Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā

    ૨૦-૨૪. ઞાણપઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના

    20-24. Ñāṇapañcakaniddesavaṇṇanā

    ૭૫. ઞાણપઞ્ચકનિદ્દેસે તેસં પઞ્ચન્નં ઞાણાનં અનુપુબ્બસમ્બન્ધસબ્ભાવતો એકતોવ પુચ્છાવિસ્સજ્જનાનિ કતાનિ. અભિઞ્ઞાતા હોન્તીતિ ધમ્મસભાવલક્ખણજાનનવસેન સુટ્ઠુ ઞાતા હોન્તિ. ઞાતા હોન્તીતિ ઞાતપરિઞ્ઞાવસેન સભાવતો ઞાતત્તા ઞાતા નામ હોન્તિ. યેન ઞાણેન તે ધમ્મા ઞાતા હોન્તિ, તં ઞાતટ્ઠેન ઞાણં, પજાનનટ્ઠેન પઞ્ઞાતિ સમ્બન્ધો. ઇમિનાવ નયેન સેસઞાણાનિપિ યોજેતબ્બાનિ. પરિઞ્ઞાતા હોન્તીતિ સામઞ્ઞલક્ખણવસેન સમન્તતો ઞાતા હોન્તિ. તીરિતા હોન્તીતિ તીરણપરિઞ્ઞાવસેન અનિચ્ચાદિતો ઉપપરિક્ખિતા સમાપિતા નામ હોન્તિ. પહીના હોન્તીતિ અનિચ્ચાનુપસ્સનાદિના ઞાણેન નિચ્ચસઞ્ઞાદયો ભઙ્ગાનુપસ્સનતો પટ્ઠાય પહીના હોન્તિ. પરિચ્ચત્તા હોન્તીતિ પહાનવસેનેવ છડ્ડિતા નામ હોન્તિ. ભાવિતા હોન્તીતિ વડ્ઢિતા પરિભાવિતા ચ હોન્તિ. એકરસા હોન્તીતિ સકિચ્ચસાધનપટિપક્ખપહાનેન એકકિચ્ચા હોન્તિ, પચ્ચનીકતો વા વિમુત્તિવસેન વિમુત્તિરસેન એકરસા હોન્તિ. સચ્છિકતા હોન્તીતિ પટિલાભવસેન ફલધમ્મો પટિવેધવસેન નિબ્બાનધમ્મોતિ પચ્ચક્ખકતા હોન્તિ. ફસ્સિતા હોન્તીતિ પટિલાભફુસનેન પટિવેધફુસનેન ચ ફસ્સિતા અનુભૂતા હોન્તિ. ઇમાનિ પઞ્ચ ઞાણાનિ હેટ્ઠા સુતમયઞાણવસેન વુત્તાનિ, ઇધ સકિચ્ચસાધનવસેન.

    75. Ñāṇapañcakaniddese tesaṃ pañcannaṃ ñāṇānaṃ anupubbasambandhasabbhāvato ekatova pucchāvissajjanāni katāni. Abhiññātā hontīti dhammasabhāvalakkhaṇajānanavasena suṭṭhu ñātā honti. Ñātā hontīti ñātapariññāvasena sabhāvato ñātattā ñātā nāma honti. Yena ñāṇena te dhammā ñātā honti, taṃ ñātaṭṭhena ñāṇaṃ, pajānanaṭṭhena paññāti sambandho. Imināva nayena sesañāṇānipi yojetabbāni. Pariññātā hontīti sāmaññalakkhaṇavasena samantato ñātā honti. Tīritā hontīti tīraṇapariññāvasena aniccādito upaparikkhitā samāpitā nāma honti. Pahīnā hontīti aniccānupassanādinā ñāṇena niccasaññādayo bhaṅgānupassanato paṭṭhāya pahīnā honti. Pariccattā hontīti pahānavaseneva chaḍḍitā nāma honti. Bhāvitā hontīti vaḍḍhitā paribhāvitā ca honti. Ekarasā hontīti sakiccasādhanapaṭipakkhapahānena ekakiccā honti, paccanīkato vā vimuttivasena vimuttirasena ekarasā honti. Sacchikatā hontīti paṭilābhavasena phaladhammo paṭivedhavasena nibbānadhammoti paccakkhakatā honti. Phassitā hontīti paṭilābhaphusanena paṭivedhaphusanena ca phassitā anubhūtā honti. Imāni pañca ñāṇāni heṭṭhā sutamayañāṇavasena vuttāni, idha sakiccasādhanavasena.

    ઞાણપઞ્ચકનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ñāṇapañcakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૨૦-૨૪. ઞાણપઞ્ચકનિદ્દેસો • 20-24. Ñāṇapañcakaniddeso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact