Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દ્વેમાતિકાપાળિ • Dvemātikāpāḷi |
૩. નગ્ગવગ્ગો
3. Naggavaggo
૧. નગ્ગસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Naggasikkhāpadavaṇṇanā
નગ્ગવગ્ગસ્સ પઠમે નગ્ગાતિ અનિવત્થા વા અપારુતા વા. એવઞ્હિ નહાયન્તિયા સબ્બપ્પયોગેસુ દુક્કટં, નહાનપરિયોસાને પાચિત્તિયં.
Naggavaggassa paṭhame naggāti anivatthā vā apārutā vā. Evañhi nahāyantiyā sabbappayogesu dukkaṭaṃ, nahānapariyosāne pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ એવં નહાનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, ઉદકસાટિકચીવરે અચ્છિન્ને વા નટ્ઠે વા, ‘‘મહગ્ઘં ઇદં દિસ્વા ચોરાપિ હરેય્યુ’’ન્તિ એવરૂપાસુ આપદાસુ વા નહાયન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. નગ્ગતા, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવો, નહાનપરિયોસાનન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ એળકલોમસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha evaṃ nahānavatthusmiṃ paññattaṃ, udakasāṭikacīvare acchinne vā naṭṭhe vā, ‘‘mahagghaṃ idaṃ disvā corāpi hareyyu’’nti evarūpāsu āpadāsu vā nahāyantiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Naggatā, anuññātakāraṇābhāvo, nahānapariyosānanti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni eḷakalomasadisānīti.
નગ્ગસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Naggasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૨. ઉદકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના
2. Udakasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā
દુતિયે સાવત્થિયં છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ અપ્પમાણિકાયો ઉદકસાટિકાયો ધારણવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સેસમેત્થ સબ્બં રતનવગ્ગે નિસીદનસિક્ખાપદે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બન્તિ.
Dutiye sāvatthiyaṃ chabbaggiyā bhikkhuniyo ārabbha appamāṇikāyo udakasāṭikāyo dhāraṇavatthusmiṃ paññattaṃ, sesamettha sabbaṃ ratanavagge nisīdanasikkhāpade vuttanayeneva veditabbanti.
ઉદકસાટિકસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Udakasāṭikasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૩. ચીવરસિબ્બનસિક્ખાપદવણ્ણના
3. Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā
તતિયે વિસિબ્બેત્વાતિ દુસ્સિબ્બિતં પુનસિબ્બનત્થાય વિસિબ્બેત્વા. અનન્તરાયિકિનીતિ દસસુ અન્તરાયેસુ એકેકસ્મિમ્પિ અસતિ. અઞ્ઞત્ર ચતૂહપઞ્ચાહાતિ વિસિબ્બિતદિવસતો પઞ્ચ દિવસે અતિક્કામેત્વા ‘‘નેવ સિબ્બિસ્સામિ , ન સિબ્બાપનાય ઉસ્સુક્કં કરિસ્સામી’’તિ ધુરં નિક્ખિત્તમત્તે પાચિત્તિયં.
Tatiye visibbetvāti dussibbitaṃ punasibbanatthāya visibbetvā. Anantarāyikinīti dasasu antarāyesu ekekasmimpi asati. Aññatra catūhapañcāhāti visibbitadivasato pañca divase atikkāmetvā ‘‘neva sibbissāmi , na sibbāpanāya ussukkaṃ karissāmī’’ti dhuraṃ nikkhittamatte pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ ચીવરં વિસિબ્બેત્વા ન સિબ્બનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, તિકપાચિત્તિયં, અનુપસમ્પન્નાય તિકદુક્કટં, તથા ઉભિન્નમ્પિ અઞ્ઞસ્મિં પરિક્ખારે. યા પન અન્તરાયિકિની વા હોતિ, પરિયેસિત્વા વા કિઞ્ચિ ન લભતિ, કરોન્તી વા પઞ્ચાહં અતિક્કામેતિ, તસ્સા ચ, ગિલાનાય ચ, આપદાસુ ચ, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. નિવાસનપારુપનુપગચીવરતા, ઉપસમ્પન્નાય સન્તકતા, સિબ્બનત્થાય વિસિબ્બનં વા વિસિબ્બાપનં વા, અઞ્ઞત્ર અનુઞ્ઞાતકારણા પઞ્ચાહાતિક્કમો, ધુરનિક્ખેપોતિ ઇમાનેત્થ પઞ્ચ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ સમનુભાસનસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha cīvaraṃ visibbetvā na sibbanavatthusmiṃ paññattaṃ, tikapācittiyaṃ, anupasampannāya tikadukkaṭaṃ, tathā ubhinnampi aññasmiṃ parikkhāre. Yā pana antarāyikinī vā hoti, pariyesitvā vā kiñci na labhati, karontī vā pañcāhaṃ atikkāmeti, tassā ca, gilānāya ca, āpadāsu ca, ummattikādīnañca anāpatti. Nivāsanapārupanupagacīvaratā, upasampannāya santakatā, sibbanatthāya visibbanaṃ vā visibbāpanaṃ vā, aññatra anuññātakāraṇā pañcāhātikkamo, dhuranikkhepoti imānettha pañca aṅgāni. Samuṭṭhānādīni samanubhāsanasadisānīti.
ચીવરસિબ્બનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cīvarasibbanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૪. સઙ્ઘાટિચારસિક્ખાપદવણ્ણના
4. Saṅghāṭicārasikkhāpadavaṇṇanā
ચતુત્થે પઞ્ચ અહાનિ પઞ્ચાહં, પઞ્ચાહમેવ પઞ્ચાહિકં. સઙ્ઘાટીનં ચારો સઙ્ઘાટિચારો, પરિભોગવસેન વા ઓતાપનવસેન વા સઙ્ઘટિતટ્ઠેન ‘સઙ્ઘાટી’તિ લદ્ધનામં તિચીવરં, ઉદકસાટિકા, સંકચ્ચિકાતિ ઇમેસં પઞ્ચન્નં ચીવરાનં પરિવત્તનન્તિ અત્થો. અતિક્કામેય્ય પાચિત્તિયન્તિ છટ્ઠે અરુણુગ્ગમને એકસ્મિં ચીવરે વુત્તનયેન અપરિવત્તિતે એકા આપત્તિ, પઞ્ચસુ પઞ્ચ.
Catutthe pañca ahāni pañcāhaṃ, pañcāhameva pañcāhikaṃ. Saṅghāṭīnaṃ cāro saṅghāṭicāro, paribhogavasena vā otāpanavasena vā saṅghaṭitaṭṭhena ‘saṅghāṭī’ti laddhanāmaṃ ticīvaraṃ, udakasāṭikā, saṃkaccikāti imesaṃ pañcannaṃ cīvarānaṃ parivattananti attho. Atikkāmeyya pācittiyanti chaṭṭhe aruṇuggamane ekasmiṃ cīvare vuttanayena aparivattite ekā āpatti, pañcasu pañca.
સાવત્થિયં સમ્બહુલા ભિક્ખુનિયો આરબ્ભ ચીવરં નિક્ખિપિત્વા સન્તરુત્તરેન જનપદચારિકં પક્કમનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, તિકપાચિત્તિયં, પઞ્ચાહાનતિક્કન્તે દ્વિકદુક્કટં. તસ્મિં પન અનતિક્કન્તસઞ્ઞાય, પઞ્ચમં દિવસં પઞ્ચ ચીવરાનિ નિવાસેન્તિયા વા પારુપન્તિયા વા ઓતાપેન્તિયા વા, ગિલાનાય, ‘‘ઇદં મે ચીવરં મહગ્ઘં ઈદિસે ચોરભયે ન સક્કા ધારેતુ’’ન્તિ એવરૂપાસુ આપદાસુ, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. પઞ્ચન્નં ચીવરાનં અઞ્ઞતરતા, પઞ્ચાહાતિક્કમો, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવો, અપરિવત્તનન્તિ ઇમાનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ કથિનસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ sambahulā bhikkhuniyo ārabbha cīvaraṃ nikkhipitvā santaruttarena janapadacārikaṃ pakkamanavatthusmiṃ paññattaṃ, tikapācittiyaṃ, pañcāhānatikkante dvikadukkaṭaṃ. Tasmiṃ pana anatikkantasaññāya, pañcamaṃ divasaṃ pañca cīvarāni nivāsentiyā vā pārupantiyā vā otāpentiyā vā, gilānāya, ‘‘idaṃ me cīvaraṃ mahagghaṃ īdise corabhaye na sakkā dhāretu’’nti evarūpāsu āpadāsu, ummattikādīnañca anāpatti. Pañcannaṃ cīvarānaṃ aññataratā, pañcāhātikkamo, anuññātakāraṇābhāvo, aparivattananti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni kathinasadisānīti.
સઙ્ઘાટિચારસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṅghāṭicārasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૫. ચીવરસઙ્કમનીયસિક્ખાપદવણ્ણના
5. Cīvarasaṅkamanīyasikkhāpadavaṇṇanā
પઞ્ચમે ચીવરસઙ્કમનીયન્તિ સઙ્કમેતબ્બં ચીવરં, અઞ્ઞિસ્સા સન્તકં અનાપુચ્છા ગહિતં પુન પટિદાતબ્બં પઞ્ચન્નં અઞ્ઞતરં ચીવરન્તિ અત્થો. ધારેય્યાતિ સચે તં નિવાસેતિ વા પારુપતિ વા પાચિત્તિયં.
Pañcame cīvarasaṅkamanīyanti saṅkametabbaṃ cīvaraṃ, aññissā santakaṃ anāpucchā gahitaṃ puna paṭidātabbaṃ pañcannaṃ aññataraṃ cīvaranti attho. Dhāreyyāti sace taṃ nivāseti vā pārupati vā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં અઞ્ઞતરં ભિક્ખુનિં આરબ્ભ ભિક્ખુનિયા ચીવરં આદાય અનાપુચ્છા પારુપનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, તિકપાચિત્તિયં, અનુપસમ્પન્નાય તિકદુક્કટં. યા પન તાય વા દિન્નં, તં વા આપુચ્છા, અચ્છિન્નનટ્ઠચીવરિકા વા હુત્વા, ‘‘ઇદં મે ચીવરં મહગ્ઘં ઈદિસે ચોરભયે ન સક્કા ધારેતુ’’ન્તિ એવરૂપાસુ આપદાસુ વા ધારેતિ, તસ્સા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ચીવરસઙ્કમનીયતા, ઉપસમ્પન્નાય સન્તકતા, અનુઞ્ઞાતકારણાભાવો, ધારણન્તિ ઇમાનેત્થ ચત્તારિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ પઠમકથિનસદિસાનિ, ઇદં પન કિરિયાકિરિયન્તિ.
Sāvatthiyaṃ aññataraṃ bhikkhuniṃ ārabbha bhikkhuniyā cīvaraṃ ādāya anāpucchā pārupanavatthusmiṃ paññattaṃ, tikapācittiyaṃ, anupasampannāya tikadukkaṭaṃ. Yā pana tāya vā dinnaṃ, taṃ vā āpucchā, acchinnanaṭṭhacīvarikā vā hutvā, ‘‘idaṃ me cīvaraṃ mahagghaṃ īdise corabhaye na sakkā dhāretu’’nti evarūpāsu āpadāsu vā dhāreti, tassā, ummattikādīnañca anāpatti. Cīvarasaṅkamanīyatā, upasampannāya santakatā, anuññātakāraṇābhāvo, dhāraṇanti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamakathinasadisāni, idaṃ pana kiriyākiriyanti.
ચીવરસઙ્કમનીયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cīvarasaṅkamanīyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૬. ગણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના
6. Gaṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā
છટ્ઠે ગણસ્સાતિ ભિક્ખુનિસઙ્ઘસ્સ. ચીવરલાભન્તિ વિકપ્પનુપગમ્પિ પચ્છિમં લભિતબ્બં ચીવરં. અન્તરાયં કરેય્યાતિ યથા તે દાતુકામા ન દેન્તિ, એવં પરક્કમેય્ય. પાચિત્તિયન્તિ સચે તસ્સા વચનેન તે ન દેન્તિ, ભિક્ખુનિયા પાચિત્તિયં.
Chaṭṭhe gaṇassāti bhikkhunisaṅghassa. Cīvaralābhanti vikappanupagampi pacchimaṃ labhitabbaṃ cīvaraṃ. Antarāyaṃ kareyyāti yathā te dātukāmā na denti, evaṃ parakkameyya. Pācittiyanti sace tassā vacanena te na denti, bhikkhuniyā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ ગણસ્સ ચીવરલાભન્તરાયકરણવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, અઞ્ઞસ્મિં પરિક્ખારે દુક્કટં, સમ્બહુલાનં પન એકભિક્ખુનિયા વા ચીવરલાભેપિ દુક્કટમેવ. ‘‘સમગ્ઘકાલે દસ્સથા’’તિ એવં આનિસંસં દસ્સેત્વા નિવારેન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. વિકપ્પનુપગપચ્છિમતા, સઙ્ઘસ્સ પરિણતભાવો, વિના આનિસંસદસ્સનેન અન્તરાયકરણન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ અદિન્નાદાનસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha gaṇassa cīvaralābhantarāyakaraṇavatthusmiṃ paññattaṃ, aññasmiṃ parikkhāre dukkaṭaṃ, sambahulānaṃ pana ekabhikkhuniyā vā cīvaralābhepi dukkaṭameva. ‘‘Samagghakāle dassathā’’ti evaṃ ānisaṃsaṃ dassetvā nivārentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Vikappanupagapacchimatā, saṅghassa pariṇatabhāvo, vinā ānisaṃsadassanena antarāyakaraṇanti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisānīti.
ગણચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Gaṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૭. પટિબાહનસિક્ખાપદવણ્ણના
7. Paṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā
સત્તમે ધમ્મિકં ચીવરવિભઙ્ગન્તિ સમગ્ગેન સઙ્ઘેન સન્નિપતિત્વા કરીયમાનં ચીવરવિભઙ્ગ. પટિબાહેય્યાતિ પટિસેધેય્ય, એવં પટિસેધેન્તિયા પાચિત્તિયં.
Sattame dhammikaṃ cīvaravibhaṅganti samaggena saṅghena sannipatitvā karīyamānaṃ cīvaravibhaṅga. Paṭibāheyyāti paṭisedheyya, evaṃ paṭisedhentiyā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ ધમ્મિકં ચીવરવિભઙ્ગં પટિબાહનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, ધમ્મિકે વેમતિકાય, અધમ્મિકે ધમ્મિકસઞ્ઞાય ચેવ વેમતિકાય ચ દુક્કટં. ઉભયત્થ અધમ્મિકસઞ્ઞાય, આનિસંસં દસ્સેત્વા પટિબાહન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. ચીવરવિભઙ્ગસ્સ ધમ્મિકતા, ધમ્મિકસઞ્ઞિતા, વિના આનિસંસેન પટિબાહનન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ અદિન્નાદાનસદિસાનેવાતિ.
Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha dhammikaṃ cīvaravibhaṅgaṃ paṭibāhanavatthusmiṃ paññattaṃ, dhammike vematikāya, adhammike dhammikasaññāya ceva vematikāya ca dukkaṭaṃ. Ubhayattha adhammikasaññāya, ānisaṃsaṃ dassetvā paṭibāhantiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Cīvaravibhaṅgassa dhammikatā, dhammikasaññitā, vinā ānisaṃsena paṭibāhananti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisānevāti.
પટિબાહનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Paṭibāhanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૮. ચીવરદાનસિક્ખાપદવણ્ણના
8. Cīvaradānasikkhāpadavaṇṇanā
અટ્ઠમે સમણચીવરન્તિ કપ્પકતં નિવાસનપારુપનુપગં, એવરૂપં ઠપેત્વા પઞ્ચ સહધમ્મિકે માતાપિતરો ચ યસ્સ કસ્સચિ ગહટ્ઠસ્સ વા પબ્બજિતસ્સ વા પરિચ્ચજિત્વા દેન્તિયા પાચિત્તિયં.
Aṭṭhame samaṇacīvaranti kappakataṃ nivāsanapārupanupagaṃ, evarūpaṃ ṭhapetvā pañca sahadhammike mātāpitaro ca yassa kassaci gahaṭṭhassa vā pabbajitassa vā pariccajitvā dentiyā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ અગારિકસ્સ સમણચીવરદાનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, ભિક્ખુનો દુક્કટં. માતાપિતૂનં પરિચ્ચજિત્વાપિ, અઞ્ઞેસં તાવકાલિકમેવ દેન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. સમણચીવરતા, ઠપેત્વા સહધમ્મિકે ચ માતાપિતરો ચ અઞ્ઞેસં દાનં, અતાવકાલિકતાતિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ સઞ્ચરિત્તસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha agārikassa samaṇacīvaradānavatthusmiṃ paññattaṃ, bhikkhuno dukkaṭaṃ. Mātāpitūnaṃ pariccajitvāpi, aññesaṃ tāvakālikameva dentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Samaṇacīvaratā, ṭhapetvā sahadhammike ca mātāpitaro ca aññesaṃ dānaṃ, atāvakālikatāti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni sañcarittasadisānīti.
ચીવરદાનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Cīvaradānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૯. કાલઅતિક્કમનસિક્ખાપદવણ્ણના
9. Kālaatikkamanasikkhāpadavaṇṇanā
નવમે દુબ્બલચીવરપચ્ચાસાયાતિ દુબ્બલાય ચીવરપચ્ચાસાય, ‘‘સચે સક્કોમ દસ્સામા’’તિ એત્તકમત્તં સુત્વા ઉપ્પાદિતાય આસાયાતિ અત્થો . ચીવરકાલસમયં અતિક્કામેય્યાતિ વસ્સંવુટ્ઠભિક્ખુનીહિ કાલચીવરે ભાજિયમાને ‘‘આગમેય્યાથ, અય્યે, અત્થિ સઙ્ઘસ્સ ચીવરપચ્ચાસા’’તિ વત્વા તં ચીવરવિભઙ્ગં ચીવરકાલં અતિક્કામેય્ય, તસ્સા અનત્થતે કથિને વસ્સાનસ્સ પચ્છિમમાસં, અત્થતે કથિને કથિનુબ્ભારદિવસં અતિક્કામેન્તિયા પાચિત્તિયં.
Navame dubbalacīvarapaccāsāyāti dubbalāya cīvarapaccāsāya, ‘‘sace sakkoma dassāmā’’ti ettakamattaṃ sutvā uppāditāya āsāyāti attho . Cīvarakālasamayaṃ atikkāmeyyāti vassaṃvuṭṭhabhikkhunīhi kālacīvare bhājiyamāne ‘‘āgameyyātha, ayye, atthi saṅghassa cīvarapaccāsā’’ti vatvā taṃ cīvaravibhaṅgaṃ cīvarakālaṃ atikkāmeyya, tassā anatthate kathine vassānassa pacchimamāsaṃ, atthate kathine kathinubbhāradivasaṃ atikkāmentiyā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ દુબ્બલચીવરપચ્ચાસાય ચીવરકાલસમયં અતિક્કમનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, દુબ્બલચીવરે વેમતિકાય, અદુબ્બલચીવરે દુબ્બલચીવરસઞ્ઞાય ચેવ વેમતિકાય ચ દુક્કટં. ઉભયત્થ અદુબ્બલચીવરસઞ્ઞાય, કિઞ્ચાપિ ‘ન સક્કોમા’તિ વદન્તિ, ‘‘ઇદાનિ પન તેસં કપ્પાસો વા ઉપ્પજ્જિસ્સતિ, સદ્ધો વા પુરિસો આગમિસ્સતિ, તસ્મિં આગતે અદ્ધા દસ્સન્તી’’તિ એવં આનિસંસં દસ્સેત્વા નિવારેન્તિયા, ઉમ્મત્તિકાદીનઞ્ચ અનાપત્તિ. દુબ્બલચીવરતા, દુબ્બલસઞ્ઞિતા, વિના આનિસંસેન નિવારણન્તિ ઇમાનેત્થ તીણિ અઙ્ગાનિ. સમુટ્ઠાનાદીનિ અદિન્નાદાનસદિસાનીતિ.
Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha dubbalacīvarapaccāsāya cīvarakālasamayaṃ atikkamanavatthusmiṃ paññattaṃ, dubbalacīvare vematikāya, adubbalacīvare dubbalacīvarasaññāya ceva vematikāya ca dukkaṭaṃ. Ubhayattha adubbalacīvarasaññāya, kiñcāpi ‘na sakkomā’ti vadanti, ‘‘idāni pana tesaṃ kappāso vā uppajjissati, saddho vā puriso āgamissati, tasmiṃ āgate addhā dassantī’’ti evaṃ ānisaṃsaṃ dassetvā nivārentiyā, ummattikādīnañca anāpatti. Dubbalacīvaratā, dubbalasaññitā, vinā ānisaṃsena nivāraṇanti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisānīti.
કાલઅતિક્કમનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kālaatikkamanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
૧૦. કથિનુદ્ધારસિક્ખાપદવણ્ણના
10. Kathinuddhārasikkhāpadavaṇṇanā
દસમે ધમ્મિકં કથિનુદ્ધારન્તિ સબ્બાસં ભિક્ખુનીનં અકાલચીવરં દાતુકામેન ઉપાસકેન યત્તકો અત્થારમૂલિકો આનિસંસો, તતો અધિકં વા સમકં વા દત્વા યાચિતેન સમગ્ગેન ભિક્ખુનિસઙ્ઘેન યં કથિનં ઞત્તિદુતિયકમ્મેન અન્તરા ઉદ્ધરીયતિ, તસ્સ સો ઉદ્ધારો ‘ધમ્મિકો’તિ વુચ્ચતિ, એવરૂપં કથિનુદ્ધારન્તિ અત્થો. પટિબાહેય્યાતિ નિવારેય્ય, તસ્સ એવરૂપં કથિનુદ્ધારં નિવારેન્તિયા પાચિત્તિયં.
Dasame dhammikaṃ kathinuddhāranti sabbāsaṃ bhikkhunīnaṃ akālacīvaraṃ dātukāmena upāsakena yattako atthāramūliko ānisaṃso, tato adhikaṃ vā samakaṃ vā datvā yācitena samaggena bhikkhunisaṅghena yaṃ kathinaṃ ñattidutiyakammena antarā uddharīyati, tassa so uddhāro ‘dhammiko’ti vuccati, evarūpaṃ kathinuddhāranti attho. Paṭibāheyyāti nivāreyya, tassa evarūpaṃ kathinuddhāraṃ nivārentiyā pācittiyaṃ.
સાવત્થિયં થુલ્લનન્દં આરબ્ભ કથિનુદ્ધારં પટિબાહનવત્થુસ્મિં પઞ્ઞત્તં, સેસં સત્તમે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બન્તિ.
Sāvatthiyaṃ thullanandaṃ ārabbha kathinuddhāraṃ paṭibāhanavatthusmiṃ paññattaṃ, sesaṃ sattame vuttanayeneva veditabbanti.
કથિનુદ્ધારસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Kathinuddhārasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
નગ્ગવગ્ગો તતિયો.
Naggavaggo tatiyo.