Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પટિસમ્ભિદામગ્ગ-અટ્ઠકથા • Paṭisambhidāmagga-aṭṭhakathā |
૬. ઞાણરાસિછક્કનિદ્દેસવણ્ણના
6. Ñāṇarāsichakkaniddesavaṇṇanā
૧૮૩. ઇદાનિ છહિ રાસીહિ ઉદ્દિટ્ઠઞાણેસુ ચતુવીસતિસમાધિઞાણનિદ્દેસે તાવ કાયાનુપસ્સનાદીનં તિણ્ણં ચતુક્કાનં વસેન દ્વાદસન્નં વત્થૂનં એકેકસ્મિં અસ્સાસવસેન એકો , પસ્સાસવસેન એકોતિ દ્વે દ્વે સમાધીતિ દ્વાદસસુ વત્થૂસુ ચતુવીસતિ સમાધયો હોન્તિ. ઝાનક્ખણે તેહિ સમ્પયુત્તાનિ ચતુવીસતિસમાધિવસેન ઞાણાનિ.
183. Idāni chahi rāsīhi uddiṭṭhañāṇesu catuvīsatisamādhiñāṇaniddese tāva kāyānupassanādīnaṃ tiṇṇaṃ catukkānaṃ vasena dvādasannaṃ vatthūnaṃ ekekasmiṃ assāsavasena eko , passāsavasena ekoti dve dve samādhīti dvādasasu vatthūsu catuvīsati samādhayo honti. Jhānakkhaṇe tehi sampayuttāni catuvīsatisamādhivasena ñāṇāni.
દ્વાસત્તતિવિપસ્સનાઞાણનિદ્દેસે દીઘં અસ્સાસાતિ ‘‘દીઘ’’ન્તિવુત્તઅસ્સાસતો. કિં વુત્તં હોતિ? દીઘં અસ્સાસહેતુ ઝાનં પટિલભિત્વા સમાહિતેન ચિત્તેન વિપસ્સનાક્ખણે અનિચ્ચતો અનુપસ્સનટ્ઠેન વિપસ્સનાતિ વુત્તં હોતિ. એસ નયો ઉત્તરત્રાપિ. તેસંયેવ દ્વાદસન્નં વત્થૂનં એકેકસ્મિં અસ્સાસવસેન તિસ્સો, પસ્સાસવસેન તિસ્સોતિ છ છ અનુપસ્સનાતિ દ્વાદસસુ વત્થૂસુ દ્વાસત્તતિ અનુપસ્સના હોન્તિ. તા એવ દ્વાસત્તતિ અનુપસ્સના દ્વાસત્તતિવિપસ્સનાવસેન ઞાણાનિ.
Dvāsattativipassanāñāṇaniddese dīghaṃ assāsāti ‘‘dīgha’’ntivuttaassāsato. Kiṃ vuttaṃ hoti? Dīghaṃ assāsahetu jhānaṃ paṭilabhitvā samāhitena cittena vipassanākkhaṇe aniccato anupassanaṭṭhena vipassanāti vuttaṃ hoti. Esa nayo uttaratrāpi. Tesaṃyeva dvādasannaṃ vatthūnaṃ ekekasmiṃ assāsavasena tisso, passāsavasena tissoti cha cha anupassanāti dvādasasu vatthūsu dvāsattati anupassanā honti. Tā eva dvāsattati anupassanā dvāsattativipassanāvasena ñāṇāni.
નિબ્બિદાઞાણનિદ્દેસે અનિચ્ચાનુપસ્સી અસ્સસન્તિ અનિચ્ચાનુપસ્સી હુત્વા અસ્સસન્તો, અનિચ્ચાનુપસ્સી હુત્વા વત્તેન્તોતિ અત્થો. ‘‘અસ્સસ’’ન્તિ ચ ઇદં વચનં હેતુઅત્થે દટ્ઠબ્બં. યથાભૂતં જાનાતિ પસ્સતીતિ નિબ્બિદાઞાણન્તિ કલાપસમ્મસનતો પટ્ઠાય યાવ ભઙ્ગાનુપસ્સના પવત્તવિપસ્સનાઞાણેન સઙ્ખારાનં યથાસભાવં જાનાતિ, ચક્ખુના દિટ્ઠમિવ ચ તેનેવ ઞાણચક્ખુના પસ્સતિ. તસ્મા નિબ્બિદાઞાણં નામાતિ અત્થો, સઙ્ખારેસુ નિબ્બિન્દઞાણં નામાતિ વુત્તં હોતિ. ઉપરિ ભયતૂપટ્ઠાનાદીનં મુઞ્ચિતુકમ્યતાદીનઞ્ચ ઞાણાનં વિસું આગતત્તા ઇધ યથાવુત્તાનેવ વિપસ્સનાઞાણાનિ નિબ્બિદાઞાણાનીતિ વેદિતબ્બાનિ.
Nibbidāñāṇaniddese aniccānupassī assasanti aniccānupassī hutvā assasanto, aniccānupassī hutvā vattentoti attho. ‘‘Assasa’’nti ca idaṃ vacanaṃ hetuatthe daṭṭhabbaṃ. Yathābhūtaṃ jānāti passatīti nibbidāñāṇanti kalāpasammasanato paṭṭhāya yāva bhaṅgānupassanā pavattavipassanāñāṇena saṅkhārānaṃ yathāsabhāvaṃ jānāti, cakkhunā diṭṭhamiva ca teneva ñāṇacakkhunā passati. Tasmā nibbidāñāṇaṃ nāmāti attho, saṅkhāresu nibbindañāṇaṃ nāmāti vuttaṃ hoti. Upari bhayatūpaṭṭhānādīnaṃ muñcitukamyatādīnañca ñāṇānaṃ visuṃ āgatattā idha yathāvuttāneva vipassanāñāṇāni nibbidāñāṇānīti veditabbāni.
નિબ્બિદાનુલોમઞાણનિદ્દેસે અનિચ્ચાનુપસ્સી અસ્સસન્તિ અનિચ્ચાનુપસ્સિનો અસ્સસન્તસ્સ. સામિઅત્થે પચ્ચત્તવચનં. ભયતુપટ્ઠાને પઞ્ઞાતિવચનેનેવ ભયતુપટ્ઠાનઆદીનવાનુપસ્સનાનિબ્બિદાનુપસ્સનાઞાણાનિ વુત્તાનિ હોન્તિ તિણ્ણં એકલક્ખણત્તા. ઇમાનિ તીણિ ઞાણાનિ અનન્તરા વુત્તાનં નિબ્બિદાઞાણાનં અનુકૂલભાવેન અનુલોમતો નિબ્બિદાનુલોમઞાણાનીતિ વુત્તાનિ.
Nibbidānulomañāṇaniddese aniccānupassī assasanti aniccānupassino assasantassa. Sāmiatthe paccattavacanaṃ. Bhayatupaṭṭhāne paññātivacaneneva bhayatupaṭṭhānaādīnavānupassanānibbidānupassanāñāṇāni vuttāni honti tiṇṇaṃ ekalakkhaṇattā. Imāni tīṇi ñāṇāni anantarā vuttānaṃ nibbidāñāṇānaṃ anukūlabhāvena anulomato nibbidānulomañāṇānīti vuttāni.
નિબ્બિદાપટિપ્પસ્સદ્ધિઞાણનિદ્દેસે અનિચ્ચાનુપસ્સી અસ્સસન્તિ અનન્તરસદિસમેવ. પટિસઙ્ખા સન્તિટ્ઠના પઞ્ઞાતિવચનેનેવ મુઞ્ચિતુકમ્યતાપટિસઙ્ખાનુપસ્સનાસઙ્ખારુપેક્ખાઞાણાનિ વુત્તાનિ હોન્તિ તિણ્ણં એકલક્ખણત્તા. ‘‘પટિસઙ્ખા સન્તિટ્ઠના’’તિવચનેનેવ અનુલોમઞાણમગ્ગઞાણાનિપિ ગહિતાનિ હોન્તિ . સઙ્ખારુપેક્ખાઞાણઅનુલોમઞાણાનિપિ હિ નિબ્બિદાય સિખાપ્પત્તત્તા નિબ્બિદાજનનબ્યાપારપ્પહાનેન નિબ્બિદાપટિપ્પસ્સદ્ધિઞાણાનિ નામ હોન્તિ. મગ્ગઞાણં પન નિબ્બિદાપટિપ્પસ્સદ્ધન્તે ઉપ્પજ્જનતો નિબ્બિદાપટિપ્પસ્સદ્ધિઞાણં નામ હોતીતિ અતિવિય યુજ્જતીતિ. નિબ્બિદાનુલોમઞાણેસુ વિય આદિભૂતં મુઞ્ચિતુકમ્યતાઞાણં અગ્ગહેત્વા ‘‘પટિસઙ્ખા સન્તિટ્ઠના’’તિ અન્તે ઞાણદ્વયગ્ગહણં મગ્ગઞાણસઙ્ગહણત્થં. મુઞ્ચિતુકમ્યતાતિ હિ વુત્તે અનુલોમઞાણં સઙ્ગય્હતિ, ન મગ્ગઞાણં. મગ્ગઞાણઞ્હિ મુઞ્ચિતુકમ્યતા નામ ન હોતિ, કિચ્ચસિદ્ધિયં સન્તિટ્ઠનતો પન સન્તિટ્ઠના નામ હોતિ. અટ્ઠકથાયમ્પિ ચ ‘‘ફુસનાતિ અપ્પના’’તિ વુત્તં. ઇદઞ્ચ મગ્ગઞાણં નિબ્બાને અપ્પનાતિ કત્વા સન્તિટ્ઠના નામ હોતીતિ ‘‘સન્તિટ્ઠના’’તિવચનેન મગ્ગઞાણમ્પિ સઙ્ગય્હતિ. નિબ્બિદાનુલોમઞાણાનિપિ અત્થતો નિબ્બિદાઞાણાનેવ હોન્તીતિ તાનિપિ નિબ્બિદાઞાણેહિ સઙ્ગહેત્વા નિબ્બિદાપટિપ્પસ્સદ્ધિઞાણાનીતિ નિબ્બિદાગહણમેવ કતં, ન નિબ્બિદાનુલોમગ્ગહણં. તીસુપિ ચેતેસુ ઞાણટ્ઠકનિદ્દેસેસુ ચતુત્થસ્સ ધમ્માનુપસ્સનાચતુક્કસ્સ વસેન વુત્તાનં ચતુન્નં વત્થૂનં એકેકસ્મિં અસ્સાસવસેન એકં, પસ્સાસવસેન એકન્તિ દ્વે દ્વે ઞાણાનીતિ ચતૂસુ વત્થૂસુ અટ્ઠ ઞાણાનિ હોન્તિ.
Nibbidāpaṭippassaddhiñāṇaniddese aniccānupassī assasanti anantarasadisameva. Paṭisaṅkhā santiṭṭhanā paññātivacaneneva muñcitukamyatāpaṭisaṅkhānupassanāsaṅkhārupekkhāñāṇāni vuttāni honti tiṇṇaṃ ekalakkhaṇattā. ‘‘Paṭisaṅkhā santiṭṭhanā’’tivacaneneva anulomañāṇamaggañāṇānipi gahitāni honti . Saṅkhārupekkhāñāṇaanulomañāṇānipi hi nibbidāya sikhāppattattā nibbidājananabyāpārappahānena nibbidāpaṭippassaddhiñāṇāni nāma honti. Maggañāṇaṃ pana nibbidāpaṭippassaddhante uppajjanato nibbidāpaṭippassaddhiñāṇaṃ nāma hotīti ativiya yujjatīti. Nibbidānulomañāṇesu viya ādibhūtaṃ muñcitukamyatāñāṇaṃ aggahetvā ‘‘paṭisaṅkhā santiṭṭhanā’’ti ante ñāṇadvayaggahaṇaṃ maggañāṇasaṅgahaṇatthaṃ. Muñcitukamyatāti hi vutte anulomañāṇaṃ saṅgayhati, na maggañāṇaṃ. Maggañāṇañhi muñcitukamyatā nāma na hoti, kiccasiddhiyaṃ santiṭṭhanato pana santiṭṭhanā nāma hoti. Aṭṭhakathāyampi ca ‘‘phusanāti appanā’’ti vuttaṃ. Idañca maggañāṇaṃ nibbāne appanāti katvā santiṭṭhanā nāma hotīti ‘‘santiṭṭhanā’’tivacanena maggañāṇampi saṅgayhati. Nibbidānulomañāṇānipi atthato nibbidāñāṇāneva hontīti tānipi nibbidāñāṇehi saṅgahetvā nibbidāpaṭippassaddhiñāṇānīti nibbidāgahaṇameva kataṃ, na nibbidānulomaggahaṇaṃ. Tīsupi cetesu ñāṇaṭṭhakaniddesesu catutthassa dhammānupassanācatukkassa vasena vuttānaṃ catunnaṃ vatthūnaṃ ekekasmiṃ assāsavasena ekaṃ, passāsavasena ekanti dve dve ñāṇānīti catūsu vatthūsu aṭṭha ñāṇāni honti.
વિમુત્તિસુખઞાણનિદ્દેસે પહીનત્તાતિ પહાનં દસ્સેત્વા તસ્સ પહાનસ્સ સમુચ્છેદપ્પહાનત્તં દસ્સેન્તો સમુચ્છિન્નત્તાતિ આહ. વિમુત્તિસુખે ઞાણન્તિ ફલવિમુત્તિસુખસમ્પયુત્તઞાણઞ્ચ ફલવિમુત્તિસુખારમ્મણપચ્ચવેક્ખણઞાણઞ્ચ. અનુસયવત્થુસ્સ કિલેસસ્સ પહાનેન પરિયુટ્ઠાનદુચ્ચરિતવત્થુપ્પહાનં હોતીતિ દસ્સનત્થં પુન અનુસયાનં પહાનં વુત્તં. એકવીસતિફલઞાણં સન્ધાય પહીનકિલેસગણનાયપિ ઞાણગણના કતા હોતિ, પચ્ચવેક્ખણઞાણઞ્ચ સન્ધાય પહીનકિલેસપચ્ચવેક્ખણગણનાય ફલપચ્ચવેક્ખણઞાણગણના કતા હોતીતિ.
Vimuttisukhañāṇaniddese pahīnattāti pahānaṃ dassetvā tassa pahānassa samucchedappahānattaṃ dassento samucchinnattāti āha. Vimuttisukhe ñāṇanti phalavimuttisukhasampayuttañāṇañca phalavimuttisukhārammaṇapaccavekkhaṇañāṇañca. Anusayavatthussa kilesassa pahānena pariyuṭṭhānaduccaritavatthuppahānaṃ hotīti dassanatthaṃ puna anusayānaṃ pahānaṃ vuttaṃ. Ekavīsatiphalañāṇaṃ sandhāya pahīnakilesagaṇanāyapi ñāṇagaṇanā katā hoti, paccavekkhaṇañāṇañca sandhāya pahīnakilesapaccavekkhaṇagaṇanāya phalapaccavekkhaṇañāṇagaṇanā katā hotīti.
ઞાણરાસિછક્કનિદ્દેસવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ñāṇarāsichakkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.
સદ્ધમ્મપ્પકાસિનિયા પટિસમ્ભિદામગ્ગટ્ઠકથાય
Saddhammappakāsiniyā paṭisambhidāmaggaṭṭhakathāya
આનાપાનસ્સતિકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Ānāpānassatikathāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / પટિસમ્ભિદામગ્ગપાળિ • Paṭisambhidāmaggapāḷi / ૬. ઞાણરાસિછક્કનિદ્દેસો • 6. Ñāṇarāsichakkaniddeso