A World of Knowledge
    Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    7. நந்த³ஸுத்தவண்ணனா

    7. Nandasuttavaṇṇanā

    1084-5. ஸந்தி லோகேதி நந்த³ஸுத்தங். தத்த² பட²மகா³தா²ய அத்தோ² – லோகே க²த்தியாத³யோ ஜனா ஆஜீவகனிக³ண்டா²தி³கே ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸந்தி முனயோ’’தி வத³ந்தி, தயித³ங் கத²ங்ஸூதி கிங் நு கோ² தே ஸமாபத்திஞாணாதி³னா ஞாணேன உப்பன்னத்தா ஞாணூபபன்னங் நோ முனிங் வத³ந்தி, ஏவங்வித⁴ங் நு வத³ந்தி, உதா³ஹு வே நானப்பகாரகேன லூக²ஜீவிதஸங்கா²தேன ஜீவிதேனூபபன்னந்தி அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தது³ப⁴யங் படிக்கி²பித்வா முனிங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ந தி³ட்டி²யா’’தி கா³த²மாஹ.

    1084-5.Santiloketi nandasuttaṃ. Tattha paṭhamagāthāya attho – loke khattiyādayo janā ājīvakanigaṇṭhādike sandhāya ‘‘santi munayo’’ti vadanti, tayidaṃ kathaṃsūti kiṃ nu kho te samāpattiñāṇādinā ñāṇena uppannattā ñāṇūpapannaṃ no muniṃ vadanti, evaṃvidhaṃ nu vadanti, udāhu ve nānappakārakena lūkhajīvitasaṅkhātena jīvitenūpapannanti athassa bhagavā tadubhayaṃ paṭikkhipitvā muniṃ dassento ‘‘na diṭṭhiyā’’ti gāthamāha.

    1086-7. இதா³னி ‘‘தி³ட்டா²தீ³ஹி ஸுத்³தீ⁴’’தி வத³ந்தானங் வாதே³ கங்கா²பஹானத்த²ங் ‘‘யே கேசிமே’’தி புச்ச²தி. தத்த² அனேகரூபேனாதி கோதூஹலமங்க³லாதி³னா. தத்த² யதா சரந்தாதி தத்த² ஸகாய தி³ட்டி²யா கு³த்தா விஹரந்தா. அத²ஸ்ஸ ததா² ஸுத்³தி⁴அபா⁴வங் தீ³பெந்தோ ப⁴க³வா து³தியங் கா³த²மாஹ.

    1086-7. Idāni ‘‘diṭṭhādīhi suddhī’’ti vadantānaṃ vāde kaṅkhāpahānatthaṃ ‘‘ye kecime’’ti pucchati. Tattha anekarūpenāti kotūhalamaṅgalādinā. Tattha yatā carantāti tattha sakāya diṭṭhiyā guttā viharantā. Athassa tathā suddhiabhāvaṃ dīpento bhagavā dutiyaṃ gāthamāha.

    1088-90. ஏவங் ‘‘நாதரிங்ஸூ’’தி ஸுத்வா இதா³னி யோ அதரி, தங் ஸோதுகாமோ ‘‘யே கேசிமே’’தி புச்ச²தி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா ஓக⁴திண்ணமுகே²ன ஜாதிஜராதிண்ணே த³ஸ்ஸெந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ. தத்த² நிவுதாதி ஓவுடா பரியோனத்³தா⁴. யேஸீதா⁴தி யேஸு இத⁴. எத்த² ச ஸு-இதி நிபாதமத்தங். தண்ஹங் பரிஞ்ஞாயாதி தீஹி பரிஞ்ஞாஹி தண்ஹங் பரிஜானித்வா. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² புப்³பே³ வுத்தனயத்தா பாகடமேவ.

    1088-90. Evaṃ ‘‘nātariṃsū’’ti sutvā idāni yo atari, taṃ sotukāmo ‘‘ye kecime’’ti pucchati. Athassa bhagavā oghatiṇṇamukhena jātijarātiṇṇe dassento tatiyaṃ gāthamāha. Tattha nivutāti ovuṭā pariyonaddhā. Yesīdhāti yesu idha. Ettha ca su-iti nipātamattaṃ. Taṇhaṃ pariññāyāti tīhi pariññāhi taṇhaṃ parijānitvā. Sesaṃ sabbattha pubbe vuttanayattā pākaṭameva.

    ஏவங் ப⁴க³வா அரஹத்தனிகூடேனேவ தே³ஸனங் நிட்டா²பேஸி, தே³ஸனாபரியோஸானே பன நந்தோ³ ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்த³மானோ ‘‘ஏதாபி⁴னந்தா³மீ’’தி கா³த²மாஹ. இதா⁴பி ச புப்³பே³ வுத்தஸதி³ஸோ ஏவ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸீதி.

    Evaṃ bhagavā arahattanikūṭeneva desanaṃ niṭṭhāpesi, desanāpariyosāne pana nando bhagavato bhāsitaṃ abhinandamāno ‘‘etābhinandāmī’’ti gāthamāha. Idhāpi ca pubbe vuttasadiso eva dhammābhisamayo ahosīti.

    பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய

    Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya

    ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய நந்த³ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Suttanipāta-aṭṭhakathāya nandasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 7. நந்த³மாணவபுச்சா² • 7. Nandamāṇavapucchā


    © 1991-2025 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact