Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    11. நாரத³பு³த்³த⁴வங்ஸோ

    11. Nāradabuddhavaṃso

    1.

    1.

    பது³மஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    Padumassa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    நாரதோ³ நாம நாமேன, அஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ.

    Nārado nāma nāmena, asamo appaṭipuggalo.

    2.

    2.

    ஸோ பு³த்³தோ⁴ சக்கவத்திஸ்ஸ, ஜெட்டோ² த³யிதஓரஸோ;

    So buddho cakkavattissa, jeṭṭho dayitaoraso;

    ஆமுக்கமாலாப⁴ரணோ, உய்யானங் உபஸங்கமி.

    Āmukkamālābharaṇo, uyyānaṃ upasaṅkami.

    3.

    3.

    தத்தா²ஸி ருக்கோ² யஸவிபுலோ, அபி⁴ரூபோ ப்³ரஹா ஸுசி;

    Tatthāsi rukkho yasavipulo, abhirūpo brahā suci;

    தமஜ்ஜ²பத்வா உபனிஸீதி³, மஹாஸோணஸ்ஸ ஹெட்ட²தோ.

    Tamajjhapatvā upanisīdi, mahāsoṇassa heṭṭhato.

    4.

    4.

    தத்த² ஞாணவருப்பஜ்ஜி, அனந்தங் வஜிரூபமங்;

    Tattha ñāṇavaruppajji, anantaṃ vajirūpamaṃ;

    தேன விசினி ஸங்கா²ரே, உக்குஜ்ஜமவகுஜ்ஜகங் 1.

    Tena vicini saṅkhāre, ukkujjamavakujjakaṃ 2.

    5.

    5.

    தத்த² ஸப்³ப³கிலேஸானி, அஸேஸமபி⁴வாஹயி;

    Tattha sabbakilesāni, asesamabhivāhayi;

    பாபுணீ கேவலங் போ³தி⁴ங், பு³த்³த⁴ஞாணே ச சுத்³த³ஸ.

    Pāpuṇī kevalaṃ bodhiṃ, buddhañāṇe ca cuddasa.

    6.

    6.

    பாபுணித்வான ஸம்போ³தி⁴ங், த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி;

    Pāpuṇitvāna sambodhiṃ, dhammacakkaṃ pavattayi;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    7.

    7.

    மஹாதோ³ணங் நாக³ராஜங், வினயந்தோ மஹாமுனி;

    Mahādoṇaṃ nāgarājaṃ, vinayanto mahāmuni;

    பாடிஹேரங் ததா³காஸி, த³ஸ்ஸயந்தோ ஸதே³வகே.

    Pāṭiheraṃ tadākāsi, dassayanto sadevake.

    8.

    8.

    ததா³ தே³வமனுஸ்ஸானங், தம்ஹி த⁴ம்மப்பகாஸனே;

    Tadā devamanussānaṃ, tamhi dhammappakāsane;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானி, தரிங்ஸு ஸப்³ப³ஸங்ஸயங்.

    Navutikoṭisahassāni, tariṃsu sabbasaṃsayaṃ.

    9.

    9.

    யம்ஹி காலே மஹாவீரோ, ஓவதீ³ ஸகமத்ரஜங்;

    Yamhi kāle mahāvīro, ovadī sakamatrajaṃ;

    அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Asītikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    10.

    10.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், நாரத³ஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, nāradassa mahesino;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo.

    11.

    11.

    யதா³ பு³த்³தோ⁴ பு³த்³த⁴கு³ணங், ஸனிதா³னங் பகாஸயி;

    Yadā buddho buddhaguṇaṃ, sanidānaṃ pakāsayi;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானி, ஸமிங்ஸு விமலா ததா³.

    Navutikoṭisahassāni, samiṃsu vimalā tadā.

    12.

    12.

    யதா³ வேரோசனோ நாகோ³, தா³னங் த³தா³தி ஸத்து²னோ;

    Yadā verocano nāgo, dānaṃ dadāti satthuno;

    ததா³ ஸமிங்ஸு ஜினபுத்தா, அஸீதிஸதஸஹஸ்ஸியோ.

    Tadā samiṃsu jinaputtā, asītisatasahassiyo.

    13.

    13.

    அஹங் தேன ஸமயேன, ஜடிலோ உக்³க³தாபனோ;

    Ahaṃ tena samayena, jaṭilo uggatāpano;

    அந்தலிக்க²சரோ ஆஸிங், பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞாஸு பாரகூ³.

    Antalikkhacaro āsiṃ, pañcābhiññāsu pāragū.

    14.

    14.

    ததா³பாஹங் அஸமஸமங், ஸஸங்க⁴ங் ஸபரிஜ்ஜனங்;

    Tadāpāhaṃ asamasamaṃ, sasaṅghaṃ saparijjanaṃ;

    அன்னபானேன தப்பெத்வா, சந்த³னேனாபி⁴பூஜயிங்.

    Annapānena tappetvā, candanenābhipūjayiṃ.

    15.

    15.

    ஸோபி மங் ததா³ ப்³யாகாஸி, நாரதோ³ லோகனாயகோ;

    Sopi maṃ tadā byākāsi, nārado lokanāyako;

    ‘‘அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    16.

    16.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    17.

    17.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ ஹாஸெத்வ மானஸங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo hāsetva mānasaṃ;

    அதி⁴ட்ட²ஹிங் வதங் உக்³க³ங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Adhiṭṭhahiṃ vataṃ uggaṃ, dasapāramipūriyā.

    18.

    18.

    நக³ரங் த⁴ஞ்ஞவதீ நாம, ஸுதே³வோ நாம க²த்தியோ;

    Nagaraṃ dhaññavatī nāma, sudevo nāma khattiyo;

    அனோமா நாம ஜனிகா, நாரத³ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Anomā nāma janikā, nāradassa mahesino.

    19.

    19.

    நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Navavassasahassāni , agāraṃ ajjha so vasi;

    ஜிதோ விஜிதாபி⁴ராமோ, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Jito vijitābhirāmo, tayo pāsādamuttamā.

    20.

    20.

    திசத்தாரீஸஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Ticattārīsasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    விஜிதஸேனா நாம நாரீ, நந்து³த்தரோ நாம அத்ரஜோ.

    Vijitasenā nāma nārī, nanduttaro nāma atrajo.

    21.

    21.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, பத³ஸா க³மனேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, padasā gamanena nikkhami;

    ஸத்தாஹங் பதா⁴னசாரங், அசரீ புரிஸுத்தமோ 3.

    Sattāhaṃ padhānacāraṃ, acarī purisuttamo 4.

    22.

    22.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, நாரதோ³ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, nārado lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, த⁴னஞ்சுய்யானமுத்தமே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, dhanañcuyyānamuttame.

    23.

    23.

    ப⁴த்³த³ஸாலோ ஜிதமித்தோ, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Bhaddasālo jitamitto, ahesuṃ aggasāvakā;

    வாஸெட்டோ² நாமுபட்டா²கோ, நாரத³ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Vāseṭṭho nāmupaṭṭhāko, nāradassa mahesino.

    24.

    24.

    உத்தரா ப²க்³கு³னீ சேவ, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Uttarā phaggunī ceva, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹாஸோணோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, mahāsoṇoti vuccati.

    25.

    25.

    உக்³க³ரிந்தோ³ வஸபோ⁴ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Uggarindo vasabho ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    இந்தா³வரீ ச வண்டீ³ 5 ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Indāvarī ca vaṇḍī 6 ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    26.

    26.

    அட்டா²ஸீதிரதனானி , அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    Aṭṭhāsītiratanāni , accuggato mahāmuni;

    கஞ்சனக்³கி⁴யஸங்காஸோ, த³ஸஸஹஸ்ஸீ விரோசதி.

    Kañcanagghiyasaṅkāso, dasasahassī virocati.

    27.

    27.

    தஸ்ஸ ப்³யாமப்பபா⁴ காயா, நித்³தா⁴வதி தி³ஸோதி³ஸங்;

    Tassa byāmappabhā kāyā, niddhāvati disodisaṃ;

    நிரந்தரங் தி³வாரத்திங், யோஜனங் ப²ரதே ஸதா³.

    Nirantaraṃ divārattiṃ, yojanaṃ pharate sadā.

    28.

    28.

    ந கேசி தேன ஸமயேன, ஸமந்தா யோஜனே ஜனா;

    Na keci tena samayena, samantā yojane janā;

    உக்காபதீ³பே உஜ்ஜாலெந்தி, பு³த்³த⁴ரங்ஸீஹி ஒத்த²டா.

    Ukkāpadīpe ujjālenti, buddharaṃsīhi otthaṭā.

    29.

    29.

    நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Navutivassasahassāni, āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    30.

    30.

    யதா² உளூஹி க³க³னங், விசித்தங் உபஸோப⁴தி;

    Yathā uḷūhi gaganaṃ, vicittaṃ upasobhati;

    ததே²வ ஸாஸனங் தஸ்ஸ, அரஹந்தேஹி ஸோப⁴தி.

    Tatheva sāsanaṃ tassa, arahantehi sobhati.

    31.

    31.

    ஸங்ஸாரஸோதங் தரணாய, ஸேஸகே படிபன்னகே;

    Saṃsārasotaṃ taraṇāya, sesake paṭipannake;

    த⁴ம்மஸேதுங் த³ள்ஹங் கத்வா, நிப்³பு³தோ ஸோ நராஸபோ⁴.

    Dhammasetuṃ daḷhaṃ katvā, nibbuto so narāsabho.

    32.

    32.

    ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, தேபி கீ²ணாஸவா அதுலதேஜா;

    Sopi buddho asamasamo, tepi khīṇāsavā atulatejā;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    33.

    33.

    நாரதோ³ ஜினவஸபோ⁴, நிப்³பு³தோ ஸுத³ஸ்ஸனே புரே;

    Nārado jinavasabho, nibbuto sudassane pure;

    தத்தே²வஸ்ஸ தூ²பவரோ, சதுயோஜனமுக்³க³தோதி.

    Tatthevassa thūpavaro, catuyojanamuggatoti.

    நாரத³ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ நவமோ.

    Nāradassa bhagavato vaṃso navamo.







    Footnotes:
    1. குஜ்ஜதங் (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. kujjataṃ (syā. kaṃ.)
    3. லோகனாயகோ (ஸீ॰ க॰)
    4. lokanāyako (sī. ka.)
    5. உந்தீ³ (ஸீ॰), க³ண்டீ³ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. undī (sī.), gaṇḍī (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 11. நாரத³பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 11. Nāradabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact