Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
૨. નન્દનવિમાનવણ્ણના
2. Nandanavimānavaṇṇanā
યથા વનં નન્દનં પભાસતીતિ નન્દનવિમાનં. તસ્સ કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને. તેન સમયેન સાવત્થિયં અઞ્ઞતરો ઉપાસકોતિઆદિ સબ્બં અનન્તરવિમાનસદિસં. અયં પન દારપરિગ્ગહં કત્વા માતાપિતરો પોસેસીતિ અયમેવ વિસેસો.
Yathāvanaṃ nandanaṃ pabhāsatīti nandanavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena sāvatthiyaṃ aññataro upāsakotiādi sabbaṃ anantaravimānasadisaṃ. Ayaṃ pana dārapariggahaṃ katvā mātāpitaro posesīti ayameva viseso.
૧૧૨૦.
1120.
યથા વનં નન્દનં પભાસતિ, ઉય્યાનસેટ્ઠં તિદસાનમુત્તમં;
Yathā vanaṃ nandanaṃ pabhāsati, uyyānaseṭṭhaṃ tidasānamuttamaṃ;
તથૂપમં તુય્હમિદં વિમાનં, ઓભાસયં તિટ્ઠતિ અન્તલિક્ખે.
Tathūpamaṃ tuyhamidaṃ vimānaṃ, obhāsayaṃ tiṭṭhati antalikkhe.
૧૧૨૧.
1121.
‘‘દેવિદ્ધિપત્તોસિ મહાનુભાવો…પે॰…વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતીતિ.
‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatīti.
૧૧૨૨.
1122.
‘‘સો દેવપુત્તો અત્તમનો…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં’’.
‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
૧૧૨૩.
1123.
‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતો, દલિદ્દો અતાણો કપણો કમ્મકરો અહોસિં;
‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūto, daliddo atāṇo kapaṇo kammakaro ahosiṃ;
જિણ્ણે ચ માતાપિતરો અભારિં, પિયા ચ મે સીલવન્તો અહેસું;
Jiṇṇe ca mātāpitaro abhāriṃ, piyā ca me sīlavanto ahesuṃ;
અન્નઞ્ચ પાનઞ્ચ પસન્નચિત્તો, સક્કચ્ચ દાનં વિપુલં અદાસિં.
Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ.
૧૧૨૪.
1124.
‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ. –
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
ગાથાહિ બ્યાકાસિ. તત્થ ગાથાસુપિ અપુબ્બં નત્થિ.
Gāthāhi byākāsi. Tattha gāthāsupi apubbaṃ natthi.
નન્દનવિમાનવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Nandanavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi / ૨. નન્દનવિમાનવત્થુ • 2. Nandanavimānavatthu