Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૬. નકુલપિતુસુત્તવણ્ણના

    6. Nakulapitusuttavaṇṇanā

    ૧૬. છટ્ઠે બાળ્હગિલાનોતિ અધિમત્તગિલાનો. એતદવોચાતિ સામિકસ્સ ભેસજ્જં કત્વા બ્યાધિં વૂપસમેતું અસક્કોન્તી ઇદાનિ સીહનાદં નદિત્વા સચ્ચકિરિયાય બ્યાધિં વૂપસમેતું સન્તિકે નિસીદિત્વા એતં ‘‘મા ખો ત્વ’’ન્તિઆદિવચનં અવોચ. સાપેક્ખોતિ સતણ્હો. ન નકુલમાતાતિ એત્થ ન-કારો ન સક્ખતીતિ એવં પરપદેન યોજેતબ્બો. સન્થરિતુન્તિ નિચ્છિદ્દં કાતું, સણ્ઠપેતુન્તિ અત્થો. વેણિં ઓલિખિતુન્તિ એળકલોમાનિ કપ્પેત્વા વિજટેત્વા વેણિં કાતું.

    16. Chaṭṭhe bāḷhagilānoti adhimattagilāno. Etadavocāti sāmikassa bhesajjaṃ katvā byādhiṃ vūpasametuṃ asakkontī idāni sīhanādaṃ naditvā saccakiriyāya byādhiṃ vūpasametuṃ santike nisīditvā etaṃ ‘‘mā kho tva’’ntiādivacanaṃ avoca. Sāpekkhoti sataṇho. Na nakulamātāti ettha na-kāro na sakkhatīti evaṃ parapadena yojetabbo. Santharitunti nicchiddaṃ kātuṃ, saṇṭhapetunti attho. Veṇiṃ olikhitunti eḷakalomāni kappetvā vijaṭetvā veṇiṃ kātuṃ.

    અઞ્ઞં ઘરં ગમિસ્સતીતિ અઞ્ઞં સામિકં ગણ્હિસ્સતિ. સોળસ વસ્સાનિ ગહટ્ઠકં બ્રહ્મચરિયં સમાચિણ્ણન્તિ ઇતો સોળસવસ્સમત્થકે ગહટ્ઠબ્રહ્મચરિયવાસો સમાચિણ્ણો. દસ્સનકામતરાતિ અતિરેકેન દસ્સનકામા. ઇમેહિ તીહિ અઙ્ગેહિ સીહનાદં નદિત્વા ‘‘ઇમિના સચ્ચેન તવ સરીરે બ્યાધિ ફાસુ હોતૂ’’તિ સચ્ચકિરિયં અકાસિ.

    Aññaṃ gharaṃ gamissatīti aññaṃ sāmikaṃ gaṇhissati. Soḷasa vassāni gahaṭṭhakaṃ brahmacariyaṃ samāciṇṇanti ito soḷasavassamatthake gahaṭṭhabrahmacariyavāso samāciṇṇo. Dassanakāmatarāti atirekena dassanakāmā. Imehi tīhi aṅgehi sīhanādaṃ naditvā ‘‘iminā saccena tava sarīre byādhi phāsu hotū’’ti saccakiriyaṃ akāsi.

    ઇદાનિ ભગવન્તં સક્ખિં કત્વા અત્તનો સીલાદિગુણેહિપિ સચ્ચકિરિયં કાતું સિયા ખો પન તેતિઆદિમાહ. તત્થ પરિપૂરકારિનીતિ સમત્તકારિની. ચેતોસમથસ્સાતિ સમાધિકમ્મટ્ઠાનસ્સ. ઓગાધપ્પત્તાતિ ઓગાધં અનુપ્પવેસં પત્તા. પતિગાધપ્પત્તાતિ પતિગાધં પતિટ્ઠં પત્તા. અસ્સાસપ્પત્તાતિ અસ્સાસં અવસ્સયં પત્તા. વેસારજ્જપ્પત્તાતિ સોમનસ્સઞાણં પત્તા. અપરપ્પચ્ચયાતિ પરપ્પચ્ચયો વુચ્ચતિ પરસદ્ધા પરપત્તિયાયના, તાય વિરહિતાતિ અત્થો. ઇમેહિ તીહિ અઙ્ગેહિ અત્તનો ગુણે આરબ્ભ સચ્ચકિરિયં અકાસિ. ગિલાના વુટ્ઠિતોતિ ગિલાનો હુત્વા વુટ્ઠિતો. યાવતાતિ યત્તિકાયો. તાસં અઞ્ઞતરાતિ તાસં અન્તરે એકા. અનુકમ્પિકાતિ હિતાનુકમ્પિકા. ઓવાદિકાતિ ઓવાદદાયિકા. અનુસાસિકાતિ અનુસિટ્ઠિદાયિકા.

    Idāni bhagavantaṃ sakkhiṃ katvā attano sīlādiguṇehipi saccakiriyaṃ kātuṃ siyā khopana tetiādimāha. Tattha paripūrakārinīti samattakārinī. Cetosamathassāti samādhikammaṭṭhānassa. Ogādhappattāti ogādhaṃ anuppavesaṃ pattā. Patigādhappattāti patigādhaṃ patiṭṭhaṃ pattā. Assāsappattāti assāsaṃ avassayaṃ pattā. Vesārajjappattāti somanassañāṇaṃ pattā. Aparappaccayāti parappaccayo vuccati parasaddhā parapattiyāyanā, tāya virahitāti attho. Imehi tīhi aṅgehi attano guṇe ārabbha saccakiriyaṃ akāsi. Gilānā vuṭṭhitoti gilāno hutvā vuṭṭhito. Yāvatāti yattikāyo. Tāsaṃ aññatarāti tāsaṃ antare ekā. Anukampikāti hitānukampikā. Ovādikāti ovādadāyikā. Anusāsikāti anusiṭṭhidāyikā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૬. નકુલપિતુસુત્તં • 6. Nakulapitusuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. નકુલપિતુસુત્તવણ્ણના • 6. Nakulapitusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact