Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. નન્દમાતાસુત્તં

    10. Nandamātāsuttaṃ

    ૫૩. એવં મે સુતં – એકં સમયં આયસ્મા ચ સારિપુત્તો આયસ્મા ચ મહામોગ્ગલ્લાનો દક્ખિણાગિરિસ્મિં ચારિકં ચરન્તિ મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં. તેન ખો પન સમયેન વેળુકણ્ડકી 1 નન્દમાતા ઉપાસિકા રત્તિયા પચ્ચૂસસમયં પચ્ચુટ્ઠાય પારાયનં 2 સરેન ભાસતિ.

    53. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ āyasmā ca sāriputto āyasmā ca mahāmoggallāno dakkhiṇāgirismiṃ cārikaṃ caranti mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ. Tena kho pana samayena veḷukaṇḍakī 3 nandamātā upāsikā rattiyā paccūsasamayaṃ paccuṭṭhāya pārāyanaṃ 4 sarena bhāsati.

    તેન ખો પન સમયેન વેસ્સવણો મહારાજા ઉત્તરાય દિસાય દક્ખિણં દિસં ગચ્છતિ કેનચિદેવ કરણીયેન. અસ્સોસિ ખો વેસ્સવણો મહારાજા નન્દમાતાય ઉપાસિકાય પારાયનં સરેન ભાસન્તિયા, સુત્વા કથાપરિયોસાનં આગમયમાનો અટ્ઠાસિ.

    Tena kho pana samayena vessavaṇo mahārājā uttarāya disāya dakkhiṇaṃ disaṃ gacchati kenacideva karaṇīyena. Assosi kho vessavaṇo mahārājā nandamātāya upāsikāya pārāyanaṃ sarena bhāsantiyā, sutvā kathāpariyosānaṃ āgamayamāno aṭṭhāsi.

    અથ ખો નન્દમાતા ઉપાસિકા પારાયનં સરેન ભાસિત્વા તુણ્હી અહોસિ. અથ ખો વેસ્સવણો મહારાજા નન્દમાતાય ઉપાસિકાય કથાપરિયોસાનં વિદિત્વા અબ્ભાનુમોદિ – ‘‘સાધુ ભગિનિ, સાધુ ભગિની’’તિ! ‘‘કો પનેસો, ભદ્રમુખા’’તિ? ‘‘અહં તે, ભગિનિ, ભાતા વેસ્સવણો, મહારાજા’’તિ. ‘‘સાધુ, ભદ્રમુખ, તેન હિ યો મે અયં ધમ્મપરિયાયો ભણિતો ઇદં તે હોતુ આતિથેય્ય’’ન્તિ. ‘‘સાધુ, ભગિનિ, એતઞ્ચેવ મે હોતુ આતિથેય્યં. સ્વેવ 5 સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપ્પમુખો ભિક્ખુસઙ્ઘો અકતપાતરાસો વેળુકણ્ડકં આગમિસ્સતિ, તઞ્ચ ભિક્ખુસઙ્ઘં પરિવિસિત્વા મમ દક્ખિણં આદિસેય્યાસિ. એતઞ્ચેવ 6 મે ભવિસ્સતિ આતિથેય્ય’’ન્તિ.

    Atha kho nandamātā upāsikā pārāyanaṃ sarena bhāsitvā tuṇhī ahosi. Atha kho vessavaṇo mahārājā nandamātāya upāsikāya kathāpariyosānaṃ viditvā abbhānumodi – ‘‘sādhu bhagini, sādhu bhaginī’’ti! ‘‘Ko paneso, bhadramukhā’’ti? ‘‘Ahaṃ te, bhagini, bhātā vessavaṇo, mahārājā’’ti. ‘‘Sādhu, bhadramukha, tena hi yo me ayaṃ dhammapariyāyo bhaṇito idaṃ te hotu ātitheyya’’nti. ‘‘Sādhu, bhagini, etañceva me hotu ātitheyyaṃ. Sveva 7 sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho akatapātarāso veḷukaṇḍakaṃ āgamissati, tañca bhikkhusaṅghaṃ parivisitvā mama dakkhiṇaṃ ādiseyyāsi. Etañceva 8 me bhavissati ātitheyya’’nti.

    અથ ખો નન્દમાતા ઉપાસિકા તસ્સા રત્તિયા અચ્ચયેન સકે નિવેસને પણીતં ખાદનીયં ભોજનીયં પટિયાદાપેસિ. અથ ખો સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપ્પમુખો ભિક્ખુસઙ્ઘો અકતપાતરાસો યેન વેળુકણ્ડકો તદવસરિ. અથ ખો નન્દમાતા ઉપાસિકા અઞ્ઞતરં પુરિસં આમન્તેસિ – ‘‘એહિ ત્વં, અમ્ભો પુરિસ, આરામં ગન્ત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ કાલં આરોચેહિ – ‘કાલો, ભન્તે, અય્યાય નન્દમાતુયા નિવેસને નિટ્ઠિતં ભત્ત’’’ન્તિ. ‘‘એવં, અય્યે’’તિ ખો સો પુરિસો નન્દમાતાય ઉપાસિકાય પટિસ્સુત્વા આરામં ગન્ત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ કાલં આરોચેસિ – ‘‘કાલો, ભન્તે, અય્યાય નન્દમાતુયા નિવેસને નિટ્ઠિતં ભત્ત’’ન્તિ. અથ ખો સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપ્પમુખો ભિક્ખુસઙ્ઘો પુબ્બણ્હસમયં નિવાસેત્વા પત્તચીવરમાદાય યેન નન્દમાતાય ઉપાસિકાય નિવેસનં તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદિ. અથ ખો નન્દમાતા ઉપાસિકા સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં પણીતેન ખાદનીયેન ભોજનીયેન સહત્થા સન્તપ્પેસિ સમ્પવારેસિ.

    Atha kho nandamātā upāsikā tassā rattiyā accayena sake nivesane paṇītaṃ khādanīyaṃ bhojanīyaṃ paṭiyādāpesi. Atha kho sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho akatapātarāso yena veḷukaṇḍako tadavasari. Atha kho nandamātā upāsikā aññataraṃ purisaṃ āmantesi – ‘‘ehi tvaṃ, ambho purisa, ārāmaṃ gantvā bhikkhusaṅghassa kālaṃ ārocehi – ‘kālo, bhante, ayyāya nandamātuyā nivesane niṭṭhitaṃ bhatta’’’nti. ‘‘Evaṃ, ayye’’ti kho so puriso nandamātāya upāsikāya paṭissutvā ārāmaṃ gantvā bhikkhusaṅghassa kālaṃ ārocesi – ‘‘kālo, bhante, ayyāya nandamātuyā nivesane niṭṭhitaṃ bhatta’’nti. Atha kho sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya yena nandamātāya upāsikāya nivesanaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Atha kho nandamātā upāsikā sāriputtamoggallānappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ paṇītena khādanīyena bhojanīyena sahatthā santappesi sampavāresi.

    અથ ખો નન્દમાતા ઉપાસિકા આયસ્મન્તં સારિપુત્તં ભુત્તાવિં ઓનીતપત્તપાણિં એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો નન્દમાતરં ઉપાસિકં આયસ્મા સારિપુત્તો એતદવોચ – ‘‘કો પન તે, નન્દમાતે, ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ અબ્ભાગમનં આરોચેસી’’તિ?

    Atha kho nandamātā upāsikā āyasmantaṃ sāriputtaṃ bhuttāviṃ onītapattapāṇiṃ ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho nandamātaraṃ upāsikaṃ āyasmā sāriputto etadavoca – ‘‘ko pana te, nandamāte, bhikkhusaṅghassa abbhāgamanaṃ ārocesī’’ti?

    ‘‘ઇધાહં, ભન્તે , રત્તિયા પચ્ચૂસસમયં પચ્ચુટ્ઠાય પારાયનં સરેન ભાસિત્વા તુણ્હી અહોસિં. અથ ખો, ભન્તે, વેસ્સવણો મહારાજા મમ કથાપરિયોસાનં વિદિત્વા અબ્ભાનુમોદિ – ‘સાધુ, ભગિનિ, સાધુ, ભગિની’તિ! ‘કો પનેસો, ભદ્રમુખા’તિ? ‘અહં તે, ભગિનિ, ભાતા વેસ્સવણો, મહારાજા’તિ. ‘સાધુ, ભદ્રમુખ, તેન હિ યો મે અયં ધમ્મપરિયાયો ભણિતો ઇદં તે હોતુ આતિથેય્ય’ન્તિ. ‘સાધુ, ભગિનિ, એતઞ્ચેવ મે હોતુ આતિથેય્યં. સ્વેવ સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપ્પમુખો ભિક્ખુસઙ્ઘો અકતપાતરાસો વેળુકણ્ડકં આગમિસ્સતિ, તઞ્ચ ભિક્ખુસઙ્ઘં પરિવિસિત્વા મમ દક્ખિણં આદિસેય્યાસિ. એતઞ્ચેવ 9 મે ભવિસ્સતિ આતિથેય્ય’ન્તિ. યદિદં 10, ભન્તે, દાને 11 પુઞ્ઞઞ્ચ પુઞ્ઞમહી ચ તં 12 વેસ્સવણસ્સ મહારાજસ્સ સુખાય હોતૂ’’તિ.

    ‘‘Idhāhaṃ, bhante , rattiyā paccūsasamayaṃ paccuṭṭhāya pārāyanaṃ sarena bhāsitvā tuṇhī ahosiṃ. Atha kho, bhante, vessavaṇo mahārājā mama kathāpariyosānaṃ viditvā abbhānumodi – ‘sādhu, bhagini, sādhu, bhaginī’ti! ‘Ko paneso, bhadramukhā’ti? ‘Ahaṃ te, bhagini, bhātā vessavaṇo, mahārājā’ti. ‘Sādhu, bhadramukha, tena hi yo me ayaṃ dhammapariyāyo bhaṇito idaṃ te hotu ātitheyya’nti. ‘Sādhu, bhagini, etañceva me hotu ātitheyyaṃ. Sveva sāriputtamoggallānappamukho bhikkhusaṅgho akatapātarāso veḷukaṇḍakaṃ āgamissati, tañca bhikkhusaṅghaṃ parivisitvā mama dakkhiṇaṃ ādiseyyāsi. Etañceva 13 me bhavissati ātitheyya’nti. Yadidaṃ 14, bhante, dāne 15 puññañca puññamahī ca taṃ 16 vessavaṇassa mahārājassa sukhāya hotū’’ti.

    ‘‘અચ્છરિયં, નન્દમાતે, અબ્ભુતં, નન્દમાતે! યત્ર હિ નામ વેસ્સવણેન મહારાજેન એવંમહિદ્ધિકેન એવંમહેસક્ખેન દેવપુત્તેન સમ્મુખા સલ્લપિસ્સસી’’તિ.

    ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte! Yatra hi nāma vessavaṇena mahārājena evaṃmahiddhikena evaṃmahesakkhena devaputtena sammukhā sallapissasī’’ti.

    ‘‘ન ખો મે, ભન્તે, એસેવ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. અત્થિ મે અઞ્ઞોપિ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. ઇધ મે, ભન્તે, નન્દો નામ એકપુત્તકો પિયો મનાપો. તં રાજાનો કિસ્મિઞ્ચિદેવ પકરણે ઓકસ્સ પસય્હ જીવિતા વોરોપેસું. તસ્મિં ખો પનાહં, ભન્તે, દારકે ગહિતે વા ગય્હમાને વા વધે વા વજ્ઝમાને વા હતે વા હઞ્ઞમાને વા નાભિજાનામિ ચિત્તસ્સ અઞ્ઞથત્ત’’ન્તિ. ‘‘અચ્છરિયં, નન્દમાતે, અબ્ભુતં નન્દમાતે! યત્ર હિ નામ ચિત્તુપ્પાદમ્પિ 17 પરિસોધેસ્સસી’’તિ.

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Idha me, bhante, nando nāma ekaputtako piyo manāpo. Taṃ rājāno kismiñcideva pakaraṇe okassa pasayha jīvitā voropesuṃ. Tasmiṃ kho panāhaṃ, bhante, dārake gahite vā gayhamāne vā vadhe vā vajjhamāne vā hate vā haññamāne vā nābhijānāmi cittassa aññathatta’’nti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ nandamāte! Yatra hi nāma cittuppādampi 18 parisodhessasī’’ti.

    ‘‘ન ખો મે, ભન્તે , એસેવ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. અત્થિ મે અઞ્ઞોપિ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. ઇધ મે, ભન્તે, સામિકો કાલઙ્કતો અઞ્ઞતરં યક્ખયોનિં ઉપપન્નો. સો મે તેનેવ પુરિમેન અત્તભાવેન ઉદ્દસ્સેસિ. ન ખો પનાહં, ભન્તે, અભિજાનામિ તતોનિદાનં ચિત્તસ્સ અઞ્ઞથત્ત’’ન્તિ. ‘‘અચ્છરિયં, નન્દમાતે, અબ્ભુતં, નન્દમાતે! યત્ર હિ નામ ચિત્તુપ્પાદમ્પિ પરિસોધેસ્સસી’’તિ.

    ‘‘Na kho me, bhante , eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Idha me, bhante, sāmiko kālaṅkato aññataraṃ yakkhayoniṃ upapanno. So me teneva purimena attabhāvena uddassesi. Na kho panāhaṃ, bhante, abhijānāmi tatonidānaṃ cittassa aññathatta’’nti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte! Yatra hi nāma cittuppādampi parisodhessasī’’ti.

    ‘‘ન ખો મે, ભન્તે, એસેવ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. અત્થિ મે અઞ્ઞોપિ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. યતોહં, ભન્તે, સામિકસ્સ દહરસ્સેવ દહરા આનીતા નાભિજાનામિ સામિકં મનસાપિ અતિચરિતા 19, કુતો પન કાયેના’’તિ! ‘‘અચ્છરિયં, નન્દમાતે, અબ્ભુતં, નન્દમાતે! યત્ર હિ નામ ચિત્તુપ્પાદમ્પિ પરિસોધેસ્સસી’’તિ.

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Yatohaṃ, bhante, sāmikassa daharasseva daharā ānītā nābhijānāmi sāmikaṃ manasāpi aticaritā 20, kuto pana kāyenā’’ti! ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte! Yatra hi nāma cittuppādampi parisodhessasī’’ti.

    ‘‘ન ખો મે, ભન્તે, એસેવ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. અત્થિ મે અઞ્ઞોપિ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. યદાહં, ભન્તે, ઉપાસિકા પટિદેસિતા નાભિજાનામિ કિઞ્ચિ સિક્ખાપદં સઞ્ચિચ્ચ વીતિક્કમિતા’’તિ. ‘‘અચ્છરિયં, નન્દમાતે, અબ્ભુતં, નન્દમાતે’’તિ!

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Yadāhaṃ, bhante, upāsikā paṭidesitā nābhijānāmi kiñci sikkhāpadaṃ sañcicca vītikkamitā’’ti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte’’ti!

    ‘‘ન ખો મે, ભન્તે, એસેવ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. અત્થિ મે અઞ્ઞોપિ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. ઇધાહં, ભન્તે, યાવદેવ 21 આકઙ્ખામિ વિવિચ્ચેવ કામેહિ વિવિચ્ચ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ સવિતક્કં સવિચારં વિવેકજં પીતિસુખં પઠમં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરામિ. વિતક્કવિચારાનં વૂપસમા અજ્ઝત્તં સમ્પસાદનં ચેતસો એકોદિભાવં અવિતક્કં અવિચારં વિવેકજં પીતિસુખં દુતિયં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરામિ. પીતિયા ચ વિરાગા ઉપેક્ખિકા ચ વિહરામિ સતા ચ સમ્પજાના સુખઞ્ચ કાયે પટિસંવેદેમિ, યં તં અરિયા આચિક્ખન્તિ – ‘ઉપેક્ખકો સતિમા સુખવિહારી’તિ તતિયં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરામિ. સુખસ્સ ચ પહાના દુક્ખસ્સ ચ પહાના પુબ્બેવ સોમનસ્સદોમનસ્સાનં અત્થઙ્ગમા અદુક્ખમસુખં ઉપેક્ખાસતિપારિસુદ્ધિં ચતુત્થં ઝાનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરામી’’તિ. ‘‘અચ્છરિયં, નન્દમાતે, અબ્ભુતં, નન્દમાતે’’તિ!

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Idhāhaṃ, bhante, yāvadeva 22 ākaṅkhāmi vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Vitakkavicārānaṃ vūpasamā ajjhattaṃ sampasādanaṃ cetaso ekodibhāvaṃ avitakkaṃ avicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ dutiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Pītiyā ca virāgā upekkhikā ca viharāmi satā ca sampajānā sukhañca kāye paṭisaṃvedemi, yaṃ taṃ ariyā ācikkhanti – ‘upekkhako satimā sukhavihārī’ti tatiyaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmi. Sukhassa ca pahānā dukkhassa ca pahānā pubbeva somanassadomanassānaṃ atthaṅgamā adukkhamasukhaṃ upekkhāsatipārisuddhiṃ catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharāmī’’ti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte’’ti!

    ‘‘ન ખો મે, ભન્તે, એસેવ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. અત્થિ મે અઞ્ઞોપિ અચ્છરિયો અબ્ભુતો ધમ્મો. યાનિમાનિ, ભન્તે, ભગવતા દેસિતાનિ પઞ્ચોરમ્ભાગિયાનિ સંયોજનાનિ નાહં તેસં કિઞ્ચિ અત્તનિ અપ્પહીનં સમનુપસ્સામી’’તિ. ‘‘અચ્છરિયં, નન્દમાતે, અબ્ભુતં, નન્દમાતે’’તિ!

    ‘‘Na kho me, bhante, eseva acchariyo abbhuto dhammo. Atthi me aññopi acchariyo abbhuto dhammo. Yānimāni, bhante, bhagavatā desitāni pañcorambhāgiyāni saṃyojanāni nāhaṃ tesaṃ kiñci attani appahīnaṃ samanupassāmī’’ti. ‘‘Acchariyaṃ, nandamāte, abbhutaṃ, nandamāte’’ti!

    અથ ખો આયસ્મા સારિપુત્તો નન્દમાતરં ઉપાસિકં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેત્વા સમાદપેત્વા સમુત્તેજેત્વા સમ્પહંસેત્વા ઉટ્ઠાયાસના પક્કામીતિ. દસમં.

    Atha kho āyasmā sāriputto nandamātaraṃ upāsikaṃ dhammiyā kathāya sandassetvā samādapetvā samuttejetvā sampahaṃsetvā uṭṭhāyāsanā pakkāmīti. Dasamaṃ.

    મહાયઞ્ઞવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Mahāyaññavaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ઠિતિ ચ પરિક્ખારં દ્વે, અગ્ગી સઞ્ઞા ચ દ્વે પરા;

    Ṭhiti ca parikkhāraṃ dve, aggī saññā ca dve parā;

    મેથુના સંયોગો દાનં, નન્દમાતેન તે દસાતિ.

    Methunā saṃyogo dānaṃ, nandamātena te dasāti.

    પઠમપણ્ણાસકં સમત્તં.

    Paṭhamapaṇṇāsakaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. વેળુકણ્ડકી (સ્યા॰) અ॰ નિ॰ ૬.૩૭; ૨.૧૩૪; સં॰ નિ॰ ૨.૧૭૩ પસ્સિતબ્બં
    2. ચૂળનિ॰ પારાયનવગ્ગ, વત્થુગાથા
    3. veḷukaṇḍakī (syā.) a. ni. 6.37; 2.134; saṃ. ni. 2.173 passitabbaṃ
    4. cūḷani. pārāyanavagga, vatthugāthā
    5. સ્વે ચ (સી॰)
    6. એવઞ્ચ (સી॰ સ્યા॰), એતઞ્ચ (?)
    7. sve ca (sī.)
    8. evañca (sī. syā.), etañca (?)
    9. એતઞ્ચ (સી॰), એવઞ્ચ (સ્યા॰)
    10. યમિદં (મ॰ નિ॰ ૧.૩૬૩)
    11. પુઞ્ઞં હિ તં (સી॰), પુઞ્ઞં પુઞ્ઞમહિતં (સ્યા॰), પુઞ્ઞં વા પુઞ્ઞમહં વા (પી॰), પુઞ્ઞં વા પુઞ્ઞમહી વા (ક॰)
    12. પુઞ્ઞં હિ તં (સી॰), પુઞ્ઞં પુઞ્ઞમહિતં (સ્યા॰), પુઞ્ઞં વા પુઞ્ઞમહં વા (પી॰), પુઞ્ઞં વા પુઞ્ઞમહી વા (ક॰)
    13. etañca (sī.), evañca (syā.)
    14. yamidaṃ (ma. ni. 1.363)
    15. puññaṃ hi taṃ (sī.), puññaṃ puññamahitaṃ (syā.), puññaṃ vā puññamahaṃ vā (pī.), puññaṃ vā puññamahī vā (ka.)
    16. puññaṃ hi taṃ (sī.), puññaṃ puññamahitaṃ (syā.), puññaṃ vā puññamahaṃ vā (pī.), puññaṃ vā puññamahī vā (ka.)
    17. ચિત્તુપ્પાદમત્તમ્પિ (સ્યા॰)
    18. cittuppādamattampi (syā.)
    19. અતિચરિતું (સ્યા॰), અતિચારિત્તં (ક॰)
    20. aticarituṃ (syā.), aticārittaṃ (ka.)
    21. યાવદેવ (સી॰ સ્યા॰) સં॰ નિ॰ ૨.૧૫૨ પાળિ ચ અટ્ઠકથાટીકા ચ પસ્સિતબ્બા
    22. yāvadeva (sī. syā.) saṃ. ni. 2.152 pāḷi ca aṭṭhakathāṭīkā ca passitabbā



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. નન્દમાતાસુત્તવણ્ણના • 10. Nandamātāsuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. નન્દમાતાસુત્તવણ્ણના • 10. Nandamātāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact