A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    6. ஞாணகதா²வண்ணனா

    6. Ñāṇakathāvaṇṇanā

    876-877. ‘‘த்³வாத³ஸவத்து²கங் ஞாணங் லோகுத்தர’’ந்தி எத்த² த்³வாத³ஸவத்து²கஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ லோகுத்தரதா பதிட்டா²பீயதீதி த³ஸ்ஸெந்தோ பட²மவிகப்பங் வத்வா புன லோகுத்தரஞாணஸ்ஸ த்³வாத³ஸவத்து²கதா பதிட்டா²பீயதீதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தங் வா…பே॰… அத்தோ²’’தி ஆஹ. பரிஞ்ஞெய்யந்தி எத்த² இதி-ஸத்³தோ³ ஆதி³அத்தோ², பகாரத்தோ² வா. தேன ‘‘பஹாதப்³ப³’’ந்தி ஏவமாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. பரிஞ்ஞாதந்தி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ. ‘‘பரிஞ்ஞெய்யங் பரிஞ்ஞாத’’ந்திஆதி³னா பரிஜானநாதி³கிரியாய நிப்³ப³த்தேதப்³ப³தா நிப்³ப³த்திததா ச த³ஸ்ஸிதா, ந நிப்³ப³த்தியமானதாதி. யேன பன ஸா ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸச்சஞாணங் பனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ஸச்சஞாணந்தி து³க்கா²தி³ஸச்சஸபா⁴வாவபோ³த⁴கங் ஞாணங், யங் ஸந்தா⁴ய ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்திஆதி³ வுத்தங். மக்³க³க்க²ணேபீதி அபி-ஸத்³தே³ன ததோ புப்³பா³பரபா⁴கே³பீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். பரிஜானநாதி³கிச்சஸாத⁴னவஸேன ஹோதி அஸம்மோஹதோ விஸயதோ சாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    876-877. ‘‘Dvādasavatthukaṃ ñāṇaṃ lokuttara’’nti ettha dvādasavatthukassa ñāṇassa lokuttaratā patiṭṭhāpīyatīti dassento paṭhamavikappaṃ vatvā puna lokuttarañāṇassa dvādasavatthukatā patiṭṭhāpīyatīti dassetuṃ ‘‘taṃ vā…pe… attho’’ti āha. Pariññeyyanti ettha iti-saddo ādiattho, pakārattho vā. Tena ‘‘pahātabba’’nti evamādiṃ saṅgaṇhāti. Pariññātanti etthāpi eseva nayo. ‘‘Pariññeyyaṃ pariññāta’’ntiādinā parijānanādikiriyāya nibbattetabbatā nibbattitatā ca dassitā, na nibbattiyamānatāti. Yena pana sā hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘saccañāṇaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha saccañāṇanti dukkhādisaccasabhāvāvabodhakaṃ ñāṇaṃ, yaṃ sandhāya ‘‘idaṃ dukkha’’ntiādi vuttaṃ. Maggakkhaṇepīti api-saddena tato pubbāparabhāgepīti daṭṭhabbaṃ. Parijānanādikiccasādhanavasena hoti asammohato visayato cāti adhippāyo.

    ஞாணகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ñāṇakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    வீஸதிமவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Vīsatimavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.

    சதுத்தோ² பண்ணாஸகோ ஸமத்தோ.

    Catuttho paṇṇāsako samatto.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi / (199) 6. ஞாணகதா² • (199) 6. Ñāṇakathā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 6. ஞாணகதா²வண்ணனா • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 6. ஞாணகதா²வண்ணனா • 6. Ñāṇakathāvaṇṇanā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact