Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi

    ૫. નવસઙ્ગહવગ્ગો

    5. Navasaṅgahavaggo

    ૫૦૧. નવસઙ્ગહા – વત્થુસઙ્ગહો, વિપત્તિસઙ્ગહો આપત્તિસઙ્ગહો, નિદાનસઙ્ગહો, પુગ્ગલસઙ્ગહો, ખન્ધસઙ્ગહો, સમુટ્ઠાનસઙ્ગહો, અધિકરણસઙ્ગહો, સમથસઙ્ગહોતિ.

    501. Navasaṅgahā – vatthusaṅgaho, vipattisaṅgaho āpattisaṅgaho, nidānasaṅgaho, puggalasaṅgaho, khandhasaṅgaho, samuṭṭhānasaṅgaho, adhikaraṇasaṅgaho, samathasaṅgahoti.

    અધિકરણે સમુપ્પન્ને સચે ઉભો અત્થપચ્ચત્થિકા આગચ્છન્તિ ઉભિન્નમ્પિ વત્થુ આરોચાપેતબ્બં. ઉભિન્નમ્પિ વત્થુ આરોચાપેત્વા ઉભિન્નમ્પિ પટિઞ્ઞા સોતબ્બા. ઉભિન્નમ્પિ પટિઞ્ઞં સુત્વા ઉભોપિ વત્તબ્બા – ‘‘અમ્હાકં ઇમસ્મિં અધિકરણે વૂપસમિતે 1 ઉભોપિ તુટ્ઠા ભવિસ્સથા’’તિ. સચે આહંસુ – ‘‘ઉભોપિ તુટ્ઠા ભવિસ્સામા’’તિ, સઙ્ઘેન તં અધિકરણં સમ્પટિચ્છિતબ્બં. સચે અલજ્જુસ્સન્ના હોતિ, પરિસા ઉબ્બાહિકાય વૂપસમેતબ્બં. સચે બાલુસ્સન્ના હોતિ, પરિસા વિનયધરો પરિયેસિતબ્બો યેન ધમ્મેન યેન વિનયેન યેન સત્થુસાસનેન તં અધિકરણં વૂપસમ્મતિ. તથા તં અધિકરણં વૂપસમેતબ્બં.

    Adhikaraṇe samuppanne sace ubho atthapaccatthikā āgacchanti ubhinnampi vatthu ārocāpetabbaṃ. Ubhinnampi vatthu ārocāpetvā ubhinnampi paṭiññā sotabbā. Ubhinnampi paṭiññaṃ sutvā ubhopi vattabbā – ‘‘amhākaṃ imasmiṃ adhikaraṇe vūpasamite 2 ubhopi tuṭṭhā bhavissathā’’ti. Sace āhaṃsu – ‘‘ubhopi tuṭṭhā bhavissāmā’’ti, saṅghena taṃ adhikaraṇaṃ sampaṭicchitabbaṃ. Sace alajjussannā hoti, parisā ubbāhikāya vūpasametabbaṃ. Sace bālussannā hoti, parisā vinayadharo pariyesitabbo yena dhammena yena vinayena yena satthusāsanena taṃ adhikaraṇaṃ vūpasammati. Tathā taṃ adhikaraṇaṃ vūpasametabbaṃ.

    વત્થુ જાનિતબ્બં, ગોત્તં જાનિતબ્બં, નામં જાનિતબ્બં, આપત્તિ જાનિતબ્બા.

    Vatthu jānitabbaṃ, gottaṃ jānitabbaṃ, nāmaṃ jānitabbaṃ, āpatti jānitabbā.

    મેથુનધમ્મોતિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – પારાજિકન્તિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Methunadhammoti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    અદિન્નાદાનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – પારાજિકન્તિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Adinnādānanti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    મનુસ્સવિગ્ગહોતિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – પારાજિકન્તિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Manussaviggahoti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મોતિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – પારાજિકન્તિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Uttarimanussadhammoti vatthu ceva gottañca – pārājikanti nāmañceva āpatti ca.

    સુક્કવિસ્સટ્ઠીતિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Sukkavissaṭṭhīti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    કાયસંસગ્ગોતિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Kāyasaṃsaggoti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    દુટ્ઠુલ્લવાચાતિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Duṭṭhullavācāti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    અત્તકામન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Attakāmanti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    સઞ્ચરિત્તન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Sañcarittanti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    સઞ્ઞાચિકાય કુટિં કારાપનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Saññācikāya kuṭiṃ kārāpananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    મહલ્લકં વિહારં કારાપનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Mahallakaṃ vihāraṃ kārāpananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    ભિક્ખું અમૂલકેન પારાજિકેન ધમ્મેન અનુદ્ધંસનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Bhikkhuṃ amūlakena pārājikena dhammena anuddhaṃsananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    ભિક્ખું અઞ્ઞભાગિયસ્સ અધિકરણસ્સ કિઞ્ચિ દેસં લેસમત્તં ઉપાદાય પારાજિકેન ધમ્મેન અનુદ્ધંસનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Bhikkhuṃ aññabhāgiyassa adhikaraṇassa kiñci desaṃ lesamattaṃ upādāya pārājikena dhammena anuddhaṃsananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    સઙ્ઘભેદકસ્સ ભિક્ખુનો યાવતતિયં સમનુભાસનાય ન પટિનિસ્સજ્જનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Saṅghabhedakassa bhikkhuno yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    ભેદકાનુવત્તકાનં ભિક્ખૂનં યાવતતિયં સમનુભાસનાય ન પટિનિસ્સજ્જનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Bhedakānuvattakānaṃ bhikkhūnaṃ yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    દુબ્બચસ્સ ભિક્ખુનો યાવતતિયં સમનુભાસનાય ન પટિનિસ્સજ્જનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ.

    Dubbacassa bhikkhuno yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca.

    કુલદૂસકસ્સ ભિક્ખુનો યાવતતિયં સમનુભાસનાય ન પટિનિસ્સજ્જનન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – સઙ્ઘાદિસેસોતિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચ…પે॰….

    Kuladūsakassa bhikkhuno yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya na paṭinissajjananti vatthu ceva gottañca – saṅghādisesoti nāmañceva āpatti ca…pe….

    અનાદરિયં પટિચ્ચ ઉદકે ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરણન્તિ વત્થુ ચેવ ગોત્તઞ્ચ – દુક્કટન્તિ નામઞ્ચેવ આપત્તિ ચાતિ.

    Anādariyaṃ paṭicca udake uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karaṇanti vatthu ceva gottañca – dukkaṭanti nāmañceva āpatti cāti.

    નવસઙ્ગહવગ્ગો નિટ્ઠિતો પઞ્ચમો.

    Navasaṅgahavaggo niṭṭhito pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અપલોકનં ઞત્તિ ચ, દુતિયં ચતુત્થેન ચ;

    Apalokanaṃ ñatti ca, dutiyaṃ catutthena ca;

    વત્થુ ઞત્તિ અનુસ્સાવનં, સીમા પરિસમેવ ચ.

    Vatthu ñatti anussāvanaṃ, sīmā parisameva ca.

    સમ્મુખા પટિપુચ્છા ચ, પટિઞ્ઞા વિનયારહો;

    Sammukhā paṭipucchā ca, paṭiññā vinayāraho;

    વત્થુ સઙ્ઘપુગ્ગલઞ્ચ, ઞત્તિં ન પચ્છા ઞત્તિ ચ.

    Vatthu saṅghapuggalañca, ñattiṃ na pacchā ñatti ca.

    વત્થું સઙ્ઘપુગ્ગલઞ્ચ, સાવનં અકાલેન ચ;

    Vatthuṃ saṅghapuggalañca, sāvanaṃ akālena ca;

    અતિખુદ્દકા મહન્તા ચ, ખણ્ડચ્છાયા નિમિત્તકા.

    Atikhuddakā mahantā ca, khaṇḍacchāyā nimittakā.

    બહિનદી સમુદ્દે ચ, જાતસ્સરે ચ ભિન્દતિ;

    Bahinadī samudde ca, jātassare ca bhindati;

    અજ્ઝોત્થરતિ સીમાય, ચતુ પઞ્ચ ચ વગ્ગિકા.

    Ajjhottharati sīmāya, catu pañca ca vaggikā.

    દસ વીસતિવગ્ગા ચ, અનાહટા ચ આહટા;

    Dasa vīsativaggā ca, anāhaṭā ca āhaṭā;

    કમ્મપત્તા છન્દારહા, કમ્મારહા ચ પુગ્ગલા.

    Kammapattā chandārahā, kammārahā ca puggalā.

    અપલોકનં પઞ્ચટ્ઠાનં, ઞત્તિ ચ નવઠાનિકા;

    Apalokanaṃ pañcaṭṭhānaṃ, ñatti ca navaṭhānikā;

    ઞત્તિ દુતિયં સત્તટ્ઠાનં, ચતુત્થા સત્તઠાનિકા.

    Ñatti dutiyaṃ sattaṭṭhānaṃ, catutthā sattaṭhānikā.

    સુટ્ઠુ ફાસુ ચ દુમ્મઙ્કુ, પેસલા ચાપિ આસવા;

    Suṭṭhu phāsu ca dummaṅku, pesalā cāpi āsavā;

    વેરવજ્જભયઞ્ચેવ, અકુસલં ગિહીનઞ્ચ.

    Veravajjabhayañceva, akusalaṃ gihīnañca.

    પાપિચ્છા અપ્પસન્નાનં, પસન્ના ધમ્મટ્ઠપના;

    Pāpicchā appasannānaṃ, pasannā dhammaṭṭhapanā;

    વિનયાનુગ્ગહા ચેવ, પાતિમોક્ખુદ્દેસેન ચ.

    Vinayānuggahā ceva, pātimokkhuddesena ca.

    પાતિમોક્ખઞ્ચ ઠપના, પવારણઞ્ચ ઠપનં;

    Pātimokkhañca ṭhapanā, pavāraṇañca ṭhapanaṃ;

    તજ્જનીયા નિયસ્સઞ્ચ, પબ્બાજનીય પટિસારણી;

    Tajjanīyā niyassañca, pabbājanīya paṭisāraṇī;

    ઉક્ખેપન પરિવાસં, મૂલમાનત્તઅબ્ભાનં;

    Ukkhepana parivāsaṃ, mūlamānattaabbhānaṃ;

    ઓસારણં નિસ્સારણં, તથેવ ઉપસમ્પદા.

    Osāraṇaṃ nissāraṇaṃ, tatheva upasampadā.

    અપલોકનઞત્તિ ચ, દુતિયઞ્ચ ચતુત્થકં;

    Apalokanañatti ca, dutiyañca catutthakaṃ;

    અપઞ્ઞત્તેનુપઞ્ઞત્તં, સમ્મુખાવિનયો સતિ.

    Apaññattenupaññattaṃ, sammukhāvinayo sati.

    અમૂળ્હપટિયેભુય્ય, પાપિય તિણવત્થારકં;

    Amūḷhapaṭiyebhuyya, pāpiya tiṇavatthārakaṃ;

    વત્થુ વિપત્તિ આપત્તિ, નિદાનં પુગ્ગલેન ચ.

    Vatthu vipatti āpatti, nidānaṃ puggalena ca.

    ખન્ધા ચેવ સમુટ્ઠાના, અધિકરણમેવ ચ;

    Khandhā ceva samuṭṭhānā, adhikaraṇameva ca;

    સમથા સઙ્ગહા ચેવ, નામઆપત્તિકા તથાતિ.

    Samathā saṅgahā ceva, nāmaāpattikā tathāti.

    પરિવારો નિટ્ઠિતો.

    Parivāro niṭṭhito.

    પરિવારપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Parivārapāḷi niṭṭhitā.




    Footnotes:
    1. વૂપસમેપિ (ક॰)
    2. vūpasamepi (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અત્થવસવગ્ગાદિવણ્ણના • Atthavasavaggādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અત્થવસવગ્ગાદિવણ્ણના • Atthavasavaggādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact