Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિભઙ્ગપાળિ • Vibhaṅgapāḷi

    ૧૬. ઞાણવિભઙ્ગો

    16. Ñāṇavibhaṅgo

    ૧. એકકમાતિકા

    1. Ekakamātikā

    ૭૫૧. એકવિધેન ઞાણવત્થુ – પઞ્ચ વિઞ્ઞાણા ન હેતૂ, અહેતુકા, હેતુવિપ્પયુત્તા, સપ્પચ્ચયા, સઙ્ખતા, અરૂપા, લોકિયા, સાસવા, સંયોજનિયા, ગન્થનિયા, ઓઘનિયા, યોગનિયા, નીવરણિયા, પરામટ્ઠા, ઉપાદાનિયા, સંકિલેસિકા, અબ્યાકતા, સારમ્મણા, અચેતસિકા, વિપાકા, ઉપાદિન્નુપાદાનિયા, અસંકિલિટ્ઠસંકિલેસિકા, ન સવિતક્કસવિચારા, ન અવિતક્કવિચારમત્તા, અવિતક્કઅવિચારા, ન પીતિસહગતા, નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બા, નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકા, નેવાચયગામિનાપચયગામિનો, નેવસેક્ખનાસેક્ખા , પરિત્તા, કામાવચરા, ન રૂપાવચરા, ન અરૂપાવચરા, પરિયાપન્ના, નો અપરિયાપન્ના, અનિયતા, અનિય્યાનિકા,

    751. Ekavidhena ñāṇavatthu – pañca viññāṇā na hetū, ahetukā, hetuvippayuttā, sappaccayā, saṅkhatā, arūpā, lokiyā, sāsavā, saṃyojaniyā, ganthaniyā, oghaniyā, yoganiyā, nīvaraṇiyā, parāmaṭṭhā, upādāniyā, saṃkilesikā, abyākatā, sārammaṇā, acetasikā, vipākā, upādinnupādāniyā, asaṃkiliṭṭhasaṃkilesikā, na savitakkasavicārā, na avitakkavicāramattā, avitakkaavicārā, na pītisahagatā, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbā, neva dassanena na bhāvanāya pahātabbahetukā, nevācayagāmināpacayagāmino, nevasekkhanāsekkhā , parittā, kāmāvacarā, na rūpāvacarā, na arūpāvacarā, pariyāpannā, no apariyāpannā, aniyatā, aniyyānikā,

    ઉપ્પન્નવત્થુકા ઉપ્પન્નારમ્મણા,

    Uppannavatthukā uppannārammaṇā,

    (૩) પુરેજાતવત્થુકા પુરેજાતારમ્મણા

    (3) Purejātavatthukā purejātārammaṇā

    (૪) અજ્ઝત્તિકવત્થુકા બાહિરારમ્મણા

    (4) Ajjhattikavatthukā bāhirārammaṇā

    (૫) અસમ્ભિન્નવત્થુકા અસમ્ભિન્નારમ્મણા

    (5) Asambhinnavatthukā asambhinnārammaṇā

    (૬) નાનાવત્થુકા નાનારમ્મણા

    (6) Nānāvatthukā nānārammaṇā

    (૭) ન અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ ગોચરવિસયં પચ્ચનુભોન્તિ

    (7) Na aññamaññassa gocaravisayaṃ paccanubhonti

    (૮) ન અસમન્નાહારા ઉપ્પજ્જન્તિ

    (8) Na asamannāhārā uppajjanti

    (૯) ન અમનસિકારા ઉપ્પજ્જન્તિ

    (9) Na amanasikārā uppajjanti

    (૧૦) ન અબ્બોકિણ્ણા ઉપ્પજ્જન્તિ

    (10) Na abbokiṇṇā uppajjanti

    (૧૧) ન અપુબ્બં અચરિમં ઉપ્પજ્જન્તિ

    (11) Na apubbaṃ acarimaṃ uppajjanti

    (૧૨) ન અઞ્ઞમઞ્ઞસ્સ સમનન્તરા ઉપ્પજ્જન્તિ

    (12) Na aññamaññassa samanantarā uppajjanti

    (૧૩) પઞ્ચ વિઞ્ઞાણા અનાભોગા

    (13) Pañca viññāṇā anābhogā

    (૧૪) પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન કઞ્ચિ 1 ધમ્મં પટિવિજાનાતિ અઞ્ઞત્ર અભિનિપાતમત્તા

    (14) Pañcahi viññāṇehi na kañci 2 dhammaṃ paṭivijānāti aññatra abhinipātamattā

    (૧૫) પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં સમનન્તરાપિ ન કઞ્ચિ ધમ્મં પટિવિજાનાતિ

    (15) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kañci dhammaṃ paṭivijānāti

    (૧૬) પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન કઞ્ચિ ઇરિયાપથં કપ્પેતિ

    (16) Pañcahi viññāṇehi na kañci iriyāpathaṃ kappeti

    (૧૭) પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં સમનન્તરાપિ ન કઞ્ચિ ઇરિયાપથં કપ્પેતિ

    (17) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kañci iriyāpathaṃ kappeti

    (૧૮) પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન કાયકમ્મં ન વચીકમ્મં પટ્ઠપેતિ

    (18) Pañcahi viññāṇehi na kāyakammaṃ na vacīkammaṃ paṭṭhapeti

    (૧૯) પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં સમનન્તરાપિ ન કાયકમ્મં ન વચીકમ્મં પટ્ઠપેતિ

    (19) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kāyakammaṃ na vacīkammaṃ paṭṭhapeti

    (૨૦) પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન કુસલાકુસલં ધમ્મં સમાદિયતિ

    (20) Pañcahi viññāṇehi na kusalākusalaṃ dhammaṃ samādiyati

    (૨૧) પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં સમનન્તરાપિ ન કુસલાકુસલં ધમ્મં સમાદિયતિ

    (21) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na kusalākusalaṃ dhammaṃ samādiyati

    (૨૨) પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન સમાપજ્જતિ ન વુટ્ઠાતિ

    (22) Pañcahi viññāṇehi na samāpajjati na vuṭṭhāti

    (૨૩) પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં સમનન્તરાપિ ન સમાપજ્જતિ ન વુટ્ઠાતિ

    (23) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na samāpajjati na vuṭṭhāti

    (૨૪) પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન ચવતિ ન ઉપ્પજ્જતિ

    (24) Pañcahi viññāṇehi na cavati na uppajjati

    (૨૫) પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં સમનન્તરાપિ ન ચવતિ ન ઉપ્પજ્જતિ

    (25) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na cavati na uppajjati

    (૨૬) પઞ્ચહિ વિઞ્ઞાણેહિ ન સુપતિ ન પટિબુજ્ઝતિ ન સુપિનં પસ્સતિ

    (26) Pañcahi viññāṇehi na supati na paṭibujjhati na supinaṃ passati

    (૨૭) પઞ્ચન્નં વિઞ્ઞાણાનં સમનન્તરાપિ ન સુપતિ ન પટિબુજ્ઝતિ ન સુપિનં પસ્સતિ, યાથાવકવત્થુવિભાવના પઞ્ઞા

    (27) Pañcannaṃ viññāṇānaṃ samanantarāpi na supati na paṭibujjhati na supinaṃ passati, yāthāvakavatthuvibhāvanā paññā

    એવં એકવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ ekavidhena ñāṇavatthu.

    ૨. દુકમાતિકા

    2. Dukamātikā

    ૭૫૨. દુવિધેન ઞાણવત્થુ –

    752. Duvidhenañāṇavatthu –

    (૧) લોકિયા પઞ્ઞા, લોકુત્તરા પઞ્ઞા

    (1) Lokiyā paññā, lokuttarā paññā

    (૨) કેનચિ વિઞ્ઞેય્યા પઞ્ઞા, કેનચિ ન વિઞ્ઞેય્યા પઞ્ઞા

    (2) Kenaci viññeyyā paññā, kenaci na viññeyyā paññā

    (૩) સાસવા પઞ્ઞા , અનાસવા પઞ્ઞા

    (3) Sāsavā paññā , anāsavā paññā

    (૪) આસવવિપ્પયુત્તા સાસવા પઞ્ઞા, આસવવિપ્પયુત્તા અનાસવા પઞ્ઞા

    (4) Āsavavippayuttā sāsavā paññā, āsavavippayuttā anāsavā paññā

    (૫) સંયોજનિયા પઞ્ઞા, અસંયોજનિયા પઞ્ઞા

    (5) Saṃyojaniyā paññā, asaṃyojaniyā paññā

    (૬) સંયોજનવિપ્પયુત્તા સંયોજનિયા પઞ્ઞા, સંયોજનવિપ્પયુત્તા અસંયોજનિયા પઞ્ઞા

    (6) Saṃyojanavippayuttā saṃyojaniyā paññā, saṃyojanavippayuttā asaṃyojaniyā paññā

    (૭) ગન્થનિયા પઞ્ઞા, અગન્થનિયા પઞ્ઞા

    (7) Ganthaniyā paññā, aganthaniyā paññā

    (૮) ગન્થવિપ્પયુત્તા ગન્થનિયા પઞ્ઞા, ગન્થવિપ્પયુત્તા અગન્થનિયા પઞ્ઞા

    (8) Ganthavippayuttā ganthaniyā paññā, ganthavippayuttā aganthaniyā paññā

    (૯) ઓઘનિયા પઞ્ઞા, અનોઘનિયા પઞ્ઞા

    (9) Oghaniyā paññā, anoghaniyā paññā

    (૧૦) ઓઘવિપ્પયુત્તા ઓઘનિયા પઞ્ઞા, ઓઘવિપ્પયુત્તા અનોઘનિયા પઞ્ઞા

    (10) Oghavippayuttā oghaniyā paññā, oghavippayuttā anoghaniyā paññā

    (૧૧) યોગનિયા પઞ્ઞા, અયોગનિયા પઞ્ઞા

    (11) Yoganiyā paññā, ayoganiyā paññā

    (૧૨) યોગવિપ્પયુત્તા યોગનિયા પઞ્ઞા, યોગવિપ્પયુત્તા અયોગનિયા પઞ્ઞા

    (12) Yogavippayuttā yoganiyā paññā, yogavippayuttā ayoganiyā paññā

    (૧૩) નીવરણિયા પઞ્ઞા, અનીવરણિયા પઞ્ઞા

    (13) Nīvaraṇiyā paññā, anīvaraṇiyā paññā

    (૧૪) નીવરણવિપ્પયુત્તા નીવરણિયા પઞ્ઞા, નીવરણવિપ્પયુત્તા અનીવરણિયા પઞ્ઞા

    (14) Nīvaraṇavippayuttā nīvaraṇiyā paññā, nīvaraṇavippayuttā anīvaraṇiyā paññā

    (૧૫) પરામટ્ઠા પઞ્ઞા, અપરામટ્ઠા પઞ્ઞા

    (15) Parāmaṭṭhā paññā, aparāmaṭṭhā paññā

    (૧૬) પરામાસવિપ્પયુત્તા પરામટ્ઠા પઞ્ઞા, પરામાસવિપ્પયુત્તા અપરામટ્ઠા પઞ્ઞા

    (16) Parāmāsavippayuttā parāmaṭṭhā paññā, parāmāsavippayuttā aparāmaṭṭhā paññā

    (૧૭) ઉપાદિન્ના પઞ્ઞા, અનુપાદિન્ના પઞ્ઞા

    (17) Upādinnā paññā, anupādinnā paññā

    (૧૮) ઉપાદાનિયા પઞ્ઞા, અનુપાદાનિયા પઞ્ઞા

    (18) Upādāniyā paññā, anupādāniyā paññā

    (૧૯) ઉપાદાનવિપ્પયુત્તા ઉપાદાનિયા પઞ્ઞા, ઉપાદાનવિપ્પયુત્તા અનુપાદાનિયા પઞ્ઞા

    (19) Upādānavippayuttā upādāniyā paññā, upādānavippayuttā anupādāniyā paññā

    (૨૦) સંકિલેસિકા પઞ્ઞા, અસંકિલેસિકા પઞ્ઞા

    (20) Saṃkilesikā paññā, asaṃkilesikā paññā

    (૨૧) કિલેસવિપ્પયુત્તા સંકિલેસિકા પઞ્ઞા, કિલેસવિપ્પયુત્તા અસંકિલેસિકા પઞ્ઞા

    (21) Kilesavippayuttā saṃkilesikā paññā, kilesavippayuttā asaṃkilesikā paññā

    (૨૨) સવિતક્કા પઞ્ઞા, અવિતક્કા પઞ્ઞા

    (22) Savitakkā paññā, avitakkā paññā

    (૨૩) સવિચારા પઞ્ઞા, અવિચારા પઞ્ઞા

    (23) Savicārā paññā, avicārā paññā

    (૨૪) સપ્પીતિકા પઞ્ઞા, અપ્પીતિકા પઞ્ઞા

    (24) Sappītikā paññā, appītikā paññā

    (૨૫) પીતિસહગતા પઞ્ઞા, ન પીતિસહગતા પઞ્ઞા

    (25) Pītisahagatā paññā, na pītisahagatā paññā

    (૨૬) સુખસહગતા પઞ્ઞા, ન સુખસહગતા પઞ્ઞા

    (26) Sukhasahagatā paññā, na sukhasahagatā paññā

    (૨૭) ઉપેક્ખાસહગતા પઞ્ઞા, ન ઉપેક્ખાસહગતા પઞ્ઞા

    (27) Upekkhāsahagatā paññā, na upekkhāsahagatā paññā

    (૨૮) કામાવચરા પઞ્ઞા , ન કામાવચરા પઞ્ઞા

    (28) Kāmāvacarā paññā , na kāmāvacarā paññā

    (૨૯) રૂપાવચરા પઞ્ઞા, ન રૂપાવચરા પઞ્ઞા

    (29) Rūpāvacarā paññā, na rūpāvacarā paññā

    (૩૦) અરૂપાવચરા પઞ્ઞા, ન અરૂપાવચરા પઞ્ઞા

    (30) Arūpāvacarā paññā, na arūpāvacarā paññā

    (૩૧) પરિયાપન્ના પઞ્ઞા, અપરિયાપન્ના પઞ્ઞા

    (31) Pariyāpannā paññā, apariyāpannā paññā

    (૩૨) નિય્યાનિકા પઞ્ઞા, અનિય્યાનિકા પઞ્ઞા

    (32) Niyyānikā paññā, aniyyānikā paññā

    (૩૩) નિયતા પઞ્ઞા, અનિયતા પઞ્ઞા

    (33) Niyatā paññā, aniyatā paññā

    (૩૪) સઉત્તરા પઞ્ઞા , અનુત્તરા પઞ્ઞા

    (34) Sauttarā paññā , anuttarā paññā

    (૩૫) અત્થજાપિકા પઞ્ઞા, જાપિતત્થા પઞ્ઞા

    (35) Atthajāpikā paññā, jāpitatthā paññā

    એવં દુવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ duvidhena ñāṇavatthu.

    ૩. તિકમાતિકા

    3. Tikamātikā

    ૭૫૩. તિવિધેન ઞાણવત્થુ –

    753. Tividhena ñāṇavatthu –

    (૧) ચિન્તામયા પઞ્ઞા, સુતમયા પઞ્ઞા, ભાવનામયા પઞ્ઞા

    (1) Cintāmayā paññā, sutamayā paññā, bhāvanāmayā paññā

    (૨) દાનમયા પઞ્ઞા, સીલમયા પઞ્ઞા, ભાવનામયા પઞ્ઞા

    (2) Dānamayā paññā, sīlamayā paññā, bhāvanāmayā paññā

    (૩) અધિસીલે પઞ્ઞા, અધિચિત્તે પઞ્ઞા, અધિપઞ્ઞાય પઞ્ઞા

    (3) Adhisīle paññā, adhicitte paññā, adhipaññāya paññā

    (૪) આયકોસલ્લં, અપાયકોસલ્લં, ઉપાયકોસલ્લં

    (4) Āyakosallaṃ, apāyakosallaṃ, upāyakosallaṃ

    (૫) વિપાકા પઞ્ઞા, વિપાકધમ્મધમ્મા પઞ્ઞા, નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મા પઞ્ઞા

    (5) Vipākā paññā, vipākadhammadhammā paññā, nevavipākanavipākadhammadhammā paññā

    (૬) ઉપાદિન્નુપાદાનિયા પઞ્ઞા, અનુપાદિન્નુપાદાનિયા પઞ્ઞા, અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયા પઞ્ઞા

    (6) Upādinnupādāniyā paññā, anupādinnupādāniyā paññā, anupādinnaanupādāniyā paññā

    (૭) સવિતક્કસવિચારા પઞ્ઞા, અવિતક્કવિચારમત્તા પઞ્ઞા, અવિતક્કઅવિચારા પઞ્ઞા

    (7) Savitakkasavicārā paññā, avitakkavicāramattā paññā, avitakkaavicārā paññā

    (૮) પીતિસહગતા પઞ્ઞા, સુખસહગતા પઞ્ઞા, ઉપેક્ખાસહગતા પઞ્ઞા

    (8) Pītisahagatā paññā, sukhasahagatā paññā, upekkhāsahagatā paññā

    (૯) આચયગામિની પઞ્ઞા, અપચયગામિની પઞ્ઞા, નેવાચયગામિનાપચયગામિની પઞ્ઞા

    (9) Ācayagāminī paññā, apacayagāminī paññā, nevācayagāmināpacayagāminī paññā

    (૧૦) સેક્ખા પઞ્ઞા, અસેક્ખા પઞ્ઞા, નેવસેક્ખનાસેક્ખા પઞ્ઞા

    (10) Sekkhā paññā, asekkhā paññā, nevasekkhanāsekkhā paññā

    (૧૧) પરિત્તા પઞ્ઞા, મહગ્ગતા પઞ્ઞા, અપ્પમાણા પઞ્ઞા

    (11) Parittā paññā, mahaggatā paññā, appamāṇā paññā

    (૧૨) પરિત્તારમ્મણા પઞ્ઞા, મહગ્ગતારમ્મણા પઞ્ઞા, અપ્પમાણારમ્મણા પઞ્ઞા

    (12) Parittārammaṇā paññā, mahaggatārammaṇā paññā, appamāṇārammaṇā paññā

    (૧૩) મગ્ગારમ્મણા પઞ્ઞા, મગ્ગહેતુકા પઞ્ઞા, મગ્ગાધિપતિની પઞ્ઞા

    (13) Maggārammaṇā paññā, maggahetukā paññā, maggādhipatinī paññā

    (૧૪) ઉપ્પન્ના પઞ્ઞા , અનુપ્પન્ના પઞ્ઞા, ઉપ્પાદિની પઞ્ઞા

    (14) Uppannā paññā , anuppannā paññā, uppādinī paññā

    (૧૫) અતીતા પઞ્ઞા, અનાગતા પઞ્ઞા, પચ્ચુપ્પન્ના પઞ્ઞા

    (15) Atītā paññā, anāgatā paññā, paccuppannā paññā

    (૧૬) અતીતારમ્મણા પઞ્ઞા, અનાગતારમ્મણા પઞ્ઞા, પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણા પઞ્ઞા

    (16) Atītārammaṇā paññā, anāgatārammaṇā paññā, paccuppannārammaṇā paññā

    (૧૭) અજ્ઝત્તા પઞ્ઞા, બહિદ્ધા પઞ્ઞા, અજ્ઝત્તબહિદ્ધા પઞ્ઞા

    (17) Ajjhattā paññā, bahiddhā paññā, ajjhattabahiddhā paññā

    (૧૮) અજ્ઝત્તારમ્મણા પઞ્ઞા, બહિદ્ધારમ્મણા પઞ્ઞા, અજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણા પઞ્ઞા

    (18) Ajjhattārammaṇā paññā, bahiddhārammaṇā paññā, ajjhattabahiddhārammaṇā paññā

    (૧૯) સવિતક્કસવિચારા પઞ્ઞા અત્થિ વિપાકા, અત્થિ વિપાકધમ્મધમ્મા, અત્થિ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મા

    (19) Savitakkasavicārā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā

    (૨૦) અત્થિ ઉપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયા

    (20) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā

    (૨૧) અત્થિ પીતિસહગતા, અત્થિ સુખસહગતા, અત્થિ ઉપેક્ખાસહગતા

    (21) Atthi pītisahagatā, atthi sukhasahagatā, atthi upekkhāsahagatā

    (૨૨) અત્થિ આચયગામિની, અત્થિ અપચયગામિની, અત્થિ નેવાચયગામિનાપચયગામિની

    (22) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī

    (૨૩) અત્થિ સેક્ખા, અત્થિ અસેક્ખા, અત્થિ નેવસેક્ખનાસેક્ખા

    (23) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā

    (૨૪) અત્થિ પરિત્તા, અત્થિ મહગ્ગતા, અત્થિ અપ્પમાણા

    (24) Atthi parittā, atthi mahaggatā, atthi appamāṇā

    (૨૫) અત્થિ પરિત્તારમ્મણા, અત્થિ મહગ્ગતારમ્મણા, અત્થિ અપ્પમાણારમ્મણા

    (25) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā

    (૨૬) અત્થિ મગ્ગારમ્મણા, અત્થિ મગ્ગહેતુકા, અત્થિ મગ્ગાધિપતિની

    (26) Atthi maggārammaṇā, atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī

    (૨૭) અત્થિ ઉપ્પન્ના, અત્થિ અનુપ્પન્ના, અત્થિ ઉપ્પાદિની

    (27) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī

    (૨૮) અત્થિ અતીતા, અત્થિ અનાગતા , અત્થિ પચ્ચુપ્પન્ના

    (28) Atthi atītā, atthi anāgatā , atthi paccuppannā

    (૨૯) અત્થિ અતીતારમ્મણા, અત્થિ અનાગતારમ્મણા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણા

    (29) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā

    (૩૦) અત્થિ અજ્ઝત્તા, અત્થિ બહિદ્ધા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધા

    (30) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā

    (૩૧) અત્થિ અજ્ઝત્તારમ્મણા, અત્થિ બહિદ્ધારમ્મણા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણા

    (31) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā

    (૩૨) અવિતક્કવિચારમત્તા પઞ્ઞા અત્થિ વિપાકા, અત્થિ વિપાકધમ્મધમ્મા, અત્થિ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મા

    (32) Avitakkavicāramattā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā

    (૩૩) અત્થિ ઉપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયા

    (33) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā

    (૩૪) અત્થિ આચયગામિની, અત્થિ અપચયગામિની, અત્થિ નેવાચયગામિનાપચયગામિની

    (34) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī

    (૩૫) અત્થિ સેક્ખા, અત્થિ અસેક્ખા, અત્થિ નેવસેક્ખનાસેક્ખા

    (35) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā

    (૩૬) અત્થિ ઉપ્પન્ના, અત્થિ અનુપ્પન્ના, અત્થિ ઉપ્પાદિની

    (36) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī

    (૩૭) અત્થિ અતીતા, અત્થિ અનાગતા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્ના

    (37) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā

    (૩૮) અત્થિ અજ્ઝત્તા, અત્થિ બહિદ્ધા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધા

    (38) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā

    (૩૯) અવિતક્કઅવિચારા પઞ્ઞા અત્થિ વિપાકા, અત્થિ વિપાકધમ્મધમ્મા, અત્થિ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મા

    (39) Avitakkaavicārā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā

    (૪૦) અત્થિ ઉપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપ્પાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપ્પાદિન્નઅનુપાદાનિયા

    (40) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anuppādinnupādāniyā, atthi anuppādinnaanupādāniyā

    (૪૧) અત્થિ પીતિસહગતા, અત્થિ સુખસહગતા, અત્થિ ઉપેક્ખાસહગતા

    (41) Atthi pītisahagatā, atthi sukhasahagatā, atthi upekkhāsahagatā

    (૪૨) અત્થિ આચયગામિની, અત્થિ અપચયગામિની, અત્થિ નેવાચયગામિનાપચયગામિની

    (42) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī

    (૪૩) અત્થિ સેક્ખા, અત્થિ અસેક્ખા, અત્થિ નેવસેક્ખનાસેક્ખા

    (43) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā

    (૪૪) અત્થિ પરિત્તારમ્મણા, અત્થિ મહગ્ગતારમ્મણા, અત્થિ અપ્પમાણારમ્મણા

    (44) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā

    (૪૫) અત્થિ મગ્ગારમ્મણા, અત્થિ મગ્ગહેતુકા, અત્થિ મગ્ગાધિપતિની

    (45) Atthi maggārammaṇā, atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī

    (૪૬) અત્થિ ઉપ્પન્ના, અત્થિ અનુપ્પન્ના, અત્થિ ઉપ્પાદિની

    (46) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī

    (૪૭) અત્થિ અતીતા, અત્થિ અનાગતા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્ના

    (47) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā

    (૪૮) અત્થિ અતીતારમ્મણા, અત્થિ અનાગતારમ્મણા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણા

    (48) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā

    (૪૯) અત્થિ અજ્ઝત્તા, અત્થિ બહિદ્ધા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધા

    (49) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā

    (૫૦) અત્થિ અજ્ઝત્તારમ્મણા, અત્થિ બહિદ્ધારમ્મણા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણા

    (50) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā

    (૫૧) પીતિસહગતા પઞ્ઞા સુખસહગતા પઞ્ઞા અત્થિ વિપાકા, અત્થિ વિપાકધમ્મધમ્મા, અત્થિ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મા

    (51) Pītisahagatā paññā sukhasahagatā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā

    (૫૨) અત્થિ ઉપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયા

    (52) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā

    (૫૩) અત્થિ સવિતક્કસવિચારા, અત્થિ અવિતક્કવિચારમત્તા, અત્થિ અવિતક્કઅવિચારા

    (53) Atthi savitakkasavicārā, atthi avitakkavicāramattā, atthi avitakkaavicārā

    (૫૪) અત્થિ આચયગામિની, અત્થિ અપચયગામિની, અત્થિ નેવાચયગામિનાપચયગામિની

    (54) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī

    (૫૫) અત્થિ સેક્ખા, અત્થિ અસેક્ખા, અત્થિ નેવસેક્ખનાસેક્ખા

    (55) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā

    (૫૬) અત્થિ પરિત્તા, અત્થિ મહગ્ગતા, અત્થિ અપ્પમાણા

    (56) Atthi parittā, atthi mahaggatā, atthi appamāṇā

    (૫૭) અત્થિ પરિત્તારમ્મણા, અત્થિ મહગ્ગતારમ્મણા, અત્થિ અપ્પમાણારમ્મણા

    (57) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā

    (૫૮) અત્થિ મગ્ગારમ્મણા , અત્થિ મગ્ગહેતુકા, અત્થિ મગ્ગાધિપતિની

    (58) Atthi maggārammaṇā , atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī

    (૫૯) અત્થિ ઉપ્પન્ના, અત્થિ અનુપ્પન્ના, અત્થિ ઉપ્પાદિની

    (59) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī

    (૬૦) અત્થિ અતીતા, અત્થિ અનાગતા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્ના

    (60) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā

    (૬૧) અત્થિ અતીતારમ્મણા, અત્થિ અનાગતારમ્મણા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણા

    (61) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā

    (૬૨) અત્થિ અજ્ઝતા, અત્થિ બહિદ્ધા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધા

    (62) Atthi ajjhatā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā

    (૬૩) અત્થિ અજ્ઝત્તારમ્મણા, અત્થિ બહિદ્ધારમ્મણા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણા

    (63) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā

    (૬૪) ઉપેક્ખાસહગતા પઞ્ઞા અત્થિ વિપાકા, અત્થિ વિપાકધમ્મધમ્મા, અત્થિ નેવવિપાકનવિપાકધમ્મધમ્મા

    (64) Upekkhāsahagatā paññā atthi vipākā, atthi vipākadhammadhammā, atthi nevavipākanavipākadhammadhammā

    (૬૫) અત્થિ ઉપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નુપાદાનિયા, અત્થિ અનુપાદિન્નઅનુપાદાનિયા

    (65) Atthi upādinnupādāniyā, atthi anupādinnupādāniyā, atthi anupādinnaanupādāniyā

    (૬૬) અત્થિ આચયગામિની, અત્થિ અપચયગામિની, અત્થિ નેવાચયગામિનાપચયગામિની

    (66) Atthi ācayagāminī, atthi apacayagāminī, atthi nevācayagāmināpacayagāminī

    (૬૭) અત્થિ સેક્ખા, અત્થિ અસેક્ખા, અત્થિ નેવસેક્ખનાસેક્ખા

    (67) Atthi sekkhā, atthi asekkhā, atthi nevasekkhanāsekkhā

    (૬૮) અત્થિ પરિત્તા, અત્થિ મહગ્ગતા, અત્થિ અપ્પમાણા

    (68) Atthi parittā, atthi mahaggatā, atthi appamāṇā

    (૬૯) અત્થિ પરિત્તારમ્મણા, અત્થિ મહગ્ગતારમ્મણા, અત્થિ અપ્પમાણારમ્મણા

    (69) Atthi parittārammaṇā, atthi mahaggatārammaṇā, atthi appamāṇārammaṇā

    (૭૦) અત્થિ મગ્ગારમ્મણા, અત્થિ મગ્ગહેતુકા, અત્થિ મગ્ગાધિપતિની

    (70) Atthi maggārammaṇā, atthi maggahetukā, atthi maggādhipatinī

    (૭૧) અત્થિ ઉપ્પન્ના, અત્થિ અનુપ્પન્ના, અત્થિ ઉપ્પાદિની

    (71) Atthi uppannā, atthi anuppannā, atthi uppādinī

    (૭૨) અત્થિ અતીતા, અત્થિ અનાગતા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્ના

    (72) Atthi atītā, atthi anāgatā, atthi paccuppannā

    (૭૩) અત્થિ અતીતારમ્મણા, અત્થિ અનાગતારમ્મણા, અત્થિ પચ્ચુપ્પન્નારમ્મણા

    (73) Atthi atītārammaṇā, atthi anāgatārammaṇā, atthi paccuppannārammaṇā

    (૭૪) અત્થિ અજ્ઝત્તા, અત્થિ બહિદ્ધા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધા

    (74) Atthi ajjhattā, atthi bahiddhā, atthi ajjhattabahiddhā

    (૭૫) અત્થિ અજ્ઝત્તારમ્મણા, અત્થિ બહિદ્ધારમ્મણા, અત્થિ અજ્ઝત્તબહિદ્ધારમ્મણા

    (75) Atthi ajjhattārammaṇā, atthi bahiddhārammaṇā, atthi ajjhattabahiddhārammaṇā

    એવં તિવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ tividhena ñāṇavatthu.

    ૪. ચતુક્કમાતિકા

    4. Catukkamātikā

    ૭૫૪. ચતુબ્બિધેન ઞાણવત્થુ –

    754. Catubbidhena ñāṇavatthu –

    (૧) કમ્મસ્સકતઞાણં, સચ્ચાનુલોમિકં ઞાણં, મગ્ગસમઙ્ગિસ્સ ઞાણં, ફલસમઙ્ગિસ્સ ઞાણં

    (1) Kammassakatañāṇaṃ, saccānulomikaṃ ñāṇaṃ, maggasamaṅgissa ñāṇaṃ, phalasamaṅgissa ñāṇaṃ

    (૨) દુક્ખે ઞાણં, દુક્ખસમુદયે ઞાણં, દુક્ખનિરોધે ઞાણં, દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ઞાણં

    (2) Dukkhe ñāṇaṃ, dukkhasamudaye ñāṇaṃ, dukkhanirodhe ñāṇaṃ, dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ

    (૩) કામાવચરા પઞ્ઞા, રૂપાવચરા પઞ્ઞા, અરૂપાવચરા પઞ્ઞા, અપરિયાપન્ના પઞ્ઞા

    (3) Kāmāvacarā paññā, rūpāvacarā paññā, arūpāvacarā paññā, apariyāpannā paññā

    (૪) ધમ્મે ઞાણં, અન્વયે ઞાણં, પરિયે 3 ઞાણં, સમ્મુતિઞાણં 4

    (4) Dhamme ñāṇaṃ, anvaye ñāṇaṃ, pariye 5 ñāṇaṃ, sammutiñāṇaṃ 6

    (૫) અત્થિ પઞ્ઞા આચયાય નો અપચયાય, અત્થિ પઞ્ઞા અપચયાય નો આચયાય, અત્થિ પઞ્ઞા આચયાય ચેવ અપચયાય ચ, અત્થિ પઞ્ઞા નેવાચયાય નો અપચયાય

    (5) Atthi paññā ācayāya no apacayāya, atthi paññā apacayāya no ācayāya, atthi paññā ācayāya ceva apacayāya ca, atthi paññā nevācayāya no apacayāya

    (૬) અત્થિ પઞ્ઞા નિબ્બિદાય નો પટિવેધાય, અત્થિ પઞ્ઞા પટિવેધાય નો નિબ્બિદાય, અત્થિ પઞ્ઞા નિબ્બિદાય ચેવ પટિવેધાય ચ, અત્થિ પઞ્ઞા નેવ નિબ્બિદાય નો પટિવેધાય

    (6) Atthi paññā nibbidāya no paṭivedhāya, atthi paññā paṭivedhāya no nibbidāya, atthi paññā nibbidāya ceva paṭivedhāya ca, atthi paññā neva nibbidāya no paṭivedhāya

    (૭) હાનભાગિની પઞ્ઞા, ઠિતિભાગિની પઞ્ઞા, વિસેસભાગિની પઞ્ઞા, નિબ્બેધભાગિની પઞ્ઞા

    (7) Hānabhāginī paññā, ṭhitibhāginī paññā, visesabhāginī paññā, nibbedhabhāginī paññā

    (૮) ચતસ્સો પટિસમ્ભિદા

    (8) Catasso paṭisambhidā

    (૯) ચતસ્સો પટિપદા

    (9) Catasso paṭipadā

    (૧૦) ચત્તારિ આરમ્મણાનિ

    (10) Cattāri ārammaṇāni

    (૧૧) જરામરણે ઞાણં, જરામરણસમુદયે ઞાણં, જરામરણનિરોધે ઞાણં, જરામરણનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ઞાણં

    (11) Jarāmaraṇe ñāṇaṃ, jarāmaraṇasamudaye ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhe ñāṇaṃ, jarāmaraṇanirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ

    (૧૨-૨૧) જાતિયા ઞાણં…પે॰… ભવે ઞાણં…પે॰… ઉપાદાને ઞાણં…પે॰… તણ્હાય ઞાણં…પે॰… વેદનાય ઞાણં…પે॰… ફસ્સે ઞાણં…પે॰… સળાયતને ઞાણં…પે॰… નામરૂપે ઞાણં…પે॰… વિઞ્ઞાણે ઞાણં…પે॰… સઙ્ખારેસુ ઞાણં, સઙ્ખારસમુદયે ઞાણં, સઙ્ખારનિરોધે ઞાણં, સઙ્ખારનિરોધગામિનિયા પટિપદાય ઞાણં. એવં ચતુબ્બિધેન ઞાણવત્થુ.

    (12-21) Jātiyā ñāṇaṃ…pe… bhave ñāṇaṃ…pe… upādāne ñāṇaṃ…pe… taṇhāya ñāṇaṃ…pe… vedanāya ñāṇaṃ…pe… phasse ñāṇaṃ…pe… saḷāyatane ñāṇaṃ…pe… nāmarūpe ñāṇaṃ…pe… viññāṇe ñāṇaṃ…pe… saṅkhāresu ñāṇaṃ, saṅkhārasamudaye ñāṇaṃ, saṅkhāranirodhe ñāṇaṃ, saṅkhāranirodhagāminiyā paṭipadāya ñāṇaṃ. Evaṃ catubbidhena ñāṇavatthu.

    ૫. પઞ્ચકમાતિકા

    5. Pañcakamātikā

    ૭૫૫. પઞ્ચવિધેન ઞાણવત્થુ –

    755. Pañcavidhena ñāṇavatthu –

    (૧) પઞ્ચઙ્ગિકો સમ્માસમાધિ (૨) પઞ્ચઞાણિકો સમ્માસમાધિ

    (1) Pañcaṅgiko sammāsamādhi (2) pañcañāṇiko sammāsamādhi

    એવં પઞ્ચવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ pañcavidhena ñāṇavatthu.

    ૬. છક્કમાતિકા

    6. Chakkamātikā

    ૭૫૬. છબ્બિધેન ઞાણવત્થુ –

    756. Chabbidhena ñāṇavatthu –

    (૧) છસુ અભિઞ્ઞાસુ પઞ્ઞા

    (1) Chasu abhiññāsu paññā

    એવં છબ્બિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ chabbidhena ñāṇavatthu.

    ૭. સત્તકમાતિકા

    7. Sattakamātikā

    ૭૫૭. સત્તવિધેન ઞાણવત્થુ –

    757. Sattavidhena ñāṇavatthu –

    (૧) સત્તસત્તતિ ઞાણવત્થૂનિ

    (1) Sattasattati ñāṇavatthūni

    એવં સત્તવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ sattavidhena ñāṇavatthu.

    ૮. અટ્ઠકમાતિકા

    8. Aṭṭhakamātikā

    ૭૫૮. અટ્ઠવિધેન ઞાણવત્થુ –

    758. Aṭṭhavidhena ñāṇavatthu –

    (૧) ચતૂસુ મગ્ગેસુ, ચતૂસુ ફલેસુ પઞ્ઞા

    (1) Catūsu maggesu, catūsu phalesu paññā

    એવં અટ્ઠવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ aṭṭhavidhena ñāṇavatthu.

    ૯. નવકમાતિકા

    9. Navakamātikā

    ૭૫૯. નવવિધેન ઞાણવત્થુ –

    759. Navavidhena ñāṇavatthu –

    (૧) નવસુ અનુપુબ્બવિહારસમાપત્તીસુ પઞ્ઞા

    (1) Navasu anupubbavihārasamāpattīsu paññā

    એવં નવવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ navavidhena ñāṇavatthu.

    ૧૦. દસકમાતિકા

    10. Dasakamātikā

    ૭૬૦.દસવિધેન ઞાણવત્થુ – દસ તથાગતસ્સ તથાગતબલાનિ યેહિ બલેહિ સમન્નાગતો તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ. કતમાનિ દસ?

    760. Dasavidhena ñāṇavatthu – dasa tathāgatassa tathāgatabalāni yehi balehi samannāgato tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti. Katamāni dasa?

    (૧) ઇધ તથાગતો ઠાનઞ્ચ ઠાનતો અટ્ઠાનઞ્ચ અટ્ઠાનતો યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો ઠાનઞ્ચ ઠાનતો અટ્ઠાનઞ્ચ અટ્ઠાનતો યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ .

    (1) Idha tathāgato ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato ṭhānañca ṭhānato aṭṭhānañca aṭṭhānato yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti .

    (૨) પુન ચપરં તથાગતો અતીતાનાગતપચ્ચુપ્પન્નાનં કમ્મસમાદાનાનં ઠાનસો હેતુસો વિપાકં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો અતીતાનાગતપચ્ચુપ્પન્નાનં કમ્મસમાદાનાનં ઠાનસો હેતુસો વિપાકં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (2) Puna caparaṃ tathāgato atītānāgatapaccuppannānaṃ kammasamādānānaṃ ṭhānaso hetuso vipākaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato atītānāgatapaccuppannānaṃ kammasamādānānaṃ ṭhānaso hetuso vipākaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૩) પુન ચપરં તથાગતો સબ્બત્થગામિનિં પટિપદં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો સબ્બત્થગામિનિં પટિપદં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (3) Puna caparaṃ tathāgato sabbatthagāminiṃ paṭipadaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato sabbatthagāminiṃ paṭipadaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૪) પુન ચપરં તથાગતો અનેકધાતુ નાનાધાતુલોકં 7 યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો અનેકધાતુ નાનાધાતુલોકં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (4) Puna caparaṃ tathāgato anekadhātu nānādhātulokaṃ 8 yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato anekadhātu nānādhātulokaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૫) પુન ચપરં તથાગતો સત્તાનં નાનાધિમુત્તિકતં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો સત્તાનં નાનાધિમુત્તિકતં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (5) Puna caparaṃ tathāgato sattānaṃ nānādhimuttikataṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato sattānaṃ nānādhimuttikataṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૬) પુન ચપરં તથાગતો પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો પરસત્તાનં પરપુગ્ગલાનં ઇન્દ્રિયપરોપરિયત્તં યથાભૂતં પજાનાતિ , ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (6) Puna caparaṃ tathāgato parasattānaṃ parapuggalānaṃ indriyaparopariyattaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato parasattānaṃ parapuggalānaṃ indriyaparopariyattaṃ yathābhūtaṃ pajānāti , idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૭) પુન ચપરં તથાગતો ઝાનવિમોક્ખસમાધિસમાપત્તીનં સંકિલેસં વોદાનં વુટ્ઠાનં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો ઝાનવિમોક્ખસમાધિસમાપત્તીનં સંકિલેસં વોદાનં વુટ્ઠાનં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (7) Puna caparaṃ tathāgato jhānavimokkhasamādhisamāpattīnaṃ saṃkilesaṃ vodānaṃ vuṭṭhānaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato jhānavimokkhasamādhisamāpattīnaṃ saṃkilesaṃ vodānaṃ vuṭṭhānaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૮) પુન ચપરં તથાગતો પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો પુબ્બેનિવાસાનુસ્સતિં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (8) Puna caparaṃ tathāgato pubbenivāsānussatiṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato pubbenivāsānussatiṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૯) પુન ચપરં તથાગતો સત્તાનં ચુતૂપપાતં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો સત્તાનં ચુતૂપપાતં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (9) Puna caparaṃ tathāgato sattānaṃ cutūpapātaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato sattānaṃ cutūpapātaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    (૧૦) પુન ચપરં તથાગતો આસવાનં ખયં યથાભૂતં પજાનાતિ. યમ્પિ તથાગતો આસવાનં ખયં યથાભૂતં પજાનાતિ, ઇદમ્પિ તથાગતસ્સ તથાગતબલં હોતિ, યં બલં આગમ્મ તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ. ઇમાનિ દસ તથાગતસ્સ તથાગતબલાનિ, યેહિ બલેહિ સમન્નાગતો તથાગતો આસભં ઠાનં પટિજાનાતિ, પરિસાસુ સીહનાદં નદતિ, બ્રહ્મચક્કં પવત્તેતિ.

    (10) Puna caparaṃ tathāgato āsavānaṃ khayaṃ yathābhūtaṃ pajānāti. Yampi tathāgato āsavānaṃ khayaṃ yathābhūtaṃ pajānāti, idampi tathāgatassa tathāgatabalaṃ hoti, yaṃ balaṃ āgamma tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti. Imāni dasa tathāgatassa tathāgatabalāni, yehi balehi samannāgato tathāgato āsabhaṃ ṭhānaṃ paṭijānāti, parisāsu sīhanādaṃ nadati, brahmacakkaṃ pavatteti.

    એવં દસવિધેન ઞાણવત્થુ.

    Evaṃ dasavidhena ñāṇavatthu.

    માતિકા

    Mātikā

    ૧. એકકનિદ્દેસો

    1. Ekakaniddeso

    ૭૬૧. પઞ્ચ વિઞ્ઞાણા ન હેતુમેવ, અહેતુકમેવ, હેતુવિપ્પયુત્તમેવ, સપ્પચ્ચયમેવ, સઙ્ખતમેવ, અરૂપમેવ, લોકિયમેવ, સાસવમેવ, સંયોજનિયમેવ, ગન્થનિયમેવ, ઓઘનિયમેવ, યોગનિયમેવ, નીવરણિયમેવ, પરામટ્ઠમેવ, ઉપાદાનિયમેવ, સંકિલેસિકમેવ, અબ્યાકતમેવ, સારમ્મણમેવ, અચેતસિકમેવ, વિપાકમેવ, ઉપાદિન્નુપાદાનિયમેવ, અસંકિલિટ્ઠસંકિલેસિકમેવ, ન સવિતક્કસવિચારમેવ, ન અવિતક્કવિચારમત્તમેવ, અવિતક્કઅવિચારમેવ, ન પીતિસહગતમેવ, નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બમેવ, નેવ દસ્સનેન ન ભાવનાય પહાતબ્બહેતુકમેવ, નેવાચયગામિનાપચયગામિમેવ, નેવસેક્ખનાસેક્ખમેવ, પરિત્તમેવ, કામાવચરમેવ, ન રૂપાવચરમેવ, ન અરૂપાવચરમેવ, પરિયાપન્નમેવ, નો અપરિયાપન્નમેવ, અનિયતમેવ, અનિય્યાનિકમેવ, ઉપ્પન્નં મનોવિઞ્ઞાણવિઞ્ઞેય્યમેવ, અનિચ્ચમેવ, જરાભિભૂતમેવ.
