Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૧૦. નાગિતસુત્તવણ્ણના
10. Nāgitasuttavaṇṇanā
૩૦. દસમે ઉદ્ધં ઉગ્ગતત્તા ઉચ્ચો, રાસિભાવેન ચ મહા સદ્દો એતેસન્તિ ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દા. તેસુ હિ ઉગ્ગતુગ્ગતેસુ ખત્તિયમહાસાલ-બ્રાહ્મણમહાસાલાદીસુ મહાસક્કારં ગહેત્વા આગતેસુ ‘‘અસુકસ્સ ઓકાસં દેથ, અસુકસ્સ ઓકાસં દેથા’’તિ વુત્તે ‘‘મયં પઠમતરં આગતા, મય્હં પઠમતરં આગતા, નત્થિ ઓકાસો’’તિ એવં અઞ્ઞમઞ્ઞં કથેન્તાનં સદ્દો ઉચ્ચો ચેવ મહા ચ અહોસિ. કેવટ્ટા મઞ્ઞે મચ્છવિલોપેતિ કેવટ્ટા વિય મચ્છવિલોપે. તેસઞ્હિ મચ્છપચ્છિં ગહેત્વા આગતાનં વિક્કિણનટ્ઠાને ‘‘મય્હં દેથ મય્હં દેથા’’તિ વદતો મહાજનસ્સ એવરૂપો સદ્દો હોતિ. મીળ્હસુખન્તિ અસુચિસુખં. મિદ્ધસુખન્તિ નિદ્દાસુખં. લાભસક્કારસિલોકસુખન્તિ લાભસક્કારઞ્ચેવ વણ્ણભણનઞ્ચ નિસ્સાય ઉપ્પન્નસુખં.
30. Dasame uddhaṃ uggatattā ucco, rāsibhāvena ca mahā saddo etesanti uccāsaddamahāsaddā. Tesu hi uggatuggatesu khattiyamahāsāla-brāhmaṇamahāsālādīsu mahāsakkāraṃ gahetvā āgatesu ‘‘asukassa okāsaṃ detha, asukassa okāsaṃ dethā’’ti vutte ‘‘mayaṃ paṭhamataraṃ āgatā, mayhaṃ paṭhamataraṃ āgatā, natthi okāso’’ti evaṃ aññamaññaṃ kathentānaṃ saddo ucco ceva mahā ca ahosi. Kevaṭṭā maññe macchavilopeti kevaṭṭā viya macchavilope. Tesañhi macchapacchiṃ gahetvā āgatānaṃ vikkiṇanaṭṭhāne ‘‘mayhaṃ detha mayhaṃ dethā’’ti vadato mahājanassa evarūpo saddo hoti. Mīḷhasukhanti asucisukhaṃ. Middhasukhanti niddāsukhaṃ. Lābhasakkārasilokasukhanti lābhasakkārañceva vaṇṇabhaṇanañca nissāya uppannasukhaṃ.
તંનિન્નાવ ગમિસ્સન્તીતિ તં તદેવ ભગવતો ગતટ્ઠાનં ગમિસ્સન્તિ, અનુબન્ધિસ્સન્તિયેવાતિ વુત્તં હોતિ. તથા હિ, ભન્તે, ભગવતો સીલપઞ્ઞાણન્તિ યસ્મા તથાવિધં તુમ્હાકં સીલઞ્ચ ઞાણઞ્ચાતિ અત્થો. મા ચ મયા યસોતિ મયા સદ્ધિં યસોપિ મા સમાગચ્છતુ. પિયાનન્તિ પિયજનાનં. એસો તસ્સ નિસ્સન્દોતિ એસા પિયભાવસ્સ નિપ્ફત્તિ. અસુભનિમિત્તાનુયોગન્તિ અસુભકમ્મટ્ઠાનાનુયોગં. સુભનિમિત્તેતિ રાગટ્ઠાનિયે ઇટ્ઠારમ્મણે. એસો તસ્સ નિસ્સન્દોતિ એસા તસ્સ અસુભનિમિત્તાનુયોગસ્સ નિપ્ફત્તિ. એવમિમસ્મિં સુત્તે ઇમેસુ પઞ્ચસુ ઠાનેસુ વિપસ્સનાવ કથિતાતિ.
Taṃninnāvagamissantīti taṃ tadeva bhagavato gataṭṭhānaṃ gamissanti, anubandhissantiyevāti vuttaṃ hoti. Tathā hi, bhante, bhagavato sīlapaññāṇanti yasmā tathāvidhaṃ tumhākaṃ sīlañca ñāṇañcāti attho. Mā ca mayā yasoti mayā saddhiṃ yasopi mā samāgacchatu. Piyānanti piyajanānaṃ. Eso tassa nissandoti esā piyabhāvassa nipphatti. Asubhanimittānuyoganti asubhakammaṭṭhānānuyogaṃ. Subhanimitteti rāgaṭṭhāniye iṭṭhārammaṇe. Eso tassa nissandoti esā tassa asubhanimittānuyogassa nipphatti. Evamimasmiṃ sutte imesu pañcasu ṭhānesu vipassanāva kathitāti.
પઞ્ચઙ્ગિકવગ્ગો તતિયો.
Pañcaṅgikavaggo tatiyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. નાગિતસુત્તં • 10. Nāgitasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. નાગિતસુત્તવણ્ણના • 10. Nāgitasuttavaṇṇanā