Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    ૭. નન્દસુત્તવણ્ણના

    7. Nandasuttavaṇṇanā

    ૧૦૮૪-૫. સન્તિ લોકેતિ નન્દસુત્તં. તત્થ પઠમગાથાય અત્થો – લોકે ખત્તિયાદયો જના આજીવકનિગણ્ઠાદિકે સન્ધાય ‘‘સન્તિ મુનયો’’તિ વદન્તિ, તયિદં કથંસૂતિ કિં નુ ખો તે સમાપત્તિઞાણાદિના ઞાણેન ઉપ્પન્નત્તા ઞાણૂપપન્નં નો મુનિં વદન્તિ, એવંવિધં નુ વદન્તિ, ઉદાહુ વે નાનપ્પકારકેન લૂખજીવિતસઙ્ખાતેન જીવિતેનૂપપન્નન્તિ અથસ્સ ભગવા તદુભયં પટિક્ખિપિત્વા મુનિં દસ્સેન્તો ‘‘ન દિટ્ઠિયા’’તિ ગાથમાહ.

    1084-5.Santiloketi nandasuttaṃ. Tattha paṭhamagāthāya attho – loke khattiyādayo janā ājīvakanigaṇṭhādike sandhāya ‘‘santi munayo’’ti vadanti, tayidaṃ kathaṃsūti kiṃ nu kho te samāpattiñāṇādinā ñāṇena uppannattā ñāṇūpapannaṃ no muniṃ vadanti, evaṃvidhaṃ nu vadanti, udāhu ve nānappakārakena lūkhajīvitasaṅkhātena jīvitenūpapannanti athassa bhagavā tadubhayaṃ paṭikkhipitvā muniṃ dassento ‘‘na diṭṭhiyā’’ti gāthamāha.

    ૧૦૮૬-૭. ઇદાનિ ‘‘દિટ્ઠાદીહિ સુદ્ધી’’તિ વદન્તાનં વાદે કઙ્ખાપહાનત્થં ‘‘યે કેચિમે’’તિ પુચ્છતિ. તત્થ અનેકરૂપેનાતિ કોતૂહલમઙ્ગલાદિના. તત્થ યતા ચરન્તાતિ તત્થ સકાય દિટ્ઠિયા ગુત્તા વિહરન્તા. અથસ્સ તથા સુદ્ધિઅભાવં દીપેન્તો ભગવા દુતિયં ગાથમાહ.

    1086-7. Idāni ‘‘diṭṭhādīhi suddhī’’ti vadantānaṃ vāde kaṅkhāpahānatthaṃ ‘‘ye kecime’’ti pucchati. Tattha anekarūpenāti kotūhalamaṅgalādinā. Tattha yatā carantāti tattha sakāya diṭṭhiyā guttā viharantā. Athassa tathā suddhiabhāvaṃ dīpento bhagavā dutiyaṃ gāthamāha.

    ૧૦૮૮-૯૦. એવં ‘‘નાતરિંસૂ’’તિ સુત્વા ઇદાનિ યો અતરિ, તં સોતુકામો ‘‘યે કેચિમે’’તિ પુચ્છતિ. અથસ્સ ભગવા ઓઘતિણ્ણમુખેન જાતિજરાતિણ્ણે દસ્સેન્તો તતિયં ગાથમાહ. તત્થ નિવુતાતિ ઓવુટા પરિયોનદ્ધા. યેસીધાતિ યેસુ ઇધ. એત્થ ચ સુ-ઇતિ નિપાતમત્તં. તણ્હં પરિઞ્ઞાયાતિ તીહિ પરિઞ્ઞાહિ તણ્હં પરિજાનિત્વા. સેસં સબ્બત્થ પુબ્બે વુત્તનયત્તા પાકટમેવ.

    1088-90. Evaṃ ‘‘nātariṃsū’’ti sutvā idāni yo atari, taṃ sotukāmo ‘‘ye kecime’’ti pucchati. Athassa bhagavā oghatiṇṇamukhena jātijarātiṇṇe dassento tatiyaṃ gāthamāha. Tattha nivutāti ovuṭā pariyonaddhā. Yesīdhāti yesu idha. Ettha ca su-iti nipātamattaṃ. Taṇhaṃ pariññāyāti tīhi pariññāhi taṇhaṃ parijānitvā. Sesaṃ sabbattha pubbe vuttanayattā pākaṭameva.

    એવં ભગવા અરહત્તનિકૂટેનેવ દેસનં નિટ્ઠાપેસિ, દેસનાપરિયોસાને પન નન્દો ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દમાનો ‘‘એતાભિનન્દામી’’તિ ગાથમાહ. ઇધાપિ ચ પુબ્બે વુત્તસદિસો એવ ધમ્માભિસમયો અહોસીતિ.

    Evaṃ bhagavā arahattanikūṭeneva desanaṃ niṭṭhāpesi, desanāpariyosāne pana nando bhagavato bhāsitaṃ abhinandamāno ‘‘etābhinandāmī’’ti gāthamāha. Idhāpi ca pubbe vuttasadiso eva dhammābhisamayo ahosīti.

    પરમત્થજોતિકાય ખુદ્દક-અટ્ઠકથાય

    Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya

    સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથાય નન્દસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Suttanipāta-aṭṭhakathāya nandasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / સુત્તનિપાતપાળિ • Suttanipātapāḷi / ૭. નન્દમાણવપુચ્છા • 7. Nandamāṇavapucchā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact