṃ uttānameva.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદં • 5. Pañcamasikkhāpadaṃ
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદં • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā
૧. પઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
૩. તતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasikkhāpadavaṇṇanā
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasikkhāpadavaṇṇanā
૭. સત્તમસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Sattamasikkhāpadavaṇṇanā
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
૧-૨. પઠમદુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1-2. Paṭhamadutiyasikkhāpadavaṇṇanā
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasikkhāpadavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Pañcamasikkhāpadavaṇṇanā
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૯. નવમસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧. પઠમસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamasikkhāpada-atthayojanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ